به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، هزینه احداث یک سازه در سال ۱۴۰۲ چقدر است و به چه عواملی بستگی دارد؟ آیا میتوان برآورد قابل قبولی از این هزینهها بدست آورد؟ چگونه میتوانیم هزینههای ساخت و ساز را کاهش دهیم؟ در این مقاله آموزشی، هزینههای احداث یک سازه در سال جدید را بررسی کرده و راهنماییهای لازم را در این مورد ارائه خواهیم کرد تا برآورد قابل قبولی از هزینهها بدست آورید. لطفاً ما را تا انتهای این مقاله همراهی نمائید.
چه عواملی در تعیین هزینههای ساخت و ساز مؤثر هستند؟
در برآورد هزینههای ساخت سازه، از مرحله دریافت مجوزها تا بهره برداری، عوامل متعددی تأثیرگذار هستند. به صورت خلاصه، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
۱ - کاربری سازه: اولین و مهمترین عامل مؤثر بر هزینههای احداث یک سازه، نوع کاربری آن است. زیرا سایر ویژگیهای سازه نیز بر اساس نوع کاربری آن تعیین میگردد. به عنوان مثال، هزینههای ساخت یک مجتمع مسکونی کوچک با هزینههای ساخت سازههای صنعتی سنگین وزن متفاوت خواهد بود. بنابراین، لازم است قبل از هر کاری، انتظارات خود از سازه را به دقت تعیین کرده و بر اساس آن، فرآیندهای آتی را برنامه ریزی نمائیم.
۲ - محل احداث سازه: یکی دیگر از مهمترین عواملی که تأثیر مستقیم بر هزینههای احداث یک سازه دارد، محلی است که قرار است سازه در آنجا اجرا گردد. برخی از پارمترهای تأثیرگذار در این مورد عبارتند از:
کیفیت زمین محل احداث سازه: در صورتی که کیفیت و استحکام خاک در زمین خریداری شده، مناسب نباشد، لازم است قبل از نصب سازه، عملیات مقاوم سازی زمین انجام گردد. علاوه بر این، در صورتیکه زمین محل احداث سازه، دارای ناهمواریهای زیادی باشد، لازم است نسبت به خاکبرداری و مسطح سازی آن نیز اقدام شود.
شرایط آب و هوایی و میزان زلزله خیزی منطقه: شرایط آب و هوایی (میزان باد و بارندگی) و همچنین میزان زلزله خیزی منطقهای که سازه قرار است در آن احداث شود، تأثیر زیادی در طراحی سازه و هزینههای مصالح آن دارد. زیرا در این حالت، لازم است اسکلت سازه به گونهای طراحی شود که در برابر زلزله و شرایط آب و هوایی، استحکام کافی را داشته باشد. همچنین، لازم است از پوششها و عایقهای خاصی نیز برای محافظت از محتویات سازه استفاده گردد.
در دسترس بودن منطقه: هر چقدر منطقه احداث سازه، به منطقه ساخت آن نزدیک تر باشد، علاوه بر دسترسی سادهتر، هزینه حمل و نقل اجزای سازه به محل نصب کمتر خواهد بود.
۳ – کیفیت مصالح مورد استفاده: بسته به نوع کاربری سازه، از متریال مخصوصی برای اسکلت سازه و پوششهای آن استفاده میگردد که قیمتهای بسیار متنوعی دارند. بنابراین، نوع متریال مورد نیاز نیز بر قیمت نهایی سازه تأثیرگذار خواهد بود.
۴ - میزان عرضه و تقاضا، تورم و نوسانات ارز: همانند هر کالا یا خدمت دیگر، قیمت تمام شده سازه نیز بر حسب میزان تقاضا و همچنین میزان تورم موجود و نوسانات ارز متفاوت خواهد بود. در نتیجه، لازم است در اولین زمان ممکن، نسبت به سفارش پروژه خود اقدام نمائید.
لیست هزینههای ساخت و ساز
متداولترین هزینههای احداث یک سازه عبارتند از:
۱ – هزینه خرید زمین: در اولین گام، لازم است هزینه زمین محل احداث سازه در نظر گرفته شود. قیمت زمین، ارتباط مستقیمی با متراژ و موقعیت مکانی آن و همچنین زمان اقدام به خرید دارد. بدیهی است که قیمت زمین در مناطق مختلف یک شهر، متفاوت است و همچنین، با توجه به نوسانات ارز، قیمت زمین در فصلهای مختلف سال نیز با یکدیگر متفاوت خواهد بود.
۲ – هزینه دریافت مجوزهای لازم: برای احداث هر سازه، مجوزهای لازم باید از مراجع مرتبط اخذ گردد که لازم است هزینههای آن از مراجع مذکور، استعلام گرفته و در برآوردهای هزینههای پروژه در نظر گرفته شود.
۳ – هزینههای طراحی و مدلسازی سازه: پس از تعیین نوع کاربری سازه، طراحی اسکلت سازه و تعیین نوع پوششهای آن انجام میشود. توجه به این نکته ضروری است که فرآیند طراحی، علاوه بر هزینهای که بابت محاسبات به مهندس طراح پرداخت میشود، به صورت مستقیم بر روی وزن سازه و در نتیجه بر روی میزان متریال مورد نیاز پروژه نیز تأثیرگذار خواهد بود. پس از طراحی سازه، لازم است مدلسازی سازه نیز انجام شده و نقشههای کارگاهی آن جهت ساخت در کارخانه، تهیه گردد. همچنین، در صورت نیاز، طراحی نمای خارجی سازه و طراحی داخلی آن (دکوراسیون، سقف و دیوارها) نیز در این مرحله انجام خواهد شد. هزینه طراحی و مدلسازی سازه، معمولاً بر حسب متراژ زیربنا و یا وزن اسکلت سازه تعیین میشود.
