به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت علوم، در نشستی تخصصی با حضور رئیس مرکز نظارت، ارزیابی و تضمین کیفیت وزارت علوم و رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور و برخی صاحبنظران مبحث مرجعیت علمی، نقش نظام ارزیابی در تحقق مرجعیت علمی بررسی شد.
رابطه مرجعیت علمی و نظام نظارت و ارزیابی
روح الله رازینی رئیس مرکز نظارت، ارزیابی و تضمین کیفیت وزارت علوم در این نشست گفت: مرجعیت علمی بر نظام ارزیابی علم و فناوری تاثیر میگذارد و همچنان از آن تاثیر میپذیرد.
وی افزود: اساساً نظامهای ارزیابی به نوبه خود جهتدهنده و هدایتکننده نیز هستند و ما بر اساس شاخصها و معیارهایی که یک سیستم یا نظام را ارزیابی میکنیم به نوعی به آن جهت نیز میدهیم.
رازینی ادامه داد: بر اساس اینکه ما چه فهم و برداشتی از بحث مرجعیت علمی داریم میتوانیم میزان تحقق آن را در نظام علم و فناوری کشور رصد کنیم و همچنین این برداشت و فهم ما به تحقق و عملی شدن مرجعیت علمی نیز کمک خواهد کرد.
رئیس مرکز نظارت، ارزیابی و تضمین کیفیت وزارت علوم با اشاره به اینکه بحث مرجعیت علمی توسط مقام معظم رهبری مطرح شده است و پرداختن به این موضوع برای ما یک تکلیف است، گفت: وزیر علوم نیز در برنامههای تقدیمی خود به مجلس شورای اسلامی به بحث مرجعیت علمی اشاره کردهاند. بنابراین پرداختن به بحث مرجعیت علمی در دستور کار مرکز نظارت ارزیابی و تضمین کیفیت قرار دارد.
رازینی گفت: ما همیشه دنبال نظارت عملیاتی بودهایم که ببینیم موسسات آموزش عالی بر اساس شاخصهای تعریف شده چگونه عمل میکنند ولی بحث پرداختن به مرجعیت علمی ما را به این مسیر هدایت میکند که به افقهای آینده و مباحث کلان نیز توجه داشته باشیم و ببینیم در کلیت نظام علم و فناوری ما در رابطه با مباحث کلانی مثل مرجعیت علمی و اسلامی شدن دانشگاهها چگونه عمل میشود.
تدوین نقشه راه تحقق مرجعیت علمی
سیدسروش قاضی نوری رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور در این نشست گفت: حدود ۱۸ سال پیش بحث مرجعیت علمی در دیدار مقام معظم رهبری با دانشجویان دانشگاه امام صادق(ع) مطرح شد و مفهوم مرجعیت علمی وارد اسناد بالادستی کشور شد.
وی افزود: آنچنان که انتظار میرفت مرجعیت علمی مورد بررسی و مداقه قرار نگرفته و تعریف مفهومی و چگونگی تحقق آن بررسی کارشناسی عمیق نشده است.
قاضی نوری با اشاره به اینکه از خردادماه سال گذشته، برگزاری همایش ملی مرجعیت علمی به مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور واگذار شد گفت: این مرکز تلاش کرده با همکاری دستگاههای مختلف و صاحبنظران، همایش مرجعیت علمی را در سطح یک رویداد ملی برگزار کند.
رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور اظهار داشت: در راستای جلب مشارکت همگان و برگزاری مرجعیت علمی به عنوان یک رویداد ملی، فراخوان عمومی منتشر شد و صاحبنظران مقالات خود را ارائه کردند و ۴۰ نفر صاحب نظر برجسته نیز توسط این مرکز شناسایی و از آنها درخواست مقاله شد که تاکنون ۲۰ مقاله نیز به این همایش ارائه شده است.
وی افزود: همچنین با ۱۰ اندیشمند بزرگ در این خصوص مصاحبه تصویری شده و نظرات آنان در خصوص بحث مرجعیت علمی دریافت شد.
قاضی نوری گفت: تاکنون پیشنشستهایی را در خصوص مرجعیت علمی برگزار کردهایم. برای نمونه در چند روز گذشته پژوهشکده مطالعات بنیادین علم و فناوری بحث مرجعیت علمی از دیدگاه قرآن کریم بررسی شد و امروز نیز بحث مرجعیت علمی و ارتباط با نظارت ارزیابی مورد بررسی قرار میگیرد.
رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور گفت: تلاش میکنیم تا نقشه راه و سند تحقق مرجعیت علمی را تدوین کنیم و شاخصهای رسیدن به مرجعیت علمی، فرایندهای تحقق مرجعیت علمی و زیرنظامهای تحقق آن را مشخص کنیم.
در ادامه این نشست دبیران هیاتهای نظارت استانی و صاحب نظران در ارتباط آنلاین، نظرات خود را در خصوص نسبت ارزیابی و نظارت با تحقق مرجعیت علمی مطرح کردند.