خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: یکی از اقدامات مهم جمهوری اسلامی ایران و امام خمینی (ره) رهبر کبیر انقلاب اسلامی در آغاز پیروزی انقلاب اسلامی معرفی یک طرح ابتکاری بر پایه آموزههای قرآن کریم و اسلام ناب محمدی بود.
امام (ره) مثل همیشه یک تهدید خطرناک به نام تفرقه را به فرصت تبدیل کردند. ایشان در این طرح ابتکاری دو نقل تاریخی شیعه و سنی برای سالروز میلاد پیامبر (ص) را به نام هفته وحدت نامگذاری کردند تا به دوستان و دشمنان اسلام این پیام واضح را بدهند که وحدت نقطه آغاز هر گونه رشد و تعالی ملتها و دولتهای اسلامی است.
این طرح ابتکاری از همان روزهای اول به مذاق دشمنان و منافقان داخل جهان اسلام خوش نیامد، چرا که بسیاری از طرحهای تفرقه افکنانه آنها را تحت الشعاع قرار میداد.
در میان کشورهای غربی، کشور انگلیس بزرگترین ضربه را از این طرح دریافت کرد، چرا که همواره سیاستمداران انگلیسی با شعار معروف "تفرقه بیانداز و حکومت کن" سالها در کشورهای اسلامی با استفاده از اختلافات قومی، قبیلهای و مذهبی بر ثروتهای ملتها تسط پیدا کرده بودند.
مراد از وحدت، وحدت در حفظ منافعِ امّت اسلامی است
مراد از وحدت اسلامی در بیانات رهبر انقلاب اسلامی به روشنی توضیح داده شده است. رهبر معظم انقلاب در تاریخ ۲۲/۰۷/۱۴۰۱ در دیدار مسئولان نظام و میهمانان کنفرانس وحدت اسلامی فرمودند: «مراد از وحدت قطعاً وحدت مذهبی نیست؛ یعنی اینکه این به مذهب آن دربیاید، آن به مذهب این دربیاید، یک مذهب [باشد]؛ نه، این قطعاً مراد نیست. وحدت جغرافیایی هم نیست؛ مثل آن چیزی که در دهههای شصت میلادی و هفتاد میلادی، بعضی از کشورهای عربی با هم اتّحاد پیدا کردند و اعلام کردند یکی هستند، که نشد و نمیشود و امکان ندارد؛ مراد این هم نیست. مراد از وحدت، وحدت در حفظ منافعِ امّت اسلامی است.»
هفته وحدت در برابر هفته برائت
یکی از گروههای مخالف امر وحدت اسلامی کسانی هستند که خواسته یا ناخواسته در مسیر دشمنان اسلام قدم بر میدارند و در برابر هفته وحدت هفته برائت از دشمنان تشیع را جایگزین کردند.
در این زمینه نیز رهبر انقلاب در تاریخ ۲۷/۰۹/۱۳۹۵ در دیدار مسئولان نظام و مهمانان کنفرانس وحدت اسلامی اظهار داشتند: «امروز دو اراده در این منطقه با یکدیگر در تعارضند: یک اراده، اراده وحدت است؛ یک اراده، اراده تفرقه است. اراده وحدت، متعلّق به مؤمنین است؛ فریاد اتّحاد و اجتماع مسلمین از حنجرههای بااخلاص بلند است و مسلمانها را دعوت میکنند به اینکه به مشترکاتشان توجّه بکنند؛ اگر این [طور] بشود و اگر این وحدت اتّفاق بیفتد، وضعی که امروز مسلمانها دارند دیگر به این شکل نخواهد بود و مسلمان عزّت پیدا خواهد کرد.... یک عدّهای هم در این آتشها میدمند؛ «شیعه انگلیسی» و «سنّی آمریکایی» مثل هم هستند؛ همه، دولبه یک قیچی هستند؛ سعیشان این است که مسلمانها را به جان هم بیندازند؛ این پیام اراده تفرقه است که اراده شیطانی است؛ امّا پیام وحدت این است که اینها از این اختلافات عبور بکنند، در کنار هم قرار بگیرند، با هم کار کنند.»
نجات لبنان از جنگهای داخلی با درس وحدت
یکی از کشورهایی که به دلیل تنوع مذاهب و اقوام مختلف در دورههای تاریخی متعدد شاهد جنگهای داخلی و خیابانی بوده، لبنان است. در این کشور مسلمانان اعم از شیعه و سنی، مسیحی، یهودی، دروزی و سایر ادیان زندگی میکنند. کشورهای غربی و مزدوارن آنها همواره برای مشغول کردن مردم و ایجاد چالشهای داخلی برای حزب الله به عنوان مهمترین دشمن رژیم صهیونیستی در لبنان دست به اختلاف افکنی میان مذاهب و اقوام لبنانی میزدند تا لبنان عرصه جنگهای خیابانی شود.
