خبرگزاری مهر، گروه استانها – بهرام قربانپور: پیشرفت علم و دانش با سرعت نور در حال حرکت است و برای این قطار سریعالسیر هیچ توقفی در کار نیست و آنهایی که در زمان متوقف میشوند قطعاً از این قطار جا میمانند.
هم ترازی با پیشرفت علم و دانش اگر در مسیر خدمت به بشریت و در راستای تعالی پیشرفت و توسعه باشد کار بسیار ارزشمندی است. جامعهای توسعه مند و پیشرفته میشود که خودش را هم تراز با «علم و دانش» پیش ببرد.
«هوشمندسازی» همه جانبه راهکار مؤثری برای توسعه و پیشرفت همه جانبه است، هیچ گاه نمیتوان انتظار داشت که هم تراز با رشد علم، تکنولوژی و دانش حرکت نکرد ولی به توسعه و پیشرفت رسید، توسعه و پیشرفت در هر بخشی نیازمند بهره گیری از ابزار علم و دانش است.
مقام معظم رهبری بارها مساله توجه به «دانش بنیان» در بخشهای مختلف را به مسئولان ارشد نظام تذکر و توصیه کردهاند. از دغدغه مندی هوشمندانه شخص اول نظام این پیام را متبادر میشود که توسعه و پیشرفت بدون توجه به دانش و بهره گیری از نخبگان «شدنی» نیست.
ناخوانی قابلیتها با کمیتها در دانش بنیان
در دولتهای گذشته مساله «دانش بنیان» بیشتر موضوع شعاری و سمیناری تلقی میشد و در واقعیت ماجرا اتفاق خاصی در این حوزه رخ نداد، تا جایی که بسیاری از فعالیتهای دانش پایه دچار چالش شدند، اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم نگاه به دانش بنیانها و نخبگان علمی کمی جدی تر شد، البته این نگاه هنوز در ردههای میانی و بویژه در برخی استانها مثل گیلان کمرنگ و بی رنگ است، گویا متولیان پارک علم و فناوری استان هنوز جایگاه واقعی دانش بنیانها را به خوبی درک نکردند.
به گفته مسئولان معاونت علمی رئیس جمهور بیش از ۹ هزار شرکت دانش بنیان در کشور فعال هستند که سهم استان عریض و طویل و پرظرفیتی چون گیلان، فقط ۸۶ شرکت دانش بنیان است، عددی که به هیچ عنوان با زیست بوم، توپوگرافی، توانمندی و قابلیتهای این استان هم خوانی ندارد.
عدم بکارگیری درست از ظرفیتهای دانشگاهی، جامعه نخبگان و پژوهشگران در بخشهای مختلف از یک سو و همچنین نبود مدیریت واحد، برنامه محور، تصمیم ساز و منسجمی در حوزه پارک علم و فناوری گیلان در ادوار مختلف سبب شده تا حجم عظیمی از ظرفیتهای علمی و دانش بنیان در این استان مورد غفلت واقع شود.
تشکیل ستاد «اقتصاد دانش بنیان» به ریاست اسدالله عباسی استاندار گیلان و با محوریت معاونت امور اقتصادی استاندار گام مثبت و ارزشمندی در راستای احیای فرصتهای مغفول مانده در حوزه تولید و اقتصاد دانش بنیان گیلان است که با حضور جواد مشایخ سرپرست معاونت توسعه اقتصاد دانشبنیان معاونت علمی ریاست جمهوری و جمعی از کارشناسان این معاونت در استانداری گیلان شکل گرفت.
هیچ بن بستی برای تولید دانش بنیان وجود ندارد
«اسدالله عباسی» استاندار گیلان در این نشست، با بیان اینکه توجه به اقتصاد دانش بنیان از برنامههای راهبردی دولت سیزدهم است، اظهار کرد: از پروژههای علمی و طرحهای تحول گرا در حوزه اقتصاد دانش بنیان استقبال میکنیم.
وی با تاکید بر لزوم استفاده از نخبگان علمی گیلان در بخشهای مختلف افزود: توسعه گیلان روی ریل تولید و اقتصاد دانشبنیان حرکت کند و از این رو باید تولیدات دانش بنیان به سمت نیازهای گیلان سوق داده شود.
استاندار گیلان با بیان اینکه هیچ بن بستی برای تولید دانش بنیان وجود ندارد، گفت: مانع تراشی در مسیر تولید دانش بنیان از هیچ احدی پذیرفته نیست و دستگاهها موظف هستند این مسیر را هموار سازی کنند.
عباسی با بیان اینکه از ایدههای نخبگان در بخش تولید دانش بنیان استقبال میکنیم، اضافه کرد: تولید دانش بنیان با توجه به زیست بوم و نیازهای گیلان و موضوعات مختلف از جمله تولید، ساختمان سازی، شهرسازی و توسعه روستایی طرح ریزی و هدف گذاری شود.
آمار دانش بنیانهای گیلان کم است
«جواد مشایخ» سرپرست معاونت توسعه اقتصاد دانشبنیان معاونت علمی ریاست جمهوری با بیان اینکه گیلان شایستگی برخورداری ۲۵۰ شرکت دانش بنیان را دارد، با این مطلب، عملکرد پارک علم و فناوری استان را در فعال سازی شرکتهای دانش بنیان زیر سوال برد و گفت: گیلان با این حجم از ظرفیت و قابلیتها در بخشهای مختلف باید آمار بیشتری از دانش بنیانها را به خود اختصاص دهد.
