اهواز- مدیرکل امور عشایر خوزستان گفت: یکی از مشکلات عمده عشایر نبود جاده‌های مناسب است، البته در برخی مناطق اقدامات خوبی در این خصوص صورت گرفته اما کافی نیست.

به گزارش خبرنگار مهر، سید اسکندر موسوی زاده بعد از ظهر امروز شنبه در نشست خبری که به مناسبت روز ملی روستا و عشایر برگزار شد، اظهار کرد: خوزستان با ۳۹ هزار خانوار عشایری بزرگترین استان عشایری کشور در فصل قشلاق از بُعد جمعیت است؛ قریب به هفت ماه از سال، عشایر استان‌های ییلاقی اصفهان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان، همدان، کرمانشاه و ایلام در خوزستان اسکان دارند.

وی افزود: قریب به ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار رأس دام عشایر در استان خوزستان وجود دارد که در فصل قشلاق خدماتی به آنها ارائه می‌شود؛ همچنین در فصل قشلاق عشایر خوزستان حدود ۱۵ درصد جمعیت عشایری کل کشور است.

مدیرکل امور عشایر خوزستان با بیان اینکه در حین کوچ و در کانون‌های اسکان نیز خدماتی به عشایر داده می‌شود، تصریح کرد: خدماتی از قبیل تأمین آب، بازگشایی مسیرها، تأمین علوفه دام به ویژه در زمان قشلاق، تأمین آرد در کل سال، تأمین سوخت خدماتی است که به عشایر ارائه می‌شود؛ از آنجایی که باید معامله‌ای صورت بگیرد تا بتوانیم خدمات را ارائه کنیم، تأمین و توزیع این خدمات برعهده تشکل‌ها است.

موسوی زاده در ادامه کانون‌های اسکان را شامل دو بخش هدایتی و خودجوش اعلام و عنوان کرد: از آنجایی که برخی عشایر خوزستان ملک زراعی دارند و ساخت و ساز نیز انجام می‌دهند، بسیاری از مناطق عشایری کانون‌هایشان خودجوش است که یا تسهیلات گرفته و یا از اعتبارات خودشان نسبت به ساخت سرپناه اقدام کرده‌اند و حتی بسیاری از آنها کد روستایی نیز دریافت کرده‌اند.

وی افزود: اداره کل امور عشایر خوزستان نیز همه مسائل مربوط به جامعه عشایر را در دستگاه‌های مختلف پیگیری می‌کند که از آن جمله می‌توان به احداث راه، تأمین آب شرب به‌صورت پایدار و بهداشتی، تأمین سوخت و تأمین علوفه دامی در کنار دیگر خدمات اشاره کرد.

مدیرکل امور عشایر خوزستان اظهار کرد: امور عشایر تنها دستگاهی است که برای خدمات سایر دستگاه‌ها به جامعه عشایر جلسات مستقیمی را تحت عنوان شورای عشایر به ریاست استاندار و دبیری امور عشایر برگزار می‌کند؛ البته این کار در حد وسع، اعتبارات و ظرفیت‌های موجود در مجموعه‌های دولتی و استان صورت می‌گیرد.

موسوی زاده با بیان اینکه تولیدات عشایر در دو بخش گوشت قرمز و صنایع دستی است، تصریح کرد: در تولید گوشت قرمز ۲۸ درصد دام سبک کشور در حوزه عشایر است و ۲۵ درصد تولیدات گوشت قرمز کشور توسط عشایر تولید می‌شود که کاملاً ارگانیک است؛ همچنین در زمینه صنایع دستی تولیداتی منحصر به فردی وجود دارد و بیش از ۳۵ درصد تولیدات صنایع دستی کشور و خوزستان توسط عشایر انجام می‌شود.

وی در خصوص خرید تضمینی محصولات تولیدی عشایر بیان کرد: با توجه به سفر اخیر رئیس جمهور به کهگیلویه و بویراحمد و پس از بازدید از کانون‌های عشایر، مردم عشایر و سازمان امور عشایر درخواست مساعدت برای تأمین علوفه داشتند که در این راستا مقرر شده وزارت جهاد کشاورزی در قالب طرح «قرارداد تولیدی گوشت قرمز» به آنها کمک کنند؛ براساس این طرح اداره کل پشتیبانی و امور دام برای هر رأس دام ۱۸ کیلوگرم علوفه برای مدت ۱۲۰ روز در اختیار عشایر قرار می‌دهد که پس از گذشت چهار ماه مختار هستند یا دام را به اداره تحویل دهند یا اینکه وجه علوفه را پرداخت کنند.

مدیرکل امور عشایر خوزستان اضافه کرد: همان علوفه با کیفیت، امروز در امور دام به نرخ ۱۲ هزار و ۱۰۰ تومان به فروش می‌رسد که از ۱۲۰ روز آینده برای عشایر با نرخ ۱۰ هزار و ۳۰۰ تومان به فروش خواهد رسید، البته هزینه حمل و نقل تا مناطق عشایری به آن اضافه خواهد شد.

موسوی زاده بیان کرد: سهم عشایر خوزستان از طرح «قرارداد تولیدی گوشت قرمز» ۱۵۰ هزار رأس دام است که با توجه به جمعیت عشایر شهرستان‌ها به تناسب بین آنها تقسیم بندی صورت گرفته و تاکنون ۱۰۰ هزار رأس دام قرارداد بسته شده است؛ البته امیدوار هستیم استقبال عشایر بیش از ۱۵۰ هزار رأس دام در استان باشد و پیش بینی می‌شود قریب ۲۰۰ هزار رأس دام قرارداد بسته شود.

