خبرگزاری مهر؛ گروه مجله: هفته سوم دی ماه گذشت و هنوز هوا آن طور که یک زمستان میطلبد سرد نشده است؛ اما بالاخره آخر هفته در اغلب نقاط کشور برف و باران جان زمین را تازه کرد تا حسرت یک هوای زمین به دل شهرهای بزرگ نماند. هفتهای که گذشت حاشیههای خودرویی و فوتبالی زیادی داشت و اینجا به رسم تعطیلات هفتگی، مهمترین آنها را بازگو و مرور خواهیم کرد.
حقوق ۲۴۰ میلیونی یدککشی
در روزگاری که خانوادهها و بزرگترها مداوم به فرزندان خود سفارش میکنند شغلی را انتخاب کنند که حقوق معین و نسبتاً خوب به علاوه بیمه و دیگر مزایا داشته باشد؛ حدود یک میلیون نفر در فضای مجازی در شغلهایی مانند ادمینی (مدیریت صفات مجازی) مشغول به کار هستند و متأسفانه طبق آمار، تعداد زیادی از این افراد یعنی حدود ۷۵ درصدشان سرپرست خانوار هستند.
سوال این است که چه میشود که یک جوان یا سرپرست خانوار حاضر است بدون اینکه بیمه و مزایا نداشته باشد اما چنین شغلی را با همه نگرانی و خطرات احتمالیاش میپذیرد؛ آسیب احتمالی درباره آینده کاری، پرداخت به موقع و تمام و کمال کارمزدش و پورسانت و خلأ جایگاه اجتماعی و خلأ مواد قانونی درباره آنها تنها گوشهای از این نگرانیها است.
این روزها صفحههای زیادی در شبکههای اجتماعی بستههای آموزشی میفروشند که در آن به کاربران «ادمین بودن» را میآموزند به آنها قول درآمدها چندده میلیونی میدهند. بعضی از آنها میگویند ادمین بودن شغل سادهای است که درآمد زیادی دارد؛ بعضی کاربران هم در نقطه مقابل ادعا میکنند این شغل، سختی بسیار زیادی دارد و اکثراً درآمدش پایین و حداقلی است؛ در حقیقت ادمین را کارگر فضا مجازی با حداقلهای قانونی و درآمد میدانند.
گرچه حرف درآمدهای وسوسهکننده این روزها در فضای مجازی پرتکرار به گوش میرسد اما در دنیای حقیقی هم، شغلهای آزادی هستند که خدا تومان در ماه پول درمیآوردند و مردم حتی فکرش را هم نمیکنند؛ برای مثال بر اساس گزارشی که این هفته منتشر شد، یدککشها روزانه بین دو تا هشت میلیون تومان درآمد دارند که این رقم در ماه حدود ۲۴۰ میلیون تومان میشود.
این روزها کوتاهترین مسیرها با یدککش بیش از ۵۰۰ هزار تومان خرج دارد و یک مسیر حدوداً بیست دقیقهای در تهران با یدککش بیش از یک میلیون تومان هزینه خواهد داشت. برای همین هم اگر خودروی شما کنار خیابان زمینگیر شود و مجبور به استفاده از یدککش بشوید، احتمالاً قیمت گزاف آن باعث میشود لحظهای به این فکر کنید که: «شاید بتوانم تا تعمیرگاه ماشین را هل بدهم!»
قورمه سبزی، انتخاب لاکچریها شد!
کافی است به بازار بروید تا متوجه تفاوت فاحش قیمت اقلام خوراکی بین چیزی که اعلام شده با چیزی که قرار است بپردازید، شوید. این روزها بازار است که حرف حقیقی را میزند و شاید آمارها و قیمتهایی که اعلام میشود متعلق به ایرانی در جهان موازی یا سیارهای دیگر باشد.
