خبرگزاری مهر، گروه استانها: طی دههها و سالهای گذشته بین شهرهای مختلف مازندران با شهرهای جهان پیوندهای خواهرخواندگی بسته شده و هدف از این پیوندها، توسعه مناسبات و تقویت تجارت و گردشگری بوده است.
با آنکه سالها از پیوند مبارک خواهرانه بسیاری از شهرهای در مازندران میگذرد و مسؤولان وقت، سلفیهای زیادی را با لوحهای خواهرخواندگی گرفته و هدایا رد وبدل کرده بودند اما این پیوندها برای مازندران نه آب شد و نه نان.
کارشناسان پیوند خواهرخواندگی شهرهای جهان را از ابزارهای دیپلماسی و رونق اقتصادی و گردشگری یاد میکنند و این استان از این پیوندها تاکنون بهرهای نبرده است.
دیپلماسی شهری در مازندران مورد غفلت واقع شده است
«عباس مهدوی» کارشناس ارشد رسانه و گردشگری در گفت وگو با خبرنگار مهر گفت: یکی از ابزارهای دیپلماسی شهری، ایجاد پیوند «خواهرخواندگی» است که در صورت بهرهمندی میتواند رهآورد بسیاری برای شهرها داشته باشد.
وی با بیان اینکه این پیوندها دیپلماسی و گسترش روابط همهجانبه را تقویت میکند، افزود: پیمان خواهرخواندگی توسعه مناسبات فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، شهری، فنی و سیاسی، میان دو شهر را رقم میزند.
وی تاکید کرد: با وجود اهمیت این تفاهمنامهها، پیمانهای خواهرخواندگی مازندران به بایگانی رفته و حتی شهرداران نیز از آن خبر ندارند.
مهدوی افزود: پیمانهای خواهرخواندگی در مازندران به فراموشی سپرده شده و این بیتوجهی شأن کشور را در شهرهای خواهرخوانده خارجی زیر سوال خواهد برد.
وی با بیان اینکه روابط خواهرخواندگی میتواند زمینههای رونق و شکوفایی شهرها را فراهم آورد افزود: تشکیل ستاد شهرهای خواهرخوانده برای احیای روابط و دیپلماسی شهری ضروری است تا با بررسی تجارب موفق در خواهر خواندگی، این کم کاری و فراموشی برطرف شود.
نویسنده کتابهای گردشگری سلام ساری و جاذبههای راهآهن شمال افزود: تقویت گردشگری بین دو شهر خواهرخوانده و نامگذاری متقابل نام خیابانهایی به نام شهر خواهرخوانده از جمله نتایج اعلام خواهرخواندگی شهرها است.
تقویت گردشگری بین دو شهر خواهرخوانده و نامگذاری متقابل نام خیابانهایی به نام شهر خواهرخوانده از جمله نتایج اعلام خواهرخواندگی شهرها است
وی اظهار کرد: به عنوان نمونه ساری مرکز استان مازندران پنج خواهرخوانده دارد که بهترتیب تاریخ عقد پیمان خواهرخواندگی شامل شهرهای گومل بلاروس (۲۰۰۹)، نجف عراق (۲۰۱۲)، درالسلام تانزانیا (۲۰۱۲)، آستراخان روسیه (۲۰۱۴) و مار که ایتالیا (۲۰۱۶) هستند. این درحالی است که حتی یک مورد ارتباط و تعامل مؤثر با این شهرها از سوی مدیران ساری انجام نگرفته است و نکته قابل تأمل اینجاست که حتی مدیران از تعداد خواهرخواندهها نیز مطلع نیستند.
مهدوی افزود: دیپلماسی شهری و تقویت آن نقش مهمی در مقابله با ایران هراسی در سایر کشورها ایفا میکند.
وجود سه بندر، راه آهن و سه فرودگاه و مزیت همسایگی با کشورهای cis به عنوان بازارهای هدف صادراتی را فرصتی برای شکوفایی اقتصادی مازندران ایجاد کرده است و از سوی دیگر مازندران کریدور شمال – جنوب و دارای زمینهای مستعد، نیروهای انسانی خلاق، مبتکر و مردمی متحد است که با همگرایی و وفاق میتواند به شایستگیهای خود دست پیدا کند.
بازخوانی پروندههای خواهرخواندگی در استان مازندران نشان میدهد که این استان از از خواهر خواندگی و تفاهمهای منعقده در حوزه اقتصادی و بازرگانی و … بهره درست و لازم را نبرده است.
«علی جعفری» یک کارشناس بازرگانی در استان مازندران با اظهار اینکه تاکنون قراردادهای مختلفی در استان با شهرهای مختلف جهان منعقد شده است، اما نتوانستیم از این توافقها و پیوندهای گوگان برای رونق تجارت در استان و حضور فعالانه در بازارهای صادراتی نفع ببریم.
خواهرخواندگی ها بی فایده بوده است
وی در گفت وگو با خبرنگار مهر با اظهار اینکه خواهرخواندگی های فراوانی در استان انجام شده است، افزود: متأسفانه بعد از تفاهمنامه پیگیری لازم برای اجرای مفاد آن صورت نگرفته است و در حد لوح و کاغذ مانده است و در این راستا نقش مسؤولان اقتصادی و وزارت خارجه برای پیگیری طرحها مهم است.
وی بی فایده بودن خواهرخواندگی ها را از جمله مسائل ذکر کرد و گفت: باید کمیتههایی برای پیگیری این طرحها تشکیل شود و این مساله مورد غفلت قرار گرفته است.
طی سالهای گذشته پیوند خواهرخواندگی میان دو شهر ساحلی گائتا در ۱۷۰ کیلومتری جنوب شهر رم و بابلسر در استان مازندران، به امضای مدیرعامل کانون جهانگردی و اتومبیلرانی رسیده بود. مازندران قراردادهای زیادی با استانهای مختلف طی دهه اخیر امضا کرده و برخی از تفاهمنامهها همچنان در حد کاغذ و مبادله باقی است و ارادهای نیز برای بازخوانی آن از سوی طرفهای مذاکره وجود ندارد و داستان خواهرخواندگی با شهرها و استانهای مختلف در غربت به فراموشی سپردهشده است.
بایگانی شدن پرونده خواهرخواندگی ها در مازندران در مقابل بایگانی شدن بسیاری از تفاهمنامه های خارجی استان با کشورها و استانهای مختلف طی سالهای قبل پدیده عجیبی نیست و فقط ۱۷ تفاهمنامه اجرا و محقق نشده بین مازندران و روسیه وجود دارد که هنوز محقق نشده است.