وی با اشاره به تنوع محصولات دانش بنیان در گیلان افزود: تولیدات دانش بنیان در بخشهای مختلف باید در مسیر تجاری سازی قرار گیرد.
سرپرست معاونت توسعه اقتصاد دانشبنیان معاونت علمی ریاست جمهوری با تاکید بر لزوم تمرکز زدایی در حوزه تولید و اقتصاد دانش بنیان اضافه کرد: توجه به آمایش نوآوری در سراسر کشور ضرورت دارد و نباید نگاهها فقط به پایتخت معطوف شود.
مشایخ با بیان اینکه در حوزه دانش بنیان باید خیزش صورت گیرد، گفت: خیزش تولید و اقتصاد دانش بنیان با حضور همه آحاد جامعه در این حوزه تحقق میپذیرد و نیازمند همراهی همه جانبه است.
وی با بیان اینکه کشور با ناترازی های زیادی در بخشهای مختلف مواجه است، افزود: جبران ناترازی ها در کشور از مسیر دانش بنیان میگذرد.
فعالیت ۳۰ شرکت دانش بنیان خلاق در گیلان
«عبدالله حاتم زاده» رئیس پارک علم و فناوری گیلان در این نشست اظهار کرد: بیش از ۳۶۰ واحد فناور در گیلان فعالیت میکنند که از این تعداد ۸۶ شرکت دانش بنیان هستند.
وی از فعالیت ۳۰ شرکت دانش بنیان خلاق در گیلان خبر داد و افزود: شرکتهای دانش بنیان گیلان در حوزههای کشاورزی، پزشکی، ارتباطات و فناوری و صنعت فعالیت میکنند.
رئیس پارک علم و فناوری گیلان با اشاره به قرارگیری مرکز پارکهای علم و فناوری کشورهای اسلامی در این استان بیان کرد: بیش از ۲۰ کشور مسلمان و ۳۵ عضو در ان مجموعه فعالیت دارند.
حاتم زاده با اشاره وجود مرکز ملی فن بازار کشور در گیلان اضافه کرد: شرکتهایی که دارای تولیدات مختلف هستند محصولاتشان را باید با هماهنگی پارک گیلان عرضه کنند.
وی با اشاره به مشکلات امکانی حوزه شرکتهای دانش بنیان افزود: فضای کافی برای استقرار شرکتهای فناور و دانش بنیان در گیلان وجود ندارد.
مجوز طرح توسعه برای ۱۶۱ واحد صنعتی
«تیمور پورحیدری» رئیس سازمان صمت گیلان هم در این نشست اظهار کرد: پیوند دانشگاه و صنعت در حال شکل گیری است و تاکنون اقدامات مثبتی برای تحقق علمی پایه کردن صنعت صورت گرفته است.
وی با ارائه آماری از اقدامات صورت گرفته با پیوست دانش بنیان در گیلان افزود: با انعقاد تفاهم نامه صمت با دانشگاه گیلان مسیر توسعه واحدهای فناور و دانش بنیان هموار شده است.
رئیس سازمان صمت گیلان با بیان اینکه در حال حاضر ۱۶۱ واحد صنعتی دارای مجوز طرح توسعه هستند، گفت: فرایند دانش بنیان شدن شرکتهای تولیدی با انعقاد تفاهم نامه با پارک علم و فناوری گیلان در حال پیگیری است.
پورحیدری از برگزاری نمایشگاه کسب و کار با رویکرد دانش بنیان در گیلان خبر داد و اضافه کرد: این رویداد نخستین نمایشگاه استانی در راستای حمایت و توجه از شرکتهای دانش بنیان برپا شد.
وی از بورسیه شدن ۳۶ دانشجوی نخبه به واحدهای صنعتی خبر داد و افزود: این اقدام ارزشمند با کمک و مشارکت بنیاد نخبگان گیلان تحقق پذیرفت.
فعالیت ۱۸ شرکت دانش بنیان در حوزه کشاورزی
«صالح محمدی» رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان در این نشست، اظهار کرد: کشاورزی گیلان در مسیر دانش بنیان قرار دارد و در این راستا اقدامات ارزشمندی صورت گرفته است.
وی با تاکید بر لزوم توجه به افزایش بهره وری در حوزه کشاورزی افزود: افزایش بهره وری محصولات کشاورزی از مسیر دانش بنیان میگذرد و با علمی پایه کردن کشاورزی میتوانیم به نتایج مطلوب در این بخش برسیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان از فعالیت ۱۸ واحد کشاورزی دانش بنیان خبر داد و بیان کرد: بیش از ۵۵ واحد فناور هستههای فعال در حوزه کشاورزی در گیلان فعالیت میکنند.
محمدی ادامه داد: واحدهای فناور و هستههای دانش بنیان در کلیه مراکز تحقیقاتی حوزه کشاورزی گیلان مستقر هستند و فعالیت میکنند.
وی با بیان اینکه جهاد کشاورزی گیلان از واحدهای دانش بنیان استقبال میکند، افزود: ورود دانش بنیانها در بخش چالشهای کشاورزی بسیار اهمیت و ضرورت دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان با اشاره به تغییرات اقلیمی و مشکلات زیست محیطی در این استان اضافه کرد: استفاده از روشهای علمی و دانش محور بسیاری از چالشهای حوزه کشاورزی و امنیت غذایی را مرتفع میکند.