به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از الجزیره، تیم عربی زیر نظر در رسانههای اجتماعی برای دروغ پردازی و تحریف واقعیتها از طریق انتشار پیامهای تصویری و فیلمها و نوشتههای مختلف به کار میگیرد.
کارشناسان صهیونیست تحلیلهای جدی در خصوص ارزیابی سخنگوهای نظامی ارتش رژیم صهیونیستی به زبانهای مختلف به ویژه سخنگوی عرب زبان ارتش رژیم صهیونیستی یعنی آویخای ادرعی و ژنرال ایلا رییس دفتر رسانههای عربی در ارتش اسراییل انجام دادهاند.
این توجه ویژه از مطلبی که یوناتان جونین نایب رییس هیئت تلآویو در برزیل که پیش از این مدیر بخش ارتباطات زبان عربی در وزارت خارجه رژیم صهیونیستی بود، قابل مشاهده است.
یکی از مهمترین ابعاد فعالیتهای ادرعی انجام گفتگو با شبکههای ماهوارهای عربی در خصوص انتقال افکار و دیدگاههای رژیم صهیونیستی در زمینه جنگ غزه است، وی در این گفتگوها اقدام به فریبکاری و دروغ پردازی در خصوص حوادث میکند. به عنوان مثال هنگامی که مجریان برنامه از او در خصوص کشتار غیرنظامیان توسط ارتش اسراییل میپرسند، او تلاش میکند دیدگاهها و پیامهای رژیم صهیونیستی برای افکار عمومی عرب زبان را منتقل کند و از پاسخ به این سوالات طفره میرود. او در گفتگوهای خود از تاکتیکهای مختلفی برای توجیه جنایتهای رژیم صهیونیستی در غزه استفاده میکند.
انگیزههای رژیم صهیونیستی برای حضور در رسانههای عربی
گفتگوی رسانهای با شخصیت مخالف با رویکردهای یک رسانه معمولاً به گونهای است که مجریان از طریق آن تلاش میکنند سوالهای پیچیدهای را مطرح کنند تا بتوانند تناقض و معیارهای دوگانه در گفتار و رفتار مهمان برنامه را نشان دهند. رسانههای خبری همواره تلاش میکنند در برقراری این گفتگوها پیروزی خود را در جنگ رسانهای تقویت کنند.
با این وجود ارتش رژیم صهیونیستی بر اهمیت مشارکت سخنگوهای خود در گفتگوهای رسانهای برای مخاطب قرار دادن افکار عمومی عربی تاکید دارد، حتی اگر این گفتگوها به مدت چند دقیقه محدود و بدون حضور در استودیو یا مشارکت در برنامههای طولانی مدت باشد.
تاکتیکها ادرعی برای دروغ پردازی
الجزیره در این گزارش تلاش کرده تاکتیکهای مورد استفاده از سوی «آویخای ادرعی» سخنگوی عربزبان ارتش رژیم صهیونیستی را مورد بررسی قرار دهد. مهمترین این تاکتیکها عبارتند از:
انکار و توجیه
ادرعی دست داشتن رژیم صهیونیستی در حمله به غیرنظامیان در مدارس و بیمارستانها و مراکز مشابه را تکذیب کرده و نیروهای مقاومت را مسئول این اتفاقات معرفی کرده و مدعی میشود که آنها از مراکز غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی یا مناطقی برای انبار کردن تجهیزات و پرتاب موشکها استفاده میکنند. در شرایطی که دلایل قاطع برای رد این کلام از سوی مجری ارائه شود، وی مدعی میشود که ارتش اسراییل در رابطه با این حادثه تحقیق میکند. او بارها با طرح این ادعا که «ارتش، دشمن فلسطینیان نیست؛ بلکه دشمن تروریستها است!» مدعی شده که ارتش اسراییل تلاش میکند مانع از آسیب رسیدن به غیرنظامیان شود. البته او که به خوبی میداند دروغ پردازیهایش مورد پذیرش افکار عمومی قرار نخواهد گرفت، با فرار به جلو مدعی میشود که ارتش اسراییل هیچ اطلاعاتی را مخفی نمیکند و با شفافیت عمل میکند.
دور زدن سوال
هنگامی که در خصوص استفاده ارتش رژیم صهیونیستی از فسفر سفید در جنگها سوال میشود، ادرعی تلاش میکند سوال را دور بزند. وی در این رابطه مدعی میشود که ارتش اطلاعات دقیقی از تسلیحات مورد استفاده خود ارائه نمیدهد، اما بر اساس قوانین بینالملل عمل میکند!
