بندرعباس - دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی با ثبت نام ۱۹۹ نفر به استقبال انتخابات در اسفند ماه ۱۴۰۲ می رود. چند ماه مانده به انتخابات فعالیت احزاب و فعالان سیاسی آغاز شده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- رضا زرگر: آمارهای ارائه شده از در مورد ۱۱ دوره برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی نشان از افزایش همه جانبه داده‌ها دارد. یکی از اثرگذارترین این داده‌ها رو به افزایش جمعیت هرمزگان از سال ۵۵ تا ۹۴ هجری خورشیدی است که طی این مدت جمعیت این استان از ۴۶۲ هزار نفر سال ۵۵ به یک میلیون ۵۷۸ هزار نفر در سال ۹۰ رسیده که به همان نسبت جمعیت واجدین شرایط رأی دادن نیز افزایش یافته است.

تعداد کرسی‌های نمایندگی مردم هرمزگان در مجلس شورای اسلامی در دوره‌های اول و دوم تنها سه نماینده بود که این تعداد در مجلس سوم (سال ۶۷) به چهار نفر و در دوره چهارم به پنج کرسی افزایش رسید.

بالاترین میزان مشارکت مردم هرمزگان در انتخابات مجلس شورای اسلامی مربوط به دوره دهم است.

اصلاح‌طلبان در هرمزگان تنها در دو دوره ششم و هفتم توانسته‌اند نسبت به ۱۰ دوره گذشته انتخابات مجلس از اصولگرایان پیشی بگیرند.

هرمزگان اساسأ استانی سیاسی نیست اما برگزاری انتخابات در ادوار گذشته نشان می‌دهد اقبال اکثریت مردم این استان به سمت اصولگرایان بوده است. در این گزارش، میزان مشارکت هرمزگانی‌ها در تمام ادوار انتخابات مجلس بررسی شده است.

ردیف

دوره انتخابات

زمان برگزاری

میزان مشارکت

۱

اولین دوره انتخابات مجلس

۲۴ اسفند ۱۳۵۸

۵۸.۷۵ درصد

۲

دومین دوره انتخابات مجلس

۲۶ فروردین ۱۳۶۳

۵۷.۶۶ درصد

۳

سومین دوره انتخابات مجلس

۱۹ فرودین ۱۳۶۷

۴۸.۲۵ درصد

۴

چهارمین دوره انتخابات مجلس

۲۱ فرودین ۱۳۷۱

۴۷.۸ درصد

۵

پنجمین دوره انتخابات مجلس

۱۸ اسفند ۱۳۷۴

۵۴.۵ درصد

۶

ششمین دوره انتخابات مجلس

۲۹ بهمن ۱۳۷۸

۴۸.۲ درصد

۷

هفتمین دوره انتخابات مجلس

۱ بهمن ۱۳۸۲

۴۳ درصد

۸

هشتمین دوره انتخابات مجلس

۲۴ اسفند ۱۳۸۶

۳۷.۴ درصد

۹

نهمین دوره انتخابات مجلس

۱۲ اسفند ۱۳۹۰

۴۰.۴ درصد

۱۰

دهمین دوره انتخابات مجلس

۷ اسفند ۱۳۹۴

۶۷ درصد

۱۱

یازدهمین دوره انتخابات مجلس

۳ اسفند ۱۳۹۸

۵۲ درصد

اولین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در هرمزگان (اسفند ۵۸)

جمعیت واجدین شرایط رأی دادن در اولین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در اواخر اسفندماه سال ۱۳۵۸ حدود ۲۹۷ هزارو ۶۶۰ نفر بود که ۱۲۵ هزارو ۷۰۰ نفر از آنان (بیش از ۴۲ درصد) رأی دادند.

در این دوره غلامعباس زائری و عباس عباسی و غلامحسین حقانی به نمایندگی از سوی مردم هرمزگان وارد مجلس شورای ملی شدند که با شهادت حجت الاسلام و المسلمین حقانی (شهدای هفتم تیر) به دست منافقین کوردل، با برگزاری انتخابات میان دوره‌ای (سال ۶۱) عباس متین جای این شهید والامقام را گرفت.

دومین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در هرمزگان (فروردین ۶۳)

جمعیت هرمزگان در زمان برگزاری دومین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی (فروردین ماه سال ۶۳) به حدود ۸۰۰ هزارنفر می‌رسید که ۳۴۸ هزار نفر آنان واجد شرایط رأی دادن بودند که ۲۰۹ هزار و۱۲۱ نفر از آنان با انداختن آرای خود در صندوق‌ها در انتخابات شرکت کردند.

