تاریخ انتشار: ۲۳ دی ۱۴۰۲ - ۱۱:۴۴

در این مطلب با مراحل ترخیص کالا از گمرک آشنا خواهید شد.

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، در سال‌های اخیر جمعیت ایران افزایش چشمگیری داشته است و دیگر تولیدات داخلی کشور در حوزه‌های مختلف جوابگوی نیاز مشتریان در بازار نیستند، بر همین اساس و برای رفع نیاز مردم در جامعه و نیز صنایع برای تولید کالاهای مختلف هر ساله کالاهای متعددی از کشورهای مختلف جهان خریداری و به ایران وارد می‌شوند.

ترخیص کالا به معنی خارج کردن کالاهای مورد نظر از گمرک و انتقال به محل مورد نظر تاجر است. ترخیص کالاها از گمرک کار آسانی نیست و به دانش در کنار مهارت و تخصص بالایی نیاز دارد. ترخیص کالا معمولاً توسط افرادی انجام می‌شود که در این کار تجربه و مهارت بالایی دارند، این افراد می‌توانند کالای شما در موعد مقرر از گمرک ترخیص کنند در نتیجه کالای شما در زمان مناسب به دست خریدار می‌رسد و شما نیازی به پرداخت جریمه تأخیر در تحویل کالا نخواهید داشت.

ترخیص کالا چیست؟

ترخیص کالا به معنی انجام کلیه فرایندها و اقداماتی است که مالک بار برای ترخیص و آزاد کردن کالاهای صادراتی و وارداتی خود از گمرک انجام می‌دهند. فرایندهای مربوط به آزاد سازی و حمل کالا به صورت معمول توسط صاحبان بار انجام می‌شود، در برخی موارد نیز نماینده قانونی او فرایندهای ترخیص کالا را به جای او انجام می‌دهد و جلو می‌برد.

ترخیص کالا فرآیندی الزامی و ضروری برای صادرات و واردات کالا به صورت بین المللی است و به ارائه مدارک لازم جهت ترخیص کالا از گمرک، پرداخت عوارض و مالیات بر ارزش افزوده و هزینه‌هایی به نام هزینه انبارداری، حمل و نقل نیازمند است.

در طی فرایند و مراحل ثبت سفارش و ترخیص کالا از گمرک باید اسناد و مدارک لازم را برای کالا از گمرک به صورت الکترونیکی یا فیزیکی تهیه، آماده‌سازی و ثبت و هزینه‌های مربوط به کالاها را برای ترخیص آن‌ها پرداخت کنید. این هزینه‌ها عبارتند از هزینه‌های مربوط به مالیات، حقوق گمرکی، سود بازرگانی و دیگر هزینه‌های مربوط به واردکنندگان و صادرکنندگان کالا.

با توجه به اینکه فرایند ترخیص کالا از گمرک یک کار تخصصی و پیچیده است به دانش بالایی نیازمند است. به صورت کلی فرآیند ترخیص کالا از گمرک را به فردی به نام ترخیص کار انجام می‌دهد. ترخیص کالا؛ خروج کالا پس از طی مراحل و تشریفات گمرکی از گمرک‌های مختلف در ایران است.

ترخیص کار متخصص با تسلط به مراحل و قانون‌های گمرکی، می‌تواند پروسه ترخیص کار از گمرک را در کمترین وقت انجام و کالای شما را از گمرک ایران ترخیص کند. اگر دانش و تجربه کافی در این زمینه ندارید و خودتان می‌خواهید کالای خود را از گمرک ترخیص کنید در انتها شما در کنار از دست دادن هزینه، زمان زیادی را نیز از دست می‌دهید به همین دلیل است که توصیه می‌کنیم برای هر چه بهتر انجام شدن فرایند ترخیص کالاهای خودتان از گمرک از یک شرکت حمل و نقل حرفه‌ای کمک بگیرید.

مراحل ترخیص کالا از گمرک

ثبت اظهار در سامانه EPL

اولین گام برای ثبت سفارش و ترخیص کالا از گمرک، تکمیل اظهارنامه موجود در سامانه EPL و ورود اطلاعات مرتبط با کالا در این سیستم به شکل آنلاین است. انجام این مرحله آنلاین است و نیازی به مراجعه حضوری ندارید. براساس دستورالعمل که در سایت رسمی گمرک(irica. gov. ir) برای ترخیص انواع کالا قرار دارد، ارائه اظهارنامه گمرکی و تمامی اطلاعات مربوط به کالا برای ترخیص انواع کالاهای مختلف ضروری است.

