به گزارش خبرگزاری مهر، سید احمد فاضل زاده گفت: مؤسسه ISC وظیفه رصد و پایش علم و فناوری جمهوری اسلامی ایران، کشورهای اسلامی و جهان را بر عهده دارد.
وی افزود: بر اساس گزارش سال ۲۰۲۳ سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) در خصوص اقتصادهای نوآور برتر، کشورهای هند، ایران و قزاقستان در منطقه آسیای مرکزی و جنوبی به ترتیب در جایگاه اول تا سوم قرار گرفتهاند.
رئیس مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) افزود: طبق گزارشهای شاخص جهانی نوآوری، در بین کشورهایی که طی یک دهه گذشته بیشترین رشد و صعود را داشتهاند، کشور جمهوری اسلامی ایران با ۵۱ پله بیشترین صعود را از رتبه ۱۱۳ به رتبه ۶۲ داشته است.
فاضل زاده ادامه داد: شاخصهای نوآوری و فناوری جهانی عبارتند از: شاخص خروجیهای خلاق، دانش و فناوری، پژوهش و سرمایه انسانی و پیچیدگیهای کسب و کار. ایران در دو شاخص خروجیهای خلاق و خروجیهای پس از ترکیه رتبه دوم را در بین کشورهای پیشرو اسلامی به دست آورده است.
جایگاه ایران به لحاظ تعداد ثبت اختراع بینالمللی در بازه زمانی ۲۰۲۳-۲۰۱۳
فاضل زاده گفت: مقالات تحقیقاتی نماد برونداد علمی و پروانههای ثبت اختراع نماد برونداد فناوری و نوآوری است که میتواند منجر به تجاری سازی شود. در جدول ۲، مقالات نمایه شده در پایگاه WoS، پروانههای ثبت اختراع پایگاه US PATENTS و نسبت اختراع ثبت شده به مقالات نمایه شده را به تفکیک کشورهای پیشرو در بازه زمانی ۲۰۲۳-۲۰۱۳ نشان میدهد. همانطور که در این جدول نشان داده میشود بیشترین تعداد اختراعات ثبت شده در کشورهای ایالات متحده آمریکا، ژاپن و کره جنوبی بوده است و ایران با ۱۷۶۸ پروانه ثبت اختراع رتبه ۵۱ جهان را از آن خود کرده است.
نسبت تولیدات علمی به پروانههای ثبت اختراع
رئیس مؤسسه ISC گفت: مطابق جدول ۲، در تمامی کشورهای جهان، تعداد تولیدات علمی از تعداد تولیدات فنآورانه (پروانههای ثبت اختراع) بیشتر میباشد. درصد پروانههای ثبت اختراع به انتشارات علمی در کشورهای پیشرو در ثبت اختراعات مانند ژاپن، تایوان، کره و آمریکا به ترتیب ۵۱/۸۶ درصد ،۱۶/۷۰ درصد ،۳۴/۵۴ درصد و ۱۳/۴۵ درصد است.
اختراعات بینالمللی ثبت شده کشورهای اسلامی پیشرو
فاضل زاده گفت: در بین کشورهای اسلامی به لحاظ تعداد پروانه ثبت اختراع، ایران با ۱۷۶۸ پروانه ثبت اختراع، جایگاه پنجم را از آن خود کرده است. کشورهای عربستان سعودی، مالزی، ترکیه و امارات متحده عربی به ترتیب با ۱۷۰۸۸، ۸۱۱۶، ۵۷۶۵ و ۲۹۴۲ در جایگاه اول تا چهارم کشورهای اسلامی قرار دارند.
اختراعات ملی ثبت شده مؤسسات آموزشی، پژوهشی و فناوری کشور
رئیس مؤسسه ISC گفت: با توجه به زنجیره ارزش علم و فناوری، بایستی دانشگاهها، مؤسسات پژوهشی و فناوری و شرکتهای دانشبنیان کشور با برنامهریزی و اختصاص بودجه مناسب اقدام به ثبت دستاوردهای علمی و فناوری در پایگاههای ملی و بینالمللی ثبت اختراعات کنند. بدیهی است در این راستا بایستی متولیان امر با تخصیص بودجههای مناسب و تأمین و تجهیز آزمایشگاههای تحقیقاتی زمینه توسعهی تبدیل علم به فناوری و محصولات دانشبنیان را فراهم کنند.