با تأسیس حزب الله لبنان در سال ۱۹۸۲ میلادی با الهام از انقلاب اسلامی ایران، این جنبش سیاستهای جمهوری اسلامی ایران را در برخورد با چالشهای پیش رو در این کشور اتخاذ کرد. این جنبش به عنوان مهمترین گروه مخالف با اشغالگری رژیم صهیونیستی در طول چهار دهه ضربههای سنگینی به صهیونیستها وارد کرده و از سوی دیگر در برابر طرحهای اختلاف افکنانه این رژیم با همکاری آمریکا و چند کشور عربی در منطقه ایستادگی کرد و جنگهای داخلی لبنان را با هشدارهای دبیر کل این حزب و رهبری شایسته آن سید حسن نصر الله با اتکا به آموزه وحدت همواره خنثی کرده است.
سید حسن نصرالله، دبیر کل حزب الله لبنان در سالهای اخیر با وجود فشارهای غربی و آمریکایی برای ایجاد جنگ داخلی در لبنان با روشنگریهای خود نگذاشت این کشور به عرصه جنگ داخلی ورود پیدا کند.
او در یکی از سخنرانیهایش درباره درگیری مسلحانه میان قبایل عرب و حامیان حزبالله گفت: خونی نداریم که پایمال شود؛ اما به جایی که دشمن میخواهد نیز نمیرویم، چرا که دشمن میخواهد حزبالله وارد میدان شود و این به معنای تصمیم به جنگ داخلی است. افرادی وجود دارند که سعی بر آوردن تسلیحات برای جنگ با ما دارند. توطئه کشاندن حزب الله به جنگ داخلی با بازداشت سعد حریری، نخست وزیر سابق (سال ۲۰۰۵) آغاز شد که هدف از آن شعله ور کردن آتش جنگ داخلی بود.
وحدت عامل نجات ملتهای عراق و سوریه از فتنه داعش بود
کشور عراق به دلیل داشتن منابع عظیم نفتی و موقعیت سوق الجیشی در طول چند دهه با بهانههای مختلف عرصه تاخت و تاز و اشغالگری قرار گرفته است. این کشور دارای تنوع مذهبی، قومی و قبیلهای بوده و دشمنان برای تحقق برنامههای خود در دورههایی به این تفاوتها دامن زدند. اما حضور قوی تشیع در عراق و اتکا به مراجع عالیقدر در نجف و شهرهای مذهبی این کشور و حمایت و راهنمایی بسیاری از علمای مرتبط با انقلاب اسلامی ایران از زمان پیروزی انقلاب تاکنون بسیاری از فرصتهای اختلاف افکنی و ایجاد جنگ داخلی را از دشمنان گرفته است.
کشور عراق با الگو گیری از جمهوری اسلامی در سالهای اخیر خود اقدام به برگزاری کنفرانس وحدت نیز نموده است. سال گذشته با همت دیوان وقف سنی عراق و با بهره گیری از آموزههای دین حنیف و سیره نبی اکرم (ص) و برای تأکید بر برادری و وحدت صفوف، در آستانه ماه مبارک رمضان، ماه طاعت و رحمت و مغفرت، تعدادی از مؤسسات دینی اقدام به برگزاری کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی تحت شعار (مسلمان برادر مسلمان، نقطه آغاز ما برای ساختن انسان و کشور) کرده اند تا تأکیدی بر فرمان خدا و رسولش (ص) باشد.
خنثی سازی توطئه داعش با وحدت اسلامی
یکی از پدیدههای نوظهور شوم در جهان اسلام به عنوان دستاورد غربی- عربی صهیونیستی پدیدهای به نام داعش است. تفکر تروریستی افراطی داعش بر گرفته از عقاید افراطی سلفیگری در جهان اسلام بود که دشمنان در اتاقهای فکر خود با استفاده از این تفکر و اختلافات میان شیعه و سنی دست به ایجاد چنین فتنهای در جهان اسلام زدند. این گروه تروریستی رعب آور به اعتراف مقامات آمریکایی دست ساز محور غربی-عربی، صهیونیستی بود و برای هدف قرار دادن کشورهای مخالف رژیم صهیونیستی ساخته شد.
