معاون وزیر دفاع و رییس سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح در یک نشست خبری، از برگزاری سومین نمایشگاه بین‌المللی «ایران ژئو» در نیمه اول دی‌ماه پیش‌رو خبر داد.

به گزارش خبرنگار مهر، امیر «مجید فخری» معاون وزیر دفاع و رییس سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح در نشست خبری که عصر امروز در سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح برگزار شد، با اشاره به سومین نمایشگاه ایران ژئو در حوزه اطلاعات جغرافیایی، اظهار کرد: این نمایشگاه برای اولین بار در سال ۱۴۰۰ برگزار شد و هدف ما گردهمایی مجموعه‌هایی است که در حوزه داده‌های جغرافیا فعالیت دارند.

وی ادامه داد: شرکت‌های تولید اطلاعات مکانی باید همکاری بیشتری برای تأمین نیازهای سازمان‌ها و نهادهای مختلف داشته باشند؛ موضوعات مختلفی مورد بحث ما در این نمایشگاه است که از آن جمله می‌توان به مسایل مرزی و بحث آب که با همسایگان داریم و همچنین زمین‌خواری اشاره کنیم.

امیر فخری گفت: سومین نمایشگاه بین‌المللی ایران ژئو، از ۲ الی ۵ دی ماه در محل نمایشگاه بین‌المللی تهران برگزار می‌شود و شرکت‌های دانش‌بنیان و مراکز علمی و دانشگاهی و سازمان‌های فعال در حوزه داده‌های جغرافیایی در این نمایشگاه حضور دارند و از آخرین دستاوردهای علمی و فناوری سازمان جغرافیای نیروهای مسلح نیز رونمایی خواهد شد.

رییس سازمان جغرافیای نیروهای مسلح افزود: در مجموعه نیروهای مسلح، انجام‌دادن کار مهم است نه تبلیغات؛ برای همین است که شاید مردم چندان با فعالیت‌های سازمان جغرافیای نیروهای مسلح آشنا نباشند؛ هدف ما خدمت به مردم است و به دنبال مطرح‌کردن سازمان خود نیستیم.

وی گفت: برای رصد مرزها و تحلیل اطلاعات در این حوزه، سامانه‌هایی را طراحی کرده‌ایم که سانحه را در اختیار مرزبانی قرار می‌دهد تا این عزیزان بتوانند با استفاده از این تجهیزات و سامانه‌ها، به مرزبانان ما در کنترل و حراست از مرزها کمک بیشتری کنند.

امیر فخری درباره اختلافات مرزی با افغانستان گفت: نمایندگانی از دو طرف برای بررسی و حل و فصل اختلافات مرزی، از منطقه بازدید کرده و بحث اشتباه طرف افغانستانی در خصوص لحاظ‌کردن دیوار مرزی زابل به عنوان مرز با آن‌ها مطرح و حقوق ایران در این خصوص، پیگیری شده است. 

وی افزود: وظیفه این ‌سازمان به‌ صورت جاری و مستمر که تعیین حدود مرزها است، انجام ‌می‌شود؛ این ‌کار به صورت یک ‌طرفه و دو جانبه با کشورهای همسایه پیگیری می‌شود؛ به‌عنوان مثال احداث دیوار مرزی با نظارت و حضور کارشناسان ‌ما انجام ‌می شود؛ اخیرا در نشست مشترک با نمایندگان افغانستان، دیوار مرزی که در زابل احداث شده و کشور افغانستان آن را ملاک مرز دو کشور می‌دانست، برای آن‌ها تبیین شد.

امیر فخری اضافه کرد: همچنین در مناطق مرزی منتهی به کشور افغانستان، ستاد کل نیروهای مسلح و وزارت ‌کشور در حال احداث دیوار مرزی هستند که در این محل، نصب دقیق میله‌های مرزی با حضور کارشناسان این سازمان صورت می‌گیرد و حتی همین موضوع در رابطه با احداث دیوار مرزی توسط ترکیه، صادق است.

رییس سازمان جغرافیای نیروهای مسلح افزود: ما مسوول تعیین ‌خطوط مرزی هستیم‌ و بر همین اساس، وزارت دفاع در حال تهیه سامانه‌ای برای ‌تجهیز مناطق مرزی به منظور پایش مرزها است تا ترددهای غیر مجاز رصد شوند؛ البته کنترل مرزهای کشورمان در شرق و غرب کشور، موضوع پیچیده‌ای است ‌و کنترل آن‌، کار ساده‌ای نیست اما تمام ‌تلاش ها بر این است تا بیشترین ‌کنترل بر ترددها صورت ‌بگیرد.

امیر فخری ‌در رابطه با نصب سامانه‌های ناوبری برای وسایل حمل‌ونقل در کشورمان گفت: وسایل نقلیه متعددی وجود دارد که نیاز به سامانه‌های ناوبری دارند؛ از این روی سامانه ناوبری که این سازمان تهیه کرده، می‌تواند توسط هر وسیله‌ای مورد استفاده قرار بگیرد که در این صورت، نقشه‌های کاغذی در این وسایل، حذف می‌شوند.

وی‌افزود: حقابه هیرمند با پایش تصاویر ماهواره‌ای، ۳۰ سال پیش وضعیت آبریز رودخانه بررسی شده که نتایج آن در قالب چند نمایه علمی در اختیار دستگاه‌های نظامی‌ و وزارت امور خارجه قرار گرفته است.

رییس سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح گفت: در رژیم حقوقی دریای خزر، یک بند آن تعیین مرز آبی کشورهای حاشیه خزر است؛ شش جلسه با سران کشورهای ساحلی خزر تشکیل شده است و در این زمینه پیشنهادات مختلفی ارایه شده است. این پیشنهادات در حال کارشناسی است که در صورت توافق، اعلام می‌شود.

امیر فخری افزود: موضوع پس‌روی دریای خزر و حوزه آب‌های ورودی به این دریا به خصوص‌رود ولگا، دایما در حال رصد است و ما یک کشتی را برای آب‌نگاری دریای خزر تجهیز کرده‌ایم که در حال کار است. وی در پاسخ به سوالی در خصوص برخی مشکلات مرزی با عراق گفت: موقعیت مرزی با عراق بر اساس قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر تنظیم شده است که در برخی نقاط به صورت خیلی محدود، مورد بحث میان طرفین است که البته مشکل خاصی هم نیست.

وی اضافه کرد: وظیفه رصد پایگاهای ثابت دشمن به عهده خود نیروهای مسلح است و ما هم توسط تصاویر ماهواره‌ای، به آن‌ها کمک می‌کنیم؛ الان تمرکز ما روی ارایه اطلاعات جابه‌جایی شناورهای فرامنطقه‌ای در خلیج فارس دریای عمان و مدیترانه است.