مراسم بزرگداشت میلاد حضرت مسیح (ع) با موضوع جایگاه حضرت عیسی (ع) در اسلام و مسیحیت در دانشگاه بین المللی اهل بیت (ع) برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، مراسم بزرگداشت میلاد حضرت مسیح (ع) در قالب گفت و گو با حضور حجت الاسلام و المسلمین رضا رمضانی دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت (ع)، آندژی یوزوویچ اسقف اعظم و سفیر واتیکان در ایران، حجت الاسلام سعید جازاری، رئیس دانشگاه بین‌المللی اهل بیت (ع) و دانشجویان بین‌المللی و مهمانان خارجی از بیش از ۳۰ ملیت مختلف روز سه شنبه ۵ دی‌ماه ۱۴۰۲ در سالن همایش‌های دانشگاه بین‌المللی اهل‌بیت (ع) برگزار شد.

در ابتدا حجت الاسلام سعید جازاری رئیس دانشگاه بین‌المللی اهل‌بیت (ع) با تبریک میلاد با سعادت حضرت مسیح (ع) و با اشاره به اهمیت شخصیت حضرت عیسی (ع) و حضرت مریم (س) در اسلام، قرآن و خصوصاً در مکتب تشیع گفت: حضرت عیسی شخصیتی است که پیامبر اکرم (ص) از ایشان به عنوان برادر و حبیب نام می‌برند و نیز شخصیت حضرت مریم برای ما تداعی وجود حضرت زهرا (س) است و از جایگاه و منزلت ویژه ای برخوردار است.

رئیس دانشگاه بین‌المللی اهل‌بیت (ع) تاکید کرد: ما در علائم ظهور حضرت بقیه الله (عج) وجود حضرت عیسی (ع) را در کنار حضرت ولیعصر (عج) در آخرالزمان عقیده داریم و به عنوان باور رسمی ماست. وجود مبارک حضرت عیسی (ع) در عقیده اسلامی و عقیده مکتب تشیع نکته حساس و گره‌خورده است.

وی اظهار کرد: بسیار مهم است که دانشجویان و محققان بزرگوار که از کشورهای مختلف در دانشگاه بین‌المللی اهل‌بیت (ع) حضور دارند و خیلی از آن‌ها در کشورهای خود از اقلیت‌های دینی به شمار می‌روند با فرهنگ مهم تعامل بین ادیان آشنا شوند.

جازاری خطاب به دانشجویان دانشگاه اهل بیت (ع) گفت: دوستی، آرامش و صلح بین ادیان مهمترین رسالتی است که باید با خود به عنوان یادگار به کشورهای خود بازگردانید و بازنشر دهید و این یکی از اهداف اصلی این دانشگاه است.

اسقف اعظم واتیکان در ادامه جلسه طی سخنان خود در این مراسم از فرصتی که برای حضور در دانشگاه بین‌المللی اهل بیت (ع) در این ایام فرخنده فراهم شده است ابراز خرسندی کرد و از جازاری ریاست دانشگاه و حجت الاسلام و المسلمین رمضانی دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت (ع) قدردانی کرد.

آندژی یوزوویچ گفت: در حقیقت عصاره اصلی و مبنایی بر گفت و گوی ادیان، جنبه رحمانی و صلح آمیز وجود مقدس عیسی (ع) است و تنوع بین گروه‌ها و ادیان مختلف نشان دهنده این است که این ظرفیت وجود دارد که آن‌ها مسالمت آمیز زندگی کنند، اما در واقع نزاع‌ها و کشمکش‌ها بر جنبه صلح آمیز ادیان غلبه پیدا کرده است و در بخش‌های مختلف جهان شاهد درگیری و نزاع زیادی بین پیروان ادیان هستیم.

وی اظهار کرد: پیروان ادیان گوناگون به دلیل ارتباطاتی که به وجود آمده نمی‌توانند بدون اطلاع هم زندگی کنند و از اختلافات و اشتراکات یکدیگر بی‌اطلاع باشند و این شرایط باعث شده انسان‌ها از فرهنگ و عقاید یکدیگر مطلع شوند.