همچنین هنگامی که از او در خصوص تعداد زیاد قربانیان غیرنظامی فلسطینی سوال میشود، مدعی میشود که اگر هر کشور دیگری جای اسراییل بود، همین کار را انجام میداد.
تلاش برای دلجویی از مجری یا حمله به او
ادرعی در برخی گفتگوها تلاش میکند از نام کوچک مجری برای خطاب دادن او استفاده کند تا بر نوعی رفتار دوستانه با او تاکید داشته باشد، اما گاهی اوقات نیز از تاکتیک حمله به مجری استفاده میکند تا او را در شرایط دفاعی قرار دهد. وی در چنین شرایطی مدعی میشود که مجری بیطرف نیست و اطلاعات غیر دقیقی را ارائه میدهد. او در این موقعیتها معمولاً می گوید: به نظر میرسد شما اخبار را دنبال نمیکنید.
ادرعی در برخی موارد از مجری میخواهد دلایلی را برای اثبات سخنان خود بیان کند و گاهی نیز به صورت ضمنی او را به تمسخر میگیرد و میگوید: «اظهارات شما خنده دار است» تا شاید بتواند بر دروغ بودن روایت مجری تاکید کند.
همچنین هر گاه مجری برنامهها تلاش میکند مانع از طفره رفتن ادرعی از پاسخ به سوالات خود شود، او مدعی میشود که به همه سوالات پاسخ خواهد داد و تلاش میکند زمان بیشتری برای ارائه دروغها و اظهارات خود به دست بیاورد.
طرح سوالهای بی اساس
ادرعی گاهی مواقع برای فرار از بنبستهای احتمالی از تاکتیک جابجایی نقشها استفاده میکند و به جای پاسخ به سوالات مجری، سوالهای بیپایه و اساسی را مطرح میکند. به عنوان مثال میگوید: به نظر شما چرا همه رهبران حماس در مساجد یا بیمارستانها مخفی میشوند؟ چون آنها میدانند که اسراییل به این مراکز حمله نخواهند کرد.
تلاش برای ارائه شواهد از شبکههای عربزبان
ادرعی گاهی اوقات تلاش دارد برای باورپذیر بودن ادعاهای خود از ادله مورد استفاده در شبکههای عربزبان استفاده کند.
استفاده از ضربالمثلهای رایج عربی
ادرعی گاه برای ایجاد همگرایی و رابطه صمیمی با مخاطبان تلاش می کند از ضربالمثلهای رایج در زبان عربی استفاده کند. به عنوان مثال او در اتهاماتی که در خصوص هدف قرار دادن غیرنظامیان فلسطینی توسط ارتش رژیم صهیونیستی مطرح است، از ضربالمثل عربی «ضربنی وبکی، سبقنی واشتکی» [معادل تقریبی جلو میافته که عقب نمونه] استفاده میکند.
استفاده از زبان بدن
ادرعی در مصاحبههای تلویزیونی خود تلاش میکند چهره مشخصی از خود نشان دهد و همواره لباس نظامی رسمی رژیم صهیونیستی را به تن میکند و تلاش دارد با تبسم و لبخند و بدون استفاده از فحش یا ناسزا، کنترل خود را در اختیار داشته باشد. او حتی برای رسیدن به این هدف از القابی محترمانه برای مخاطب قرار دادن مجری استفاده میکند.
تلاش برای ارائه چهرهای مثبت از رژیم صهیونیستی
آویخای ادرعی و دیگر سخنگوهای ارتش رژیم صهیونیستی تلاش دارند چهرهای مثبت از این ارتش به دنیا نشان دهند یا لااقل از چهره منفی ایجاد شده برای رژیم اسراییل کم کنند، آنها در این رابطه تلاش میکنند مقاومت را متهم کرده و مدعی شوند که رژیم صهیونیستی به قوانین بینالمللی احترام میگذارد. تاکید بر مظلومنمایی اسراییل از دیگر تاکتیکهای همیشگی مورد استفاده تریبونهای تبلیغاتی رژیم صهیونیستی است. آنها در گفتوگوهای تلویزیونی برای پیشبرد تاکتیکهای خود تلاش دارند سوالهای متعددی را از مجریان بپرسند و افکار عمومی را با زبان و فرهنگ خودشان مخاطب قرار دهند و به این ترتیب با گذراندن وقت مانع از طرح سوالهای مختلف توسط مجریان شوند. آنها به هیچ وجه از رفتارهای ارتش اسراییل متأسف نمیشوند یا عذرخواهی نمیکنند.