خبرگزاری مهر - گروه استانها: پرسه سگهای بلاصاحب در برخی از شهرهای لرستان موجب انتقاد افکار عمومی از این موضوع شده است، موضوعی که هر کدام از دستگاههای اجرایی توپ تقصیر را در این زمینه به زمین دیگری میاندازد تا ادامه این روند سلامت مردم استان را با خطر مواجه کند.
بر اساس اعلام متولیان امر در دامپزشکی، شیوع بیماریهای مشترک بین انسان و دام، واردشدن خسارتهای زیاد به حیاتوحش و همچنین بروز پدیدههای اجتماعی نامناسب در جامعه از جمله مخاطرات پرسه سگهای بلاصاحب در شهرها خواهد بود.
لزوم ورود شهرداریها برای جمعآوری حیوانات بلاصاحب
مصطفی زبردست مدیرکل دامپزشکی لرستان با اشاره به موضوع پرسهزدن حیوانات بلاصاحب در برخی از شهرهای لرستان، اظهار داشت: یکی از چالشهای جوامع صنعتی بحث حیوانات بلاصاحب است.
وی با بیان اینکه این موضوع در اکثر شهرهای کشور وجود دارد، عنوان کرد: در لرستان بهواسطه دستورالعملی که توسط سازمان دهیاریها و شهرداریهای وزارت کشور ابلاغ شده، سه محل نگهداری حیوانات بلاصاحب در استان پیشبینیشده است.
مدیرکل دامپزشکی لرستان، عنوان کرد: این سه محل در شهرهای بروجرد، خرمآباد و همچنین دورود ایجاد شده است.
زبردست با تأکید بر اینکه این حیوانات بلاصاحب در حال جمعآوری و انتقال به این مراکز هستند، افزود: اما باتوجهبه اینکه از نظر فیزیولوژیکی، سگ حیوانی است که زادوولد آن زیاد است.
وی با تأکید بر اینکه شهرداریها باید اقداماتی در بحث زندهگیری و جمعآوری حیوانات بلاصاحب انجام دهند، بیان داشت: یکی از دغدغههای ما هم بحث حیوانات بلاصاحب است.
مدیرکل دامپزشکی لرستان، بیان داشت: سگ بیش از ۱۴۰ بیماری را میتواند به انسان منتقل کند که مهمترین آن بحث بیماری هاری بهعنوان کشندهترین و غیر قابل درمانترین بیماری بین انسان و دام است.
زبردست، ادامه داد: اقدامات خوبی در استان صورتگرفته اما در جلساتی که ما داشتهایم از مسئولان شهری شهرهای دورود، کوهدشت، خرمآباد، بروجرد و… درخواست کردهایم که ورود جدی دراینرابطه داشته باشند.
وی بر لزوم احداث مراکزی برای نگهداری حیوانات بلاصاحب در این شهرها تأکید کرد.
محلهای نگهداری از حیوانات بلاصاحب ایجاد شوند
علی دلیران معاون اداره کل دامپزشکی لرستان نیز دراینرابطه، اظهار داشت: بر اساس آخرین دستورالعمل وزارت کشور در سال ۱۴۰۱، معاونت عمرانی، سازمان شهرداریها و دهیاریها، بر اساس بند ۱۵ و ماده ۵۵ قانون شهرداریها تأکید شده که شهرداریها دراینخصوص چهکارها و وظایفی میبایست انجام دهند.
وی عنوان کرد: بر اساس همین دستورالعمل کارگروهها ملی، استانی و شهرستانی مختلفی تشکیل شده است.
معاون اداره کل دامپزشکی لرستان، افزود: در سطح استانی، معاونت عمرانی رئیس کارگروه و مدیرکل امور شهری دبیر جلسه و در شهرستان فرماندار رئیس و شهردار دبیر کارگروه هستند.
دلیران، بیان داشت: در این راستا باید اقدامات زندهگیری، ساخت یک سری اقامتگاهها، جداسازی، عقیمسازی، پلاککوبی و… زیر نظر مسئول فنی که دامپزشک است و با شهرداریها قرارداد منعقد میکند انجام شود.
وی تصریح کرد: در شهر خرمآباد این کار در حال انجام است، در بروجرد نیز به همین شکل، امیدواریم در سایر شهرها، شهرداریها پایکار بیایند و این مراکز را ایجاد کنند.
هشدار مسئولان حوزه بهداشت
مریم کوشکی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی لرستان نیز پیشازاین دراینرابطه اظهار داشت: در حوزه ارائه آموزشها باید بهصورت جدی وارد عمل شویم.
وی با اشاره به استفاده از ظرفیت صداوسیما برای ارائه آموزشهای بهداشتی، افزود: بهترین نوع آموزش، آموزش چهرهبهچهره است که باید در دستور کار قرار گیرد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی لرستان در خصوص بیماری هاری، عنوان کرد: بیماری هاری علاوه بر سگها میتواند از طریق حیواناتی مانند گربه و روباه که به این بیماری مبتلا هستند، منتقل شود.
کوشکی ادامه داد: این بیماری از طریق خراش کوچک هم قابلانتقال است، لذا در صورت مواجهشدن با حمله حیوانات بلافاصله باید به بیمارستان و یا نزدی کترین مرکز خدمات جامع سلامت مراجعه کرد و واکسن دریافت کرد.
وی با تأکید بر جمعآوری سگهای بلاصاحب از سطح خیابانها، عنوان کرد: ساماندهی سگهای بلاصاحب باید با جدیت صورت بگیرد، دستگاههای اجرایی مرتبط موظف به همکاری در این زمینه هستند و نباید بهسادگی از این برنامه عبور کنند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی لرستان، افزود: سگهای دارای صاحب نیز باید علاوه بر واکسیناسیون، قلاده گذاری و شناسنامهدار شوند تا خطری متوجه افراد نباشد.