آندژی یوزوویچ تصریح کرد: تعاریف و تفسیرهای متعددی که در مسیحیت امروزی می‌بینیم بسیاری از آن‌ها با تفسیر اصلی که در شخص وجود حضرت مسیح (ع) در ابتدا نازل شده بود سازگار نیست.

وی گفت: متأسفانه انسان مدرن زندگی خود را از دین و ایمان جدا کرده است و به دنبال این است که به جای دین جایگزین‌های دیگری را به دست آورد و در زندگی خانوادگی خود سنت‌هایی که در طول قرن‌ها شکل گرفته کنار بگذارد.

در قرآن از حضرت مسیح به عنوان عیسی نام برده می‌شود

اسقف اعظم ایتالیا در ادامه به اشتراکات مسلمانان و مسیحیان درباره حضرت عیسی (ع) اشاره کرد و گفت: در قرآن از حضرت مسیح به عنوان عیسی نام برده می‌شود و اشاره به تولد آن حضرت از حضرت مریم شده است و اصل داستان تولد معجزه‌آمیز حضرت عیسی در قرآن مورد تأیید قرار گرفته است.

آندژی یوزوویچ افزود: خیلی جالب است که آن تصویری که از مادر حضرت عیسی در اسلام ارائه شده را زیاد می‌بینیم و همان کلماتی را که ما درباره حضرت مسیح هم استفاده می‌کنیم مسلمانان هم در سنت اسلامی دارند و حضرت عیسی به عنوان مسیح، روح خدا و پیامبر خدا مورد استفاده قرار گرفته و جزو اشتراکات است.

وی در ادامه به تاریخچه گفت‌وگوی مسلمانان و مسیحیان در طول تاریخ اشاره کرد و گفت: در سال ۱۹۸۲ برای اولین بار شورای ادیان رهبرانی از جامعه مسلمانان را دعوت کرد در کنفرانس بزرگی در سریلانکا شرکت کنند و گفت‌وگوی مشترکی داشته باشند. سه سال بعد ژان پل دوم پاپ وقت گام بزرگی را برداشت و برای اولین بار از یک کشور اسلامی یعنی مراکش بازدید کرد. چهار دهه بعد در سال ۲۰۱۹ پاپ فرانسیس و احمد الطیب رئیس الازهر سند مشترکی را امضا کردند و بر این نکته تاکید کردند که راه زندگی مسالمت آمیز از طریق گفت‌وگوی پیروان ادیان ازجمله مسیحیان و مسلمانان است.

راه زندگی مسالمت آمیز گفت‌وگوی پیروان ادیان است

اسقف اعظم ایتالیا تاکید کرد که راه حل مشکلات امروز پایبندی به ادیان است و افراطی‌گری که امروز در جهان می‌بینیم ثمره ادیان نیست بلکه نتیجه تفسیر ناصحیح از ادیان است. از طریق گفت‌وگوی مسالمت آمیز و فهم بین ادیان می‌توان به صلح دست یافت و گفت و گو بین ادیان یک ضرورت بنیانی محسوب می‌شود.

حجت الاسلام و المسلمین رمضانی، دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت (ع) نیز در این مراسم با تبریک ایام ولادت حضرت عیسی (ع) و سال نو میلادی به ضرورت گفت و گو و دیالوگ بین ادیان اشاره کرد و گفت: این گفت‌وگوها در زمان پیامبر اکرم (ص) و ای مه اطهار (ع) نیز وجود داشته است. پس از جنگ‌های صلیبی بحث‌های دیالوگ جنبه تقابلی پیدا کرد. با این حال معتقدیم که جنگ‌های صلیبی جنگ بین دو دین نبود، چون دو دین به معنای حقیقی هیچ‌وقت با یکدیگر جنگ ندارند. این برداشت‌های غلط بود و به حوزه‌های سیاسی و حاکمیتی برمی‌گردد.

