به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب نقد عقل شبکهای اثر یورگ فردریش بهتازگی با ترجمه محمد اخگری توسط انتشارات شب قلم منتشر و راهی بازار نشر شده است. اینکتاب در پنج فصل به فلسفه اینترنت میپردازد.
یورگ فردریش، مؤلف کتاب که عنوان «نقد عقل شبکهای» را برای آن برگزیده، تحصیلات و مطالعات دانشگاهی را نخست در زمینه فیزیک و فناوری پیش برده و سپس کلانپروژههای نرمافزاری را مدیریت کرده و در کنار آن به تحصیل در رشته فلسفه پرداخته و مقالات و پژوهشهای او بیشتر در حوزه فلسفه عملی است.
فردریش، نامِ کتاب را همنوا با دو کتاب مهم فیلسوف مشهور آلمانی ایمانوئل کانت یعنی دو کتاب «نقد عقل محض» و «نقد عقل عملی» قرار میدهد و بر مبنای همان پرسشهایی که کانت در نقد عقل عملی مطرح ساخته است، به عقل شبکهای میپردازد. مؤلف، شبکه را اساس و بنیاد دنیای مدرن میداند که این جهان را دائماً و بیش از پیش پیچیده و غیرقابل درک میکنند.
به همین سبب کتاب او به چالشهای عقل در جهان شبکه میپردازد و در پی یافتن پاسخ برای پرسشهای بزرگ فلسفی ایمانوئل کانت در جهان عقل شبکهای است:
- دانش ما چگونه به فناوری شبکه وابسته است و چرا اغلب به شبکه بیش از تجربیات خود باور داریم؟
- آیا هنوز میتوان در یک شبکه بدون جهت عمل کرد و آیا میتوان از آن خارج شد و خود را از تار و پود آن رها کرد؟
- آیا وب به ما دلیلی برای امیدواری میدهد و آیا دنیایی از ارتباطات فنی آرزوهای ما را برآورده میکند؟
- چه چیزی انسان شبکهای را تعریف میکند، آیا شبکه ماهیت او را تغییر میدهد؟
فردریش برای یافتن پاسخ به پرسشهای فوق کتاب را در چهار فصل اصلی تنظیم کرده است: انسان چه میداند؟ چه باید کرد؟ آیا امیدی هست؟ انسان چیست؟
نگاه فلسفی مؤلف به جهان شبکه و رسانه اینترنت موضوع این کتاب را به حوزه فلسفه رسانه نزدیک کرده است.
اینکتاب با ۲۶۹ صفحه منتشر شده است.