رشت- مدیر عامل شرکت آب منطقه‌ای گیلان گفت: آب بندان های چند منظوره در استان گیلان از منابع با ارزش برای تولید و اشتغال به شمار می روند.

به گزارش خبرگزاری مهر، وحید خرمی اظهار کرد: آب بندان ها گونه‌ای از تالاب هستند که به دست بشر ساخته و یا از شرایط طبیعی منطقه ایجاد شده و بیشتر برای پرورش ماهیان گرم آبی، ذخیره آب کمکی برای کشاورزی و تأمین آب بهداشتی مورد بهره برداری قرار می‌گیرند.

وی افزود: این منابع آبی که بیشتر در استان‌های شمالی کشور قرار دارند با نفوذ آب باران و جمع شدن روان آب‌های سطحی و آب رودخانه‌ها به تدریج به استخرهای طبیعی ذخیره آب تبدیل شده‌اند.

خرمی با اشاره به اینکه برخی از آب بندان ها با دخالت انسان، خاک برداری، گودتر و حصار بندی شده‌اند، بیان داشت: آب بندان ها در طول تاریخ برای سال‌های سال به عنوان منبع مهم کمک به ذخیره آب مورد نیاز کشاورزی مورد بهره برداری قرار گرفته‌اند.

مدیر عامل آب منطقه‌ای گیلان ادامه داد: این منابع آبی علاوه بر کمک به تأمین آب کشاورزی بخش‌هایی از اراضی کشاورزی، موجب جلوگیری از وقوع سیل، رسوب گیری رودخانه‌ها و کمک به تنوع زیستی و حفظ محیط زیست نیز می‌شوند و پناهگاه و محل زندگی بسیاری از حیوانات از جمله آبزیان، پرندگان نیز می‌باشند.

آب بندان ها کمتر از ۱۰ درصد نیازهای آبی استان را تأمین می‌کند

خرمی با بیان اینکه در گذشته‌های نه چندان دور آب بندان ها نقش نسبتاً مهمی در تأمین آب کشاورزی گیلان به ویژه شالیزارهای استان داشته‌اند، افزود: پس از بهره برداری از سد سفیدرود ضمن کاهش وسعت این منابع آبی توسط عوامل انسانی این وابستگی کاهش یافته تا جایی که در شرایط کنونی نیمی از وسعت ۱۷ هزار هکتاری آب بندان های استان مورد تعرض قرار گرفته‌اند و تنها حدود ۹ هزار هکتار از این منابع باقیمانده که کمتر از ۱۰ درصد از نیازهای آبی استان را تأمین می‌کند.

وی در تشریح امور مربوط به حفظ، نگهداری و بهره برداری از آب بندان ها در استان‌های شمالی کشور گفت: اگر چه شرکت‌های آب منطقه‌ای متولی امور مربوط به حفظ و نگهداری و همچنین بهره برداری از آب بندان ها می‌باشند لیکن مطابق تفاهم نامه‌ای که فی مابین سازمان برنامه بودجه، وزارتخانه‌های نیرو و جهاد کشاورزی و استانداران ۳ استان شمالی کشور (گیلان، مازندران و گلستان) منعقد شده، لایروبی، تعمیق و بازسازی آب بندان های شمال کشور به سازمان‌های جهاد کشاورزی هر استان واگذار شده است.

خرمی ادامه داد: تعیین و تشخیص نوع کاربری، اجاره دادن آب بندان ها برای اجرای انواع طرح‌های اقتصادی و گردشگری و غیره کماکان به عهده شرکت‌های آب منطقه‌ای می‌باشد.

مدیر عامل شرکت سهامی آب منطقه‌ای گیلان اعلام کرد: در استان گیلان پس از مطالعه و شناسایی و شناسنامه دار کردن آب بندان ها زمینه سازی مناسبی برای کمک به اشتغال و کارآفرینی، توسعه گردشگری و حمایت از تولید در راستای راهبردهای کلان نظام با دو هدف اصل تأمین بخشی از آب زراعی از یک طرف و اجاره دادن این منابع آبی برای امور اقتصادی از طرف دیگر فراهم آورده است.

خرمی تصریح کرد: شرکت سهامی آب منطقه‌ای گیلان ضمن اولویت قرار دادن بهره برداری از آب بندان های استان جهت تأمین بخشی از آب مورد نیاز کشاورزی و سایر بخش‌های مربوط به امور تولیدی و همچنین مرتفع نمودن نیازهای آبی برخی مناطق روستایی، مسائل دیگری از قبیل گردشگری و آبزی پروری را نیز با هدف ایجاد اشتغال مد نظر قرارداده و طی سال‌های اخیر گام‌های مثبتی در این زمینه برداشته است.