پس از شکست تلاشها و فعالیتها در راستای توقف اقدامات و تعرضات دامنهدار و گسترده اسرائیل به منظور یهودیسازی قدس و سیطره بر مسجدالاقصی، اصرار و پافشاری اسرائیل به منظور تحقق اهداف خود در تبدیل شهر قدس به پایتخت یکپارچه اسرائیل همچنان ادامه دارد و رژیم اشغالگر با روشها و شیوههای مختلف به حفاری پرداخته، زیرگذرهای جدید میسازد و به محو آثار اسلامی و جایگزینی آثار یهودی میپردازد.
تاریخسازی؛ راهکار صهیونیستها برای یهودیسازی قدس
این در حالی است که شیخ عکرمه صبری رئیس شورای عالی اسلامی فلسطین و خطیب مسجدالاقصی بر نبود جایگاه فعال و مؤثر مسلمانان و سازمانهای اسلامی تأکید کرد، راهکارهای بینالمللی را در مبارزه با آن بینتیجه خواند و گفت: رژیم صهیونیستی با اقدامات خود سعی در تاریخسازی دارد، به طوری که با کشف آثار مکشوفه آن را منسوب به دوران یهودیان قدیم و ارتباط آن با تاریخ عبری قدیم میداند.
شیخ رائد صلاح رهبر جنبش اسلامی فلسطین نیز در داخل مسجدالاقصی به حقایقی خطرناک درباره فعالیتهای اسرائیل اشاره کرد و اظهار داشت که اسرائیل با حفاری و ساخت و سازهای مکرر امکان ورود یهودیان به مسجدالاقصی را فراهم می کند، اسناد موجود نشانگر این مطلب است که ساخت زیر گذر دیگر که بتازگی به آن پرداخته است میان مسجد قبله ای و قبه الصخره رؤیای صهیونیست را محقق میکند و می توانند هیکل موهوم را میان دو مسجد قرار دهند. اما این زیرگذر مکشوفه به رغم تلاشهای اسرائیل بسته شده و تاکنون هیچ زیرگذری کشف نشده است.
آنچه مسلم است این است که اسرائیل اشیاء و آثاری را در مسجدالاقصی یافته که آن را به دوران هیکل موهوم نسبت داده است. مفتی اعظم قدس در این مورد ضمن رد کردن این ادعاها تصریح کرد: آنچه کمیته آثار باستانی رژیم اشغالگر اسرائیل در میان حفاریها به دست آورده به دوران هیکل موهوم تعلق ندارد و این انتساب دروغ و افترائی بیش نیست.
مؤسسه اسرائیلی ادعا کرد که قطعات باستانی مکشوفه شامل ابریق، ظروفی خاص و استخوان حیوانات هستند که در بخش جنوب شرقی مسجد یافته شده است که بنا به ادعای اسرائیل تاریخ آن به دوران هیکل اول یعنی سال 586 باز می گردد که بر اساس مستندات تاریخی کاملاً مطرود اعلام شد.
این مسئلهای است که شوراها و سازمانهای بین المللی و اسلامی بویژه اتحادیه عرب و سازمان کنفرانس اسلامی باید به منظور توقف تعرض به مقدسات فلسطین بویژه مسجدالاقصی تلاش کرده و مانع یهودیسازی قدس و مسجدالاقصی شوند. همان کاری که مدتهاست به موضوعی مندرس و کهنه تبدیل شده است و باید منتظر بود که اسرائیل در ادامه حفاریها، اکتشافات و فعالیتهای خود چه راهکاری برای یهودیسازی قدس و تعرض به مسجدلاقصی مییابد.
دعوت از یهودیان برای یورش به مسجدالاقصی
اخیراً مؤسسه آبادانی مقدسات اسلامی الاقصی دریافته است: یهودیان طی تلفنهایی از یکدیگر برای یورش به مسجدالاقصی دعوت و طی این تلفنها در مورد چگونگی ورود به مسجدالاقصی با یکدیگر مشورت میکنند. در بخشی از این گفتگوهای تلفنی آمده است که یهودیان از یکدیگر به صورت روزانه دعوت میکنند تا نزدیک مسجدالاقصی تجمع کرده و سپس به منظور اقامه نماز به آن حمله کنند.
