بوشهر- نویسنده و پژوهشگر بوشهری گفت: توجه و انس با قرآن در اشعار شاعران گذشته استان بوشهر بسیار دیده می‌شود.

مسعود عرب‌زاده پژوهشگر بوشهری در گفت‌وگو با خبرنگار مهر درباره انگیزه انتشار مجموعه کلمات آسمانی‌اند، اظهار داشت: بنده در راستای تکلیف دینی و معرفی نام بوشهر به عنوان پایتخت قرآنی کشور، به جمع‌آوری اشعار با مضامین قرآنی پرداختم.

عرب‌زاده در خصوص پیشینه هنری خود ابراز داشت: در باب هنر و ادبیات، سال‌ها پشتکار و اشتیاق به خواندن و مطالعه داشته‌ام و در این زمینه با هدف پیش می‌روم؛ از زمان هنرستان به داستان نویسی علاقه داشتم و داستان‌های کوتاهم در مجلات کشوری چاپ می‌شد.

وی با اشاره به اینکه از سال ۸۵ به طور رسمی و جدی وارد عرصه نویسندگی و روزنامه نگاری شده، افزود: فعالیت نویسندگی من از نیمه اول دهه هشتاد با عنوان سردبیر با هفته‌نامه پیام جنوب و سپس میثاق منتظران همکاری داشتم. هر چند آن موقع خیلی جوان بودم ولی روابط عمومی خوبی با طیف وسیع مردم علی‌الخصوص هنرمندان داشتم.

در شعر شاعران متقدم و معاصر استان بوشهر، همواره مضامین متعالی با الهام از کلام وحی متجلی شده که اثر آنان را رنگ آسمانی بخشیده است وی به چاپ اولین کتاب و فعالیت‌های انتشاراتی خود اشاره کرد و گفت: کند و کاو، نخستین اثر پژوهشی من با رویکرد آسیب‌شناسی هنر در استان بوشهر بود که با استقبال خوبی مواجه شد. پس از این کتاب به دنبال فعالیت هنری و دستاورد جدیدی بودم که راه‌اندازی انتشارات «قلمداران جنوب» قدمی روشن برای اهداف بلند من بود؛ به طوری که بی‌هیچ دغدغه تا کنون توانسته‌ام ۱۰ عنوان در حوزه ادبیات و هنر در سنین نوجوانی و بزرگسال به چاپ برسانم.

عرب زاده با اشاره به اهمیت انتخاب اثر پژوهش قرآنی تصریح کرد: قرآن کریم، یکی از سرچشمه‌های فکری پُر بار شاعران و نویسندگان بزرگ پارسی زبان است. شاعران خوش ذوق به مدد موهبت سرشار و ذوق هنری خود، از قرآن کلام وحی بسیار بهره برده‌اند.

وی ادامه داد: شاعران استان دارالحماسه بوشهر نیز در این زمینه گام‌های بلندی برداشته و از درخشش خوبی برخوردار بوده‌اند.

پژوهشگر هم استانی افزود: کتاب کلمات آسمانی‌اند، به گفته کارشناسان نخستین اثر پژوهشی معتبر از شاعران استان بوشهر در حوزه مضامین قرآنی است که می‌تواند در نوع خود «مرجع ارزشمندی» در عرصه دینی و اجتماعی باشد، که در تلاش هستم جلد دوم آن را نیز به‌زودی به سرانجام برسانم.

وی اضافه کرد: در شعر شاعران متقدم و معاصر استان بوشهر، همواره مضامین متعالی با الهام از کلام وحی متجلی شده که اثر آنان را رنگ آسمانی بخشیده است.

وی با اشاره به این کتاب بیان کرد: در این کتاب آثار بیش از ۴۰ نفر از شاعران استان بوشهر (از دوره قاجار تا کنون) را در حوزه کلاسیک و آزاد از رویکرد مضامین قرآنی مورد تحلیل و بررسی قرار داده‌ام.

وی در پاسخ به چگونگی استخراج تلمیحات از اشعار شاعران خاطرنشان کرد: روش کار چنین بود که اشعار قرآنی که عمدتاً غزل، مثنوی و به‌ندرت شعر نو بود، استخراج کرده و با ارجاع دقیق به شماره آیات و یا تفسیر جزئی از آن‌ها به ارتباط و التذاذ شیفتگان قرآنی کمک رسانده‌ام.

عرب‌زاده با اشاره به اینکه در ادبیات دوره قاجار شاعرانی داشته‌ایم که با قرآن انس و الفت خاصی داشته‌اند گفت: توجه و انس با قرآن در اشعار شاعران گذشته استان بوشهر به وفور دیده می‌شود. به طور مثال فایز دشتی، مفتون بُردخونی، محمد خان دشتی، صافی دره بانی و میرزا حسین معتقد اهرمی به گونه‌های مختلف از قرآن مجید تأثیر پذیرفته‌اند.

این پژوهشگر ادبی با بیان اینکه توجه شاعران جوان به مضامین قرآنی نمود بیشتری دارد، افزود: در خیلی از شهرهای استان بوشهر شاهد هستیم که شاعران جوان آگاه به آیات و علوم قرآنی بوده و اطلاعات عمیقی درباره مفاهیم قرآنی دارند. همین امر باعث شده که شاعران استان بوشهر خصوصاً شاعران آئینی از برجسته‌ترین شاعران کشور باشند.

وی در پاسخ به اینکه چرا از «احادیث» در این مجموعه استفاده نشده، خاطرنشان کرد: هدف عمده نگارنده، انتخاب اشعار با محوریت مضامین قرآنی بوده است. در راستای پرهیز از افزایش حجم کتاب، استناد به تلمیحات برگرفته از «احادیث» معصومین به جلد دوم موکول شد.

پژوهشگر «کلمات آسمانی‌اند» در پایان از مشاوران قرآنی تشکر کرد و یادآور شد: بر خود وظیفه می‌دانم که از تمامی شاعران، پژوهشگران و هنرمندان گرامی به ویژه از غلامرضا ابراهیمی، معصومه شیخیانی، سبحان زنگی، رضا شاه حسینی، سجاد ندومی و عبدالعزیز فاتحیکه در زمینه چاپ کتاب به ما کمک کرده‌اند، تشکر کنم.