خبرگزاری مهر؛ گروه مجله: تابستان تمام شد و بالاخره هفته اول پاییز رسید. امروز اولین پنجشنبه فصل زرد و نارنجی، درحالیکه چشم امیدمان به بارشهای مهرماهی بود از طوفان گرد و خاک به علت خشکسالی در سیستان و بلوچستان نوشتیم. از شروع سال تحصیلی و ترافیک سنگین و سردرگمی خانوادهها برای رساندن فرزندانشان به مدرسه گفتیم، تا جنگ قیمتها و نماینده مجلسی که برای ازدواج جوانان نسخهای عجیب پیچیده است. اینجا پر سر و صداترین خبرهای هفته اول پاییز مرور میکنیم.
از گردوخاک سیستان و بلوچستان تا فرونشست تخت جمشید!
دولتها آمدهاند و رفتهاند، دولتمردان آمدهاند و رفتهاند، بعضی هنوز هستند و بعضی هم جان به جانآفرین تسلیم کردهاند. همه میدانستند گردوخاک مشکلی جدی در سیستان و بلوچستان است و هر بار باعث مشکلات زیادی برای مردم این استان میشود. با این حال تا امروز راهکار عملی برای این مشکل پیدا نشده یا اگر پیداشده است هیچکس نبوده که آن را عملی کند.
هر بار گردوخاک برمیخیزد، هوای استان را تیرهوتار میکند. خاک، راه نفس و قدرت دید مردم را میگیرد، چندنفری را راهی بیمارستان میکند و شاید چند قربانی هم بگیرد. این بار هم در هفته اول پاییز، طوفانی که ۳ روز مداوم استان را درگیر کرده بود باعث شد بیش از هزار نفر از مردم سیستان و بلوچستان بستری شوند که متأسفانه تاکنون ۳ نفر جان باختند. کارشناسها میگویند خشک شدن آبهای زیرزمینی، از بین رفتن پوشش گیاهی و بیتوجهی به نابود شدن آنها، از اصلیترین دلایل این گردوخاکهای کشنده است.
حالا مدتی است که ماجرای گرد و خاک و طوفان و خشکسالی به سیستان و بلوچستان ختم نمیشود و خبر رسیده که دیگر استان شرقی کشور یعنی خراسان رضوی در سه سال متوالی کم بارشترین سال خود را پشت سر گذاشته است و این خشکسالی یعنی خبر طوفان گردوخاک در این استان نیز امروز و فردا به تیتر اخبار اضافه میشود.
اما ماجرا آنجا نگرانکنندهتر میشود که این آسیبها تا استانهای مرکزی هم کشیده شده و برخی از آنها به علت خشک شدن چاههای زیرزمینی هرروز با پدیده فرونشست زمین دستوپنجه نرم میکنند. این بار هم خبر آمده که پدیده وحشتناک فرونشست به ۳۰۰ متری تخت جمشید رسیده است!
سال تحصیلی که نکوست از مهرماهش پیداست!
هرسال اول مهر که میشود خیلی از دهه شصتیها سر به سجده میگذارند و خدا را شکر میکنند که دیگر لازم نیست به مدرسه بروند. روزهای بیدار شدن و پیاده رفتن تا مدرسه و دیر رسیدن و شلنگ خوردن از ناظم مدرسه و یا کچل کردن با نمره صفر که یادشان میآید خودبهخود اشک در چشمانشان حلقه میزند.
حقدارند! آن امکانات و رفتارهای قدیم مدرسه و معلمان کجا رفتارهای امروزی و امکانات این روزها کجا؟ با همه این احوالات این روزها همخانوادهها مشکلات خاص خودشان رادارند. امسال نیز طبق سنت هرساله، زنگ مهر با حضور رئیسجمهور به صدا درآمد تا دهه هشتادیها و دهه نودیها این مخلوقات که دست همه نسلها را از پشت بستهاند راهی مدرسه شوند.
۱۶ و نیم میلیون دانشآموز که یکمیلیون و ۷۰۰ هزار نفر از آنها کلاس اولی هستند، سال تحصیلی جدید را در مدارس سراسر کشور آغاز کردند. روزهای ابتدایی مهر در حالی برای پایتختنشینان سپری شد که تعدادی از دانش آموزان به علت اختلال در سامانه تاکسیهای اینترنتی و ترافیک سنگین از مدرسه جا ماندند.
اما در میان اخبار اول مهر امسال، حیف است از کنار خبر رایگان شدن سرویس برای دانشآموزان استثنایی عبور کنیم. هیئتوزیران برای اولین بار در آئیننامه اجرایی حملونقل سرویس مدارس به موضوع دانشآموزان استثنایی و بحث ایاب و ذهاب رایگان آنها پرداخت و هفته گذشته این موضوع به دستگاهها ابلاغ شد. این موضوع را هفته آینده دوباره پیگیری خواهیم کرد مبادا مانند برخی ابلاغیهها گوشه بایگانی ادارهها و سازمانها خاک بخورد.