درصد مشارکت مردم در این دوره بیش از ۶۰ درصد بود و در نتیجه سه نماینده سید مصطفی ذوالقدر (مرحله اول) و عباس متین و غلامعباس زائری (مرحله دوم) به نمایندگی از سوی مردم هرمزگان به مجلس دوم راه یافتند.

سومین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی (فروردین ۶۷) (۴ نفر نماینده)

در این دوره تعداد کرسی‌های هرمزگان در مجلس شورای اسلامی سهمیه هرمزگان از صندلی‌های مجلس نمایندگان به چهار صندلی افزایش یافت. از مجموع ۴۰۴ هزار و ۲۶۵ نفری که واجد شرایط رأی دادن بودند ۲۵۱ هزارو ۸۳۴ نفر یعنی بیش از ۶۲ درصد آرای خود را در صندوق‌های رأی گیری انداختند.

در نتیجه سید عبدالله حسینی، حجت الاسلام والمسلمین سید مصطفی ذوالقدر و غلامعباس زائری در مرحله اول انتخاب و عباس عباسی نیز هفت ماه بعد در انتخابات میاندوره ای (هفتم آبان ۶۷) به جمع سه نماینده دیگر این استان پیوست.

چهارمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی (فروردین ۷۱)(۵ نفر نماینده)

جمعیت واجدین شرایط رأی دادن در این دوره از انتخابات هرمزگان ۴۷۱ هزار و ۱۲۹ نفر بود که ۲۸۴ هزار و ۲۶۴ نفر (بالای ۶۰ درصد) آنان در انتخابات شرکت کردند. پس از برگزاری چهارمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی پنج نماینده از هرمزگان راهی خانه ملت شدند.

در این دوره سید عبدالله حسینی از حوزه غرب هرمزگان به مرکزیت بندرلنگه، عباس عباسی از حوزه شرق به مرکزیت میناب و غلامعباس زائری، محمد رضایی سردره و سید علی میرخلیلی به مجلس چهارم راه یافتند.

پنجمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی (اسفند ۷۴)

جمعیت هرمزگان در این سال (اسفند ماه سال ۱۳۷۴ خورشیدی) برای نخستین بار هفت رقمی شد و به بیش از یک میلیون نفر افزایش یافت.

آمار واجدین شرایط شرکت در انتخابات پنجمین دوره مجلس شورای اسلامی در هرمزگان ۵۵۹ هزار نفر اعلام شد که از این تعداد ۳۷۲ هزار و ۳۴۵ نفر (بیش از ۶۶ درصد) آرای خود را داخل صندوق‌های رأی انداختند.

در این دوره چهار نماینده منتخب مردم سید علی میرخلیلی با ۹۴ هزارو ۵۱۲ رأی از میناب و توابع، سید عبدالله حسینی با ۶۳ هزار و ۷۵۳ رأی از بندرلنگه، عباس عباسی و محمد رضایی سردره به مجلس پنجم راه یافتند.

ششمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی (خرداد ۷۹)

آمار واجدین شرایط رأی دادن دراین دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی در هرمزگان ۶۳۴ هزارو ۲۶ نفر اعلام شده که ۴۵۲ هزارو ۳۰ نفر آنان یعنی اندکی بیش از ۷۱ درصد (چهاردرصد بیشتر از متوسط کشور) آرای خود را به داخل صندوق‌های رأی گیری انداخته‌اند.

در ششمین دوره مجلس شورای اسلامی با مصوبه مجلس با اضافه شدن یک نفر تعداد نمایندگان حوزه انتخابیه بندرعباس، حاجی آباد، قشم و ابوموسی به سه نفر رسید.

با حضور پرشمار مردم حجت الاسلام و المسلمین سید مصطفی ذوالقدر، علی دیرباز و احمد حبیبی از حوزه مرکزی، سید عبدالله حسینی از غرب هرمزگان به مرکزیت بندرلنگه و سید علی میرخلیلی از شرق استان هرمزگان به مجلس شورای اسلامی راه پیدا کردند.

هفتمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی (اسفند ۸۲)

جمعیت واجدین شرایط رأی دادن هرمزگان در این دوره به بیش از ۷۷۷ هزار نفر یعنی دو و نیم برابر دوره اول رسید که نزدیک به ۴۸۰ هزارنفر آنان (افزون بر ۶۱ درصد) آرای خود را به نام نمایندگان سه حوزه مرکز، شرق و غرب هرمزگان به داخل صندوق‌های رأی گیری انداختند.

