به گزارش خبرگزاری مهر، در راستای اجرای مفاد تفاهم نامه مشترک سازمان پزشکی قانونی و سازمان هواپیمایی کشور که اوایل سال جاری و با تأکید بر افزایش همکاریهای دوجانبه آموزشی و پژوهشی به امضای طرفین رسید؛ روز گذشته ۲۰ آذر ماه همایش آموزشی جنبههای پزشکی قانونی در بررسی سوانح هوایی در سازمان هواپیمایی کشور برگزار شد.
در این جلسه جابر قره داغی عضو هیأت علمی سازمان با تأکید بر اینکه فرایند تعیین هویت اجساد در تمامی حوادث و بلایای دسته جمعی مشابه یکدیگر است، افزود: اقدامات پزشکی قانونی در حوادث و بلایای دسته جمعی اهمیت ویژهای در ساماندهی و مدیریت اجساد دارد که فرایند انجام این کار شامل هشت مرحله تخصصی برای شناسایی و صدور جواز دفن قربانیان آن حادثه است.
وی ادامه داد: از مهمترین مراحل شناسایی و تعیین هویت قربانیان حوادث توسط سازمان پزشکی قانونی کشور، راهنمایی و نظارت بر جمع آوری صحیح اجساد، نظارت بر انتقال سریع، نظارت بر نگهداری اجساد و … است که در نهایت منتج به شناسایی و تعیین هویت دقیق اجساد و بقایای به جای مانده از حوادث میشود.
عضو هیأت علمی سازمان با اشاره به برخی معضلات و مشکلات سازمان در شناسایی قربانیان حوادث دسته جمعی خاطرنشان کرد: عدم وجود مدیریت واحد با شرح وظایف مشخص، عدم آشنایی کافی مسئولان با مراحل تشخیص هویت، عدم آشنایی مناسب افراد دخیل در جمع آوری بقایا با مسئله تشخیص هویت و اهمیت و نحوه آن، اهمیت یافتهها، تعجیل بی مورد در جمع آوری بقایا و توقع برای انجام تشخیص هویت سریع، قبل از اتمام کامل تمامی مراحل، بخشی از مشکلات سازمان در این موارد است.
وی با بیان اینکه متأسفانه مردم با مراحل تشخیص هویت و زمان بر بودن آن آشنا نیستند، گفت: در حوادث دسته جمعی که با تعداد زیادی از اجساد و یا بقایای قربانیان مواجه هستیم تعجیل زیاد برای خاکسپاری و یا شناسایی و تعیین هویت، یک معضل برای پزشکی قانونی است چرا که همین شتابزدگی و عجله میتواند در مواردی کار تشخیص هویت را دچار مشکل کند.
قره داغی بر اهمیت تشخیص هویت و صدور جواز دفن قربانیان در حوادث دسته جمعی تأکید کرد و گفت: در این موارد کار دقیق پزشکی قانونی در شناسایی و صدور دقیق جوازهای دفن از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است چرا که مانع از برخی سوءاستفادههای احتمالی میشود.
وی گفت: علاوه بر این صدور جواز دفن از نظر مسائل حقوقی مانند ارث نیز از اهمیت بالایی برخوردار است، ضمن آنکه تعیین تکلیف مفقودین و یا متوفیان یک حادثه برای بازماندگان و بستگان آن فرد برای رسیدن به آرامش روانی اهمیتی قابل توجه دارد.
عضو هیأت علمی سازمان با بیان اینکه در تمامی حوادث و بلایای دسته جمعی، پزشکی قانونی با بکارگیری تمامی نیروها و کارشناسان متخصص و خبره خود نسبت به شناسایی دقیق قربانیان در کوتاهترین زمان ممکن اقدام میکند، تصریح کرد: ضمن آنکه امیدواریم هیچ حادثه و بلای دسته جمعی کشور را دچار بحران نکند اما خواستار این هستیم که در صورت وقوع بحران، همکاری لازم از سوی تمامی دستگاههای ذیربط با پزشکی قانونی صورت گیرد تا کار شناسایی اجساد به بهترین شکل ممکن انجام شود.
در این جلسه دکتر امیرحسین مهدوی معاون آموزشی و پژوهشی، دکتر بهزاد ولیزاده مدیرکل امور آموزشی، دکتر پریچهر خزعلی مدیرکل تشریح و صحنه جرم، دکتر شیث امینی مدیرکل امور آزمایشگاهی، دکتر جابر قره داغی عضو هیأت علمی و جمعی از کارشناسان سازمان حضور داشتند.