مسعود مجرد کارشناس رسانه درباره ایده راه اندازی کانال های انتخاباتی و تاثیری که می تواند در مشارکت مردم در رقابت ها داشته باشد به خبرنگار مهر بیان کرد: راه اندازی کانال های اختصاصی انتخاباتی توسط سازمان صداوسیما بستر نوین رسانه ای در اختیار نامزدهای انتخابات مجلس شورای اسلامی قرار میدهد که امکان رساندن عادلانه و فراگیر پیام کاندیدا به آحاد مختلف مردم در اقصی نقاط حوزه انتخابیه را فراهم میکند بنابراین بدون شک موجب گسترش آگاهی عمومی، تعمیق رقابت سالم و افزایش کمی و کیفی مشارکت خواهد شد.
جلب رضایت فعالان و کنشگران سیاسی
وی همچنین با اشاره به تاثیر این کانال ها در ارتباط گیری با مخاطب شبکه های استانی یادآور شد: راه اندازی این کانال ها شاید ارتباط مستقیم با افزایش مخاطب شبکه های استانی نداشته باشد اما با تقویت نقش آفرینی مراکز استانی صداوسیما در فرآیند انتخابات موجب جلب رضایت فعالان و کنشگران سیاسی جامعه خواهد شد.
مدیر سابق صداوسیمای مرکز آذربایجان غربی درباره تجربه قبلی فعالیت شبکه های استانی در انتخابات خبرگان و مقایسه با این دوره اظهار کرد: از شیوه نامه تولید برنامه های انتخاباتی اطلاع دقیقی ندارم، با این حال تجربه انتخابات ریاستجمهوری مجال مشارکت کاندیداها در تولید را فراهم می کرد. در تجربه ای هم که از انتخابات قبل خبرگان داریم، تولید برنامه صرفاً از طریق مراکز صداوسیما انجام می پذیرفت.
وی با اشاره به برخی تجربه های جهانی و فعالیت های شبکه های رادیویی و تلویزیونی در عرصه انتخابات تصریح کرد: تا آنجا که مطلع هستم در کشورهایی با انتخابات حزبی، شبکه های رادیویی و تلویزیونی فرصت رسانه ای در اختیار نمایندگان احزاب قرار می دهند و بعضاً از رادیوهای اینترنتی در بستر وب و سکوها برای تبلیغ استفاده میشود اما استفاده از کانال های اختصاصی در ۲۰۰ حوزه انتخاباتی قطعاً تجربه جدیدی است.
جلوگیری از مشکلات فنی و محتوایی برای دوری از هر گونه بدبینی به صداوسیما
مجرد درباره اینکه این اقدام با چه چالش هایی روبهرو خواهد بود توضیح داد: بدون تردید سازمان صداوسیما با ارایه این پیشنهاد نوآورانه و متهورانه وارد عرصه پرزحمت و چالشی شده است که در حین انجام کار، بروز نواقص و حاشیه ها نیز محتمل است اما کلیت پروژه تاثیر مثبتی در رویکرد عامه مردم به انتخابات و صداوسیما درپی خواهد داشت. بخشی از این چالش ها می تواند به صورت فنی و زیرساختی باشد که طبیعی است مثلاً گاهی با یک قطعی لحظه ای طرف هستید که در زمان بازپخش، بیننده مجدد رجوع می کند و همان بخش ها را می بیند اما اگر در پخش اشکالاتی فراتر از اینها باشد، اشکال های فنی اساسی داشته باشد یا با تاخیرهای بالا باشد شاید نوعی بدبینی را نسبت به سیستم ایجاد کند. بنابراین دقت بالایی را از طرف عوامل فنی می طلبد.
ضوابط ارایه محتوا برای نامزدها آنقدر مشخص باشد که با ممیزی از طرف شبکه مواجه نباشیم، گاهی نوع ممیزی ها برای نامزدها یک اهرم تبلیغاتی می شود و با عنوان «بخش های پخش نشده» در شبکه های مجازی منتشر می کنند وی با اشاره به دیگر چالش ها در پخش محتوا اضافه کرد: در انتخابات قبل با این نکته مواجه بودیم که نامزدها در تنظیم محتوا نیاز به مشاوره هم داشتند و حالا با تکثری چند هزار نفری مواجه هستیم که نیاز است این مشاوره ها به آنها داده شود. نکته دیگر درباره پخش این محتوا از تلویزیون است که به موقع ضبط و تدوین شود و به آنتن برسد. یک بخش مهم در ارایه محتوا این است که با سوگیری های جناحی مواجه نشویم و یا ضوابط ارایه محتوا برای نامزدها آنقدر مشخص باشد که با ممیزی از طرف شبکه مواجه نباشیم. گاهی نوع ممیزی ها برای نامزدها یک اهرم تبلیغاتی می شود و با عنوان «بخش های پخش نشده» در شبکه های مجازی منتشر می کنند و این عناوین اتفاقاً باعث می شود آن تبلیغات ضریب هم بگیرد. همه اینها ممکن است حواشی مختلفی را برای دوستان در استان ها و مراکز مختلف صداوسیما تحمیل کند.
