به گزارش خبرنگار مهر، علی اکبر حسینی محراب عصر امروز سهشنبه در جلسه شورای اداری خوزستان که با حضور وزیر کشور برگزار شد، اظهار کرد: در خصوص بهرهبرداری پروژههای آب غدیر، کوثر و فدک باید از سوی دولت کمک شود تا این پروژه ا با سرعت بیشتری به اتمام برسند و بهرهبرداری شوند؛ پروژه آب غدیر که قرار است از سد دز به آبادان و خرمشهر برسد، ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
استاندار خوزستان گفت: پروژه فدک از دریاچه کارون۳ تا ایذه در حال انجام است که ۳۳ کیلومتر آن باقی مانده تا به ایذه و از آنجا به هفتکل، نفت سفید و رامهرمز برسد. پروژه آب کوثر پیشرفت زیادی نداشته و ۱۲ درصد کار تقریباً انجام شده که با این طرح میتوانیم آب را از پشت سد مارون به شهرهای هندیجان، ماهشهر و رامشیر برسانیم.
وی با اشاره به مسأله فاضلاب و تصفیه خانههای خوزستان بیان کرد: اکنون همه جای خوزستان به دلایل مختلف به کارگاه تبدیل شده است، هرچه در مسیر راههای استان وجود دارد، پروژههای ملی است که به پیمانکارهای کوچک دادهاند که این خود مشکل ایجاد کرده و به نظر بنده استان بهتر میتواند به وزارتخانه کمک کند تا پروژههای ملی اجرا شود.
استاندار خوزستان عنوان کرد: مسأله لایروبی رودخانهها به ویژه اروند در دستور کار است که امیدواریم به یک شکلی از طریق دیپلماسی و ارتباط با عراق بتوانیم آن را به سرانجام برسانیم.
حسینی محراب در خصوص ریل باس اهواز به شیرین شهر و شهر رامین گفت: راهاندازی این ریل باس، دو شهر جدید ما را فعال میکند و این خواسته مردم برای حمل و نقل است که میخواهند این ریل باس راه اندازی شود.
وی افزود: بخش خصوصی از دولت میخواهد که سهمیه استان خوزستان را برای صنایع پایین دستی افزایش دهد که اکنون ۳۰ درصد آن انجام میشود یعنی بقیه ظرفیت کارخانهها و کارگاههای ما خالی است که اگر این ظرفیتهای خالی را فعال کنیم سرمایه در گردش و سهمیه خوراک، اشتغال خیلی خوبی در استان ایجاد میکند. با وزارت نفت و پتروشیمی در حال کار هستیم که این گام را با هم جلو ببریم.
استاندار خوزستان با اشاره به سازههای کنار رودخانههای استان بیان کرد: اینها پرهزینه هستند، برای اینکه آب به سمت روستاهای ما پیشروی نکند، نیاز است که تقویت سازه و در برخی جاها ساخت سازه انجام شود.
حسینی محراب با بیان اینکه در بخش فولاد خوزستان مشکل وجود دارد، تصریح کرد: اکنون برخی صنایع ما از جاهای دیگر مثلاً از فولادیهای پایین دست در بورس خرید میکنند و بعد از هزینههای سنگینی که میخورد به استان میآید که خروجی آن برای مردم گران تمام میشود، به نظر میآید اگر در درون استان بورس داخلی داشته باشیم میتوانیم مسئله را حل میکنیم و نیاز نیست که این هزینههای سنگین انجام شود.
وی با اشاره به ناترازی برق گفت: صنایع از این مساله گلایه دارند که همیشه تابستان به برق و زمستانها به گاز، فشار آورده میشود که حرف آنها هم درست است و ما ممنون آنها هستیم که در همه زمینهها خوب همکاری میکنند. باید بین تولید کنندهها در خوزستان با سایر استانهای دیگر تفاوت وجود داشته باشد.
استاندار خوزستان اظهار کرد: در بخش کشاورزی طرح ۵۵۰ هزار هکتاری مقام معظم رهبری در دستور کار قرار دارد که ۳۰۰ هزار هکتار آن در خوزستان و ایلام انجام شده و بقیه آن مانده است.
حسینی محراب خطاب به وزیر کشور گفت: حق السهمی که از نیشکر گرفتهایم دچار بروکراسی داخلی خودمان شده و از آنجایی که چهار ماه دیگر بیشتر فرصت نداریم نیاز به توصیه، حضور و پیگیری شما برای رفع این گرهها است؛ ما از وزیر جهاد و رئیس بانک مرکزی در این زمینه کمک خواستهایم.
وی با اشاره به مسأله کمربند سبز اهواز بیان کرد: برای داشتن شهر زیبا تلاش میکنیم که نیاز است با احداث یک کمربند، جلوی رشد شهرنشینی اهواز گرفته شود.
استاندار خوزستان با بیان اینکه از آلایندگیها خیلی بهره بردهایم، تصریح کرد: در قریب به ۲ هزار روستا آسفالت، جدول کاری و موارد این چنینی انجام شده است و این نهضت همچنان ادامه دارد. در برخی از جاهای استان مهاجرت معکوس انجام شده است.
حسینی محراب در خصوص موضوع اربعین گفت: مسیرهای اهواز - خرمشهر، سوسنگرد - عبدالخان و ماهشهر - آبادان راههای اصلی خوزستان به مرزهای شلمچه و چذابه است و نیاز به حمایت دارند، امید است وزارت راه برای اربعین سال آینده تصمیمش را بگیرد و کارهای جدی را برای این محورهای استان انجام بدهد تا آن زمان با مشکل مواجه نشویم.
وی با اشاره به مسأله گردش حسابهای مالی شرکتهای خوزستان عنوان کرد: حدود ۴۰۰ حساب از شرکتهای ما در تهران است، بر اساس گزارشهای مالیاتی حدود ۶۷ درصد گردش مالی در خارج از استان است که اگر این تغییر پیدا کرده و اینجا شکل بگیرد به بخش اقتصاد که اشتغالزا است کمک میشود؛ همچنین بسیاری از بیمهها خارج استان پرداخت میشود که اگر این دو مسئله حل شود به توسعه استان کمک میکند.
استاندار خوزستان در خصوص پل عنافچه گفت: حدود ۴۰ روستا از این پل تردد میکنند که بخش زیادی از آن را انجام دادهایم و در حال حاضر برخی از موارد مثل عرضه آن آماده است. حدود ۷۵ درصد از بخش فولادی که نیاز دارد در کارگاهها انجام شده و ۲۵ درصد باقیمانده دیگر قرار است با کمک فولادکسین اجرا شود که پس از ساخت این پل در کارگاه، آن را به محل منتقل میکنیم و طبق گفتهها اگر تأمین مالی صورت گیرد تا خرداد ماه سال آینده تکمیل خواهد شد.