خبرگزاری مهر-گروه هنر-علیرضا سعیدی: فرآیند تولید و ارائه آثار و محصولات موسیقایی و حاشیههای ریز و درشت دنیای موسیقی طی سالهای اخیر به ویژه ایام «کرونا» و «پسا کرونا» تبدیل به «فرصت» و «چالش» مهم و جالب توجهی شد که بسیاری از دستاندرکاران و فعالان عرصه موسیقی را بر آن داشت تا فارغ از آنچه میتوانند در رسانههای رسمی به ارائه و انعکاس فعالیتهای موسیقایی خود در بسترهای متنوع «فضای مجازی» بپردازند، در این مسیر بسیار مهم و موثر بر افکار عمومی جامعه، حضور چشمگیری داشته باشند. حضوری که بعضا برای آنها دربرگیرنده اتفاقات مبارک و ارزشمندی در جهت معرفی خود و محصولات موسیقاییشان شد و در برخی موارد هم باعث دردسرهای زیادی شد که میتواند در ابعاد مختلف اجتماعی و فرهنگیاش مورد بررسی و واکاوی بیشتری قرار گیرد.
شرایطی دارای اهمیت که اکنون نمیتوان به راحتی از آنچه در این بستر رسانهای روی میدهد، بیتفاوت گذشت. چارچوبی دارای چالش و پر از فراز و نشیبهای عجیب و غریب که تبدیل به اقیانوس پهناور و بیانتهایی شده که هر چه قدر در آن حضور داشته باشیم، بیشتر متوجه ابعاد پیچیده آن میشویم. شرایطی که در دنیای موسیقی فرآیند بسیار پررنگی دارد و تقریبا تمامی فعالان موسیقی را برآن داشته تا در این راه پر پیج و خم اما جذاب برای مخاطب، به معرفی و به اصطلاح بیگانه «پرزنت» محصولات و دیدگاههای خود بپردازند. شرایطی که شاید بیان بسیاری از آنها در قالب رسمی خبرگزاریها و رسانههای رسمی کشور جایگاهی نداشته باشد اما دربرگیرنده ابعادی است که میتواند برای طرفداران و دوستداران موسیقی مشتمل بر رویدادهای مکتوب و تصویر جالب توجهی باشد.
اتفاقا ظهور و بروز چنین شرایطی است که هم موجب رشد و تولید اخبار و نوشتارها و تصویرهای به اصطلاح «زرد» و «غیرقابل انتشار در رسانههای رسمی» شده و هم ایجادکننده فضای رقابتی بین رسانههای رسمی و رسانههای فعال در فضای مجازی شده است که این مسائل نیز دربرگیرنده ملاحظات فراوانی است. ملاحظاتی که رجوع به آنها میتواند ویترین حواشی و اظهارنظرهایی باشد که رجوع به آنها با در نظر گرفتن ملاحظات و باید و نبایدهایش امری اجتناب ناپذیراست.
«یک هفته با فضای مجازی موسیقی» عنوان سلسله گزارشهای هفتگی سرویس هنر خبرگزاری مهر برای مرور متن و حاشیه منتخب رویدادهای موسیقایی از پنجره فضای مجازی است که روزهای پایانی هر هفته با استفاده از مطالب منتشر شده هنرمندان و فعالان عرصه موسیقی کشورمان در بسترهای مختلف فضای مجازی پیش روی مخاطبان قرار میگیرد.
در تازهترین شماره این گزارش که پس از ماهها وقفه در انتشار این سلسله مطالب پیش روی مخاطبان قرار میگیرد، مرور محدودی داریم به فعالیتها و مطالب منتشر شده از سوی پوریا اخواص خواننده موسیقی ایرانی، رضا یزدانی خواننده موسیقی پاپ و بازیگر سینما، همایون شجریان خواننده موسیقی ایرانی، محسن چاوشی خواننده موسیقی پاپ، وحید تاج خواننده موسیقی ایرانی، بابک جهانبخش خواننده موسیقی پاپ، امیر اثنیعشری خواننده موسیقی ایرانی، حجت اشرفزاده خواننده موسیقی ایرانی، علیرضا قربانی خواننده موسیقی ایرانی و مجید خراطها خواننده موسیقی پاپ که طی روزهای گذشته در فضای مجازی با مخاطبان و طرفدارانشان به اشتراک گذاشتهاند.
