به گزارش خبرگزاری مهر، سید مجتبی خیام نکویی ظهر دوشنبه در آئین دومین جشنواره ملی تولید و صادرات انار ساوه پایتخت انار ایران که در مسجد جامع تاریخی این شهر برگزار شد، اظهار کرد: ۹۸ درصد از زعفران دنیا در ایران تولید میشود و رتبه سوم تولید انار جهان را پس از هند و چین به خود اختصاص دادیم و ۱۲ درصد از سطح زیر کشت نیز زیر کشت انار رفته است.
وی بیان کرد: قبل از انقلاب تولیدات بخش کشاورزی ۲۵ میلیون تن بوده امسال با وجود افزایش ۲ برابری جمعیت تولیدات ما پنج برابر شده است و در آستانه خودکفایی در برخی محصولات قرار داریم.
نکویی با بیان اینکه مهمترین چالش بخش کشاورزی نبود دانش بنیان در این بخش است، گفت: این محرومیت سبب شده بهره وری قابل قبولی در این بخش نداشته باشیم و از آنجایی که حدود ۵۰ درصد از باغات ایران درجه دوم و سوم هستند باید تلاش کرد با دانش فنی این بخش را بهبود بخشید.
وی افزود: سه اقدام در بخش تولید گندم شامل ارائه ارقام متناسب با عملکرد، تغذیه مناسب در زمان مناسب و قیمت تضمینی صورت گرفت که نتیجه آن افزایش سه میلیون تن محصول گندم در سال اول فعالیت دولت بود و امسال تولید این محصول به افزون بر ۱۰ میلیون تن رسید.
ضرورت انتقال دانش مورد نیاز برای مقابله با کرم گلوگاه
معاون وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: کرم گلوگاه، مهمترین چالش حوزه انار است و با ضریب ۸۰ تا ۹۰ درصد میتوان این چالش را مدیریت کرد، باید دانش موجود در این حوزه را مدیریت و به کشاورزانی که دانش کمتری دارند منتقل کرد.
خیام نکویی با بیان اینکه با استفاده از دانش فنی میتواند موجب تولید محصول کیفی و صادرات آن شود، گفت: از ۶ میلیارد دلار ارزش ریالی صادرات بخش کشاورزی کمتر از ۱۰ میلیون دلار آن مربوط به انار است و ساوه حدود یک پنجم توان صادرات خود را در حوزه انار انجام میدهد.
وی با تاکید بر تبیین چالشهای پیش رو در حوزه انار به عنوان وظیفه مؤسسه گیاه پزشکی است، گفت: قبل از کرونا از هر ۱۱ گردشگر که وارد ایران میشد یک شغل ایجاد میشد. این جشنواره یک ارزش افزوده برای کشاورزی ایجاد کرده و زمینه ساز اشتغال برای فارغ التحصیلان کشاورزی میشود وو باید هنرستانهای شبانه روزی در حوزه کشاورزی توسعه یابند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: ارتقای سلامت در تولیدات کشاورزی یک نیاز اساسی است، بر این اساس تولید برنج بدون سم با دانش فنی موجود در سطح ۱۰۰ هکتار در شمال کشور انجام شده و خوشبختانه توسعه یافته و امروز دانش فنی آن را در اختیار داریم و امسال در سطح چند هزار هکتار افزایش مییابد.
نکویی گفت: در حوزه انار نیز برنامه وزارت جهاد کشاورزی مدیریت تلفیقی بیولوژیکی است و ساوه برای ارتقای کیفیت انار نیاز به کلکسیون از ذخایر ژنتیکی این محصول دارد.
وی افزود: هم اکنون ۸۰۰ ژنوتیپ انار در ایستگاه تحقیقات انار ساوه وجود دارد و امروز پشتوانه مهم برای استمرار کمیت و کیفیت انار برخورداری از بانکهای ژن و کلکسیون ژنتیکی زنده است که امید میرود از این ظرفیت به خوبی استفاده شود.