سیمین خسروی در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار کرد: آشنایی انسانها با قارچهای کلاهدار مربوط به زمانهای بسیار گذشته است در حقیقت از دیرباز جوامع بشری از انواع مختلف قارچها برای مصارفی همچون غذا، دارو، روانگردان، توهمزا و مواد نیرو زا استفاده میکردند.
این کارشناس امور کشاورزی در چهارمحال و بختیاری افزود: بر اساس بررسیهای صورت گرفته بیش از ۷۰۰۰ نوع قارچ خوراکی و دارویی در دنیا وجود دارد که مهمترین گونه قارچ دارویی پنیسیلیوم است و از آن پنیسیلین یعنی یکی از آنتیبیوتیکهای مهم موجود در دنیا تولید میشود.
وی ادامه داد: با وجود اینکه گونهها و انواع مختلفی از قارچها در دنیا وجود دارند اما تنها ۶۰ گونه از قارچها در سطح تجاری کشت میشوند البته از همین نوع قارچها نیز هزاران تن فرآوردههای مختلف دارویی و مکملهای غذایی تولید و در بازار عرضه میشوند.
خسروی عنوان کرد: قارچهای خوراکی شامل قارچهایی هستند که به صورت تجاری پرورش داده میشوند و به صورت وحشی نیز در طبیعت وجود دارند. این کارشناس امور کشاورزی در چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: قارچ دکمهای از جمله قارچهایی است که در سایزهای کوچک و بزرگ پرورش یافته و به بازار عرضه میشوند و از جمله قارچهای پر کاربرد در جهان به شمار میآیند، معمولاً از قارچهای دکمهای در سالاد، سوپ و بسیاری دیگر از غذاها استفاده میشود.
وی تصریح کرد: قارچ کاهی، قارچ صدفی، شیتاکس و انوکیتاک از جمله قارچهای طبیعی هستند که به صورت تازه در بازارهای محلی و تجاری در دسترس قرار دارند. خسروی یادآور شد: قارچهای موجود در بازارهای محلی چهارمحال و بختیاری گونههای متعددی دارند و بر اساس موقعیت جغرافیایی رویشگاه نامگذاری میشوند برای مثال قارچهای جاشیر، کما، کلوس و… در استان وجود دارند.
این کارشناس امور کشاورزی در چهارمحال و بختیاری بیان کرد: در استان انواع متعددی از قارچهای خوراکی مانند گونههایی از قارچ دنبلان نیز وجود دارد، قارچ دنبلان معمولاً در جنگلهای بلوط مشاهده میشود چراکه این نوع قارچ با ریشههای درخت بلوط در زیر خاک همزیستی دارد نکته قابل توجه این است که برداشت قارچ دنبلان به تجربه و تخصص خاصی نیاز دارد. وی افزود: قارچ دنبلان از جمله گرانترین قارچهای موجود در بازار است به همین جهت نیز اقداماتی جهت کشت صنعتی آن در جهان و ایران انجام شده است.
خسروی ادامه داد: معمولاً مردم از انواع قارچها اطلاعات مناسبی در اختیار ندارند و همین امر موجب شده تاکنون موارد بسیاری از مسمومیت در اثر مصرف قارچ مشاهده شود که حتی برخی از این مسومیتها منجر به فوت فرد شده است.
این کارشناس امور کشاورزی در چهارمحال و بختیاری عنوان کرد: با وجود اینکه مقالات بسیاری منتشر شده و در آنها مطالبی در خصوص شناخت قارچها بر اساس شکل ظاهری وجود دارد اما باید توجه داشت تنها با استفاده از این مقالات نمیتوان قارچهای سمی و غیرسمی را از یکدیگر تشخیص داد و این کار تنها با کسب تجربه و تخصص کافی قابل انجام است.
وی با بیان اینکه بسیاری از انواع قارچها برای انسان سمی هستند، اضافه کرد: Lepiota، Conocybe، Galerina و Amanita از جمله قارچهای سمی هستند که میتوانند منجر به بروز مشکلات گوارشی، واکنشهای آلرژیک، ایجاد توهم، نارسایی شدید اندامها و درنهایت مرگ شوند، قارچ Gyromitra esculenta نیز به صورت پخته شده مورد مصرف قرار میگیرد اما اگر به صورت خام خورده شود بسیار سمی است.
خسروی تاکید کرد: با توجه به اینکه بدون کسب دانش و تخصص کافی امکان تشخیص قارچهای سمی و غیرسمی از یکدیگر وجود ندارد توصیه میشود افراد تمامی قارچهای وحشی را سمی در نظر گرفته و از مصرف آنها خودداری کنند.
این کارشناس امور کشاورزی در چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: معمولاً پس از فصل زمستان و با آغاز آب شدن برفها در کوهستانهای استان رویش قارچهای کوهی در ارتفاعات آغاز میشود البته متأسفانه مشکلات اقتصادی برداشت بیرویه این محصول را در پی داشته است.
وی خاطرنشان کرد: تداوم برداشت بیرویه قارچهای کوهی در چهارمحال و بختیاری میتواند این محصول را با خطر انقراض مواجه کند بنابراین لازم است برای مقابله با این آسیب برنامهریزی دقیق و مؤثری انجام شود.