در افشاگریهای ادوارد اسنودن، پیمانکار سابق آژانس امنیت ملی آمریکا، علیه دستگاههای اطلاعاتی این کشور، در اینباره آمده است: «سازمانهای اطلاعاتی آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی در شکلگیری داعش نقش داشتند و در عملیاتی با نام لانه زنبور، گروه داعش را تشکیل دادند.»
جبهه مقاومت اسلامی که وام گرفته از تفکر وحدت اسلامی است در برابر این پدیده خطرناک با جمع آوری رزمندگان از سراسر کشورهای اسلامی و از عقاید مختلف از مسلمان و شیعه و سنی گرفته تا مسیحی و اقلیتهای دیگر زیر چتر مقاومت در عراق و سوریه با رهبری فرماندهان ارشد این جبهه چون شهید سردار سلیمانی ساماندهی شدند و با حفظ وحدت خود با این پروژه صهیونیستی مبارزه کردند و کشورهایی چون عراق و سوریه را از لوث این عامل خطرناک و تفرقه زا پاک کردند.
این گروه که در ظاهر و در نگاه اول تنها مخالف شیعه و به اصطلاح خودشان رافضیها بودند در عمل ثابت کردند پایشان به هر منطقهای که رسید جز قتل و تجاوز و تخریب دستاوردی نداشتند و در مناطق سنی نشین نیز صحنههای فاجعه باری را خلق کردند.
در عراق گزارشهای موجود تاکید میکنند، داعش تنها ظرف ۸ ماه ۱۲ کشتار بزرگ علیه اهل تسنن این کشور مرتکب شده که در جریان آنها دستکم ۵ هزار نفر کشته و دهها هزار نفر زخمی شدهاند.
در سوریه نیز مرکز حقوق بشر سوریه اعلام کرد، تصاویر، کلیپها و اطلاعات منتشر شده در رسانههای مختلف الکترونیکی از جمله شبکههای اجتماعی ثابت میکند، داعش مرتکب یک هزار و ۶۰۷ مورد جنایت منجر به قتل در مناطق سنی نشین شده است.
راه نجات فلسطین تنها وحدت اسلامی است
در سالهای اخیر بیش از هر زمان دیگری موضوع فلسطین به عنوان عامل وحدت بین همه مسلمانان در نظر گرفته شده است. با وجود عادی سازی روابط برخی از دولتهای عربی با اسرائیل، مسلمانان با هر عقیده و مذهبی در کشورهای مختلف بر حق مسلم فلسطینیها و نابودی رژیم صهیونیستی تاکید دارند.
شیخ ماهر حمود رئیس اتحادیه جهانی علمای مقاومت در این باره اظهار کرد: انقلاب اسلامی با درک اهمیت وحدت اسلامی به عنوان مهمترین راه برای جلوگیری از تجاوزات رژیم صهیونیستی بر این شعار همواره تاکید کرده و آن را به عنوان یک اولویت در نظر گرفته است و مقابله با رژیم صهیونیستی به نقطه وحدت مسلمانان تبدیل شده است.
همکاری مقاومت فلسطین در سایه وحدت اسلامی با سایر گروههای مقاومت در منطقه اعم از ایران، یمن و حزب الله لبنان در طول یک دهه بیش از پیش شده و این همکاری چند جانبه موجب موفقیت فلسطینیها و عقب نشینی رژیم صهیونیستی در موارد بسیاری شده است. تا آنجا که هر زمان رژیم صهیونیستی بخواهد تجاوزی به فلسطین داشته باشد تمام گروههای مقاومت اسلامی در منطقه آمادگی خود را در دفاع از فلسطین اعلام میکنند.
وحدت تنها گزینه نجات از بحرانهای خطرناک افغانستان و پاکستان است
کشور پاکستان دارای تنوع مذهب مختلف اعم از شیعه و سنی، بریلوی، دیوبندی، اهل حدیث و وهابی است و در سالهای اخیر تکفیری و وهابیها دست به اقدامات تروریستی علیه سایر مسلمانان در این کشور زدند. اما علما و نخبگان پاکستانی با الهام از طرح ابتکاری امام (ره) وحدت اسلامی را به عنوان تنها گزینه همزیستی مسالمت آمیز معرفی کردند و در راه تحقق عملی آن تلاش نمودند.