از مسی و رونالدو یاد بگیریم
طنز تلخ سالهای اخیر در جمعهای خانوادگی این است که والدین خودشان اعتراف میکنند که «ما آنچنان از تلفن همراه سر درنمیآوریم اما این بچه هر کار دلش میخواهد میکند.» و میخندند. اگر بخواهیم صادق باشیم باید بگوییم که آن بچه هم به ریش این جمع میخندد و جدیدترین بازی خود را بهروز میکند!
پدر خانواده نمیداند چرا حجم اینترنت اینقدر زود تمام میشود. نمیداند پولی که هرماه به سختی درمیآورد خرج بازی کال آف دیوتی و فورتنایت میشود. احتمالاً نمیداند فرزندش در بازیهای آنلاین انواع رفتارهای ناهنجار را میبیند، اقسام فحشها را میشنود و با همانها خوش میگذراند و با آنها شکل میگیرد.
استفاده از تلفن همراه برای فرزندان خانوادههای ایرانی یک عادت همهگیر شده و این روزها پدر و مادرها برای خلاص شدن از غرغر کردن بچههای آپارتماننشین، ارزانترین راهحل را خریدن گوشی و اینترنت میدانند.
شاید برای شما جالب باشد اما دو اَبَر میلیاردر دنیای فوتبال، مسی و رونالدو به فرزندانشان اجازه استفاده از تلفن همراه شخصی را ندادهاند. شاید با خودتان بگویید فرزندان چنین خانوادههایی صدها سرگرمی دیگر در دسترس خود دارند؛ اما زود قضاوت نکنید!
این فقط رویکرد این دو ستاره فوتبال نیست، بلکه در بخشی از اروپا و آمریکا گروهی از خانوادهها سختگیری قابل توجهی دارند و کودکان و نوجوانان زمان کمی میتوانند از تلفن همراه یا تبلت استفاده کنند، آنهم با کنترل خاص و شدید. شاید غربیها بهتر از ما میدانند سرگرم شدن کودکان و نوجوانان با تلفن همراه چقدر آسیبزاست.
زور افزایش حقوقها به حبابهای تورمی نمیرسد!
یک زمانی اگر قرار بود کالایی گران شود، روزهای قبلش برای مردم در تلویزیون و روزنامهها از علت آن مینوشتند و کمی مردم را آماده میکردند، کوپن حمایتی توزیع میشد که قشر ضعیف آسیب نبیند و مثلاً کالایی که صد تک تومانی بود تا ۱۱۰ تومان قیمتش افزایش پیدا میکرد.
حالا صبح میروی خرید یک قیمت روی کالا درجشده و شب قیمتی دیگر! یک نفر هم گوشه مغازه نشسته و با دستمال الکلی قیمتهای روی کالا را پاک میکند تا در این نوسانات ضررش را به صفر برساند.
درصدهای افزایش قیمتها روی نموداری عمودی بیوقفه بالا میرود. همین هفته اعلام شد شهریور امسال نسبت به شهریور سال قبل، گوشت قرمز، سفید و فرآوردههای آنها ۸۵.۵ درصد؛ انواع ماهی ۶۷.۴ درصد؛ چای، قهوه، کاکائو، نوشابه و آبمیوه با ۴۶.۳ درصد و میوه و خشکبار با ۴۴.۸ درصد بیشترین افزایش قیمت را داشتهاند.
همین روزها نمایندگان مجلس هم در حال محاسبه افزایش حقوقها هستند. در همین راستا عضو فراکسیون کارگری مجلس گفته است: «افزایش حقوقی که در ابتدای سال برای کارمندان و کارگران اعمال شد هیچ تناسبی با تورم فعلی که مردم در زندگی روزمره حس میکنند، ندارد.»
عدهای هم معتقدند افزایش حقوقها راه درمان نیست و تأثیری آنچنانی بر کاهش تورم ندارد، چراکه افزایش نقدینگی باعث کاهش قیمتها نخواهد شد و حتی ممکن است باعث افزایش تورم هم باشد.
در انتظار طلاهای بیشتر!
هفته اول مهر با شروع بازیهای آسیایی همراه بود و ورزشکاران کشورمان به سراغ حریفان آسیایی خود در رشتههای مختلف رفتند. هرچند که انتظار داشتیم در هفته اول حداقل ۵ مدال طلا درو کنیم اما تنها مدال طلایمان را سرو قامتان والیبال دشت کردند و با شکست دادن حریف چینی بر روی سکوی اول ایستادند.
البته چندین مدال باارزش هم در هفته اول رقابتها کسب کردیم که الحق و الانصاف کم از طلا نداشت. قایقرانان بانوان کشورمان اولین مدال نقره را در تاریخ این رشته ورزشی برایمان کسب کردند.
«فرانک پرتوآذر» نماینده دوچرخهسواری ایران در رقابت با ۷ رکابزن در مسابقات دوچرخهسواری کوهستان بانوان دبه مقام سوم رسید و مدال برنز را برای اولین بار در این رشته ورزشی کسب کرد. در ورزش ووشو و در بخش تالو هم یک نقره باارزش توسط «زهره کیانی» کسب شد. اما در تکواندو خبری از طلا نبود و هر آبدولیاچیگی که زدیم در نهایت به نقره یا برنز برای ملیپوشان کشورمان ختم شد.