۴ – هزینه آماده سازی زمین: در صورتیکه زمین خریداری شده، از کیفیت و استحکام مورد نظر برخوردار نباشد، لازم است قبل از نصب سازه، عملیات آماده سازی زمین (شامل مقاوم سازی و مسطح سازی) انجام گردد. در صورت انتخاب یک زمین مناسب، این هزینهها حذف خواهد شد. بنابراین، لازم است هنگام خرید زمین، به این موضوع دقت شود.
۵ – هزینه اجرای فونداسیون: پس از آماده سازی زمین، فونداسیون سازه باید اجرا گردد که هزینههای آن به صورت جداگانه محاسبه میشود.
۶ – هزینههای ساخت و نصب سازه: اسکلت سازه معمولاً به دو روش فولادی یا بتنی و یا ترکیبی از هر دو ساخته میشود. هر یک از این روشها، مزایا و معایب خود را دارند و قیمت تمام شده آنها نیز تا حدودی با یکدیگر متفاوت است. به همین دلیل، لازم است قبل از شروع پروژه، در مورد نوع اسکلت سازه با مشاوران و طراحان پروژه مشورت کرده و تصمیم گیری نمائید.
۷ - هزینه اجرای نمای خارجی، نمای داخلی، محوطه سازی و فضای سبز: پس از ساخت و نصب اسکلت سازه، زمان نصب پوششهای سازه (کف، سقف و دیوارهها) فرا میرسد که هزینههای آن، بر حسب نوع پوششهای به کار رفته، متفاوت خواهد بود. همچنین، در این مرحله، نمای خارجی سازه (نمای سازه و محوطهها و فضای سبز) و نمای داخلی آن (دکوراسیون، سقف و دیوارها) اجرا میشود که بر حسب نوع نما و مصالح تعریف شده، هزینههای آن متفاوت خواهد بود.
۸ – هزینه امکانات داخلی سازه: هر سازه، بر حسب کاربری تعریف شده برای آن، نیازمند تأسیسات خاصی است. این تجهیزات شامل تأسیسات برقی (شامل سیستمهای روشنایی و نورپردازی، تابلوهای برق، ژنراتورها)، تأسیسات مکانیکی (موتورخانهها، پمپها و لوله کشیهای آب، سیستمهای گرمایشی و سرمایشی، سیستمهای تهویه، آسانسورها) و سیستم اطفای حریق تعبیه میشود. در نتیجه، بسته به نوع کاربری سازه، هزینه تجهیزات داخلی آن نیز متفاوت خواهد بود.
۹ – هزینههای جانبی و پیش بینی نشده: برآورد هزینههای یک پروژه، هر چقدر هم با دقت انجام شده باشد، باز هم ممکن است مواردی از نظر پنهان مانده باشد. به همین دلیل، معمولاً در برآورد هزینههای ساخت و ساز، یک درصد به عنوان هزینههای بالاسری در نظر گرفته میشود.
هزینه ساخت هر متر مربع ساختمان در سال ۱۴۰۲
حمزه شکیب، رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور، در تاریخ ۷ تیرماه ۱۴۰۲، کف هزینه ساخت و ساز هر متر مربع بنا را در سال جدید به شرح زیر اعلام نمود:
گروه ساختمانی |
هزینه تقریبی به ازای هر متر مربع |
توضیحات |
ساختمان ۱ و ۲ طبقه |
۵ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان |
محاسبات هزینهها، از روی شالوده در نظر گرفته شده است. |
ساختمان ۳ تا ۵ طبقه |
۶ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان |
|
ساختمان ۶ و ۷ طبقه |
۷ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان |
|
ساختمان ۸ تا ۱۰ طبقه |
۸ میلیون تومان |
|
ساختمان ۱۱ و ۱۲ طبقه |
۸ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان |
|
ساختمان ۱۳ تا ۱۵ طبقه |
۹ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان |
|
ساختمان ۱۶ طبقه به بالا |
۱۰ میلیون تومان |
نکته مهم: این مبالغ، کف هزینهها هستند و هزینههای واقعی، میتوانند بیشتر از مبالغ ذکر شده باشند.
چگونه میتوانیم هزینههای ساخت و ساز را کاهش دهیم؟
فرآیندهای طراحی، مدلسازی، ساخت و نصب یک سازه، کاملاً تخصصی و نیازمند دقت و مهارت بسیار بالا و همچنین همکاری و هماهنگی تعداد زیادی از مهندسان و بهره گیری از تجهیزات مدرن است. کارخانهها و شرکتهای عمرانی مختلفی هستند که در این زمینه فعالیت دارند. با این وجود، با توجه به حساسیت موضوع، مهم است که پروژههای خود را به شرکتهای معتبر بسپارید.
شرکت سازه نگار سینا، با بهره گیری از مهندسان محاسب با تجربه و با طراحی صحیح و بهینه، ضمن برآورده ساختن استحکام مورد نیاز، هزینههای سازه را تا حد امکان، کاهش خواهد داد. برای برآورد دقیقتر هزینهها، میتوانید با شماره تلفنهای ۵۶۲۴۰۰۱۲ – ۰۲۱ و ۵۶۲۴۰۰۱۳ – ۰۲۱ و یا شماره موبایل ۰۹۱۲۴۲۰۸۰۸۵ تماس بگیرید تا همکاران ما در شرکت سازه نگار سینا، با دریافت اطلاعات کامل پروژه، هزینهها را با دقت محاسبه کرده و در قالب پیش فاکتور معتبر به شما ارائه نمایند.