احسان شادمانی کارگردان مستند «داستان ساحل شرقی» می‌گوید در این اثر جریان داشتن زندگی در شهر غزه فلسطین را به تصویر کشیده است.

به گزارش خبرنگار مهر، مستند «داستان ساحل شرقی» به کارگردانی احسان شادمانی در قالب هفتمین جشنواره تلویزیونی مستند روی آنتن شبکه مستند سیما رفت.

شادمانی درباره سوژه این مستند توضیح داد: این مستند درباره شهر غزه فلسطین است و خرده روایت‌هایی از زندگی مردم در این شهر را به تصویر می‌کشد. در این مستند از نگاه زندگی ساکنان، به اتفاقات جاری در شهر غزه پرداخته‌ایم. جالب است بدانید برای اولین بار است که مستندی توسط فیلمسازان ایرانی در غزه ساخته می‌شود.

وی درباره ایده ساخت مستند خود گفت: می‌خواستیم مستند متفاوتی درباره غزه بسازیم؛ بعد از تحقیق و پژوهشی که انجام شد به این نتیجه رسیدیم که اکثر گزارش‌های خبری و کلیپ‌هایی که از غزه می‌بینیم کمی با واقعیت فاصله دارد. این تولیدات رسانه‌ای، عمدتا غزه را صحنه‌ای تمام عیار از یک جنگ نشان می‌دهند، گویی که این شهر یک پادگان نظامی است. این اتفاق در حالی است که مخاطب پس از دیدن این مستند متوجه می‌شود که در این شهر زندگی جاری است؛ جوانان ازدواج می‌کنند، دانشگاه می‌روند، مردم فعالیت روزمره‌شان را دارند اما در کنار همه این‌ها در برابر دشمن صهیونیستی مقاومت می‌کنند و با آن می‌جنگند.

کارگردان مستند «داستان ساحل شرقی» درباره فرم روایی این فیلم گفت: مستندمان سوژه محور است و در آن با افراد مختلفی از مردم خود غزه گفت‌وگو می‌کنیم. بنابراین خرده روایت‌هایی از شخصیت‌های مختلف را به تصویر می‌کشیم. برای مثال، سراغ خانمی رفته‌ایم که یک کتاب آشپزی نوشته و در آن دستور پخت غذاهای کنعانی و فلسطینی که از ۷۰۰ سال پیش در این منطقه وجود داشته را جمع‌آوری کرده است. او با این کتاب ثابت کرده که از گذشته فلسطینی‌ها در این سرزمین ساکن بودند و خبری از صهیونیست‌ها نبوده است.

شادمانی اضافه کرد: همچنین یکی دیگر از کاراکترهای ما یکی از اعضای تیم ملی دوچرخه‌سواری فلسطین است. تک‌تیرانداز صهیونیستی در یکی از تحصن‌ها در سال ۲۰۱۸، پای او را هدف قرار می‌دهد و او معلول می‌شود اما علیرغم معلولیت باز هم ورزش کرده و اکنون در تورنمت‌های بین‌المللی شرکت می‌کند.

وی با اشاره به تصاویر جدیدی از شهر غزه که در این مستند به نمایش درآمده‌است، گفت: برای اولین بار منطقه‌ای به نام «قبرستان متجاوزین» را به تصویر می‌کشیم. این قبرستان متعلق به جنگ جهانی اول است. انگلیسی‌ها و متحدین آنها می‌خواستند با اشغال غزه، در جنگ پیشروی کنند اما مردم غزه در برابر آنها ایستادگی کرده و طی یک جنگ، ۴ هزار سرباز متجاوز انگلیسی در آنجا دفن می‌شوند. دانشگاه الاقصی نیز یکی دیگر از نقاطی است که در این مستند به نمایش درمی‌آید و در آن جریان داشتن زندگی مردم غزه را می‌بینیم. همچنین گذرگاه رفح را نمایش می‌دهیم. این منطقه تنها جایی است که فلسطینی‌ها می‌توانند از آن داخل یا خارج بشوند که البته محدودیت‌های خاصی برای عبور و مرورشان وجود دارد.

شادمانی درباره انتخاب نام این مستند توضیح داد و گفت: «ساحل شرقی» استعاره‌ای از غزه است؛ چرا که این شهر در ساحل شرقی مدیترانه قرار گرفته است.

عوامل تولید این مستند ۳۵ دقیقه عبارتند از: کارگردان: احسان شادمانی، تهیه‌کننده: هادی نعمتی، آهنگساز: علی گرگین، تدوین: فاطمه توسلی‌نژاد، نویسنده متن: عبدالله نظری و مدیرتولید: واثق ابوحسان. این مستند در گروه تولیدات رسانه‌ای میقات تولید شده و محصول گروه فرهنگ و معارف شبکه سه سیما است.