خبرگزاری مهر، گروه استانها: تفکیک زباله از مبدا، بی خطرسازی زبالهها، بازیافت زباله و.... موضوعاتی است که در خلال مدیریت پسماند مطرح میشود، زباله را طلای کثیف مینامند، بنابراین مدیریت پسماند یک موضوع بسیار حائز اهمیت است، دفن زباله سالهاست در مناطق توسعه یافته منسوخ شده، اما در شهرکرد هنوز این کار انجام میشود.
دفن اصولی زباله و تفکیک آن یکی از موضوعات مهم در مدیریت شهری محسوب میشود، رهاسازی و دفن غیراصولی زباله تبعات جبرانناپذیری بر سلامت انسان و حیوانات دارد، بنابراین این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است.
زبالههای تولیدی تنها مختص بخش خانگی نیست، زبالهها به دستههای مختلف صنعتی، ساختمانی، تجاری، عفونی، کشاورزی و پرخطر تقسیم میشوند، بنابراین تمامی این زبالهها قابلیت دفن ندارند و باید با شیوههای خاص حفاظتی بیخطر و مدیریت شوند.
برخی زبالهها تا سالیان سال در طبیعت تجزیه نمیشوند، بنابراین میتوانند سلامت افراد را به خطر بیندازند، در صورتیکه تفکیک اصولی زباله و بازیافت آن علاوه بر حفظ محیطزیست میتواند اشتغال بالایی را نیز ایجاد کند.
مجوز احداث کارخانه بازیافت زباله در شهرکرد در حدود یک دهه قبل به بخش خصوصی واگذار شد، اما متأسفانه این سرمایهگذار نتوانست به تعهدات خودت عمل کند و در حال حاضر تمامی زبالههای چهارمحال و بختیاری دفن میشود و در بسیاری از مناطق بوی زبالهها بسیار آزاردهنده شده است.
روزانه ۱۳۵ الی ۱۵۰ تن زباله در شهرکرد تولید میشود
رئیس سازمان پسماند شهرداری شهرکرد در خصوص اقدامات صورت گرفته پیرامون مدیریت پسماند در شهرکرد با اشاره به اینکه در سال ۱۳۹۰ مجوز احداث کارخانه بازیافت زباله به بخش خصوصی واگذار شد، اظهار کرد: این واحد هماکنون غیرفعال است و زبالههای شهرکرد تماماً دفن میشود.
داوود مؤمنی افزود: واگذاری مجوز کارخانه بازیافت زباله به بخش خصوصی یک کار اشتباه بود، شهرداری متولی مدیریت پسماند است، باید سرمایهگذار خلع و هزینه انجام شده به قیمت روز به شرکت برگردد و مجوز فعالیت این واحد به شهرداری شهرکرد واگذار شود.
مؤمنی با بیان اینکه روزانه ۱۳۵ الی ۱۵۰ تن زباله در شهرکرد تولید میشود، عنوان کرد: ۶۰ درصد این زبالهها قابل بازیافت است، کارخانه پسماند شهرکرد ۳۲ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، احداث فاز اول این واحد ۶۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد، در صورت احداث این واحد زبالهگردی نیز انجام نمیشود.
رئیس سازمان پسماند شهرداری شهرکرد تاکید کرد: اگر کارخانه پسماند شهرکرد فعال شود، علاوه بر اشتغالزایی و حفظ محیطزیست میتواند زبالههای نیمی دیگر از شهرهای استان را پوشش دهد.
متولی مدیریت پسماند در بخش صنعت مشخص شود
نایب رئیس کمیسیون عمران و خدمات فنی و مهندسی اتاق بازرگانی چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با خبرنگار مهر با تاکید بر اینکه حفظ محیطزیست برای آیندگان از تأکیدات قانون اساسی کشور است، اظهار کرد: طبق اصل ۵۰ این قانون فعالیتهایی که موجب آسیب به محیطزیست میشود، ممنوع است.
مهرزاد مطبوع ریاحی با تاکید بر اینکه مدیریت پسماند یک موضوع گسترده است، خاطرنشان کرد: موضوع مدیریت پسماند تنها مختص زبالههای خانگی نیست، در توسعه پایدار باید مصلحت نسل آینده را در نظر بگیریم.
وی افزود: پسماندها شامل پسماند خانگی، صنعتی، کشاورزی، تجاری، ویژه، پزشکی و خطرناک است، برخی زبالهها قابلیت دفن و سوزاندن را ندارند، بنابراین هر کدام از انواع پسماندها باید به شیوه امن تفکیک و مدیریت شود.
ریاحی با اشاره به اینکه مدیریت پسماندهای صنعتی یک امر ضروری است، گفت: متولی مدیریت پسماند در بخشهای مختلف مشخص نیست، اکنون باید متولی مدیریت پسماند در بخش صنعت مشخص شود.
نایب رئیس کمیسیون عمران و خدمات فنی و مهندسی اتاق بازرگانی چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: جمعیت رو به افزایش است، همچنین بخش صنعتی چهارمحال و بختیاری در حال توسعه است، بنابراین اهمیت مدیریت پسماند اهمیت بیشتری پیدا میکند.
دفن غیراصولی زباله تأثیرات منفی بر آبهای زیرزمینی و اراضی کشاورزی دارد
رئیس اتاق اصناف کشاورزی چهارمحال و بختیاری در خصوص اهمیت بازیافت اصولی زبالههای بخش کشاورزی، میگوید: در زمانهای قدیم از پوست سبز گردو برای تهیه رنگ مو استفاده میشد، اکنون نیز افرادی این پوست سبز را از کشاورزان خریداری میکنند.
مرتضی درخشان گفت: ضایعات بخش کشاورزی برای تهیه کود نیز مناسب است، امروز از پوست سخت بادام نیز برای سوخت میتوان استفاده کرد.
وی تاکید کرد: دفن غیراصولی زباله و شیرآبههای آن تأثیرات منفی بر آبهای زیرزمینی و اراضی کشاورزی دارد.
امروز معضل زبالهگردی به یکی از چالشهای اساسی در کشور تبدیل شده است، اگر مدیریت پسماند به درستی و اصولی انجام شود، این چالش خود به خود مرتفع میشود.
بحثهای بسیاری پیرامون مضرات دفن غیراصولی پسماند و آسیبهای ناشی از آن به محیطزیست و سلامت انسانها در محافل گوناگون شکل میگیرد، اما باید بحث تفکیک زباله، بی خطرسازی زبالههای عفونی، خانگی و صنعتی، ساماندهی جمعآوری زبالههای خانگی در مکانهای عمومی و گردشگری و هر آنچه مربوط به این موضوع است به صورت جدی مورد پیگیری قرار گیرد.
همگان بر آسیبزا بودن دفن غیراصولی پسماند و عدم تفکیک زباله اذعان دارند، اما متأسفانه اجرای برخی مصوبات جلسات و کارگروههای مرتبط با پسماند اندر خم یک کوچه ماندهاند و ما همچنان شاهد مناظر ناخوشایند و بوی نامطبوع حاصل از زباله در مکانهای گردشگری، حاشیه شهرها و روستاها هستیم.