تاریخ انتشار: ۳ دی ۱۴۰۲ - ۱۵:۰۰

همراه فلای تودی باشید تا پدیده گردشگری سلامت در ایران را بررسی کنیم.

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، زندگی شهرنشینی در طولانی مدت می‌تواند باعث بالا رفتن سطح اضطراب و استرس، پایین آمدن سطح کیفیت خواب و مشکلاتی از این قبیل شود. گردشگری سلامت یا توریسم سلامت، اقدامی برای دریافت خدمات درمانی و سلامتی است که با سفر به یک منطقه یا کشور دیگر، صورت می‌گیرد. این موضوع در ایران کمی بد جا افتاده و ذهنیت تقریباً غلطی از آن بین مردم وجود دارد. همراه فلای تودی باشید تا پدیده گردشگری سلامت در ایران را بررسی کنیم.

امروز قصد داریم که پیشینه و اشکال مختلف این نوع توریسم را بررسی کنیم و در آن به پتانسیل‌های گردشگری سلامت در ایران برسیم. اگر قصد سفر به قصد گردشگری سلامت به جزیره کیش را دارید، رزرو هتل میراژ کیش یک گزینه خوب برای شما است. پس لطفاً تا انتهای مقاله همراه ما بمانید.

گردشگری سلامت یا توریسم درمانی چیست؟

برای گردشگری سلامت یا توریسم درمانی تعاریف مختلفی ذکر شده است. سازمان گردشگری جهانی یا همان World Tourism Organization یک تعریف مشخص برای آن ارائه داد که طبق آن تعریف گردشگری سلامت یعنی:

بهره‌گیری از خدماتی که به بهبودی یا ارتقا سلامتی و بالارفتن روحیه فرد (به کمک آب‌های معدنی، آب‌وهوا یا مداخلات پزشکی) منجر می‌شود و در مکانی خارج از محل سکونت فرد (که بیش از ۲۴ ساعت است) به طول می‌انجامد.

گردشگری سلامت یک بحث گسترده‌تر نسبت به گردشگری درمانی است اما در ایران معمولاً آن‌ها را به‌جای یکدیگر به‌کار می‌برند یا مترادف هم می‌دانند.

تلاش توریسم سلامت این است که کیفیت خدماتش را به بالاترین سطح ممکن برساند و در مقابل هزینه‌ها را تا حد زیادی کاهش دهد؛ این موضوع حتی تبدیل به شعار توریسم سلامت نیز شده است.

از تاریخچه گردشگری سلامت چه می‌دانید؟

این مفهوم از زمان روم، ایران و یونان باستان وجود داشته و مردم به قصد افزایش سطح سلامتی سفر می‌کردند. آرام‌آرام این مفهوم به اروپا راه یافت و سپس از طریق این ناحیه جهانی شد. در دوران باستان برای افزایش سطح سلامتی مردم اکثراً به رودخانه‌ها و مکان‌های دارای چشمه آب معدنی سفر می‌کردند.

چراکه معتقد بودند این آب‌ها برای سلامتی بدن بسیار مفیدند و می‌توان از طریق آن قوای جسمی و روحی را بازیافت. قرن‌هاست که آب‌های معدنی در سراسر جهان پرطرفدارند و همواره هم گردشگران زیادی به قصد افزایش سطح سلامتی به سمت آن‌ها می‌روند.

در انگلستان بسیاری از اقامتگاه‌های کنار دریا توسعه پیدا کرد چراکه مردم باور داشتند آب دریا باعث سلامتی آن‌ها می‌شود. نمونه‌هایی از این دست را می‌توان در سراسر اروپا یافت. آب‌های معدنی به درمان رماتیسم، عفونت‌های پوستی و سوءهاضمه کمک زیادی می‌کرد.

معنای گردشگری سلامت از گذشته تا امروز تغییر کرده است؟

در ایران نیز آب‌های معدنی زیادی وجود داشتند و مردم به قصد درمان به این مناطق سفر می‌کردند؛ البته چنین سفرهایی تا امروز نیز ادامه‌دار بوده است.

در معنای سنتی گردشگری سلامت چنین چیزی است اما امروز بسیاری گمان می‌کنند که گردشگری سلامت یعنی سفر به کشوری برای انجام جراحی یا استفاده از خدمات پزشکی پیشرفته.

گرچه که این نوع گردشگری هم نوعی گردشگری سلامت است اما تمام آن تعریف نمی‌کند. بهترین تعریف برای یادگیری این نوع گردشگری همان تعریفی است که سازمان گردشگری جهانی ارائه داده و آن را در اول مقاله ذکر کردیم.

با زیرشاخه‌های گردشگری سلامت بیشتر آشنا شوید

در ادامه قصد داریم شاخه‌های مختلف این گردشگری را بیشتر توضیح دهیم؛ پس همراه فلای تودی باشید تا دید وسیع‌تری نسبت به آن به‌دست بیاورید.

