خبرگزاری مهر، گروه استانها – بهرام قربانپور: آسمان رشت زانوی غم بغل کرده بود و «اشک» میبارید و ابرهای سیاه همانند چتر غمباری بر تارک گیلان سایه گسترانیده بودند و همه چیز بوی دلتنگی میداد
مجتمع خاتم الانبیا (ص) رشت جایی که پاتوق هنرمندان و اهالی فرهنگ و هنر و رسانه گیلان است امروز شاهد حضور اهالی فرهنگ و هنر این استان برای بدرقه پیکر زنده یاد «پروانه معصومی» بازیگر سینما و تلویزیون و هنرمند واقعی سینمای زندگی و خیالی بود تا وی را تا خانه ابدی بدرقه کنند، پروانهای که نام اولش «سکینه کبودرآهنگی» بود و بواسطه عشق و ارادتی که به خانواده شوهرش داشت فامیلی خود را به «معصومی» تغییر داد.
پروانهای که عاشق گلها و گیاهان و محیط روستایی بود و سه دهه آخر عمرش را در دل روستاهای گیلان سپری کرد و با مردم این استان خو گرفت و با عطر شالیزارهای برنج خاطره بازی کرد.
حالا مردم گیلان، اهالی فرهنگ، هنر و رسانه یک جا جمع شدند تا در فراغ سوزناک این بانوی فرهیخته سینما و تلویزیون در سوگ بنشینند و مهمان نوازیشان را در حق این پیشکسوت بازیگری تمام کنند.
محوطه، گوشه کنار و سالن اجتماعات مجتمع خانم الانبیا رشت شاهد گروهها و اقشار مختلف مردمی از شخصیتهای مطرح سینما و تلویزیون کشور و گیلان گرفته تا رجال و سیاسیون و گروههای مختلف مردمی، اهالی فرهنگ، هنر و رسانه بود که آمده بودند تا با پیکر گرانقدر استاد «پروانه معصومی» وداع کنند.
چه وداع حزن انگیزی از یک طرف آسمان رشت سیل اشک راه انداخته بود و از طرف دیگر مردمان فرهنگ دوست دیار «گیل و دیلم» با چشمانی اشک بار و دلی مالامال از غم و اندوه، با این اسطوره هنر خداحافظی کردند.
یاد «پروانه» در رشت میماند
«اسدالله عباسی» استاندار گیلان که در مراسم وداع پیکر پروانه معصومی در رشت حضور یافته بود، گفت: خانم معصومی نمونه بانوی ایرانی و اسلامی بودند و نقش مادری و همسری را در بازیگری و واقعیت به خوبی ایفا کردند.
وی از ساخت یادمانی برای این بانوی هنرمند در رشت خبر داد و افزود: خیلی تلاش کردیم تا پیکر این بازیگر محبوب در گیلان به آرامگاه ابدی سپرده شود اما توفیق حاصل نشد، لذا یادمانی برای این بانوی گرانقدر در تالار مرکزی رشت ساخته میشود تا محلی برای انس و خاطره بازی گیلانیها با این هنرمند فقید باشد.
پروانهای که عاشق گیلان بود
«سید نیما معصومی» فرزند گرانقدر زنده یاد پروانه معصومی که از سوگ مادرش بغض راه گلویش را بسته بود و از شدت غم و اندوه به سختی سخن میگفت، با تقدیر از حضور و محبت مردم گیلان به خانم معصومی، اظهار کرد: مادرم به تعبیر خیلی از بزرگان «بانوی آرامش» سینمای ایران است.
وی با بیان اینکه مادرم عاشق زندگی در گیلان بود، افزود: زندگی در روستاهای گیلان آرزوی دیرینه پروانه معصومی بود و سالهای زیادی را در این استان زندگی کرد.
فرزند زنده یاد «پروانه معصومی» با اشاره به مهمان نوازی و ذات مهربان مردم گیلان بیان کرد: معرفت، مهرورزی و زلالی مردم گیلان مادرم را شیفته خود کرده بود و همیشه از گیلان و مردمان این استان مهرپرور سخن میگفت.
معصومی با بیان اینکه مادرم عاشق مردم بود و در احترام گذاشتن به مردم از دیگران سبقت میگرفت، اضافه کرد: مردم دوستی بانو معصومی از وی یک چهره متواضع، رئوف و مردمی ساخته بود.
