خبرگزاری مهر- گروه هنر- آزاده فضلی؛ هنرهای تجسمی یکی از عرصههای هنری در جامعه هنر کشورمان است که عموماً نسبت به دیگر هنرها همچون سینما و موسیقی، مهجور واقع میشود اما در گزارشها و خبرها سعی بر این است تا از این مهجوریت دور شود. هرچند جمعهها روز تعطیل محسوب میشود اما در این روز، نمایشگاههای هنرهای تجسمی آغاز به کار میکنند و هنرمندان تجسمی اعم از نقاشان، مجسمهسازان، عکاسان، تصویرسازان، گرافیستها، خوشنویسان و … تلاشها و فعالیتهای اخیر خود را در قالب یک نمایشگاه هنری به منصه ظهور میگذارند.
«آدینه» روز نانوشته آغازین بر نمایشگاههای هنری است و البته که به دلیل تعطیل بودن اکثر مشاغل، فرصتی مغتنم برای تماشا از این آثار هنری برای اقشار مردم را فراهم میکند. بر این اساس، در سلسله گزارشهای «هنرهای تجسمی در هفتهای که گذشت» به مروری بر اتفاقات هنرهای تجسمی هفته و همچنین برخی نمایشگاهها خواهیم داشت.
هنرهای تجسمی زودتر از همه تحت تأثیر جنایت در غزه
هنرمندان عرصه هنرهای تجسمی به ویژه کارتونیستها و طراحان گرافیک پس از جنایت رژیم غاصب صهیونیستی در بیمارستان المعمدانی غزه، دست به کار شدند تا ابعاد وسیعتری از این جنایت را به جهان نشان دهند. این حمله وحشیانه و ددمنشانه رژیم اشغالگر صهیونیستی به بیمارستان المعمدانی در غزه از مهمترین اتفاقات هفته گذشته بود که هنرمندان نیز نتوانستند از این واقعه سطحی گذر کنند و علاوه بر اعلام انزجار خود از این رژیم جعلی، دست به قلم بردند تا آثاری را که گویای این جنایت است، منتشر کنند.
یکی از تأثیرگذارترین طرحها که در واقع پوستری ثبت شده از واقعیت است، در همان ساعت اولیه جنایت رژیم غاصب توسط حامد مغروری منتشر شد. وی پوستری که در آن از تصویر شهادت ۲ کودک مظلوم فلسطینی در بیمارستان استفاده کرده بود، منتشر کرد. مغروری درباره این پوستر نوشت: «دیروز صبح که این فیلم از صفحات فلسطینی به دستم رسید و استوری کردم تا شب صدای نالههای «حبیبی یا اَمای» این مادر شهیدان لیلی و محمد توی سرم پیچید و امان از ما برید.
از طرفی حقیقتاً تشابه لیلی و محمد از لحاظ سنی با فرزندانم مزید بر علت شد که شاید بتوان همصدای درد و فریاد آن مادر مظلوم بود، گاهی فقط ثبت یک لحظه مستند که ممکن است در آن زمان تجهیزات ثبتی مناسبی وجود نداشته باشد برای نشان دادن آن درد مذکور و بازسازی یک تصویر برای اجرای یک اثر کافی باشد و ایده جدید یا هر ایده دیگری از استناد آن واقعه کم کند و یا آن درد را ناقص بیان کند. بر آن شدم در حد توان با کودکان و همسر خود آن صحنه غمانگیز را بازسازی کنیم تا بماند و بدانند که مادرهایمان ما را با داستانهای دوطفلان مسلم بزرگ کردهاند تا امروز ما راوی داستانهای مستند دیگر از دوطفلان اسلام باشیم که به دست یزید زمانه به شهادت میرسند.»
این فاجعه به قدری عظیم بود که در سطح شهر نیز بیلبوردها و دیوارنگارههای شهری را نیز تحت تأثیر قرار داد. جدیدترین دیوارنگاره میدان ولیعصر (عج) نیز با عنوان «مرگ بر حقوق بیبشر» با توجه به بیتفاوتی حقوق بشر علیه جنایات صهیونیستها، بامداد پنجشنبه ۲۷ مهر نصب و رونمایی شد.
اثر جدید حسن روحالامین برای شهدای مظلوم بیمارستان المعمدانی غزه
حسن روحالامین هنرمند نقاش که همیشه نسبت به وقایع واکنشی سریع دارد و اثری خلق میکند، نیز پس از جنایت صهیونیستها در غزه، دست به قلم شد و اثری با عنوان «العجل» خلق کرده است.
اثر «العجل» از حسن روح الامین
وی در توضیح این اثر نوشته است: «ای عشق دل افروز دل من به تو گرم است» و آن را به شهدای مظلوم بیمارستان المعمدانی غزه تقدیم کرده است.
در این اثر، هنرمند، حضرت مهدی (عج) را تصویر کرده است که حضرت کودکان مظلوم فلسطینی را در آغوش گرفته است.
درگذشت یک هنرمند تجسمی باسابقه بر اثر سرطان
نادر ترکمن هنرمند نقاشی که نقاشیهایش تداعی کننده سفری دور و دراز در کهن الگوها بود، ۲۳ مهر ماه بر اثر سرطان معده در تهران دار فانی را وداع گفت. پیکر وی دوشنبه ۲۴ مهر ۱۴۰۲ تشییع و در قطعه ۹۶ بهشت زهرا (س) به خاک سپرده شد.