گردشگری پزشکی - Medical Tourism

رایج‌ترین شاخه گردشگری سلامت گردشگری پزشکی است. به‌همین خاطر هم اکثر مردم تصور می‌کنند که گردشگری سلامت به کل همین است. این نوع گردشگری یعنی به‌منظور استفاده از خدمات پزشکی روز دنیا به کشور دیگری سفر کند که امکانات پزشکی در آن خوب و هزینه‌ها نسبت به محل فعلی زندگی او پایین‌تر است.

معمولاً از کشورهای اروپایی، امریکایی و توسعه‌یافته به کشورهای آسیایی و درحال‌توسعه سفر می‌کنند چراکه نرخ ارز به آن‌ها اجازه می‌دهد با هزینه بسیار پایین‌تری نسبت به کشور خودشان خدمات پزشکی دریافت کنند.

این نوع گردشگری بسیار حساس و مهم است چراکه مستقیماً با جان توریست ارتباط دارد. به‌همین دلیل نمی‌توان تنها بر روی جنبه درآمدزایی آن توجه کرد. ایران نیز یکی از کشورهایی است که در زمینه گردشگری پزشکی خصوصاً شاخه زیبایی بسیار خوب عمل کرده و متقاضیان زیادی از سراسر دنیا دارد.

گردشگری طبیعت درمانی - Curative Tourism

در این گردشگری توریست به مکان‌هایی سفر می‌کند که به‌لحاظ جغرافیایی و تاریخی دارای جاذبه گردشگری و درمانی به‌طور همزمان هستند.

برای نمونه همان آّب‌های معدنی که در بخش‌های قبلی ذکر کردیم نمونه‌ای از گردشگری طبیعت درمانی محسوب می‌شوند.

به گزارش فلای تودی ایران نیز دارای مقاصد بسیار زیادی برای طبیعت درمانی است که شامل مواردی مانند آب معدنی، آب گرم، دریاچه‌های نمک، آفتاب درخشان، حمام‌های گیاهی، لجن طبی و ماساژهای مختلف است.

گردشگری تندرستی - Wellness Tourism

در این رشته، گردشگران به‌دنبال آرامش و رهایی از تنش روزانه خود هستند. سفر گاهی برای آن‌ها توسط پزشک تجویز می‌شود و گاهی نیز خودشان برای افزایش سطح سلامتی به سفر می‌روند. بسیاری از آن‌ها به‌قصد درمان بیماری خاصی سفر نمی‌کنند و تنها قصدشان این است که روحیه خود را تقویت کنند.

برای نمونه جزیره کیش یکی از نقاط مهم برای گردشگری تندرستی در ایران است. بسیاری برای داشتن اوقاتی خوش از فلای تودی بلیت رزرو می‌کنند و چند روزی در هتل میراژ کیش اقامت می‌گزینند تا حال‌وهوای‌شان تازه شود.

نمونه‌هایی از گردشگری سلامت در جهان ببینید

برای نمونه هند یکی از کشورهایی است که در این زمینه به خصوص شاخه پزشکی بسیار کار کرده و حالا از سراسر جهان برای جراحی‌های قلب و پیوندهای مغز استخوان به این کشور سفر می‌کنند.

یا در مثالی دیگر کشور فیلیپین و مالزی از قطب‌های جاذبه‌های طبیعی و درمانی هستند و سالانه گردشگران بسیاری را به خود جذب خواهند کرد.

معرفی مهم‌ترین نقاط ایران برای گردشگری سلامت

ایران نیز همان‌طور که در داخل مقاله اشاره کردیم یکی از قطب‌های گردشگری سلامت در جهان است. در ایران معمولاً برای اهداف درمان ناباروی، جراحی چشم، قلب، پلاستیک، درمان بیماری‌های مرتبط با سرطان، دندان‌پزشکی و سفر به مناطق دارای آب‌های شفابخش گردشگری سلامت انجام می‌شود.

یشترین گردشگران نیز از کشورهای ترکیه، عراق، افغانستان، سوریه، لبنان، بحرین، کویت، آذربایجان و ترکمنستان هستند. استان‌های یزد و مازندران نیز مهم‌ترین استان‌های ایران برای گردشگری سلامتی هستند و بیشترین تعداد شاخصه‌های طبیعی و پزشکی را در خود جای داده‌اند.

جمع‌بندی

گردشگری سلامت یکی از شکل‌های گردشگری مدرن است اما قدمت آن به دوران باستان می‌رسد. معمولاً مردم فکر می‌کنند که گردشگری سلامت یعنی سفر برای درمان پزشکی اما این‌طور نیست. این نوع از گردشگری می‌تواند شامل استفاده از جاذبه‌های طبیعی برای درمان و حتی سفر به قصد تقویت روحیه نیز بشود.

این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.