نبوده جاده‌های مناسب از مشکلات عمده عشایر

وی با اشاره به اینکه عشایر به لحاظ جغرافیایی در دورترین مناطق استان مستقر هستند، گفت: یکی از مشکلات عمده عشایر نبود جاده‌های مناسبت است، البته در برخی مناطق اقدامات خوبی در این خصوص صورت گرفته اما کافی نیست. از آنجایی که در فصل پاییز و زمستان عشایر در خوزستان مستقر می‌شوند که در آن زمان بارش برف و باران موجب انسداد و ریزش در برخی مسیرها می‌شود مشکلاتی را به همراه خواهد داشت که حتی عبور عشایر از جاده‌های صعب‌العبور برای تأمین نیازهای روزانه شأن سخت است.

مدیرکل امور عشایر خوزستان عنوان کرد: علاوه بر این نیز مسئله بازار رسانی محصولات را دارند که اگر بخواهند محصولات خود را به بازار برسانند به‌جز سختی راه، هزینه‌های گزاف را متحمل می‌شوند که گاهی تولید محصول از نظر اقتصادی صرفه نداشته و آنها را با چالش مواجه می‌کند.

موسوی زاده در ادامه تأمین آب را یکی دیگر از مشکلات عشایر اعلام و عنوان کرد: با توجه به خشکسالی‌های اخیر، بسیاری از چشمه سارهایی که عشایر به آنها دسترسی داشته خشک و کم آب شده‌اند که یک چالش بزرگ برای آنها ایجاد کرد؛ لذا مسئله آبرسانی با تانکر سیار بسیار لازم است و در تلاش هستیم تا کاری را در این زمینه انجام دهیم که با کمترین مشکل مواجه باشند؛ همچنین دور بودن آنها سبب شده تا از داشتن بسیاری امکانات بی نصیب بمانند که از جمله آنها می‌توان به نداشتن پوشش صدا و سیما و شبکه مخابراتی، فاقد برق بودن و نداشتن اینترنت که یکی از نیازهای روز دانش آموزان است اشاره کرد.

توزیع ۱۴۰۰ پنل خورشیدی در مناطق عشایری

وی با اشاره به مسئله پنل‌های خورشیدی گفت: سازمان امور عشایر کشور با وزارت نیرو تفاهم‌نامه ای را در این خصوص داشته‌اند، سال گذشته شرکت برق منطقه‌ای خوزستان نیز یک هزار و ۴۰۰ دستگاه پنل در این مناطق توزیع کرده و امسال نیز قصد دارد یک هزار و ۴۰۰ پنل دیگر در اختیار آنها قرار دهد اما باید توجه داشت که این پنل‌ها بیشتر جنبه مصرفی دارند و در حد تأمین روشنایی و شارژ موبایل جوابگو هستند و نمی‌توان از آنها برای لوازم برقی استفاده کرد؛ لذا نمی‌توان گفت پنل خورشیدی جایگزین برق است.

مدیرکل امور عشایر خوزستان با بیان اینکه مدارس عشایری را دو بخش آموزش و پرورش عشایری و آموزش و پرورش استان‌های ییلاقی تشکیل می‌دهد، تصریح کرد: فرزندان عشایر با مشکلاتی از جمله فضای مدرسه مواجه هستند به طوری که هنوز برخی مدارس به صورت چادر، کپر، کانکس و حتی لیری هستند. البته مدارس با کیفیتی توسط سازمان نوسازی مدارس احداث شده اما جوابگوی نیاز عشایر نبوده و حق آنها بیش از اینها است.

موسوی زاده در خصوص صادرات محصولات عشایر بیان کرد: کارهای صنایع دستی در اختیارات میراث فرهنگی است اما صادرات دام پس از تأمین نیاز کشور با هماهنگی‌هایی انجام می‌شود که سال‌های گذشته صادرات صورت گرفته ولی امسال تاکنون هیچ صادراتی نداشته‌ایم که این اتفاقاً عمدتاً در ماه‌های اسفند و فروردین رخ می‌دهد.

پرداخت ۱۹۲ میلیارد تومان تسهیلات به عشایر

وی با بیان اینکه دولت سیزدهم یک دوره طلایی برای جامعه عشایر بوده است، تصریح کرد: در حال حاضر بیش از ۳۰ پروژه عمرانی در بخش‌های راه، آب، جاده و بخش‌های دیگر در استان فعال است؛ همچنین در ۲ سال گذشته نیز بیش از ۱۹۲ میلیارد تومان تسهیلات به آنها اعطا شده است.

مدیرکل امور عشایر خوزستان گفت: عشایر نسبت به جامعه کرامت و از خودگذشتگی دارند؛ جامعه عشایری کشور ۱۱ هزار شهید دارد و عشایر خوزستان یک هزار شهید تقدیم انقلاب و نظام کرده‌اند؛ لذا در راستای نکوداشت آنها و توجه ویژه شورای عالی انقلاب فرهنگی، ۱۵ مهرماه روز ملی روستا و عشایر نامگذاری شده است.

موسوی زاده در خصوص نمایشگاه توانمندی روستاییان و عشایر خوزستان گفت: این نمایشگاه در محل دائمی نمایشگاه‌های استان افتتاح خواهد شد و به مدت سه روز تا ۱۷ مهر ماه از ساعت ۱۸ - ۲۲ مهرماه امسال برپا است.