ایمان به حضرت مسیح (ع) را واجب و لازم می‌دانیم

دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت (ع) افزود: موضوع دیالوگ باید جنبه تعاملی داشته باشد. این تعامل اگر به درستی انجام پذیرد باید یک نوع تعارف و شناخت نسبت به یکدیگر را در پی داشته باشد و یک فهم مشترکی نسبت به حقیقت و رسالت دین پیدا شود. بعد از آن، نوعی تعامل صورت خواهد گرفت. امروزه می‌توان از دیالوگ و گفتمان به عنوان بستر هم افزایی استفاده کرد.

عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: ما هیچ تردیدی در وجود عینی و تاریخی حضرت عیسی مسیح (ع) نداریم. اگرچه برخی از پژوهش‌ها حضرت عیسی (ع) را به مثابه اسطوره مطرح می‌کنند، اما مسلمانان معتقدند که عیسی (ع) واقعیت داشته، زیست کرده و عمر ایشان ۳۳ سال بوده است. ایشان در ۳۰ سالگی رسالت را عهده دار شده و سه سال این رسالت را بر عهده داشت، اما از زمان تولد جایگاه نبوت داشت و نبی بود.

حجت الاسلام و المسلمین رمضانی اضافه کرد: ما ایمان به حضرت مسیح (ع) را واجب و لازم می‌دانیم و در سوره بقره به عنوان بزرگترین سوره قرآن کریم ایمان به مسیح بر ما واجب دانسته شده است. ما حضرت عیسی (ع) را به عنوان هدایتگر و معجزه‌گر می‌دانیم.

وی افزود: ما درباره عیسی (ع) معتقدیم که او از پیامبران اولوالعزم و صاحب شریعت بوده است و این درباره همه پیامبران گفته نمی‌شود. از میان ۱۲۴ هزار پیامبر که برای هدایت بشر آمده‌اند فقط پنج نفر برجسته بودند: حضرت نوح، حضرت ابراهیم، حضرت موسی، حضرت عیسی و حضرت محمد (ص). اگر ما به حقیقت دین، به جوهر و گوهر دین برگردیم زندگی مسالمت آمیز میان ادیان و پیروان ادیان خیلی روشن‌تر و شفاف‌تر خواهد بود.

حجت الاسلام و المسلمین رمضانی با بیان اینکه پیامبر یک بُعد ملکوتی و یک بُعد ملکی دارد ادامه داد: بعد ملکی ایشان بشر بودن است، وقتی که بشر شد می‌تواند الگو شود. هیچ وقت فرشته نمی‌تواند الگو باشد برای اینکه وجود فرشته متفاوت از انسان است. انسان ساحت جسمی و معنوی دارد. ما همه پیامبران را به عنوان الگو معرفی می‌کنیم. حضرت عیسی و پیامبر اسلام امروزه بهترین الگوهای اخلاقی برای بشر هستند.

وی گفت: حضرت عیسی (ع) هم مظهر جمال بود و هم مظهر جلال، این ویژگی را ما در مورد پیامبر اکرم (ص) نیز مطرح می‌کنیم. وقتی به ویژگی‌های حضرت عیسی (ع) که در آیات و روایات آمده بنگریم آن وقت این پیامبر می‌تواند در دنیای پست مدرن به عنوان الگو مطرح شود. حضرت عیسی (ع) مانند پیامبر اکرم (ص) می‌توانند پیامبر صلح عادلانه برای دنیای امروز باشند.

حجت الاسلام و المسلمین رمضانی در ادامه گفت: همه بشر عیال الله هستند و تحت سرپرستی خدای متعال قرار دارند. انبیا آمدند برای اینکه واسطه شوند تا بشر را مرتبط و متصل به خدا کنند تا بدون واسطه با خدا حرف بزنند. ما معتقدیم با خدا حرف زدن با واسطه پیامبر لازم نیست می‌توانیم مستقیم با خدا حرف بزنیم و طلب غفران کنیم و بندگی خدا کنیم.