علامه سید ساجد نقوی از رهبران برجسته شیعیان پاکستان درباره تلاش برای ایجاد وحدت اسلامی در سالهای اخیر در پاکستان اعلام کرد: «وقتی فرقه گرایی بیشتر شد، با کوشش برادران سنّی و شیعه، شورای همبستگی ملّی به وجود آمد که همه در آن شرکت داشتند و از فرقه گرایی جلوگیری شد. چون اتحادهای قبلی در سیاست دخیل نبودند و اتحاد فقط در جنبه مذهب بود، احزاب بزرگ دینی پنج فرقه مذهبی در پاکستان یک پایگاه مذهبی و سیاسی ایجاد کردند که همه از یک جهت، برای ایجاد وحدت کار میکنند فضای خوبی به وجود آمده و امروز از یک سو، از هیچ مسجد یا مدرسهای شیعه تکفیر نمیشود، و از سوی دیگر، اتحاد آنها جنبه سیاسی هم دارد و در مجلس، فراکسیون بزرگ مجلس عمل متحد تشکیل شده که رئیس مجلس هم از همین فراکسیون است.»
افغانستان نیز طی چهل سال عرصه جنگ و خشونت دشمنان اسلام قرار گرفت؛ از اشغالگران شوروی سابق تا کشورهای غربی و آمریکا در سایه ایجاد اختلافات منطقهای، قومی، زبان و سیاسی منابع و ثروتهای عظیم این کشور را به یغما بردند و در سایه نا امنی بوجود آمده در این کشور بسیاری از زیر ساختهای افغانستان را نابود کردند تا آنجا که مردم افغانستان اعم از دانشمندان و یا مردم عادی برای به دست آوردن زندگی بهتر این کشور را ترک کردند.
نخبگان و دانشمندان و علمای افغانستان در داخل و خارج از این کشور همواره به اهمیت وحدت اسلامی در خنثی سازی توطئههای دشمنان اسلام تاکید کردند و توانستند با الهام از این طرح ابتکاری وحدت اسلامی جلوی بسیاری از پروژههای تفرقه افکنانه دشمنان را بگیرند.
احمد شاه مسعود یکی از مبارزان افغانستانی بود که تفکر برگرفته از انقلاب اسلامی و مبارزه با اشغالگری داشت. او معتقد بود؛ «رمز وحدتِ ما اسلام است. در افغانستان اقوام مختلف زندگی میکنند. در گذشته هم فقط اسلام بوده که این اقوام را مانند یک حلقۀ زنجیر با هم وصل میکرد و امروز هم اسلام این اقوام را دور هم نگه میدارد.»
وحدت اسلامی در یمن
ملت یمن بیش از ۸ سال است که مورد تجاوز ائتلاف سعودی آمریکایی و صهیونیستی قرار گرفته و عربستان سعودی با همکاری مزدوران یمنی در برخی از مناطق این کشور با استفاده از اختلافات سیاسی به ملت مظلوم یمن هرگونه تجاوز و تحریم ظالمانه را روا داشته است.
اما انصار الله یمن با گرفتن درس وحدت اسلامی از ایران سالها است با تکیه بر این موهبت الهی نگذاشته دشمن به اهداف خود برسد بلکه این ائتلاف متجاوز را به زانو در آورد و بارها خواهان آتش بس موقت شده است.
به گزارس میدل ایست؛ یکی از ویژگیهای اجتماعی یمنیها که کار سعودیها را برای پیشروی در این کشور با مشکل روبرو ساخته است، ویژگی همزیستی مسالمت آمیز پیروان مذاهب شیعی و سنی در این کشور است.
این امر از دیرباز نوعی وفاق دینی بین دو فرقه اصلی مذاهب یمن به وجود آورده است؛ تا آنجا که بسیاری از زیدیها و شافعیهای یمنی، در مساجد یکدیگر و پشت سر ائمه یکدیگر نماز میگذارند. در حالی که دشمنان در پی تعمیق شکافها و اختلافات مذهبی درون یمن و سواستفاده از تنشهای مذهبی داخلی برای تحقق اهداف اشغالگرانه خود است.
سخن پایانی
بعد از گذشت ۴ دهه از نامگذاری ایام میلاد پیامبر (ص) به نام هفته وحدت اسلامی بسیاری از کشورهای مسلمان علاوه بر برگزاری کنفرانسها و جشنهای وحدت این شعار بزرگ را در بعد عملی در جوامع خود پیاده کردند و مسلمانان امروز به طور عملی دیدند که محور مقاومت اسلامی چگونه در سایه وحدت شکل گرفت و پیروان تمامی آزادی خواهان جهان اعم از مسلمان و غیر مسلمان زیر پرچم مقاومت اسلامی جمع شدند تا آنجا که حاکمان وابسته دست به دامن عادی سازی با رژیم اشغالگر قدس شدند رژیمی که خود از داخل در حال فروپاشی است.