وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: وجود بیماری ایدز هم اکنون در جهان یک واقعیت است که هر لحظه در حال پیشرفت بوده و متاسفانه خطر اصلی آن کودکان زیر 15 سال را تهدید می کند.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر لنکرانی در مراسم روز جهانی ایدز که صبح امروز در  تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: هدف ازبرگزاری این مراسم تاکید بر اهمیت و توجه بیشتر به این بیماری است که می تواند فاجعه ای را برای جهان بوجود آورد، چرا که با جلب حمایت های بیشتر در پیشگیری می توان اقدامات اساسی انجام داد.

وی ادامه داد: اگر آمار سال 2006 را مرور کنیم حدود 5/39 میلیون نفر مبتلا به ایدز در دنیا بوده اند  و در سال 2007 این آمار به 2/33 میلیون کاهش یافته است و در مقابل آن متاسفانه آمار کودکان زیر 15 سال مبتلا به ایدز بیشتر شده است.

وزیر بهداشت با اشاره به شیوع بیماری ایدز در افراد زیر 15 سال در جهان خاطرنشان کرد: خوشبختانه در کشور ما به دلیل برنامه ریزیهای درستی که برای آموزش خانواده های مبتلا به ایدز در نظر گرفته و به آن عمل شده درصد افراد زیر 15 سال مبتلا به ایدز به شدت کاهش یافته است.

لنکرانی گفت: با توجه به آماری که وجود دارد در حدود 15 سال گذشته در دنیا بیماران مبتلا به ایدز در حدود 4 برابر شده اند که متاسفانه در آسیا این افزایش تقریبا 40 برابر بوده است  که در حال حاضر دو کشور چین و هندوستان شامل بیشترین بیماران هستند.

وی تاکید کرد: شیوع بیماری  ایدز در بین زنان در کشورهای مختلف روند متفاوتی داشته است که در برخی نقاط دنیا از جمله آسیا و آمریکای لاتین روند صعودی آن بسیار بوده است.

وزیر بهداشت ادامه داد: این مسئله در کشور ما در سه سال اخیر مشکل جدی بوده است چرا که بسیاری از معتادین دارای همسر بوده و بیماری را به آنها منتقل می کردند که البته با تدوین برنامه های درست شاهد کاهش میزان ابتلای زنان به ایدز در این چند سال اخیر بوده ایم .

لنکرانی گفت: علت مرگ بیماران مبتلا به ایدز تحت عوامل مختلفی قرار دارد. در واقع درصد کسانی که با ایدز فوت کرده اند به علت بیماریهای کبدی و هپاتیت های C و B بوده است که خوشبختانه در کشور ما  این بیماریها کنترل شده است.

وی تصریح کرد: شرایط فعلی جهان حاکی از آن است که تلاشهایی برای مبارزه با ایدز در سطح جهان در حال جریان است که البته  روند فعلی کارها از مطلوبیت خوبی برخوردار نیست و مشکل آن در نگاهی با عنوان مدیریت بحران به ایدز است ما باید قبول کنیم ایدز یک بیماری مزمن است و متناسب آن نوع مدیریت خود را تغییر دهیم .

وزیر بهداشت افزود: البته طی حدود شش هفت سال گذشته ما پیشرفتهایی در سطح جهان داشته ایم که از جمله آن ایجاد صندوق کمک به بیماران مبتلا به ایدز است که این مسئله حاکی از حرکت رو به جلو ما بوده اما این  مدل حرکتی هنوز پاسخگوی رشد فزاینده بیماری نیست.

لنکرانی تصریح کرد: کشور ما دومین برنامه ملی را برای مبارزه با ایدز در سال گذشته تدوین کرده است که یکی از ارکان برنامه ملی ما همکاری با گروههای مربوط به این حوزه است که از طرفی اولویت بندی و پیش بینی هزینه ها نیز برای اجزای مختلف این برنامه در نظر گرفته شده است.

وی با اشاره به توجه کشورما در جلوگیری از گسترش مرگ و میر ناشی از این بیماری گفت: از اقدامات دیگر کشور ما  تلاش در جهت تامین منابع مالی موثر به صورت باثبات است و از طرفی رفع انگ و تبعیض نیز  از طریق اطلاع رسانی  از مبتلایان به ایدز نیز از دیگر برنامه های ماست.

وزیر بهداشت ادامه داد: از طرفی توجه به تامین منابع انسانی نیز لازم است و آموزش های مختلفی برای افرادی که در ارتباط با این بیماری هستند پیش بینی شده است که از جمله آن می توان به اقدامات آموزش و پرورش اشاره کرد.

لنکرانی تصریح کرد: از اقداماتی که در برنامه دوم مورد تاکید قرار گرفته است ارائه خدمات رایگان از جمله دادن دارو ، مراقبت های سرپایی ، بستری و مشاوره به این بیماران بوده است و با اینکه  50 درصد از بودجه های مربوط به ایدز فقط صرف تهیه  داروهای این بیماران شده است اما در این مسیر موفق بوده ایم .

وی گفت:  در حدود 20 خط تلفن خاص  و 70 مرکز مشاوره برای رسیدگی به این بیماران در کشور وجود دارد که در دانشگاهها نیز در قالب کارگاههای مهارت های زندگی اقداماتی در حال انجام است. 

وزیر بهداشت ادامه داد: زندانها می توانند مخزن بیماری ایدز باشند به طوری که موج دوم هجوم ایدز در ایران ریشه در یکی از زندانها داشت که البته با حمایت قوه قضائیه اقداماتی انجام شد به طوری که بیش از 10 هزار نفر تحت پوشش قرار دارند و تعداد موارد ابتلا در زندانها به صفر رسیده است.

لنکرانی گفت: از طرفی توانمند سازی و بهره مند شدن از سازمانهای غیر دولتی در مبارزه با ایدز که برخی توسط  خود مبتلایان  ساماندهی شده است از برنامه های دیگر است به طوری که در حال حاضر  حدود 30 هزار نفر تحت پوشش وزارت بهداشت هستند و در مقابل 40 هزار نفر مابقی توسط  تشکل های غیر دولتی مورد حمایت قرار گرفته اند.

وی در پایان  با اشاره به اهمیت مسئله تامین هزینه های لازم در مبارزه با ایدز عنوان کرد در خصوص دارو  نیز برنامه هایی در حال جریان است که این حوزه  نیز مورد حمایت قرار گرفته است از طرفی در تلاشیم با وارد کردن داروهای جدید به توانمندی سیستم دفاعی افراد متبلا به ایدز توجه بیشتری کنیم .