این نوار ضبط شده به تشریح چگونگی ورود و روند ادای آداب و رسوم دینی در مسجدالاقصی می پردازد و رادیوهای محلی در این راستا همکاری میکنند. در این نوار ضبط شده چگونگی ورود به مسجدالاقصی ( از طریق باب المغاربه) و چگونگی یورش زنان و مردان یهودی و وسعت یورشها به مسجدالاقصی شرح داده شده تا آنها بسرعت بتوانند هیکل موهوم را در آنجا نصب کنند.
مؤسسه الاقصی در پی این نوار صوتی تأکید کرد: گروههای یهودی از سوی مؤسسه اسرائیلی به منظور ترویج و دعوت روزانه به مسجدالاقصی به صورت گروهی و ادای آداب و رسوم دینی در آن مورد حمایت قرار میگیرند. این مؤسسه در ادامه نسبت به این دعوتها هشدار داد و گفت: یورشبران به مسجدالاقصی به میزان قابل ملاحظه ای افزایش یافتهاند، به طوری که تعداد آنها روزانه به 1 هزار و 500 نفر رسیده است.
مسلمانان برای نجات مسجدالاقصی تلاش کنند
مؤسسه آبادانی مقدسات اسلامی الاقصی با صدور بیانیه ای یهودی سازی قدس، تعرض به این شهر و اطراف مسجدالاقصی را منافی قوانین بین المللی خواند و اعلام کرد: یهودی سازی و تعرض به آثار مسلمانان با همه قوانین بین المللی مخالف است و رژیم اشغالگر اسرائیل به منظور سیطره بر قدس دهها ساختمان و خانه مسکونی فلسطینیان را تخریب کرده است.
مؤسسه الاقصی در ادامه این بیانیه به تسریع اجرای هر یک از طرحهای اشغالگران اشاره کرد و یاد آور شد: ما از کشورهای اسلامی و مردم فلسطین می خواهیم که اقدامات رژیم اشغالگر اسرائیل را با تلاشهای خود و تدابیر خود خنثی کنند .
نمایشگاه کتابهای ادیان آسمانی در فلسطین برگزار شد
به منظور تقریب و تسامح میان ادیان سه گانه آسمانی اسلام، مسیحیت و یهودیت نمایشگاه کتابهای سه گانه آسمانی از 5 تا 7 آذر ماه در نابلس فلسطین برگزار شد.
نخستین نمایشگاه کتابهای سه گانه آسمانی که با نظارت فرهیختگان و شورای انجیل فلسطین از دوشنبه 5 آذر ماه در نابلس آغاز و بیش از 1 هزار کتاب از ادیان آسمانی اسلام، مسیحیت و یهودیت در آن به نمایش گذاشته شد. در نمایشگاه و طی نشست خبری شخصیتهای اسلامی، مسیحیت و یهودی از شهرهای مختلف فلسطین مشارکت کردند.
در این مراسم عطاء الله حنا رئیس اسقفهای ارتدکس بیت المقدس با اشاره به اینکه نمایشگاه نشانگر فرهنگ ملت فلسطین است، تصریح کرد: تسامح دینی و احترام به همه ادیان مقدس و رسالتهای آسمانی از اهداف برگزاری این نمایشگاه است.
شیخ تیسیر تمیمی قاضی القضات فلسطین افزود: در شرایطی که این نمایشگاه تسامح میان ادیان آسمانی را خواستار است، رژیم اسرائیل در قدس فجیع ترین جرایم را در راستای تحقیر و خوار کردن ادیان انجام می دهد، به طور مثال مانع از نماز خواندن مسلمانان در مسجدالاقصی شده و به تأسیس کنیسه نزدیک مسجدالاقصی می پردازد.
اهانت کنندگان به اسلام باید جریمه و مجازات شوند
عبدالعزیز بن عثمان تویجری مدیر کل سازمان تربیت، علوم و فرهنگ اسلامی ( آیسیسکو) در پی افزایش اهانت به اسلام و مقدسات اسلامی طی بیانیه ای تصریح کرد: کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی و کشورهای وابسته، با این تصمیم در خصوص صدور مصوبه مذکور موافقت کرده اند .
