به گزارش خبرنگار مهر، در هجدهمین نشست تخصصی استادان، قاریان و حافظان ممتاز قرآن کریم مقاله «جایگاه ترجمه و نقش رسانه ملی در اثرگذاری تلاوت بر مردم» توسط حجتالاسلام حسین سلیمانی، دانش آموخته حوزه علمیه و فعال قرآنی و رسانهای سومین مقالهای بود که در هجدهمین نشست تخصصی استادان، قاریان و حافظان ممتاز قرآن کریم ارائه شد.
سلیمانی در ابتدای این پنل با بیان اینکه رسانه ملی به عنوان یکی از ظرفیتهای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در حوزههای مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی دارای ظرفیت و نقشی بیبدیل است، گفت: این ظرفیت بهگونهای است که حتی ظهور و بروز رسانههای نوین و گسترش فضای مجازی نیز علیرغم ایجاد تکانههای شدید افت مخاطب در رسانه ملی، هنوز نتوانسته این دانشگاه عمومی را از گردونه رقابت حذف کند.
وی افزود: در کنار این ظرفیت عمومی، حوزه فعالیتهای قرآنی و به صورت خاص، تلاوت قرآن کریم نیز میتواند بهرهگیری جامع و کاملی از این دانشگاه عمومی داشته باشد.
این فعال قرآنی با بیان اینکه تصور ما این است که رسانه ملی در خصوص تأثیرگذاری تلاوت قرآن کریم بر مردم نقش کمنظیری دارد، تصریح کرد: نقشی که پیچ و خمهای اداری، دوری از خلاقیت و بعضاً حبس تلاوت در شبکهها و فضاهایی خاص، مانع از ایفای کامل آن شده است.
سلیمانی با تأکید بر اینکه در این مقاله تلاش شده تا ضمن واکاوی نقش رسانه ملی در تأثیرگذاری تلاوت بر مردم، در قالب پیشنهادها و راهکارهایی عملیاتی، موجب نقشآفرینی هرچه بهتر و مناسبتر رسانه ملی در تأثیرگذاری تلاوت قرآن کریم بر مردم شویم، گفت: هدف از تلاوت قرآن کریم اثرگذاری بر مخاطب و افزایش ایمان در اوست، به همین جهت موانع عدم تأثیرگذاری تلاوت در قرآن کریم شامل استکبار، غفلت، کفر، کوردلی و گناه میشود.
وی در ادامه به برخی از مزیتها و کارکردهای رسانه ملی اشاره کرد و گفت: تسهیل و تسریع در دسترسی، تعمیق و در اختیار قرار دادن تجربههایی نزدیک به واقعیت، بهکارگیری حواس چندگانه، فرصت تکرار، خودانگیزی و خودجوشی، تعاملی بودن، امکان دریافت بازخورد و امکان اشتراک تجربهها و امکان ایجاد محیطی جذاب و متنوع از جمله این مزیتها است.
سلیمانی در ادامه به وظایف رسانه ملی در خصوص تلاوت قرآن کریم اشاره و تأکید کرد: تولید و پخش تلاوت باهدف اثرگذاری بر مخاطب از طریق ظرفیتهای رسانه ملی و افزایش آگاهی مخاطب جهت اثرپذیری از تلاوت در خارج از رسانه ملی و در زندگی از جمله مهمترین وظایف رسانه ملی در خصوص تلاوت قرآن کریم است.
این فعالان قرآنی در ادامه به ارائه راهکارهایی در خصوص اثرگزاری رسانه ملی در خصوص تلاوت قرآن کریم اشاره کرد و گفت: توجه به کیفیت و بالابردن برنامهها، عدم حبس تلاوت در برخی شبکهها و زمانهای خاص، تلاوت هم برنامهای مستقل است و هم غیر مستقل، اتصال تلاوت به قالبهای بدیع رسانهای، اینکه مخاطب، اول محتوا را بفهمد، بعد تلاوت کند و عدم انحصار تلاوت در شیوه تحقیق و قاریان حرفهای از جمله این موارد است.
وی همچنین ایجاد نوآوری صوتی و بصری، توجه به شناخت قاری و زندگی او برای مخاطب، توجه به مخاطب و وقایع روز در انتخاب آیات و قالب تولید و توجه به ساعت پخش و حجم و تعداد دفعات پخش تلاوت را از دیگر راهکارها در این عرصه دانست.
علی اصغر شعاعی نیز در این پنل با بیان اینکه مقالات حاصل تجربیات بنده طی سالیان گذشته بوده است، گفت: امروز فرهنگسازی و آسانسازی در موضوعات قرآنی در رسانه از جمله موارد مهمی است که صدا و سیما باید مورد توجه قرار دهد. همچنین ایجاد و شور و اشتیاق نسبت به قرائت قرآن کریم در صدا و سیما از دیگر این موارد است.
وی افزود: بیشک صدا و سیما به عنوان یکی از ابزارهای مهم سمعی و بصری، میتواند بستر مناسبی را برای ترغیب افراد جامعه بهویژه نسل جوان و نوجوان، به سمت انس با قرآن، به ویژه قرائت این کلام الهی فراهم کند. از سوی دیگر از مهمترین شاخصههای تلاوت مورد تأیید آموزههای اسلامی، اثرگذاری آن بر مخاطبین و به تبع آن، ارتقای معنویت در جامعه است.
شعاعی افزود: در این مقاله که با روش توصیفی و تحلیلی انجام شده، سعی بر این است که پس از مفهومشناسی، بیان جایگاه اثرگذاری تلاوت قرآن کریم در آموزههای اسلامی و تبیین رویکردهای مختلف رسانه، از جمله آموزش، تبلیغ و ترویج و اطلاعرسانی، به نقد هر یک از آنها بپردازیم و پیشنهاداتی هم جهت ارتقای نقش صدا و سیما در گسترش تلاوت اثرگذار ارائه کنیم.
این پیشکسوت قرآنی کشور با اشاره به مهمترین پیشنهادات در این خصوص گفت: میتوان به ضرورت توجه ویژه به فرهنگسازی قرآنی، عدم انحصار قرآن در ایام و شبکه خاص، استفاده از ظرایف هنری برای اثرگذاری هرچه بیشتر تلاوتها و در نظر گرفتن سطح و نیاز مخاطبان در تولید و پخش تلاوتها اشاره کرد.
شعاعی ادامه داد: همچنین تعامل هرچه بیشتر صدا و سیما با نهادهای آموزشی و فرهنگساز قرآنی، از قبیل آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان اوقاف و امور خیریه، سازمان تبلیغات اسلامی و …، از راهکارهای مهم گسترش فرهنگ تلاوت تأثیر گذار در جامعه به شمار میآید.