مدارک لازم برای اظهار کالا در گمرک ایران به ترتیب عبارتند از:

اظهارنامه واردات قطعی کالاها

کپی کارت بازرگانی معتبر

قبض انبار

بارنامه

ترخیصیه

گواهی مبدأ

فاکتور

پروفورما

اعلامیه تأمین ارز یا برات نامه

مجوز ثبت سفارش

لیست عدلبندی

بیمه نامه

پروانه بهره برداری

وکالتنامه رسمی، کارت حق العملکاری

پروانه صادراتی

مجوزهای قانونی مورد نیاز برای ترخیص کالا مانند گواهی بهداشت، استاندارد، انرژی اتمی، قرنطینه نباتی و دیگر مجوزهای لازم برای ترخیص کالا از گمرک براساس نوع کالا.

احراز هویت و تعیین مسیر

در این گام شما مدارک شما توسط مرکز احراز هویت که دایره فنی گمرک است بررسی می‌شود و اگر تأیید شوند برای شما یک شماره ثبت یا کوتاژ اختصاص داده می‌شود. دریافت کوتاژ به این معنی است که اظهارنامه واردات یا صادرات کالای شما با یک شماره اختصاصی ثبت شده است و قانونی است.

کنترل کالا

کالای شما در مراحل ترخیص کالا از گمرک بایئ یکی از سه مسیر سبز، زرد و قرمز را برای ارزیابی پشت سر بگذارد تا به صورت قانونی واردک شور شود. قرار گرفتن در مسیر زرد و قرمز به این معنی است که کالای شما نیاز به کنترل دارد و این کار توسط کارشناسان و بازرسان متخصص انجام می‌شود، آن‌ها کالاها را با اسنادی که شما ارائه کردها ید مقایسه می‌کنند، پس از اینکه کالاهای شما ارزیابی و بررسی شدند، کالاها تائید می‌شوند. پس از دو مرحله؛ ثبت اظهارنامه و احراز هویت نوبت به کنترل کالاها می‌رسد.

دریافت مجوزهای لازم

در شرایطی که کالای شما نیاز به مجوز و مدارک برای آزاد سازی و گواهی نامه‌های تعیین شده توسط کارشناسان داشته باشد، در این مرحله باید تکمیل شود. گواهی‌های استاندارد، بهداشت، مخابرات، قرنطینه، انرژی اتمی، تجهیزات پزشکی، جهاد،، وزارت راه، مالیات از جمله گواهی‌های مورد نیاز برای کالاهای مختلف هستند.

بررسی تعرفه و تطبیق کالا توسط کارشناس

در این گام کارشناسان تعرفه گمرکی کالا را بررسی کالا و انطباق آن‌ها با کالا به شما اعلام می‌کنند. علاوه بر ایت کارشناسان نظارت دوباره‌ای به مجوزهای مرحله قبل می‌اندازند و آن را بررسی و مطابقت می‌دهند و اگر مشکلی وجود نداشته باشد آن را امضا و تأیید می‌کنند.

صندوق و صدور سند ترخیص

صاحب کالا و تاجر باید پس از تأیید نهایی، هزینه تعیین شده از طرف گمرک را به صورت نقدی پرداخت کند و پس پرداخت این هزینه فیش پروانه سبز گمرک باری او صادر می‌شود. صاحب کالا می‌تواند اقدامات لازم برای خروج کالا از گمرک را شروع کند.

انبارداری و اجازه بارگیری

پس از صدور سند ترخیص کالا از گمرک بعد از تسویه حساب با شرکت حمل و نقل تسویه و پس از دریافت قبض انبار و مدارک م مجوز بارگیری کالاها از گمرک صادر می‌شود و باید هزینه انبارداری کالا هاپرداخت شوند. این هزینه در گمرک‌های مختلف متفاوت است اما به به صورت کلی موارد زیر را شامل می‌شود:

هزینه تخلیه و بارگیری، بیمه کالا، مدت زمان ماندن کالا در انبار.

خروج کالا از گمرک

پس از طی شدن تمامی مراحل که در بالا بررسی کردیم صاحب کالا می‌تواند بیجک انبار را از انبار دار گمرک دریافت کند، انباردار پس از کنترل پروانه سبز گمرکی مهر خروج کالا را صادر می‌کند و صاحب کالا می‌تواند برای بارگیری کالا، وسیله نقلیه خود را را وارد گمرک کند. در این مرحله کالا مجدد بررسی می‌شود و در نهایت اجازه خروج کالا از گمرک داده می‌شود.

مشاوره با کارشناسان آریا حمل: ۰۹۳۵۸۷۰۰۳۲۱ و ۸۶۱۲۱۰۰۰-۰۲۱

وبسایت: ariahaml.com

https://ariahaml.com/?p=۸۶۴

این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.