وی این اقدام را در شرایطی که تعرض به انبیاء و مقدسات الهی و دینی افزایش یافته بسیار ضروری اعلام و سکوت در مقابل چنین اقداماتی را غیرممکن خواند و با اشاره به اینکه آزادی بیان از حد و مرزهای احترام به مقدسات دینی در میان ملتها تجاوز نمی کند، یادآور شد: اداره های غربی با این رویکرد به این مسئله نگاه نکرده و مسئله آزادی بیان را با اهانتهای خود به مقدسات دینی مطرح می کنند.
وی با اظهار تأسف از چگونگی تعامل و برخورد سازمانهای غربی با مسائل ملت مسلمان افزود: در مورد اهانت به ادیان و انبیاء الهی باید جایگاه کشورهای اسلامی در دفاع از حضرت محمد (ص)، دیگر انبیاء و مقدسات دینی ثابت و مشخص شود، با وجود همه حساسیتهایی که وجود دارد، اما هنوز هیچ اقدامی صورت نگرفته است.
سیاستمداران مسلمان باید برای ارتقاء صلح جوامع اسلامی فعالیت کنند
عبدالعزیز بن عثمان تویجری مدیر کل سازمان تربیت، علوم و فرهنگ اسلامی ( آیسیسکو) درباره نقش و جایگاه دیپلماتهای مسلمان در مراکش سخنرانی و با اشاره به اینکه مسلمانان باید از حقوق خود و دیگر ملتهای مسلمان دفاع و برای مسائل امت اسلام چاره جویی کنند، اظهار داشت: هدف مشترک سیاستمداران مسلمان باید تأکید بر ارزشهای اسلامی باشد .
دکتر تویجری با تأکید بر اینکه اندیشه همبستگی اسلامی در تأثیر اسلام بر قوانین بین المللی تبلور یافته، تصریح کرد: مسئله تشریک مساعی و تلاش کشورهای اسلامی در سازمانهای بین المللی اهمیت بسیاری دارد که دعوت به گفتگوی تمدنها از اساسی ترین مسائل آن به شمار می رود. اندیشه گفتگوی میان تمدنها و فرهنگها جهت تثبیت ارزشهای گفتگوی میان فرهنگها و تمدنهای انسانی از اهمیت و جایگاه مهمی برخوردار است و انسان معاصر را با داشتن مشکلات و مسائل فراوان به سوی آرامش، امنیت و صلح پیش برد.
تفاوتهای رویکرد جابری و ارکون به قرآن
یوسف هریمه محقق و نویسنده مغربی به بررسی دیدگاه اندیشمندان معاصر عرب چون محمد عابد الجابری و محمد ارکون و به تبین اندیشههای آنها در رابطه با قرآن پرداخت و با اشاره به اینکه محمد عابد الجابری مقالات بسیاری درباره قرآن دارد که بیشتر آنها واکنشهای بسیاری از سوی نهادها، فرقهها و یا افراد مختلف در پی داشتهاند، افزود: وی آزادانه بر تصور خود چه با نتایج آن موافق یا مخالف باشیم، باقی مانده است. اما نقدهای وی در این مقالات خود مبتنی بر یک ایدئولوژی قرار میگیرند. ساختاری که الجابری در طرحهایش به آنها تکیه می کند، ساختار روایی مبتنی بر فرهنگ روایی است و به ما نسبت به این فرهنگ که پیشینیان از آن بهره میگرفتند، تذکار میدهد. او در دیدگاههایش به ساختار متن اصلی بدون توجه به تاریخ آن اعتماد و تکیه نمیکند.
بر اساس یک رویکرد متن خود را مانند انسانی که هیچ ارتباطی با تاریخ یا جغرافیا ندارد، مطرح نمیکند. اما منطق روایی به ما این اجازه را میدهد که از این احوال گذر کنیم و بر اساس ساختار لفظی یا موضوعی بدون آنکه به منظور رسیدن به نتایج معین روایات خارجی را جذب کنیم، به قرآن و بررسی آن بپردازیم. جابری معتقد به این رویکرد است.
