خبرگزاری مهر؛ گروه استانها - محمود نواصر: صادرات یکی از مهمترین فعالیتهای اقتصادی است که توسعه و افزایش آن، توسعه اقتصادی هر کشور را به دنبال دارد. در کشورمان به ویژه در سالهای اخیر بر تولیدات صادراتگرا و افزایش صادرات تاکید شده اما آیا در کنار این تأکیدات از صادرات و فعالان این بخش اقتصادی آن گونه که باید حمایت شده است؟
صادرات به این معنا است که ما کالا، محصول یا خدماتی را برای فروش و عرضه در بازارهای جهانی و برای خارج کشور آماده کنیم که به این نوع تولید، تولید صادرات محور گفته میشود؛ بنابراین میتوان نتیجه گرفت که بخش تولید و به تبع آن نوع و کیفیت محصولات، مهمترین عامل دستیابی به صادرات خوب و قابل قبول در عرصه خارج از کشور است.
در اینجا این سوال مطرح میشود که آیا در کشور ما و بهویژه استانهای دارای قابلیتهای صادرات، زیرساختهای لازم برای بخش تولید و تولیدات صادرات محور فراهم است و در نهایت صادرکنندگان و بازرگانان در روند صادرات با چه مشکلات و تنگناهایی روبهرو هستند؟
مردم با صادرات آشنا نیستند
نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: استان خوزستان با کشورهای عراق و کویت هم مرز است و باید از این فرصت به شکل مطلوب استفاده شود.
سیدمحمد مولوی افزود: متأسفانه تاکنون از ظرفیتهای صادراتی استان خوزستان به صورت مطلوب استفاده نشده است.
وی ادامه داد: کشاورزی استان خوزستان از گذشته با تولیدات زیادی همراه بوده است ولی یکی از چالشهای پیش رو آشنا نبودن مردم و در اصل تولید کنندگان با صادرات است.
نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی، نبود متولی مشخص در مرزهای خوزستان را از مشکلات صادرات عنوان کرد و گفت: مرزهای خوزستان متولی مشخص ندارند و از این رو باید یک نهاد یا سازمان مشخص به عنوان متولی مرزهای استان معرفی شود تا ساماندهی مرزهای استان را شاهد باشیم و مشکلات صادرات حل شود.
وی عنوان کرد: استان خوزستان ظرفیتهای ویژهای در بحث صادرات دارد و پیچیدن نسخه واحد برای کل کشور با توجه به نبود برنامههای نظاممند برای توسعه صادرات، خوزستان را با مشکل مواجه میکند. این مسائل باعث میشود تا شاهد عدم صادرات برخی از کالاها به ویژه محصولات کشاورزی از خوزستان و انباشت و فساد آنها باشیم.
مولوی اظهار کرد: رفع مسائل مربوط به مرزها و ساماندهی مرزهای خوزستان شاید اساسیترین مساله در پیش پای صادرات از مبادی خوزستان است که میتوان با حل این مسئله شاهد رونق و توسعه صادرات بود.
نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: اگر دولت بتواند مسائل مربوط به مرزهای خوزستان را مرتفع و مشکلات صادرکنندگان را از مرزها حل کند قطعاً شاهد ارزآوری و رونق بیش از پیش صادرات از مرزهای خوزستان خواهیم بود.
ناتوانی در تجمیع کالا برای صادرات
نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی آبادان در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: اگر بخش خصوصی در خوزستان نسبت به سایر استانها آرامتر گام بر میدارد یا عقب تر است، نشان از نداشتن قدرت اقتصادی نسبت به سایر استانها یا نداشتن دانش کافی برای ایجاد فرصتهای تولیدی یا صادراتی نیست.
بابک رادمهر با بیان اینکه آمار صادرات نشان میدهد بیشترین تمرکز صادرات استان در کشور عراق است، افزود: مردم استان تشابه فرهنگی بسیار زیادی با عراق دارند اما باید دید که در مرزها چه ساز و کاری برای ارتقا شأن و فرهنگ اجتماعی صادرکنندگان اندیشیده شده است.
وی با بیان اینکه در دو مرز شلمچه و چذابه حدود یک هزار و ۲۰۰ شغل مستمر وجود دارد، توضیح داد: اگر بنا به دلایلی مرزها بسته شد، مرجعی که باید قدرت تصمیم گیری لازم داشته باشد در مرز حاضر نیست.
نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی آبادان عنوان کرد: حضور گارد گمرک در مرز شلمچه میتواند به حل مشکلات متفرقهای که برای صادرکنندگان به وجود میآید کمک زیادی کند.