درنتیجه رأی گیری شهریار مشیری، محمد آشوری و علی دیرباز از حوزه بندرعباس، قشم، حاجی آباد و ابوموسی و همچنین سیدعبدالله حسینی ازغرب هرمزگان وعلی معلمی پور از شرق این استان به خانه ملت راه پیدا کردند.

هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی (۲۴ اسفند ۸۶)

جمعیت واجدین شرایط برای رأی دادن دراین دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی در هرمزگان ۸۹۴ هزارو ۴۹۲ نفراعلام شده بود.

در هشتمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی درحوزه های انتخابیه این استان ۵۳۱ هزارو ۱۸۱ نفر آرای خود را به داخل صندوق‌های راگیری انداختند.

درنتیجه این انتخابات محمد آشوری تازیانی، حجت الاسلام والمسلمین سید مصطفی ذوالقدرو محمد امین فرج زاده از حوزه بندرعباس، حاجی آباد، قشم، سید علی میرخلیلی از شرق هرمزگان و احمد جباری ازحوزه انتخابیه غرب این استان به مجلس هشتم جمهوری اسلامی راه پیدا کردند.

نهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در هرمزگان (۱۲ اسفند ۹۰)

دراین دوره نیز از سه حوزه انتخابیه استان هرمزگان شامل شرق، غرب ومرکز پنج نماینده راهی خانه ملت شدند.

ابوالقاسم جراره بعنوان یکی از جوان‌ترین نمایندگان، منصور آرامی و محمد آشوری تازیانی به نمایندگی از مردم بندرعباس، حاجی آباد، قشم، ابوموسی و بندرخمیر و عبدالکریم هاشمی نخل ابراهیمی ازحوزه انتخابیه شرق هرمزگان به مرکزیت میناب و همچنین احمد جباری ازغرب این استان به مجلس نهم راه یافتند.

دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی (۷ اسفند ۹۴)

درحالی که کمتر ازسه هفته به آغاز تعطیلات نوروز باستانی باقی مانده بود، شاهد برگزاری باشکوه دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در استان هرمزگان بودیم که با استقبال ۶۷ درصدی واجدین شرایط شرکت در انتخابات مواجه شد.

استانداری هرمزگان تعداد واجدین شرایط رأی دادن در دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در استان هرمزگان یک میلیون و ۱۱۹ هزارو ۹۳ نفر اعلام کرد که افزون بر ۷۵۰ هزارنفر آنان برگه‌های رأی خود در صندوق‌های رأی گیری انداختند.

در این دوره از انتخابات مردم حوزه‌های انتخابیه مرکز، شرق و غرب هرمزگان آقایان حسین هاشمی تختی، احمد مرادی، محمد آشوری تازیانی (برای چهارمین دوره) و حجت الاسلام و المسلمین سید مصطفی ذوالقدر (برای پنجمین دوره) را با رأی مخفی خود برای حضور در مجلس دهم انتخاب کردند.

تشکیل مجلس شورای ملی در ایران سابقه‌ای ۱۰۹ ساله دارد که ۳۶ سال (۱۰ دوره آن) آن مربوط به زمان تشکیل نظام جمهوری اسلامی است.

از آنجایی که کارشناسان رشته‌های مختلف از آمار و اطلاعات به عنوان یکی از عوامل مؤثر و ضروری برای افزایش آگاهی و همچنین برنامه ریزی، ارزیابی عملکردها و تصمیم گیری در سطوح مختلف مدیریتی نام برده‌اند گروه گزارش ایرنا نسبت به تهیه این گزارش اقدام کرد.

بر اساس نتایج آخرین تقسیمات کشوری (پایان سال ۱۳۹۰) استان هرمزگان دارای ۱۳ شهرستان ۳۸ بخش، ۳۴ شهر ،۸۵ دهستان ودو هزارو ۲۴۴ پارچه آبادی (۱۷۳۰ آبادی دارای سکنه) است.

در سرشماری انجام شده حاکی از افزایش چشمگیر جمعیت این استان در سه دهه گذشته است طوری که طبق آخرین سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰؛ جمعیت هرمزگان معادل یک میلیون و ۵۷۸ هزار و نفر اعلام گردیده که مبین آهنگ رشدی معادل ۲و۳۷ دهم درصد بوده است.

این در حالی است که طی ۴۵ سال اخیر جمعیت استان بیش از چهار برابر شده و از ۳۴۶ هزار نفر سال ۱۳۴۵ به یک میلیون و۵۷۸ هزار نفر در سال ۱۳۹۰ رسیده است.

