به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آی ۲۴، سناتور «بن کاردین»، رئیس تازه منصوب شده کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، خواستار توقف کمکهای امنیتی به واشنگتن به جمهوری آذربایجان در پی عملیات نظامی این کشور برای بازپس گیری قره باغ کوهستانی از نیروهای جدایی طلب ارمنی شد.
در بیانیهای که روز چهارشنبه از سوی بن کاردین منتشر شد، او بر لزوم رسیدگی به آنچه «کارزار هماهنگ و عمدی پاکسازی قومی توسط جمهوری آذربایجان» نامید، تاکید کرد.
کاردین همچنین بر ضرورت حمایت از جمعیت آواره ارمنی و پاسخگویی جمهوری آذربایجان در قبال اقدامات خود تاکید کرد.
بن کاردین پیشنهاد کرد که ایالات متحده از تعلیق کمکهای امنیتی به عنوان ابزاری برای منصرف کردن جمهوری آذربایجان از ایجاد اجباری کریدور زمینی از طریق ارمنستان برای اتصال به منطقه نخجوان استفاده کند.
درگیری در قره باغ منجر به آواره شدن دهها هزار نفر از ساکنان ارمنی این منطقه شد و ارمنستان این درگیریها را پاکسازی قومی عنوان کرد.
جمهوری آذربایجان این اتهامات را رد و بر تعهد خود به حمایت از حقوق جمعیت ارمنی قره باغ تاکید کرده است.
شایان ذکر است که کمکهای ایالات متحده به جمهوری آذربایجان قبلاً توسط قانون مصوب ۱۹۹۲ توسط کنگره که ارائه کمکهای امنیتی را ممنوع میکند، محدود شده بود. با این حال، رؤسای جمهور ایالات متحده به طور مداوم هر سال از این محدودیتها چشم پوشی میکنند و با اشاره به لزوم حفظ منافع امنیت ملی، کمکها را به جمهوری آذربایجان ادامه دادهاند.
یک گزارش دولت آمریکا که سال گذشته منتشر شد نشان داد که آذربایجان تقریباً ۱۶۴ میلیون دلار کمک امنیتی ایالات متحده بین سالهای ۲۰۰۲ تا ۲۰۲۰ دریافت کرده است.
جمهوری آذربایجان از طرف دیگر با تقویت ثروت نفتی خود، روابط قوی با ترکیه و رژیم صهیونیستی برقرار کرده است و در سالهای اخیر قابلیتهای نظامی خود را به میزان قابل توجهی افزایش داده است.
«بِن کاردین» روز گذشته نیز به عنوان رئیس جدید کمیته روابط خارجی مجلس سنا آمریکا با انتشار بیانیهای خواستار توقف فروش تسلیحات نظامی و کمکهای مالی به مصر به شرط «بهبود وضعیت حقوق بشر» در این کشور شده بود.
بن کاردین هفته گذشته با استعفای سناتور «باب منندز» به علت متهم شدنش در تحقیقات فساد فدرال به اتهام دریافت رشوه به نفع قاهره و سه تاجر مصری، ریاست کمیته روابط خارجی مجلس سنا را به عهده گرفت.
در بیانیه بن کاردین آمده است که «من قصد دارم به طور کامل مسئولیتهای نظارتی کمیته و اختیارات خود را برای نگهداری وجوه نظامی خارجی و فروش تسلیحات به دولت مصر، در صورتی که گامهای ملموس، معنادار و پایدار برای بهبود شرایط حقوق بشر در کشور برندارند، انجام دهم.»
وزارت دادگستری آمریکا اوایل مهرماه با انتشار بیانیهای اعلام کرد که کیفرخواستی علیه رابرت منندز، سناتور شناختهشده دموکرات، و همسرش به اتهام دریافت صدها هزار دلار رشوه صادر شده است. گفته شده که بر مبنای شواهد و مدارک، باب منندز و همسرش شمشهای متعدد طلا و پول نقد از بازرگانان مصری پذیرفتهاند.
بر اساس اظهارات دادستانهای این پرونده، رابرت منندز به عنوان رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا و همسرش بخش بزرگی از مبالغ رشوه را بابت حمایت مخفیانه از منافع دولت مصر پذیرفتهاند. این سناتور دموکرات آمریکایی و همسرش تمام اتهامها را رد کردهاند. در حال حاضر سه اتهام مجرمانه علیه سناتور معروف آمریکایی و همسرش مطرح شده است: دریافت رشوه، کلاهبرداری و اخاذی، و سوءاستفاده از اعتماد عمومی.
وزارت دادگستری نام بازرگانان رشوه دهنده در این پرونده را وائل حنا، خوزه اوریبه، و فرد دبس اعلام کرده است. بر اساس کیفرخواست، زوج منندز علاوه بر حمایت از دولت مصر، از منافع این سه تاجر حمایت کردهاند. مأموران وزارت دادگستری اعلام کردند یک خودور گران قیمت مرسدس بنز نیز که خوزه اوریبه، یکی از تجار نیوجرزی، به باب منندز اهدا کرده بود در پارکینگ خانه این زوج پیدا شد.