یکی از ارزشمندترین مدالها در این رقابتها که اشک شوقمان را جاری کرد، مدال برنز برادران عالمیان در تنیس روی میز بود. این برادران که سالهاست برای رفتن روی سکوی مدالآوران در مسابقات مختلف تلاش میکردند، با سختکوشی خود بالاخره این افتخار را کسب کردند.
البته هنوز بسیاری از مسابقات شروع نشده و امیدمان به کسب مدالها و طلاهای بیشتر، زیاد است. اما تا اینجای کار درحالیکه هنوز نیمی از مسابقات بازیهای آسیایی مانده، چین با ۷۶ مدال طلا در صدر جدول است و ممکن است تا پایان همین گزارش را میخوانید چندین مدال دیگر نیز کسب کند. ورزشکاران کشورمان هم با ۱ طلا ۵ نقره و ۹ برنز در رده یازدهم توزیع مدالها ایستادهاند.
نوبرانه آیفون، پر ایراد و بدون تغییر ظاهری
آیفونبازان و آیفوندوستان، این هفته را به شوق رسیدن به آیفون ۱۵ سپری کردند. محصول جدید اپل تا ۱۳۰ میلیون تومان در مدلهای مختلف به فروش رفته است در حالی که با محاسبه قیمت دلار در ایران باید نهایتاً با مبلغی حدود ۶۰ میلیون تومان به فروش برسد؛ اما به علت نوبرانه بودنش با قیمتهای بالاتری نصیب خریدارانی میشود که به روز بودن تلفن همراهشان از نان شب برایشان واجبتر است.
این محصول ۴ ضلعی که یکی از کاربردهای اصلیاش در ایران نشان دادن سیب گاز زده و فخرفروشی است با انتقادات فراوانی توسط خریداران روبرو شده است. برخی خبر دادهاند آیفون ۱۵ به شدت داغ میکند و گزارشهایی هم رسیده که برخی از محصولات جدید اپل با نقاط آسیبدیده روی بدنه و خط و خش ظاهری همراه بوده است.
یک ایراد منطقی که منتقدان به محصول جدید اپل وارد کردهاند این بود که این شرکت، تلفن همراه جدید را بدون تغییر ظاهری نسبت به آیفون ۱۳ و ۱۴ تولید و عرضه کرده است. البته دغدغه اصلی خریداران این گوشی در ایران رجیستر نشدن آن است و باید فعلاً بهعنوان زینتالمجالس از این محصول استفاده کنند.
نمایندهها با مترو به مجلس میروند؟
صحبتهای حجتالاسلام حسن نوروزی، نماینده مردم رباطکریم در مجلس هم این هفته جنجالی شد. او گفته بود که ازدواج امری است که حتماً در سنین پایین باید صورت بگیرد. چراکه وقتی جوانان در سن ۲۳ یا ۲۴ یا تا ۲۷ سالگی ازدواج نمیکنند، افسرده و پریشان و پرخاشگر میشوند.
او معتقد است مشکلات اقتصادی و نداشتن خانه، بهانهای برای ازدواج نکردن است و همه حتماً نباید در بالای تهران ساکن باشند! جوانان میتوانند در روستاهای اطراف تهران با رهن و اجاره پایین زندگی کنند و صبح با اتوبوس و مترو به سر کارشان بیایند. او همچنین تاکید کرده بود که ازدواج نکردن ریشه در تبلیغات دشمنان دارد و به مشکلات اقتصادی مربوط نیست.
پیش از این اظهارات، مدت زیادی است که بسیاری از مردم به ناچار همین راهکار را انتخاب کردهاند و علیرغم زندگی در حواشی تهران و کلانشهرها هنوز هم دچار مشکل اقتصادی هستند.
بعد از جنجالی که این ماجرا به راه انداخت برخی چهرههای شناخته شده در فضای مجازی واکنش نشان دادند و به این نماینده مجلس انتقاد کردند. برخی هم به او پیشنهاد دادند که قدم اول را خودش بردارد، خانه و حقوقاش به چند جوان بدهد، اطراف تهران زندگی کنید و با مترو به مجلس شورای اسلامی تردد کند!
شورای نگهبان به داد کنکوریها رسید
اینطور که از اظهار نظرهای مسئولین سازمان سنجش برمیآید، گویا یکی از وظایف مدیران این سازمان لرزاندن تن و بدن کنکوریهاست، چراکه هر دوره با روشی جدید میخواهند پذیرای دانشآموزان سال آخری شوند.
امسال هم این قاعده برقرار بود و اعلام شد دروس عمومی به کنکور باز میگردد و دوباره مثل سابق دو دفترچه عمومی و اختصاصی در کنکور توزیع میشود. انتشار این خبر با اعتراض کنکوریها همراه شد و صدای خیلیها درآمد که نمیشود هر سال یک مدل برای دانشآموزان پیاده کرد. بالاخره شورای نگهبان به داد کنکوریها رسید و این مصوبه مجلس را رد کرد تا داوطلبان با خیال راحت به تستزنی ادامه دهند و برای کنکور ۱۴۰۳ آماده شوند.