زندهیاد ترکمن متولد ۱۳۴۰ در تهران، تحصیلات مقدماتی خود را در هنرستان هنرهای زیبای تهران (۱۳۵۴ تا ۱۳۵۷) گذراند و تحصیل دانشگاهی را در دانشگاه ایالتی نبراسکا (۱۳۵۹ تا ۱۳۶۴) طی کرد. وی اولین نمایشگاه انفرادی خود را سال ۱۳۷۴ در گالری گلستان برگزار کرد و پس از آن، در سال ۱۳۷۶ دومین نمایشگاه انفرادی خود را در گالری منصوره حسینی روی دیوار برد. آخرین نمایشگاه این هنرمند نیز سال ۱۳۹۶ در گالری سهراب برگزار شد. او آثار خود را، در نمایشگاههای انفرادی و گروهی بسیاری در واشینگتن و تهران به نمایش گذاشت.
نادر ترکمن در زندگی خود همواره در پی کشف ایدهها و معناهای تازه بود و این خصلت را از طریق جست وجوی عینی در ناخودآگاه پی میگرفت. خودش میگفت در نقاشیهایش سعی کرده از «پایانهای متقارن» فاصله بگیرد؛ با این حال بر این باور بود که در هندسه، یک نیروی متقارن ذاتی وجود دارد که مبارزه با آن دشوار است.
«طوفان الاقصی» همچنان میتازد
در هفتهای که گذشت، همچنین علاوه بر اینکه پوسترها، بیلبوردها و دیوارنگارههای شهری تحت تأثیر عملیات «طوفان الاقصی» بودند، نمایشگاههای هنری نیز با این موضوع در حوزه هنری و جهاد دانشگاهی برگزار شدند.
نمایشگاه عکس «با طوفان الاقصی تا روز آخر» شامل آثار گروهی عکاسان رسانههای فعال در فلسطین اشغالی از عملیات طوفان الاقصی به همت خانه عکاسان ایران روز دوشنبه ۲۴ مهر ماه در «گالری شماره یک عکاسان ایران» افتتاح شد.
در این نمایشگاه ۴۲ عکس از آغاز عملیات طوفان الاقصی که آثار عکاسان بینالمللی هستند، به نمایش گذاشته شد. «با طوفان الاقصی تا روز آخر» کمترین ادای دین جامعه عکاسی و خانه عکاسان ایران به عملیات بزرگ گروههای مقاومت فلسطین و همچنین جنایاتی است که از سوی صهیونیستها در سرزمینهای اشغالی در حال رخ دادن است. در این نمایشگاه ۴۲ عکس در سایزهای مختلف به نمایش گذاشته شده است.
نمایشگاه «با طوفان الاقصی تا روز آخر» تا «روز پیروزی مقاومت غزه» در روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۱۰ الی ۱۹ در گالری شماره یک خانه عکاسان ایران در حوزه هنری انقلاب اسلامی واقع در خیابان سمیه، نرسیده به خیابان حافظ، میزبان علاقهمندان است.
«بازگشت حنظله» بعد از طوفان الاقصی
در هفتهای که گذشت، نشست «مساله فلسطین در گرافیک امروز ایران» با نگاهی به پوستر «بازگشت حنظله» و دیگر آثار صابر شیخرضایی در قالب محفل پنجاه و سوم عصرنشینی هنر و اندیشه، عصر دوشنبه ۲۳ مهر ماه در سالن شهید آوینی حوزه هنری برگزار شد. در این نشست، صابر شیخرضایی هنرمند طراح گرافیک توضیحاتی درباره مفاهیم هنر فلسطینی ارایه کرد.
وی با اشاره به تأثیرگذاری اخبار از فلسطین طی سالهای کودکی تاکنون گفت: این تأثیرات به قدری بود که چند فصل از جنایات رژیم صهیونیستی در ذهنم ماند؛ انتفاضه و شهادت محمد الدوره از جمله این اتفاقات بود که در ذهنم نقش بست که منجر به خلق آثاری مرتبط با آثار مقاومت شد. به شکل بی سابقهای رسانههای فارسی زبان صهیونیستی که اذهان مردم را با دروغهای بسیار متکثر کردهاند، در این روزها مشی خلاف ادبیات جهانی پیش گرفتند و سطح دروغ پردازیها و عملیات فریب اینها، ایجاد مسئولیت و وظیفه میکند. من به اندازه خودم سعی کردم در این روزها به واسطه بازنشر آثار قبلی و خلق آثار جدید، کاری انجام دهم.
در این نشست، همچنین درباره ناجی العلی خالق کاراکتر «حنظله» و یکی از کاریکاتوریستهای مشهور دنیای عرب سخن گفته شد که اکثر آثارش بازتاب کنایه آمیز و متهورانهای است که از احساسات آوارههای فلسطینی بروز میدهد. مهمترین کاراکتری که این هنرمند عرب طراحی کرد، حنظله بود که در طول سالها کمی از نظارهگر بودن، فاصله میگیرد و گاهی قلم و سلاح در دست میگیرد.
پریسا رضایی در این مورد بیان کرد: نکتهای که در آثار آقای شیخ رضایی جالب توجه است کناره گرفتن حالت ضعیف حنظله است و نکته قابل توجه در حنظلهای است که سال پیش آقای شیخ رضایی طراحی کرده است و در آن، نمادهای فلسطین روی بدن و لباس حنظله میبینیم که هر کدام به اتفاقات جدید میپردازد و در واقع ما، بیداری حنظله را میبینیم زمانی که انتفاضه اتفاق افتاد.