مصداق این ادعا قورمه سبزی است! قورمهسبزی که یکی از غذاهای اصیل ایرانی است و اغلب دوستش دارند حالا وارد عرصه رقابت با جوجه و کباب شده است و با قیمت ۲۵۰ تومان دوشادوش آن دو برای اول شدن جلو میآید. در حالا که قورمه سبزی جزو غذاهای گران محسوب شود دور از انتظار نیست کباب و جوجه غذای اعیانی شوند.
البته فراموش نکنیم این خورش لذیذ، در لیست بهترین غذاهای سال ۲۰۲۲ میلادی ثبت شده و نشان داده که محبوبیت جهانی دارد. سال گذشته میلادی، یکی از معتبرترین سایتهای صنعت غذا بعد از رأیگیری از صد هزار نفر، اعلام کرد قورمه سبزی از میان ۱۵ هزار غذای دیگر از ۱۹۵ کشور دنیا، رتبه هشتم را به خود اختصاص داده است. کافی است ویدیوهای توریستهایی که به ایران میآیند را دنبال کنید تا ببینید با چه ولع و علاقهای قورمه این غذای ایرانی را بر بدن میزنند. خدا میداند؛ شاید هم گران شدن این غذا تقصیر اقتصاد نیست؛ تقصیر بهبه و چهچه فرنگیهاست!
غزه، فرصت عزاداری ندارد!
تاریخ به یاد خواهد سپرد که تفکر صهیونیستی تنها تفکری است که به پرچم سفید اعتنایی نمیکند و برای مفهوم صلح آن هم از سوی یک زن بیدفاع ارزشی قائل نمیشود. آنها به تردد یک زن جوان از خیابان با پرچم سفید بیتوجهی کرده و به او تیراندازی کردهاند و حتی زن مسن فلسطینی که قصد شرکت در نماز جمعه در مسجد الاقصی داشت به وحشیانهترین شکل ممکن آزار دادند.
علیرغم تداوم کشتار در نوار غزه و رسیدن تعداد شهیدان به ۲۵ هزار نفر اما هنوز هم آتش مقاومت خاموش نشده و شجاعت تکثیر میشود. در هفته گذشته «وائل الدحدوح» خبرنگار الجزیره که در بمبارانهای پیش از این، دو پسر، همسر و چند نفر از نزدیکان خود را از دست داده بود، این بار پسر دیگرش به شهادت رسید که او نیز خبرنگار بود. الدحدوح که در ماتم قبلی خود نیز استقامت و صبوری از خود نشان داده بود، این بار هم بعد از شهادت پسر خبرنگارش، به پوشش گزارش جنگ اسراییل با نوار غزه بازگشت و گفت: «فرصت برای عزاداری نیست!»
جنگ در غزه به صدمین روز خود نزدیک میشود و تعداد خبرنگارانی که در این مدت به شهادت رسیدهاند به ۱۱۷ نفر رسیده است. با همه اینها آمریکا، دست از حمایت اسراییل برنمیدارد در حالی که صاحبنظران معتقدند بدون حمایت ایالات متحده، صهیونیستها توان این حجم از حملههای گسترده و بمبارانهای پیایی را نخواهند داشت. بنا بر گفته یکی از استادان دانشگاه کلمبیا، آمریکا دیر یا زود به دلیل این حمایت تکرویه کاملاً در جهان منزوی میشود و این بدترین سیاست خارجی است که یک کشور میتواند داشته باشد. البته طرفداران فلسطین در آمریکا هنوز فعالیت خود را ادامه میدهند، به طوری که در هنگام سخنرانی بایدن، رییسجمهور ایالات متحده فریاد «آتش بس؛ همین حالا» سر دادند و اجازه حرف زدن به او ندادند.
جدایی یحیی از پرسپولیس
استعفای هفتم مورد قبول واقع شد و «یحیی گلمحمدی» بالاخره تیم سرخپوش پایتخت را ترک کرد؛ از دستاوردهای گل محمدی در طول چهار سال میتوان به پیروزی حدود ۱۰۰ بازی در ۱۵۷ بازی اشاره زد.
