عباس چمنیان مربی و کارشناس فوتبال ایران در گفت و گو با خبرنگار مهر، در رابطه با نتایج ضعیف تیم فوتبال امید در بازیهای آسیایی هانگژو بیان کرد: نتایج ضعیف تیم امید تبدیل به یک سریال تکراری برای همه فوتبال دوستان شده و نیم قرن است که این سریال هر دفعه برای ما تکرار میشود و هر سال هم سناریوهای جدیدی برای آن نوشته خواهد شد.
او ادامه داد: نمیشود در جهان کاری را بدون برنامه ریزی انجام داد، معجزه واقعی را انسانهای توانمند با کارهایی که برای مجموعه خود انجام میدهند، رقم میزنند و نمیشود فقط با اتکا به گفتن این جملات که ما بازیکنان با استعداد داریم کارها را جلو ببریم. همه اهالی فوتبال و کسانی که در این رشته فعالیت داشته اند میدانستند که تیم امید نمیتواند نتیجه کسب کند.
تیم امید نیاز به مربیان «تیمساز» دارد
چمنیان در خصوص عملکرد عنایتی در تیم امید گفت: واقعاً نمی دانم با چه زبانی بگویم که تیمهای ملی ما نیاز به به مربیان تیم ساز دارند. چون در تیمهای ملی بازیکنان مختلف از سایر باشگاهها گردهم جمع میشوند و باید مربی یک تفکر واحد در بین بازیکنان به وجود بیاورد تا آنها آماده رویدادهای بین المللی شوند. در اساس مربیگری عهده گرفتن هدایت یک تیم باشگاهی با یک تیم ملی بسیار متفاوت است چون لیگ ایران به هیچ وجه استاندارد نیست و مربیانی که در لیگ برتر نتیجه خوبی کسب میکنند، فقط در ایران میتوانند به خوبی فعالیت داشته باشند و در مصافهای بین المللی نتیجه گیری ضعیفی دارند.
۵۰ سال است که میگوییم بهترین بازیکنان را در رده امید داریم
او افزود: تیم امید نیازمند فردی است که بازیکنان را از لحاظ فنی و روحی و روانی آماده مسابقات کند. ۵۰ سال است که میگوییم بهترین بازیکنان را در رده امید داریم اما گفتن این جملات فایدهای ندارد. ما در هیچ دورهای نتوانستیم نماد یک تیم متحد را در مسابقات بین المللی نشان دهیم و دلیل آن هم این است که در این مدت هنوز مربی نتوانسته بازیکنان را تبدیل به یک تیم متحد کند. اگر بخواهیم با همین روند ادامه دهیم قطعاً در سالهای آینده هم به نتیجه نخواهیم رسید.
بازیکن بزرگسال نمیتواند به تیم امید کمک کند
چمنیان خاطر نشان کرد: پس از جام جهانی نوجوانان، طرحی را به مسئولان فدراسیون فوتبال دادم مبنی بر اینکه در تیم امید هیچ بازیکن لیگ برتری حضور نداشته باشد. ما بسیار بازیکنان با کیفیت در لیگهای کشور داریم که میتوانند کمک بزرگی به تیم امید کنند. بازیکنی که تجربه حضور در تیمهای بزرگ و تیم ملی بزرگسالان را دارد مسلماً آن انگیزه کافی برای درخشش در تیم امید را ندارد و خود رضا عنایتی هم پس از مسابقات انتخابی المپیک در ازبکستان بارها به این موضوع اشاره کرده است. بازیکنانی که سن پایینی دارند و در تیمهای خود فرصت بازی آنچنانی به آنها نمیرسید میتوانند برای تیم امید از تمام توان خود استفاده کنند و همچنین برگزاری اردو در فواصل نزدیک به هم برای سرمربی تیم امید آسانتر خواهد بود.
وقتی کسی مسئولیتی را عهده دار میشود باید به تمام جوانب آن را بسنجد
مربی پایه فوتبال کشورمان بیان کرد: اینکه رضا عنایتی میگوید من قبل از انتخابی المپیک فقط ۱۹ روز بازیکنان را در اختیار داشتم، نشان دهنده همین موضوع است. البته وقتی کسی مسئولیتی را عهده دار میشود باید به تمام جوانب آن را بسنجد. به دلیل همکاری نکردن باشگاهها تیم امید کشورمان هیچگاه در این چند ساله تبدیل به یک تیم واحد نشده است. یکی از دلایلی اینکه ما لیگهای امید فوتبال در کشور داریم شناخت استعدادها است تا بازیکنان شکوفا شوند اما سوال من این است که چرا از این بازیکنان در تیم امید استفاده نمیکنیم؟ اگر ما از این بازیکنان استفاده خود آنها هم انگیزه بیشتری پیدا میکنند اما مربیان تیم امید فقط نگاهشان به لیگ برتر بزرگسالان و لیگ یک است و نگاهی به این بازیکنان ندارند.
مدیران باید دل شجاع داشته باشند
چمنیان تصریح کرد: ما با کارهایی که انجام میدهیم پدیدهها را از خود دور میکنیم. حتی اگر با این طرح تیم امید المپیکی نمیشد، بازیکنانی که مطرح میشدند میتوانستند به تیمهای باشگاهی کمک کنند و سطح لیگ برتر ایران را بالا ببرند. این کارها نیازمند داشتن یک دل شجاع است که در مدیران ورزشی ما دیده نمیشود و ثمره آن هم همین نتایجی است که هر ساله باعث ناراحتی مردم فوتبال دوست کشورمان میشود.
او در پایان گفت: چه کمیته ملی المپیک و چه فدراسیون فوتبال اگر میخواهند به تیم امید کمک کنند، باید زودتر سرمربی تیم امید را انتخاب کنند نه مثل گذشته که در روزهای پایانی اقدام به این موضوع کردند. توصیه میکنم کسی که هدایت تیم امید را برعهده میگیرد باید تیمها و کشورهای ررقیب ما را کامل آنالیز کند و نقاط ضعف و قوت بازیکنان را بشانسد. اگر بدون شناخت به این موضوعات هدایت تیم امید را کسی برعهده بگیرد نتیجه اش همین عملکرد ضعیف تیم امید خواهد شد.