پوریا اخواص؛ انتشار «خراسان» با شیوهای متفاوت در خوانش
پوریا اخواص از خوانندگان مطرح موسیقی ایرانی است که طی سالهای اخیر فعالیتهای موثری را در عرصه موسیقی ایرانی انجام داده و توانسته در این مدت آلبومها و تکآهنگهایی را پیش روی مخاطبان قرار دهد.
این خواننده موسیقی ایرانی که همواره تلاش داشته از آنچه در چارچوب خوانندگی موسیقی ایرانی انتخاب کرده، خارج نشود، در روزهای گذشته بود که اقدام به انتشار قطعه متفاوتی به نام «خراسان» کرد.
در این قطعه با کلام که با استفاده اشعار جعفرقلی زنگلی معروف به ملکالشعرای کرمانج، شاعر و عارف معاصر کرمانج و مولانا و شیوه خوانش بسیار متفاوت و جالب توجهی پیش روی مخاطبان قرار گرفته، حجت قیطاقی آهنگساز، نوازنده دوتار و نوازنده سازهای کوبهای، مریم خدابخش نوازنده عود و رضا اسدپور ضبط و میکس و مسترینگ گروه اجرایی را تشکیل میدهند.
رضا یزدانی؛ تقدیم یک ترانه منتخب از کنسرت تابستان به مناسبت پاییز
رضا یزدانی خوانندهای که در سالهای اخیر به واسطه رفاقت و همنشینی با دوستان بازیگر و تهیهکننده خود، حضور فعالی هم در عرصه بازیگری دارد و در هفتههای گذشته شاهد بازی او در مینی سریال «خائن کشی» به کارگردانی مسعود کیمیایی بودیم، طی روزهای گذشته بود که پستی را به مناسبت شروع پاییز ۱۴۰۲ منتشر کرد.
او در این پست که با ارائه فیلمی از کنسرتش جدیدش در تابستان امسال همراه بود، نوشت:
گز کردن پاییز، بوکردن برگا/ یک استکان چایی، تو دل سرما
ترانه «مهتاب تو فانوس» از کنسرت تابستان تقدیم به شما عزیزانم در روزهای اول پاییز
همایون شجریان؛ باز من ماندم و شبهای فراق
از خوانندگانی که تقریبا هر روز به تعداد دنبال کنندههای او در فضای مجازی اضافه میشود، همایون شجریان است که بیشک میتوان او را یکی از ممتازترین و معتبرترین هنرمندان عرصه موسیقی نامید.
هنرمندی که به واسطه گستره صدایی منحصر به فرد و تکنیک کمنظیری که در عرصه خوانندگی دارد، توانسته تبدیل به پرطرفدارترین و بهترین خوانندگانی شود که در هر زمانی، مخاطبان خود را دارد. برای مخاطبان نه صرفا به واسطه پدر هنرمندش مرحوم محمدرضا شجریان بلکه به جهت توانمندیهایش محبوبیتی عجیب و غریب دارد و با ۴ میلیون و ۵۰۰ دنبال کننده نشان میدهد که نمیتوان به راحتی از نام او عبور کرد.
همایون که در هفتههای گذشته مشغول برگزاری کنسرت در اروپا بود، چند روز پیش بود که در صفحه شخصیاش به واسطه سالروز تولد مرحوم محمدرضا شجریان ضمن انتشار عکسی از خود و پدرش هنرمندش فقط به نگارش یک جمله کوتاه در فضای مجازی اکتفا کرد و نوشت: «باز من ماندم و شب های فراق ... .»
محسن چاوشی؛ حسن یزدانی، زخم کاری و کارهای نیکوکارانه
محسن چاوشی خوانندهای که در این سالها عمده فعالیتهای خود را متمرکز بر انجام فعالیتهای خیرخواهانه نموده و چندی پیش هم مجموعهای در حوزه امور خیریه تاسیس کرده، همچنان یکی از پرطرفدارترینها در فضای مجازی است.