رفتن گلمحمدی مسیر را برای بازگشت مجدد «برانکو» سرمربی پیشین و محبوب پرسپولیسیها بعد از پنج سال باز کرد. بعد از جدی شدن این گمانهها برانکو اعلام کرده که باید بتواند خانوادهاش را برای بازگشت به پرسپولیس قانع کند وگرنه خودش دوست دارد بازگردد.
اما اتفاق دیگر درباره تیمهای تهرانی این بود که «علی آقامحمدی» عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام به عنوان عضو جدید هیأت مدیره استقلال انتخاب شد. این باعث شد برخی زبان به انتقاد باز کنند و یادآور شوند که قرار بود ورزش سیاسی نباشد؛ به ویژه آنکه سالهاست تیمهای استقلال و پرسپولیس در آرزوی خصوصیسازی و بیرون رفتن از چهارچوب سیاست هستند. حتی وزیر ورزش هم چند ماه قبل اعلام کرده بود که: «امسال تمام تلاشمان را خواهیم کرد تا برخلاف صحبتهای پیشین تیمهای پرسپولیس و استقلال تهران خصوصی سازی شوند».
خبر مهم دیگر در دنیای فوتبال آغاز جام ملتهای آسیا است. تیم ملی کشورمان نیز به قطر که میزبان این رقابتها است، سفر کرده است. قطر بعد از آنکه میزبانی جام جهانی ۲۰۲۲ را بر عهده داشت حالا میخواهد برای جام ملتهای آسیا هم میزبان خوبی باشد؛ مثلاً کیکهای نمادینی از قهرمانی تیم ملیهای مختلف آماده کرده و به همراه جام نمادین این رقابتها در اتاقهای بازیکنان و اعضای کادر فنی قرار داده است.
نکته قابل توجه آن است که بازیکنان تیم ملی از مردم تقاضای حمایت دارند و علناً آن را در برنامه تلویزیونی فوتبال برتر بیان کردند. «علیرضا جهان بخش» که در پست هافبک توپ میزند، گفت: «از مردم میخواهم تیم ملی خودشان را حمایت کنند؛ ما تمام تلاشمان برای شادی دل مردم انجام میدهیم.» همچنین «مهدی طارمی» بازیکن مهاجم تیم ملی به هدفشان که حضور در فینال مسابقات است اشاره کرد. امیدوار کننده است که ایران در پیشبینی و ردهبندی اولیه سومین تیم ارزشمند جام ملتها است.
اما هنوز مسابقات شروع نشده حاشیههای آن شروع شده است. برای مثال صدا و سیما در دستوری به رسانههای صوت و تصویر فراگیر اعلام کرد: «مدیران محترم رسانههای صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی با احترام نظر به اینکه حقوق پخش تلویزیونی رویدادهای AFC خصوصاً جام ملتهای آسیا ۲۰۲۳ در محدوده مرزهای جغرافیایی ایران به طور انحصاری به سازمان صداوسیما واگذار شده است، لطفاً از پخش این بازیها زنده یا تولیدی به هر نحو جلوگیری به عمل آید.» اما باید منتظر بود و دید رسانههای صوتی و تصویری تا چه حد به این دستور عمل میکنند.
قیمت خودرو؛ واگعی یا کیک؟
هفته گذشته از قالپاقهای ۲ میلیون تومانی گفتیم و این هفته باید از کیسه هوای صد میلیونی بگوییم. کیسه هوایی که یک قطعه ضروری در خودرو است اگر در یک سانحه باز شود باید تعویض شود، اما این تعویض صفرهای زیاد دارد. هزینه صد میلیون تومانی ممکن است راننده را به این فکر دو دوتا چهارتا بیندازد که جانشان برایشان چقدر میارزد!
