به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام سید محمد خاتمی رئیس مؤسسه گفتگوی فرهنگها و تمدنها در دیدار با میهمانان نشست " زنان بانیان صلح از راه دین"، صلح را یکی از مهمترین مسایلی که بشر باید به آن بپردازد توصیف کرد و گفت: مفهوم صلح نشانه تکامل انسان است و با طرح مسئله صلح در تاریخ و زندگی بشر به این نتیجه می رسیم که سیر تاریخ بشری در مجموع سیری تکاملی بوده است.
وی با بیان اینکه در آثار بزرگ ادبی، فلسفی و هنری قدیم از جمله یونان از جنگ نشانه هایی می بینیم، افزود: در این آثار از صلح هیچ نشانی وجود ندارد. البته گاهی جنگ هم نکوهش شده، اما به این معنی که امروز از آن صحبت می کنیم در تفکر قدیم کمتر مطرح بوده است.
خاتمی با یادآوری اینکه وقتی اصل گفتگوی تمدنها در سازمان ملل مطرح شد، مورد توجه قرار گرفت، افزود: این اصل را به این منظور مطرح کردم تا پارادایمی که از درون آن جنگ و ترور بوجود می آید را به پارادایمی که از درون آن صلح و تفاهم بوجود می آید، تغییر دهم و فکر می کنم این پارادایم گفتگو است.
وی با تأکید بر اینکه پارادایم گفتگو شرایطی دارد که مهمترین آن ایجاد مشترکات و یافتن اصول و اهداف مشترک و مهمتر از همه ساز و کارهایی است که بتوان به آن اهداف مشترک دست یافت، اظهار داشت: فکر می کنم امروز از هر فردی در هر جای جهان مهمترین و فوری ترین مشکلش را بپرسیم، پاسخ عدم امنیت و ناامنی ناشی از اعمال ابراز خشونت در روابط انسانها و بین المللی را بیان کند. آنکه جنگ می کند ابزاری به جز خشونت نمی شناسد. و آنکه ترور می کند خشونت را تقدیس می کند و این نا امنی موجود در دنیا، نگرانی مشترک همه ماست.
خاتمی با ابراز اینکه ادیان اگر بد فهمیده شوند، خود عاملی برای خشونت محسوب می شوند، گفت: ما باید سوء تفاهماتی را که در طول تاریخ در مورد ادیان بوجود آمده برطرف کنیم و به محبت و ابراز علاقه توجه نشان دهیم و ابتدا بکوشیم روح پیروزان ادیان خود را از سلطه جنگ روانی و سوء استفاده از دین برای توجیه خشونت رها کنیم.
وی افزود : جنگ افروزان سعی می کنند افکار عمومی را به نفع خود مصادره و توجیه کنند. رها کردن افکار عمومی از سلطه جنگ طلبان و خشونت طلبان کار بزرگی است که باید انجام شود. همچنین آموزش، تربیت و نیز تسلط بر وسایل ارتباط جمعی که تأثیر گذار بر افکار عمومی هستند، بسیار امر مهمی است.
وی در ادامه سخنان خود گفتگوی ادیان و همچنین گفتگوی میان فرهنگها و تمدنها را در جهت رسیدن به این اهداف مهم تلقی کرد و گفت : باید از این طریق صدای محبت را آن قدر بلند کنیم که بر صدای خشونتها و انجارها غلبه کند،این کار مشکلی است، اما دست یافتنی است.
خاتمی با اشاره به اینکه زنان در طول تاریخ محرومیتهای فراوانی داشتهاند، تصریح کرد : یکی از محرومیتهای زنان این است که الگو را مرد قرار می دهند و می گویند برای تساوی زن باید مثل مرد شد در حالیکه این اهانت به زنان عالم است. زن بودن یک فضیلت است و زن و مرد هر دو جامعه را تشکیل می دهند و راه تکامل بشری را هموار می کنند.