وی چندی پیش بود که به واسطه آغاز پخش فصل دوم مجموعه «زخم کاری» به کارگردانی محمدحسین مهدویان خوانندگی تیتراژ آن را هم به عهده گرفت. فرآیندی که بیحاشیه هم نماند و پس از پخش قسمت جدید سریال که همانند قسمت اول و دوم از صدای چاوشی خبری نبود، با حرف و حدیثهایی در فضای مجازی روبهرو شد که حتی برخی از آن به عنوان یک شیوه تبلیغاتی در معرفی هرچه موثرتر سریال قلمداد کردند.
به هر حال بر اساس پیگیری منابع خبری در فضای مجازی گویا «عدم انطباق پایانبندی این قسمت با موسیقی و اثر ارائه شده از سوی چاوشی باعث شد که با تصمیم کارگردان سریال، این قسمت بدون صدای چاوشی پخش شود و به نظر میآید ممکن است احتمالِ این فقدان پخش صدای چاوشی در مقاطع مختلف و بسته به نوع پایانبندی سریال تا پایان فصل دوم، باز هم تکرار شود.»
قدردانی از حسن یزدانی ملیپوش کشتی آزاد کشورمان، انتشار چند شماره حساب برخی افرادی که به دلیل مشکلات مالی با محدویتهای قضایی مواجه شدهاند از دیگر مواردی بود که در صفحه شخصی محسن چاوشی فارغ از ماجرای سریال «زخم کاری» منتشر شدهاند.
وحید تاج؛ «سکوت سرد» به احترام استاد و فراخوان یک کارگاه آواز
وحید تاج خواننده خوشنام موسیقی ایرانی هم که در این چند ساله علاوه بر تولید و انتشار چندین آلبوم حضور موثری در حوزه انتشار تکآهنگها دارد، چندی پیش بود که به احترام سالروز تولد استادش مرحوم محمدرضا شجریان تکآهنگ «سکوت سرد» را در صفحه شخصیاش منتشر کرد.
دراین تکآهنگ که به چندمین اثر موسیقایی وحید تاج در شش ماهه اول سال جاری در کنار دیگر تکآهنگها و آلبوم هایش محسوب میشود، امین حیدری آهنگساز و نوازنده عود، حمید قنبری نوازنده سازهای کوبهای برخی از عوامل اجرایی را تشکیل میدهند.
این خواننده مطرح موسیقی ایرانی اوایل مهر بود که به علاقهمندان فراگیر آواز ایرانی نوید برگزاری یک کارگاه آواز را در اصفهان داد.
بابک جهانبخش؛ امیدوارم «دل من» را دوست داشته باشید
بابک جهانبخش از خوانندگان شناخته شده موسیقی پاپ کشورمان هم چندی پیش بود که در صفحه شخصی خود از انتشار تازهترین تکآهنگ خود به نام «دل من» خبر داد.
این خواننده با انتشار متنی توضیح داد:
«سلام؛ امیدوارم آهنگ «دل من رو» دوست داشته باشید. کاری است که بسیار برام حس و حال خاصی داره و ای کاش به دلتون بشینه. جا داره از رفیق صمیمی و محترم مهدی ایوبی عزیزم که قلمش همیشه زیبا نویسه بینهایت تشکر کنم. از وحید پویان عزیز و جنتلمن که بسیار احساس موسیقیهاش به دل میشینه سپاسگزارم. و از سعید زمانی متشخص و عزیزم که ثابت شده است و اولین همکاریمون فوقالعاده برام حس دلنشینی داشته و رفاقت قشنگی هم شکل گرفت یک دنیا تشکر میکنم. از شکیبا امیری رفیق قدیمی و خوش خاطره و با سلیقه که ویدئو جذابی رو برای این موسیقی ناب ساخت هم بینهایت تقدیر میکنم.
دم همه عزیزانی که در تمام مراحل جمعآوری این قطعه زیبا کنارم بودن و کم نذاشتن گرم. سجاد علیزاده هم بسیار زیبا نواخت و پرحس. ازشرکت آوای فروهر و برادرهای با معرفتم که مثل همیشه تمام تلاششون رو برای ارائه هرچه بهتر آثارم انجام میدن متشکرم. به امید خدا به زودی نسخه موزیک ویدئو کاملش هم منتشر میشه. روزگار به کامتون باشه، غمتون کم، پاییزتون گرم. »
امیر اثنیعشری؛ برگزاری کارگاه آنلاین سعدی خوانی
برگزاری کارگاههای آنلاین «سعدی خوانی» یکی از فعالیتهای تازه امیر اثتیعشری خواننده موسیقی ایرانی است که قرار است از هشتم مهر به واسطه او در فضای مجازی برگزار شود.