وی با اشاره به ارادت و ابراز لطف مردم به بانو پروانه معصومی افزود: محبتهای امروز مردم به مادرم حاصل نگاه محبت آمیز و مهربانانه وی به مردم بوده است.
دست خالی گیلان از سالها حضور «پروانه»
«محمد پورجعفری» از هنرمندان گیلانی با بیان اینکه عشق و محبت بانو پروانه معصومی نسبت به گیلان مثال زدنی است، گفت: زندگی زنده یاد پروانه معصومی در گیلان ورقی تازه و ارزشمند از تاریخ هنر این استان است.
وی با انتقاد از عدم استفاده و بهره برداری درست و مثبت از سالها حضور ارزشمند بانوی معصومی در گیلان افزود: در طول سه دهه زندگی این استاد فرهیخته سینما و تلویزیون در گیلان تلاش کردیم تا یک «شکرانه حضور» برای این بانو گرفته شود اما با وجود برگزاری جلسات زیاد این موضوع محقق نشد.
این هنرمند گیلانی با بیان اینکه محل اقامت بانو معصومی در گیلان حفظ شود، گفت: از وجود گرانقدرش در گیلان که نتوانستیم به درستی بهره بگیریم حداقل خاطرات این عزیز را در استان زنده نگه داریم.
پورجعفری با اشاره به دغدغه مندی زنده یاد معصومی نسبت به روستا و روستاییان گیلان اضافه کرد: زنده یاد معصومی از فقدان جایگاه روستا در قاب تلویزیون و صدا و سینما گله مند بودند و این دغدغه را در دیدار با رهبری انقلاب مطرح کردند.
جای خالی «پروانه» پُر نمیشود
«نسرین بابایی» از پیشکسوتان گیلانی عرصه سینما و تلویزیون کشور با تقدیر از حضور پرشور مردم در مراسم تشییع پیکر زنده یاد معصومی اظهار کرد: حضور صمیمانه مردم در این مراسم نشان دهنده جایگاه مردمی «پروانه معصومی» در جامعه است.
وی با اشاره به فراز و نشیبهای مسیر «هنر»، افزود: جای خالی بزرگانی چون «پروانه معصومی» پر شدنی نیست و ممکن است سینما و تلویزیون ما امثالی چون معصومی را در خود نبیند.
این بازیگر نام آشنای گیلانی با بیان اینکه راه هنر مسیر بسیار دشوار و طاقت فرسا است، گفت: بانو پروانه معصومی در راه هنر شرافتمندی را معنا کرد و شریف زیست.
بابایی با اشاره به روحیه مردم محوری استاد معصومی اضافه کرد: بانو پروانه معصومی شخصی از جنس مردم، همدم و همراه آنها بود.
وی با بیان اینکه بانو معصومی نگاه ویژه ای به بانوان روستایی داشت، افزود: علاقه خاص بانو معصومی نسبت به بانوان روستایی و گیلانیان وصف ناشدنی است و مردم گیلان هم این بانو را دوست داشته و دارند.
«تاتوره، ناخدا خورشید، چمدان، شکوه زندگی، خارج از محدوده، جهیزیهای برای رباب، تحفهها و طوبی» فهرست مهمترین فعالیتهای سینمایی معصومی در دهه ۶۰ را تشکیل میدهد. آثاری که علاوه بر تثبیت جایگاه هنری معصومی، سبب شد تا وی در گونههای دیگری نیز به فعالیت پرداخته و انتخاب نخست بسیاری از کارگردانان باشد.
در دهه ۷۰، معصومی تنها در ۲ فیلم ناصرالدینشاه آکتور سینما و تنگنا به ایفای نقش پرداخت و عموم وقت وی صرف حضور در سریالهایی چون امام علی (ع)، سوختهدلان، همشاگردیها، ایستگاه و مسافر ری شد.
بانو پروانه معصومی در ۳ دهه بازیگری پرافتخارش بیش از ۵۰ تا ۷۰ اثر از خود به یادگار گذاشت که هر کدام از آثار وی درسی پرمعنا برای زندگی بشر تلقی میشود.
پرواز «پروانه» به پایتخت
پیکر بانو «پروانه معصومی» هنرمند سینما و تلویزیون که ۲۰ سال پیش زندگی در روستاهای گیلان را برای گریز از زندگی شهری برگزیده بود، بر دوش مردمان این سرزمین تشییع شد تا پس از وداع با مردمان این دیار، به آرامگاه ابدیاش در تهران منتقل شود.