این محقق مغربی در ادامه دیدگاه محمد ارکون درباره قرآن را آورد و گفت: شاید مهمترین دستاورد در نوشتههای ارکون معرفت عمومی اسلام باشد. تکوین فکری او به نشو و نمای ریشههای غربی و استفاده از علوم و دانش او خدمت میکند. به نظر ارکون تجربه انسانی و روشنگری درعلوم مختلف به منظور دفاع از تحقیقات قرآن لازم هستند. ارکون در مقالات خود درباره قرآن ابزارهای معرفتی جدیدی را برای تفسیر (چون ابزار عملیات تفکیک زبانی) به کار گرفته است.
تقریب میان تمدنهای مختلف تأکید بر ارزشهای مشترک است
ایاد مدنی وزیر فرهنگ و اطلاع رسانی عربستان در همایش " گفتگوی تمدن اسلام و چین" به اهمیت روابط فرهنگی میان چین و جهان اسلام اشاره کرد و اظهار داشت: تقریب سیاسی، تبادل تجاری و همکاری در زمینه تکنولوژی و اقتصادی و همه امور زنده از اهمیت برخوردار است، اما تبادل فرهنگی ریشه ای عمیق تر و با اهمیت تری دارد .
وزیر فرهنگ و اطلاع رسانی عربستان با تأکید بر اینکه تقریب میان جهان اسلام و چین تأکید بر آرامش و امنیت در همه جهان است، یادآور شد: به این وسیله می توان بر ارزشهای بزرگتر جامعه و ارزشهای مشترک چون صداقت، عدالت، صلح و آزاد اندیشی تأکید کرد. جهانی شدن فرصتی بی سابقه است که به معنی ذوب شدن فرهنگها و جوامع در یک قالب نیست، بلکه فرصتی مغتنم برای ارائه تنوع، تکثر و عمق هر فرهنگ به شمار می رود که تعبیر آن از طریق دستگاههای مختلف باید معرفی و تبادل شود.
یانگ فوتشانگ معاون وزیر خارجی سابق چین با اشاره به همکاری میان کشورهای اسلامی و چین گفت: تلاشهای بسیاری از سوی طرفین به منظور افزایش این همکاریها انجام شده که در راستای ارتقاء گفتگوی میان تمدن اسلام و چین نقش بسزایی داشته است. این همایش وسیله ای مهم در چارچوب همکاری چین و جهان اسلام محسوب می شود و زمینه هایی برای ارتباط، همکاری و همفکری طرفین را ایجاد خواهد کرد .
قرضاوی حمایت از طرح "رحمت برای جهانیان" را ضروری دانست
شیخ یوسف القرضاوی رئیس اتحادیه جهانی علمای مسلمان خواستار حمایت از طرح " رحمت برای جهانیان" به منظور یاری نبی اکرم شد و اظهار داشت: با توجه به تعالیم و ارزشهای دین اسلام و شرایط معاصر، حمایت از این طرح جهانی ضروری است .
وی با اشاره به اینکه این طرح به گروه یا دولت خاصی اختصاص ندارد، بلکه برای همه مسلمانان است که باید به بهترین وجه چه مادی و چه معنوی از آن حمایت کنند، افزود: مسلمانان حمایتهای خود را در چارچوب معرفی حضرت محمد و رسالت او در راستای تبیین شیوه زندگی نبی اکرم به منظور مقابله با بحرانهای اخیر تصاویر اهانت آمیز اعلام کنند.
این طرح با معرفی حضرت محمد و اسلام و شیوه زندگی می باشد که به زبانهای مختلف خواهد بود. به واسطه این طرح از طریق سایت اینترنتی مقالات مرتبط با پیامبر اسلام به زبانهای مختلف ارائه و کمکهای مادی نیز از این طریق برای معرفی هر چه بهتر پیامبر دریافت می شود .
سنگهای تاجمحل پاکیزه میشوند
تاجمحل به عنوان یکی از ساختمانهای اسلامی در هند دارای معماری و تزئینات بسیار زیبایی است که در معرض آلودگی هوا در حال فرسایش است، اما طی تدابیری قرار است که این بنای تاریخی با مخلوطی قدیمی نظافت و پاکیزه شود. طی دهه های گذشته سنگهای مرمر و سفیدین بنای تاریخی تاج محل در معرض آلودگی محیط زرد و آلوده شدند و با توجه به اینکه این ساختمان باستانی در شهر آگرا در 200 کیلومتری جنوب شرقی دهلی نو قرار دارد، مجاورت با کارگاههای صنعتی و محیطی جرم گرفتگی این بنا را افزایش داده است.