اما در روزهای اخیر حاشیههای زیادی درباره فروش بخشی از محصولات خودروسازان مطرح شد. خبر رسید که بر اساس بعضی تصمیمات به خودروسازهای بزرگ کشور اجازه داده شده تا برای فروش ۱۲۰ هزار خودرو، آنها را با ۵ درصد زیر قیمت بازار عرضه کند تا شاید از طرفی روند صعودی قیمتها در بازار کاهش پیدا کند و از طرف دیگر زیان خودروساز و قطعهساز کاهش یابد. اما ایران خودرو در اطلاعیهای اعلام کرد که چنین درخواستی را ارائه داده بوده اما با آن موافقت نشده و خبر اجازه فروش را رد کرد.
اما سوال اینجاست که ۱۲۰ هزار خودروی مازاد تا کنون کجا بوده و چرا در شرایطی که میزان تقاضا بالاست با وجود ۱۲۰ هزار خودروی مازاد شروع به عرضه خودروی ثبتنامی نمیشود و شرط و شروطهای عجیب و غریب برای خریداران ادامه دارد.
بنا بر گفته خریداران سه گزینه پیش روی آنها قرار دارد: اول؛ تأخیرهای زیاد در تحویل خودروی ثبتنامی، دوم؛ دریافت خودروی گرانتر در موعد زودتر (بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان بالاتر) و سوم؛ دریافت پول بدون سود و با یک بروکراسی اداری طولانیمدت.
نکته مهم دیگر این است که فروش خودرو با ۵ درصد زیر قیمت حاشیه بازار در واقع به منزله رسمیت بخشیدن به قیمتهایی است که به اذعان فعالان بازار خودرو، غیرواقعی بوده و نتیجه کار دلالان است. قیمتهایی که بعضاً تا ۲۰۰ میلیون تومان نیز با قیمت مصوب فعلی فاصله دارند و منجر به رکود عمیق بازار خودرو در ۲ سال اخیر شده است.
برخی با کنار هم گذاشتن تکههای پازل میگویند بعید نیست خودروساز با قصد قبلی شروع به عرضه و تحویل قطره چکانی کرده باشد تا قیمت خودرو افزایش پیدا کند و سپس بتواند محصولات خود را که بنا به ادعای خودشان مازاد است با قیمتی بالا به فروش برساند.
پسر بچههای قربانی…
این هفته دو خبر ناراحتکننده درباره دو پسر بچه ۱۱ و ۸ ساله در اخبار منتشر شد. دو پسر بچهای که یکی از آنها با انگیزه نامعلوم در نبود خانوادهاش در خانه، خودش را با روسری مادرش حلقآویز کرده است. در پی این خبر تکاندهنده مادر این پسر گفته است: «نمیدانم پسرم چرا این کار را کرده؛ او پسر سرزنده و شادی بود. چند بار پیش آمده بود در خانه صندلی به زیر پایش میگذاشت و میگفت این بالا چقدر همه چیز خوب است.»
اما خبر دوم درباره دانشآموز هشت سالهای بود که با اخراج از مدرسه دچار حمله و راهی ICU شد. معاون یک مدرسه در منطقه ورامین با اصرار و پافشاری برای اخراج یک دانشآموز کلاس اولی موجب شد این کودک اضطراب شدیدی را تجربه کند و برای مدت طولانی در بیمارستان بستری شود.
گرچه ابعاد این ماجرا هنوز روشن نشده اما بسیار از کاربران فضای مجازی نسبت به این موضوع ابراز ناراحتی و اعتراض کردهاند که چرا باید نسبت به یک کودک کلاس اولی چنین سختگیری اعمال شود. آنها همچنین درباره ضرورت آگاهی معاونها و مربیهای مدارس ابتدایی از مبانی روانشناسی حرف زدهاند و اعلام کردهاند عدم اطلاع کافی از آسیبهای روانی روی کودکان در این سن حساس باعث ضربههای روحی زیادی میشود؛ ضرورتی که به نظر میرسد در نظام آموزشی مغفول مانده است.