این کارشناس رسانه درباره تهیه و تدارک تجهیزات مختلف نیز عنوان کرد: من از دوستان شنیدم امکانات و تجهیزاتی هم برای این پروژه در حال اضافه شدن است، از طرفی با راه اندازی این کانال ها، بازآرایشی در کانال های دیجیتال را شاهد خواهیم بود.
مجرد درباره اینکه این کانال های اختصاصی چقدر در تکمیل شبکه های استانی خواهد بود، اظهار کرد: با توجه به مخاطب اختصاصی و قابل توجه شبکه های استانی، این شبکه ها همچون انتخابات های گذشته وظایف تبیینی، تبلیغی، تهییجی خود را در قالب برنامه های ویژه و مستمر تولید و پخش خواهند کرد و تفکیک آنها از یکدیگر در فرآیند انتخابات به مصلحت نیست.
توزیع عادلانه تریبون، اعتماد عمومی را در بر خواهد داشت
وی با اشاره به نهادهای درگیر در این رویداد عنوان کرد: تعاملی در این رویداد بین صداوسیما با وزارت کشور و شورای نگهبان برقرار است که اگر خوب اجرایی شود موجب رضایت مردم خواهد شد. تلقی برخی گروه ها در این است که تریبون صداوسیما در اختیار افراد خاصی قرار گرفته است و این تعامل در همه بخش ها می تواند به ارایه تریبون عادلانه به نامزدها منجر شود که با این توزیع مناسب اعتماد عمومی را شاهد هستیم.
مدیر سابق صداوسیمای مرکز آذربایجان غربی با اشاره به شناخت خود از استان های مختلف عنوان کرد: در شهرستان ها برخلاف تهران تکثر مناسبی در بین ثبت نام کندگان وجود دارد که از گروه ها و اقوام و صنوف مختلف در انتخابات حاضر می شوند و با وجود این کانال های انتخاباتی هم هویت این نامزدها بازتعریف می شود و هم چارچوب های مناسب تری در تبلیغاتشان وارد می کنند، برخلاف تبلیغات میدانی که معمولاً باعث نازل شدن سلیقه مردم می شود.
آزادیهای افراطی در برخی سخنرانیهای تبلیغاتی
وی اضافه کرد: ورود رسانه میتواند یک سازماندهی مجدد برای نامزدها باشد که هویت آنها را در چارچوب های مورد قبول افکار عمومی تنظیم کند و سطح رقابت را ارتقا دهد در نتیجه این اتفاق هم صداوسیما محبوبیت و رضایت بیشتری کسب می کند و هم سطح کیفی بالا می رود.
این کارشناس رسانه درباره کم و کیف این برنامه ها که چطور می تواند به نامزدها کمک کند، تصریح کرد: ما تجربه انتخابات خبرگان و ریاست جمهوری را در مراکز داریم، نامزدهای خبرگان در برنامه های مختلفی در مراکز حضور داشتند که ضبط می شد و طی قرعه کشی زمان بندی و طی جدول بندی مشخص پخش می شد این را مراکز استان ها تجربه کردند. اما با مجلس شورای اسلامی تفاوت زیادی دارد چون در خبرگان تعداد محدود است اما در مجلس برخی حوزه ها ده ها ثبت نام کننده دارند. برخی از طرف قومیت و عشیره خاصی حمایت می شوند یا اصناف خاصی آنها را حمایت می کنند و به نظرم به نوعی باز شدن پای این جریان ها و نحله های موجود در حوزه های سیاسی و اجتماعی استان ها به رسانه برای خود رسانه آورده مناسبی دارد و رنگ آمیزی خوبی از حضور و شور و نشاط اقشار مختلف را شاهد هستیم.
وی در پایان گفت: همانطور که پیش از این گفته شد شاید سخت ترین بخش کار چارچوب هایی است که باید برای مباحث و محتوای بخش های تبلیغاتی تعیین شود. در تبلیغات مکتوب و رسانه های مجازی چارچوب هایی که مد نظر است رعایت نمی شود. گاهی در تبلیغات هم نوعی آزادی افراطی و بی اخلاقی را در سخنرانی های تبلیغاتی نامزدها در گذشته شاهد بوده ایم که باید اینها را ضابطه مند کنیم.