آگرا پایتخت سلاطین مغول مسلمان بوده و این ساختمان تاریخی نیز دستاورد و شاهکار عمرانی قرنها پیش به شمار می رود و قرار است که طی عملیاتی، بنای باستانی تاج محل با مخلوطی از خاک، شیر، دانه های مخصوص گیاهی و سنگ آهک شسته شود. در اسناد موجود از دوران مغولها در قرن 16 میلادی این مخلوط وجود داشت و اینک در ایتالیا برای نظافت آثار باستانی از آن استفاده می کنند.
گزارشهای پارلمان هند نشان می دهد که تغییرات آب وهوایی، بارندگی، دود کارخانه های نزدیک در آلودگی این بنا تأثیر بسیاری داشته است. این در حالی است که دادگاه عالی هند در سال 1996 دستور داد تا صدها کارگاه صنعتی نزدیک این اثر باستانی را که سموم ناشی از فعالیت آنها بر این بنا تأثیر می گذارد تعطیل کنند.
دکتر بورمان مدیر گردشگری شهر آگرا گفت: مخلوط خاک تجربه ای است که 6 سال پیش نیز از آن استفاده شده است و در حفظ دیوارها و سنگهای خارجی این بنا تأثیر داشت و دوباره پس از 6 سال از آن استفاده می شود. کارشناسان می گویند که سطح آلودگی در شهر اگرا به عنوان خطر واقعی و عامل اصلی تخریب این بنای باستانی و معماری است و حکومتهای محلی باید بر این مسئله اهتمام ورزند، چرا که تاج محل رمز عشق واقعی به شمار می رود که امپراتور هند دستور ساخت آن را برای همسر محبوبش ممتاز محل در قرن 17 میلادی داده است و اینک با داشتن روزانه حدود 20 هزار توریست، در رتبه پنجم از عجایب هفتگانه دنیا قرار دارد.
همکاری تونس و مصر برای ارتقاء گفتگوی فرهنگها و ادیان
در سومین گردهمایی کمیته مشترک تونس و مصر توافقنامه ای میان طرفین به امضا رسید که طی آن قرار است دو همایش علمی مشترک در تونس و قاهره به منظور تبادل اطلاعات، برنامه ها و کارشناسی در زمینه توسعه فعالیتهای ائمه جمعه، مبلغان و ساماندهی آنها برگزار شود .طی این همایشها ارتقاء رسالت ائمه جماعات و اطلاع رسانی آنها به مردم بررسی می شود.
تلاش برای تحکیم و تثبیت ارزشهای دین اسلام و سهیم شدن در گفتگوی بین تمدنها و ادیان نیز در این همایشها بررسی خواهند شد. فعال سازی همکاری در زمینه تبادل کارشناسی در بیداری حجاج، تبادل کتاب و نشریه هایی که وزارت دینی تونس و مصر منتشر می کنند، همچنین سهیم شدن در خدمت رسانی به فرهنگ دینی مناسب، دوری از ابعاد مختلف شبهات، گرایشهای غلوآمیز، تحجر و فعالیتهای افراطی به واسطه این توافقنامه بررسی می شوند.
فعالیت مؤسسه اسلامی توسعه تجارت آغاز میشود
مؤسسه بینالمللی اسلامی توسعه تجارت که در شورای توسعه بانک اسلامی عضویت دارد، از 20 دی امسال فعالیت خود را آغاز میکند. در پی برگزاری پنجمین گردهمایی اعضای شورای مؤسسه بین المللی اسلامی توسعه تجارت در امارات که با حضور رؤسای این شورا برگزار شد، مسائل مرتبط با آمادهسازی فعالیتهای مؤسسه مورد بررسی قرار گرفت تا از اوایل سال آینده فعالیت خود را آغاز کند.