با وجود کاهش نرخ رشد جمعیت هرمزگان از ۲و ۸۳ دهم درصد در سال ۱۳۸۵ به ۲ و ۳۷ دهم درصد در سال ۱۳۹۰، این استان همچنان نسبت به کل کشور و بسیاری از استان‌ها از میزان باروری و زاد و ولد و در نتیجه نرخ رشد جمعیت بالاتری برخوردار است.

یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی (اسفند ۱۳۹۸)

در سال ۱۳۹۸ تعداد واجدین شرایط رأی دادن در انتخابات استان هرمزگان یک میلیون و ۱۷۴ هزار و ۱۶۴ نفر اعلام شد که آقایان واجد شرایط رأی دادن در استان ۵۹۴ هزار و ۱۷۲ نفر و خانم‌ها ۵۷۹ هزار و ۹۹۲ نفر بودند و از این شمار ۷۲ هزار و ۴۰۲ نفر نیز رأی اولی هستند.

در این سال هزار و ۳۱۸ صندوق و شعبه رأی در نظر گرفته شد که ۷۸۲ شعبه ثابت و ۵۳۶ شعبه سیار در نقاط مختلف شهری و روستایی اخذ رأی را انجام می‌دهند.

از بین کل نامزدهای تأیید صلاحیت شده ۲۸ نفر از حوزه انتخابیه حوزه مرکزی شامل بندرعباس، قشم، حاجی آباد، بندرخمیر و بوموسی، ۱۱ نفر حوزه غرب هرمزگان شامل بندرلنگه، بستک و پارسیان و ۸ نفر در حوزه شرق هرمزگان شامل میناب، رودان، جاسک، سیریک و بشاگرد هستند.

در این دوره از ۴۶ نفر، هشت نفر زن، چهار نفر زن از حوزه انتخابیه بندرعباس مرکز استان سه نفر از شرق و یک زن هم از غرب استان نامزد نمایندگی یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی شده‌اند که نسبت به دوره‌های گذشته کم سابقه است.

در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، از بین ۴۴ نامزد انتخاباتی در استان پنج نفر حائز اکثریت نسبی آرا شدند. احمد مرادی با ۱۶۷ هزار و ۸۴ رأی، محمد آشوری تازیانی با ۹۳ هزار و ۸۴۲ رأی و منصور آرامی با ۸۷ هزار و ۸۷۰ رأی به عنوان نمایندگان منتخب مردم در حوزه مرکزی استان هرمزگان معرفی شدند. همچنین احمد جباری با کسب ۳۰ هزار و ۷۰۲ رأی در حوزه انتخابیه غرب استان به عنوان منتخب مردم این حوزه معرفی شد و در حوزه انتخابیه شرق استان نیز از آرای اخذ شده، حسین رئیسی با ۱۰۳ هزار و ۴۷۰ رأی منتخب مردم شد.

مردم هرمزگان بار دیگر رویدادی بزرگ را رقم زدند و بیش از ۵۲ درصد از مردم استان در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی شرکت کردند.

دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی (اسفند ۱۴۰۲)

دبیر ستاد انتخابات استان هرمزگان از ثبت نام نهایی ۱۹۹ نفر در سه حوزه انتخابیه استان طی هفت روز خبر داد.

محمدجواد خجسته در گفت وگو با خبرنگار مهر در تشریح انتخابات در استان هرمزگان با بیان اینکه برای داوطلبی دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی از حوزه‌های انتخابیه استان هرمزگان ۴۰۵ نفر پیش ثبت نام کرده بودند، گفت: این آمار حدود سه و نیم برابر داوطلبان انتخابات دور یازدهم است که ۱۱۳ نفر بود.

دبیر ستاد انتخابات استان هرمزگان گفت: از این میزان ثبت نام کننده، ۳۴۲ نفر را آقایان و ۶۳ نفر را بانوان تشکیل می‌دهند. انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی همزمان با انتخابات ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری، ۱۱ اسفندماه امسال در سراسر کشور برگزار خواهد شد.

وی در خصوص ثبت نام نهایی انتخابات مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: از ۲۷ مهرماه ثبت نام نهایی داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی آغاز شد که نتیجه آن نام‌نویسی نهایی ۱۹۹ نفر برای حضور در انتخابات مجلس در سطح سه حوزه انتخابیه بود.

وی افزود: در روز هفتم ثبت‌نام‌ها، ۶۴ نفر اقدام به ثبت نام کردند که به تفکیک شامل ۴۱ نفر در حوزه مرکزی استان، ۱۲ نفر در حوزه انتخابیه شرق هرمزگان و ۱۱ نفر نیز در حوزه انتخابیه غرب استان می‌شود.