این خواننده موسیقی ایرانی در سالهای اخیر با گروهها و هنرمندان فعال موسیقی ردیف دستگاهی ایران فعالیتهای پرشماری را انجام داده است. ضمن اینکه برگزاری کنسرتهای مختلف داخلی و خارجی از جمله فعالیتهایی است که توسط این خواننده پیش روی مخاطبان قرار گذاشته شده است.
اثنیعشری در تازهترین مطلب صفحه شخصی خود نوشته است: «کارگاههای آموزشی آنلاین سعدی خوانی با محوریت غزلهای سعدی برگزار میشود. در این دورهها علاوه بر خوانش و شرح غزلیات به مطالبی چون آشنایی با زندگی و زمانه سعدی، تاثیر او برشاعران دیگر اشاره میشود.»
حجت اشرفزاده؛ چند تصویر و دلنوشته در تجلیل از پادشاه فصلها
حجت اشرفزاده که چندی پیش با کنسرت نمایش «قصه ترانههای ماندگار» میزبان مخاطبانش در مجموعه سعدآباد تهران بود، به تازگی در صفحه شخصی خود به استقبال پاییز رفته است.
وی با انتشار یک نماهنگی که رنگ و بوی پاییزی داشته و دربرگیرنده نوا و کلام برخی از شاعران مطرح کشورمان و تعدادی از دوستان ترانهسرایش بوده، نوشته است:
«پادشاه فصلها پاییز؛ با شعرهای دوستانم به استقبال پاییز: علیرضا بدیع عزیز با صدای جناب رشید کاکاوند، امیدجان صباغ نو با صدای خودش، امیرجان ارجینی با صدای من، همچنین بخش کوتاهی از یک قطعه رادیویی با صدای استاد فقید اخوان ثالث. پاییز هزار رنگتون به کام»
علیرضا قربانی؛ انتشار یک نماهنگ جدید از تک آهنگ «مرا ببخش»
علیرضا قربانی خواننده موسیقی ایرانی که در ماههای گذشته به عنوان یکی از موفقترین هنرمندان کشورمان در جذب مخاطب کنسرتهای «با من بخوان» بوده، پس از انتشار نماهنگ و تکآهنگ «مرا ببخش» به آهنگسازی حسام ناصری و بازی محسن کیایی، به تازگی نماهنگ جدید دیگری را با همین عنوان پیش روی مخاطبان قرار داده است.
این خواننده گزیدهکار موسیقی در نماهنگ جدیدش تلاش کرده تا با انتخاب سکانسهایی از برخی فیلمهای سینمای ایران که با مضامینی عاشقانه پیشروی مخاطبان قرار گرفته، حال و هوای متفاوتی را با تازهترین آهنگ جدیدش به اشتراک بگذارد.
قربانی در تازهترین پست خود ضمن معرفی دوباره تکآهنگ «مرا ببخش» به آهنگسازی حسام ناصری، شعر حسین غیاثی و میکس و مستر آرش پاکزاد به ارائه یک بخش از ترانه اکتفا کرده و توضیح داده است: «مراببخش»؛ مرا به خاطر دل شکستهام ببخش.
مجید خراطها؛ روزهای اول مدرسه و یک یادآوری مهم کرونایی
مجید خراطها دیگر خواننده موسیقی پاپ کشورمان هم در تازهترین مطلب منتشر شده صفحه شخصیاش با انتشار فیلمی از ابراز احساسات دختر بچهای در کنار مزار یکی از عزیزان خود که بر اثر کرونا دار فانی را وداع گفته نوشته است:
«وقتی دست بچه هامونو میگیریم ببریم مدرسه ... یادمون باشه اقلا بعد از کرونا خیلیها کسی رو ندارن که دستاشون رو بگیره و بهشون محبت کنه ... خدا هیچ بچهای رو این جوری تنها نذاره.»