شاهرود -علیرغم مخالفت مردم و کنشگران محیط زیست با انتقال قوچ و میش‌ها از تپال به توران همچنان سازمان محیط زیست بر اجرای طرح اصرار دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، سازمان محیط زیست به بهانه تغذیه یوزها می‌خواهد بخشی از چهارپایان منطقه شکار ممنوع تپال شاهرود را زنده گیری و به دشت توران منتقل کند طرحی که طبق نظر کارشناسان محیط زیست صراحتاً دخالت در طبیعت است و مردم و کنشگران محیط زیست این شهرستان آن را بر نمی‌تابند.

مردم بر این عقیده هستند که این کار مانند فروش کلیه یک آدم برای تأمین هزینه‌های زندگی است و دخالت در طبیعت با زنده گیری چهارپایان از کوهستان و انتقال آنها به دشت یعنی جایی که برای زندگی در آن تکامل نیافته‌اند فقط تعداد شکارچیان را زیاد می‌کند. اما مرغ سازمان محیط زیست یک پا دارد.

غلامرضا ابدالی مدیرکل دفتر حیات وحش سازمان محیط زیست غروب شنبه در جلسه با سمن‌ها، گروه‌های زیست محیطی، جوامع محلی، خبرنگاران و حضور فرمانده انتظامی و داستان و فرماندار شاهرود ضمن بیان اینکه نفس یوز به شماره افتاده و تعداد یوز به شدت کاهش یافته است، ابراز داشت: به همت پیگیری‌های به عمل آمده روشنایی در محل تردد یوز و نصب تابلوهای هشدار دهنده انجام و سرعت تا ۹۰ کیلومتر تقلیل یافت.

وی افزود: برای ایمن سازی محیط پیگیر ۲۰ میلیارد تومان به منظور فنس کشی هستیم اما مبحث مهم اینکه یوز منحصر به استان سمنان و پارک ملی توران شاهرود شده و نیازمند اقدام فوری است.

کاهش طعمه یوز

مدیرکل دفتر حفاظت حیات وحش سازمان محیط زیست بابیان اینکه تعداد طعمه‌های یوز در یک و نیم میلیون هکتار وسعت توران کم شده است، تصریح کرد: برای یافتن طعمه ناگزیر عبور جاده است که در این بین از بین رفتن ۱۰ یوز بر اثر تصادفات جاده‌ای فاجعه‌ای غیر قابل انکاری است.

ابدالی بابیان اینکه نقاطی را تعیین و افرادی را در آنجا منظور کردیم تا به افزایش طعمه یوز کمک کنند، افزود: در نهایت برای دراز مدت نیازمند جا به جایی حیات وحش هستیم که در همه جای دنیا این طرح‌ها وجود دارد.

وی بیان کرد: برنامه دراز مدت به این نحو خواهد بود تعدادی طعمه یوز را به توران آورده و تحت مراقبت‌های ویژه زیستگاه را غنی کنیم.

مدیرکل دفتر حفاظت حیات وحش سازمان محیط زیست بیان داشت: اگر دخالت‌های خوب انسان نبود گوزن زرد اکنون منقرض شده بود اما اکنون از پنج رأس به ۳۵۰ رأس افزایش یافته است و این یکی از نمونه‌های خوب تلقی می‌شود.

امنیت تپال را برقرار می‌کنیم

مدیرکل محیط زیست استان سمنان بابیان اینکه خروج پنجاه قوچ و میش آسیبی به منطقه تپال وارد نمی‌کند، ابراز داشت: مهمترین دغدغه مردم شاهرود نگرانی بابت حضور شکارچیان در منطقه شکار ممنوع تپال است.

بهرامعلی ظاهری بابیان اینکه یکی از وظایف سازمان حفاظت محیط زیست تمرکز بر حفاظت گونه‌های حیات وحش است، اضافه کرد: از بابت حضور شکارچیان در منطقه تپال امنیت را برقرار خواهیم کرد.

وی افزود: جلوی شکار غیر مجاز در منطقه شکار ممنوع تپال خواهیم ایستاد.

اولین گام حفاظت از یوز توسط مردم

مدرس حیات وحش ضمن بیان اینکه جمعیت خوب حیات وحش منطقه تپال را مدیون آموزش‌های ارائه شده در سنوات قبل هستیم، ابراز داشت: در قبال انتقال قوچ و میش‌های منطقه تپال یک دفعه یک مسئول استانی نمی‌تواند بدون توجه به تبعات کار اقدام به این کار کند.

امین ولیان در ادامه تصریح کرد: اولین قدم‌های حفاظت از یوز در شاهرود توسط گروه‌های مردمی برداشته شد و جا دارد یاد کنیم از این موضوع که نخستین تابلوهای هشداردهنده در محدوده عبور یوز نیز توسط یک انجیو مردمی نصب شدند.

وی با تاکید بر اینکه ما مخالف زاد و ولد و تکثیر یوز نیستیم، افزود: معتقدیم اصل این کار برای حفاظت از یوز نیست و دروغی بیش نخواهد بود.

تلخاب خالی از گله شود

دبیر جمعیت دیده‌بان طبیعت شاهرود بابیان اینکه در اولین اقدام باید مرتع تلخاب تخلیه شود، ابراز داشت: با توجه به اینکه پول مرتع دار پرداخت شده لذا مقدمه هر حسن نیتی خالی شدن این مرتع از گله گوسفند است.

امیر حسین ولیان در ادامه تصریح کرد: می‌بایست ترتیبی در نظر گرفته شود تا تیم کارشناسی جمعیت دیده‌بان طبیعت شاهرود از مقصد یعنی جایی که قرار بر رها سازی قوچ و میش‌های منطقه تپال است بازدید به عمل آید.

وی ضمن بیان اینکه طرح مکتوب این انتقال باید در دسترس قرار گیرد، افزود: یک نشست کارشناسی با سه تن از کارشناسان زبده حیات وحش هفته آینده برقرار شود و از نزدیک در جریان طرح قرار گیریم.

دبیر جمعیت دیده‌بان طبیعت با بیان اینکه طراحان این طرح باید بتوانند از طرح خود دفاع کنند، ابراز داشت: در نهایت نیز همایشی در شاهرود پیرامون آن باید برگزار شود تا متوجه باید که آیا این مردم قانع خواهند شد؟

مردم قانع نشدند

حسن میر کمالی دادستان شاهرود هم بابیان اینکه مردم این شهر نسبت به انتقال قوچ و میش‌های تپال به منطقه توران اقناع نشده‌اند، ابراز داشت: این طرح باید به حالت تعلیق در بیاید تا دوباره بتوانیم برای آن تصمیم‌گیری کنیم.

مردم عرصه را برای حیات وحش امن کردند

فرمانده انتظامی شاهرود بابیان اینکه این مباحث باید در جلسه تخصصی با کمترین تنش و نارضایتی مطرح شود، ابراز داشت: با وجب به وجب منطقه خارتوران آشنا هستم و موضوع دغدغه مردم را درک می‌کنیم.

سرهنگ علی شائینی بابیان اینکه ابعاد طرح باید شفاف برای عموم مردم بازگو شود، در ادامه تصریح کرد: تبعات امنیتی اجرای این طرح نیز باید در نظر گرفته شود.

وی افزود: مردم شاهرود با قوچ و میش‌های منطقه تپال و جاده سلامتی عجین شده و با آنها زندگی می‌کنند و خود آنها محیط را برای حیات وحش امن کرده‌اند بنابراین این جابجایی برای مردم سخت و دارای تبعات اجتماعی زیادی خواهد بود.