رادمهر با تاکید بر گسترش فرهنگ تولید برای صادرات عنوان کرد: یکی از مهمترین مشکلات استان در بازارهای صادراتی، ناتوانی در تجمیع کالا است. نداشتن بسته بندیهای مناسب صادراتی و عدم توجه به استانداردهای جهانی از جمله مشکلات موجود در این حوزه هستند که تقریباً میتوان گفت در سطح ملی مشاهده میشوند.
وی مشکلات بانکها، مالیات و بیمه در سطح کشور فراگیر دانست و تاکید کرد: چرا در استان خوزستان رتبه بانکها برای سپرده گذاری سوم و در پرداخت تسهیلات ۲۸ و یا ۲۹ است. در استانی که از تولیدکنندگان خوب و به نامی برخوردار و تولیدات خود را با استانداردهای جهانی تولید میکند چرا باید چنین شرایطی وجود داشته باشد؟
خوزستان در رتبه سوم صادرات کشور
مدیرکل صمت استان خوزستان در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: عمده کالاهای صادراتی شامل محصولات پتروشیمی از جمله پلی اتیلن، پلی پروپیلن سبک و سنگین، میعانات گازی، کلر، کلراید، بنزین و محصولات کشاورزی، صنایع فلزی، صنایع معدنی از جمله سیمان، گچ، آهک و سنگهای ساختمانی و محصولات صنفی شامل لوازم خانگی، و قطعات صنعتی بوده است.
حمیدرضا فلاح افزود: صادرات کالا از بندر امام (ره) ۱.۹ میلیارد دلار با ۳۲ درصد کاهش، بندر خرمشهر ۲۷۵ میلیون دلار با ۱۱ درصد کاهش، بندرآبادان ۵۲ میلیون دلار با ۱۱۴ درصد رشد، گمرک اهواز ۷۷ میلیون دلار با ۲۲ درصد رشد انجام شده است.
وی با بیان اینکه عمده صادرات به کشورهای عراق، امارات، چین، هند، روسیه و اروپای شرقی انجام گرفته است، عنوان کرد: در مدت پنج ماهه امسال ۵.۴ میلیون تن کالا به ارزش ۳.۳ میلیارد دلار واردات از مرزهای استان انجام شد که نسبت به مدت مشابه پارسال از نظر وزنی ۱۳ درصد کاهش و از نظر ارزشی نیز ۱۲ درصد روند کاهش داشته است.
مدیر کل صمت خوزستان با بیان اینکه عمده واردات از بندر امام (ره) بوده، توضیح داد: کالاهای وارداتی شامل خوراک دام، دانههای روغنی، جو، گندم، ذرت، سویا، روغن خام، و پالم است.
وی بیان کرد: عمده واردات از بندر امام (ره) به میزان ۲.۹ میلیارد دلار، بندر خرمشهر ۲۷۶ میلیون دلار و بندر آبادان ۱۱ میلیون دلار بوده است.
فلاح بیان کرد: استان خوزستان رتبه سوم میزان صادرات و رتبه دوم حجم واردات کالا را در کشور دارد.
وی افزود: میانگین ارزش هر تن کالای صادراتی از استان ۲۶۲ دلار و میانگین ارزش هر تن کالای وارداتی ۶۱۱ دلار ثبت شده است.
مدیرکل صمت خوزستان اظهار کرد: حجم تجارت خارجی استان در مدت پنج ماهه امسال معادل ۵.۶ میلیارد دلار به وزن ۱۴ میلیون تن است که ۱۵ درصد تجارت خارجی کشور را شامل میشود.
لزوم اقدام دولت برای آموزش صادرات
به گزارش خبرنگار مهر، استان خوزستان با داشتن هفت بندر و ۲ مرز زمینی تجاری یکی از استانهای استراتژیک کشور در حوزه تجارت صادرات و واردات است.
میزان صادرات کالای غیر نفتی از خوزستان در سال گذشته معادل ۱۷ میلیون و ۵۵۰ هزار تن به ارزش ۶ میلیارد و ۵۸۴ میلیون دلار بوده است.
عمده صادرات استان خوزستان متعلق به دستگاههای دولتی یا صادرکنندگانی است که طی سالهای اخیر در زمینه صادرات فعالیت میکردند ولی حجم قابل توجهی از ظرفیتها با وجود شرایط مناسب اما مغفول مانده و عملاً صادرات صورت نمیگیرد که نشأت گرفته از آشنا نبودن مردم با صادرات است.
ضرورت دارد دولت در خصوص آموزش صادرات به همه اقشار جامعه در راستای ارزآوری و اشتغالزایی اقدامات کوتاه مدت و اصولی انجام دهد.