به گزارش خبرنگار مهر، دکتر بهرام عین اللهی در مراسم تقدیر از رتبههای برتر آزمون دانشنامه تخصصی و فوقتخصصی سال ۱۴۰۲ در محل دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: بزرگترین افتخار اساتید دانشجو پروری است و افتخار بزرگی برای یک استاد است که می بیند شاگردان اش در جای جای ایران به مردم خدمت میکنند.
وی تاکید کرد: باید تاریخ حوزه سلامت را بدانیم. حوزه سلامت جمهوری اسلامی ایران به اقرار سازمان جهانی بهداشت و محافل علمی، قویترین حوزه سلامت در منطقه است. این قله به سادگی به دست نیامده است و شاخصهای معتبری در این زمینه نقش دارند.
وزیر بهداشت با اشاره به شاخصهای حوزه سلامت و ارتقای وضعیت ایران در ۴۴ سال گذشته، گفت: در اول انقلاب میزان امید به زندگی ۵۶ سال بود که این میزان اکنون به ۷۶ سال رسیده است. میزان مرگ و میر نوزدان از ۳۲ در هزار به ۸ مورد در هزار رسیده است. میزان مرگ و میر مادران باردار از ۲۵۵ مورد در ۱۰۰ هزار به ۲۵ در ۱۰۰ هزار رسیده است. میزان مرگ و میر کودکان از ۱۳۵ در ۱۰۰ هزار به ۱۴ در ۱۰۰ هزار رسیده است.
وی افزود: ما توانسته ایم بخش عمدهای از بیماریهای واگیر دار را در کشور کنترل کنیم، این کار با وجود اینکه در کشورهای همسایه از جمله پاکستان و افغانستان هنوز فلج اطفال و سل وجود دارد رخ داده است. به اذعان محافل جهانی ایران یکی از موفق ترین کشورها در کنترل بیماری کرونا بوده است.
عین اللهی با اشاره به آمار فوت ناشی از کرونا گفت: زمانی بود که روزانه ۷۰۰ فوتی و هفتهای ۵ هزار فوتی داشتیم که آمار بسیار دردناکی بود. از ابتدای کرونا تا آذرماه ۱۴۰۰ بالغ بر ۱۲۲ هزار فوتی داشتیم و از آذر ۱۴۰۰ تا الان ۲۲ هزار فوتی از کرونا داشتیم. این موضوع به کمک فعالیتهای مردمی، تلاشهای کمیته علمی و روشهای درمانی تحقق یافت.
وی گفت: در نشست قاهره سازمان بهداشت جهانی از ایران به عنوان کشوری که در کنترل کرونا فعال بوده است تقدیر به عمل آمد. ما تنها کشوری هستیم که ۶ نوع واکسن برای کووید طراحی و تولید کردیم و اکنون امکان تولید واکسن را برای بیماریهای نوپدید داریم.
وزیر بهداشت افزود: یکی از مهمترین مسائل در علوم پزشکی پاسخگویی به نیازهای مردم و جامعه نگری است. اکنون در تمامی رشتههای علوم پایه و علوم بالینی در تمام مقاطع امکان تربیت نیروی انسانی داریم. ۲۲ هزار عضو هیات علمی در علوم پزشکی حضور دارند و ۶۸ درصد اعضای هیات علمی را استادیاران تشکیل میدهند. ضمن اینکه ۴۸ درصد اعضای هیات علمی علوم پزشکی را زنان به خود اختصاص داده اند.
وی با اشاره بر اهمیت سرمایه گذاری در آموزش خاطرنشان کرد: سرمایه گذاری در روشهای جدید مبتنی بر فناوری، استفاده از شبیه سازها، دور شدن از روشهای سنتی مانند جزوه نویسی و آموزش روان مبتنی بر هوشمندسازی منجر به تربیت فراگیران بهتر میشود. فراگیر برتر کسی است که در زندگی طولانی بتواند خودش را به روز نگهدارد. ما در دانشگاهها میتوانیم روش و راهکار ارائه دهیم اما فراگیر باید یاد بگیرد خود را به روز نگهدارد زیرا دانش امروز به سرعت در حال تغییر است.
عین اللهی افزود: یکی از انتظارات ما در وزارت بهداشت این است که نیازهای جامعه در رفرنسهای علوم پزشکی دیده شود. انتظار میرود رفرنسهای وطنی از سوی اساتید تهیه شود و بیماریهای شایع که در کشور وجود دارد در این رفرنسها به آن پرداخته شود. در این دولت پرونده الکترونیک سلامت پایه گذاری شده است و انتظار این است که پزشکان به کمک همین پرونده الکترونیک در یک منطقه اطلاعات بیماریهای شایع در آن منطقه را ریشه یابی کنند.
وی با اشاره به اهمیت پیشگیری و تقدم آن بر درمان گفت: پویش ملی سلامت که در چند روز اخیر به راه افتاده است یکی از مهمترین غربالگریهای حوزه سلامت است. در همین چند روز ۲۰ درصد مردمی که تحت پایش قرار گرفتند متوجه شدند که دچار بیماری فشار خون و قند هستند و از آن خبر نداشتند.
وزیر بهداشت افزود: طرح سلامت خانواده که وزارت بهداشت آن را آغاز کرده است بر این مبنا کار میکند که اگر میخواهیم جامعه سالمی داشته باشیم باید خانواده سالمی داشته باشیم. از همین رو به ازای هر کدملی یک پرونده سلامت و نه پرونده بیماری برای هر فرد تشکیل میشود و پیشگیری و غربالگری در آن حرف اول را میزند.
وی اهمیت تغذیه را یادآور شد و گفت: یکی از مهمترین خطراتی که سلامتی مردم را تهدید میکند موضوع تغذیه ناسالم است. استفاده زیاد از مواد قندی، پرچرب، پر نمک و یا تغذیه مورد علاقه جوانان از جمله فست فودها خطراتی به همراه دارد که جایی خود را نشان میدهد که فرد دچار سکته مغزی یا قلبی میشود. وظیفه وزارت بهداشت در این زمینه بسیار سنگین است.
عین اللهی با اشاره به اهمیت پژوهش در حوزه سلامت یادآور شد: ایجاد پارک علم و فناوری در حوزه سلامت و راه اندازی شرکتهای دانش بنیان در این حوزه رشد یافته است و ۴۰ درصد تجهیزات پزشکی اکنون از سوی دانش بنیانهای در داخل تامین میشود.