هدف این مؤسسه تشریک مساعی در تثبیت قدرت در کشورهای اسلامی به منظور افزایش صادرات و اجرای برخی از برنامههای تجارتی است. ارتقای تجارت میان کشورهای عضو تا سال 2015 از 14 درصد به 20 درصد و توسعه سرمایه گذاری با هدف خدمت رسانی به بانک توسعه اسلامی از برنامه های این مؤسسه مالی به شمار میروند.
استفاده از ابزارهای مالی بر اساس مبانی و احکام شریعت اسلام، توسعه تجارت میان کشورهای عضو، برنامهریزی برای سرمایهگذاری، بر آورده کردن نیازهای کشورهای اسلامی و سرمایه گذاری در واردات کشورهای عضو از دیگر برنامههای این مؤسسه هستند.
همایش "شهر فاس و علوم اسلامی" در مغرب برگزار میشود
همایش "شهر فاس و علوم اسلامی" از سوی سازمان تربیت، علوم و فرهنگ اسلامی (آیسیسکو) به مناسبت انتخاب فاس به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام 13 تا 15 آذر ماه در مغرب برگزار میشود.
محورهای این همایش بررسی آثار باستانی شهر فاس مانند مسجد قرویین و دیگر مساجد و مراکز علمی، دیوارها، بیمارستانها، باغها و گردشگاهها هستند. معرفی علمای مشهور این شهر که در تفسیر، فقه، اصول، تصوف و دیگر علوم پیشگام بودند، از محورهای دیگر این همایش به شمار میروند.
کارگاه "گردشگری در کشورهای اسلامی" برگزار میشود
کارگاه "گردشگری در کشورهای اسلامی" با هدف اهتمام به آثار باستانی و تاریخی کشورهای اسلامی و جذب گردشگر، 12 تا 15 آذرماه از سوی سازمان تربیت، علوم و فرهنگ اسلامی ( آیسیسکو) با همکاری شورای جهانی دعوت به اسلام و همکاری کمیته ملی آموزش و پرورش و فرهنگ تونس در تونس برگزار می شود.
کارگاه بیداری و اهتمام به بعد فرهنگی گردشگری، سهیم شدن در توسعه مهارتهای گردشگری در کشورهای اسلامی، ارتقاء سطح گردشگری و جذب گردشگر در کشورهای اسلامی، توجه به آثار باستانی و تاریخی کشورهای اسلامی طی این همایش بررسی می شوند.
محور اصلی این همایش آثار تاریخی و فرهنگی گردشگری در کشورهای اسلامی وسیله ای برای ارتباط تمدنها به شمار می رود. طی این همایش کارشناسان کشورهای امارات، اردن، تونس، عربستان، بحرین، عمان، سوریه، لبنان، فلسطین، مصر، سودان، قطر، لیبی، مراکش، موریتانیا و الجزایر مشارکت می کنند.
برنامه "به سوی مکه" در عربستان پخش میشود
برنامه "به سوی مکه" از مجموعه برنامههای اطلاع رسانی و آگاهی دهی درباره مناسک حج و آداب و رسوم آن، همزمان با ایام حج از شبکه تلویزیونی عربستان پخش می شود. برنامه " به سوی مکه" بخشهایی چون شوق رسیدن به مکه و مدینه، داستان حضرت ابراهیم (ع)، احکام روز عرفه را شامل می شود .
همچنین برنامه های دیگری که اطلاع رسانی غیر مستقیم از طریق برنامه های تلویزیونی، رادیویی و روزنامه های متنوع و اطلاع رسانی مستقیم از طریق سخنرانی، نشست، ارائه دروس علمی، وعظ، ارشاد، خطبه های نماز جمعه و زیارتهای مختلف است نیز از طریق این برنامه به 25 زبان ارائه می شود.
همایش "وحدت اسلامی" در عربستان برگزار میشود
همایش " وحدت اسلامی" با هدف انسجام و همکاری میان مسلمانان و تأکید بر ارزشهای تسامح و صلح با مشارکت علمای دین شیعه و سنی عراق در مکه مکرمه در موسم حج برگزار میشود. رساندن رسالت اسلام به جهان، تمسک مسلمانان به صلح، برادری، همکاری، مبارزه با خشونت و ترور از موضوعات مورد بررسی در این همایش به شمار میروند.