خجسته عنوان‌کرد: با پایان موعد مقرر برای ثبت‌نام نهایی آمار کل ثبت‌نام کنندگان حوزه مرکزی هرمزگان، ۱۱۴ نفر، در حوزه انتخابیه میناب، رودان، سیریک، جاسک و بشاگرد؛ ۳۹ نفر و آمار ثبت‌نام‌کنندگان حوزه انتخابیه بندرلنگه، بستک و پارسیان ۴۶ نفر است.

دبیر ستاد انتخابات استان هرمزگان گفت: از میان ثبت‌نام کنندگان ۱۶۹ نفر آقا و ۳۰ نفر نیز خانم هستند که به تفکیک ۱۷ خانم حوزه مرکزی، ۹ خانم در حوزه غرب و ۴ خانم در حوزه انتخابیه شرق هرمزگان هستند.

مشارکت مردم با امید به تغییر شرایط اقتصادی و معیشتی امکان پذیر است

عضو شورای مرکزی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب هرمزگان گفت: مشارکت مردم با امید به تغییر شرایط اقتصادی و معیشتی امکان پذیر است لذا کاندیداها باید تلاش بیشتری در معرفی خود و برنامه‌هایشان داشته باشند.

بهنام قهارزاده در گفت وگو با خبرنگار مهر در تشریح بایسته‌های مشارکت مردم در انتخابات و نقش احزاب بیان داشت: برای بحث پیرامون افزایش مشارکت در وهله اول باید دید به طور کلی چه چیزی باعث مشارکت مردمی می‌شود. برای مشارکت در انتخابات ۲ دلیل دنیوی و اخروی را می‌توان مدنظر قرار داد. شاید دلایل اخروی انگیزه کمی برای مشارکت باشد.

دبیر جامعه جوانان متحد اسلامی استان هرمزگان اظهار داشت: از نظر بنده افزایش مشارکت مردمی استان هرمزگان در انتخابات نیز با این موضوع اتفاق می‌افتد که در مرحله اول نمایندگان فعلی و دولت از عملکرد خودشان اطلاع رسانی مناسب انجام دهند و با جهاد تبیین شور و اشتیاق انتخاباتی را با امید آفرینی به آینده انجام دهند که این مسئله می‌بایست به صورتی باشد که عملکرد آنها در سطوح مختلف جامعه ملموس باشد.

وی خاطرنشان کرد: در مرحله بعد حمایت متعادل از فعال سازی ظرفیت کاندیداها و گروه‌های سیاسی اجتماعی برای ایجاد شور و شوق در جهت تغییر وضع موجود است که می‌تواند باعث افزایش مشارکت شود.

قهارزاده تصریح کرد: از آنجایی که زندگی مردم هرمزگان از گذشته با ساکنان و مردم کشورهای حاشیه خلیج فارس در ارتباط بوده‌اند، یک نگاه مقایسه‌ای در آنها با آن کشورها وجود دارد و یکی از انتظارات مردم استان هرمزگان از نمایندگان مجلس پیگیری بابت فعال سازی ظرفیت سواحل در راستای پیشرفت در سطح کشورهای دیگر را دارند که باعث افزایش سطح زندگی عمومی شود و این منافع باید همگی مردم استان را شامل شود.

عضو شورای مرکزی شورای ائتلاف نیروهای انقلاب هرمزگان ابراز داشت: حضور کاندیداها از اقشار مختلف و تبلیغات آنها می‌تواند سلیقه‌های گسترده‌تری را پوشش دهد و امید را در سطح جامعه افزایش دهد.

به گفته قهار زاده، هر چه کاندیداهای بیشتری بتوانند خود را به طور کامل به جامعه معرفی کنند موجب افزایش مشارکت خواهد شد.

وی عنوان کرد: احزاب و گروه‌های سیاسی طبق اعتقادات و سلیقه‌های مختلف به وجود آمدند پس فعالیت گسترده آنها باعث جذب بیشتر جامعه برای مشارکت در انتخابات می‌شود.

وی افزود: اگر احزاب، آزادی عمل بیشتری در معرفی خود در جامعه داشته باشند شاید بتوانند مخاطب خود را راحت تر پیدا کنند. اما متأسفانه این موضوع در استان هرمزگان خیلی کمرنگ است و شاید سطح جامعه اصلاً از فعالیت احزاب و گروه‌های سیاسی با خبر نیستند و آنها را نشناسند.