فضلالله عمرانی کارگردان نمایش «گزارش مفتوحه تنگه فنی» که در بخش مسابقه تئاتر ایران چهل و دومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر حضور دارد و در اولین و دومین روز جشنواره تئاتر سالن سمندریان تماشاخانه ایرانشهر روی صحنه میرود، درباره موضوع این اثر نمایشی به خبرنگار مهر گفت: موضوع «گزارش مفتوحه تنگه فنی» درباره تلمبهخانه تنگه فنی و روایتی مستندوار از ۵۲ بار بمباران این مکان در زمان جنگ تحمیلی است؛ تلمبهخانه تنگه فنی اولین بار در ۲۶ تیر ۵۹ و قبل از آغاز جنگ تحمیلی بمباران شد چون شریان اصلی پمپاژ نفت ایران بوده است. این نمایش درباره مهندسان و کارگرانی است که آن جا را خالی و رها نکردند و زیر بمباران تلمبهخانه را تعمیر میکردند که تعطیل نشود.
وی ادامه داد: همزمان با روایت مستندگونه از افرادی که در تلمبهخانه تنگه فنی بودند، درامی عاشقانه نیز در نمایش شکل میگیرد. همچنین شخصیتها هم قصهای از سرگذشت خود دارند.
عمرانی با اشاره به حضور ۷ بازیگر مرد و یک بازیگر زن در نمایش «گزارش مفتوحه تنگه فنی»، گفت: ناصر آویژه، شهروز آقایی پور، سیدجواد حسینی، امید رهبر، امیرحسین فروتن، روح الله فرهنگ دوست، مهتاب وجدانی، عباس علیرضا، بازیگران این اثر نمایشی هستند.
کارگردان «گزارش مفتوحه تنگه فنی» درباره روند تولید این اثر نمایشی، توضیح داد: از ۳ ماه پیش نمایش را برای شرکت در بخش تولیدات تازه تئاتر ایران ارائه دادیم. همچنین متن اثر که نوشته محمدرضا آریانفر است برگزیده جشنواره ملی نمایشنامه نویسی نفت شد. تمرینها را هم تقریباً از ۳ ماه پیش شروع کردیم تا اثر هم برای اجرای عمومی و هم حضور در جشنواره تئاتر فجر آماده شود.
وی درباره برنامهریزی انجامشده برای اجرای عمومی این نمایش، یادآور شد: فعلاً با هیچ سالنی صحبت نکردهایم زیرا هزینه سالنهای خصوصی بالا است و ما تهیهکننده شخصی داریم. محمدمهدی مهرانفر که دوست دارد در حوزه ارزشهای دفاع مقدس سرمایهگذاری کند، به عنوان تهیهکننده کار و رضا خضرایی هم به عنوان مدیرتولید حضور پیدا کردند و شروع به کار کردیم. متأسفانه از هیچ نهاد دولتی علیرغم اینکه به سازمان بسیج هنرمندان، روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران و بنیاد حفظ و نشر ارزشهای دفاع مقدس مراجعه کردیم، یک ریال هم مورد حمایت قرار نگرفتیم. تمام هزینههای این کار سنگین بر عهده مهرانفر بوده است.
عمرانی درباره شیوه اجرایی «گزارش مفتوحه تنگه فنی»، اظهار کرد: چون متن روایتگر افرادی است که قصه خود را روایت میکنند و شهید شدهاند؛ قصهای که هیچکس نشنیده و بخشی از خاطرات دفاع مقدس است، اجرا به صورت سوررئالیستی روایت میشود و در شیوه اجرایی سعی کردیم از شیوه فرمالیستی نیز بهره ببریم. در طراحی صحنه و نور هم از سبک اکسپرسیونیستی بهره بردهایم.
این کارگردان تئاتر از اقدامی خودجوش درباره بیمه اعضای گروه «گزارش مفتوحه تنگه فنی» خبر داد و گفت: چون کار ما یک کار سنگین کارگاهی است و از فلز، آهن و ارتفاع در طراحی صحنه استفاده شده و میتواند باعث بروز حادثه برای بازیگران شود، به پیشنهاد آقای ناصر آویژه که سالها است در تئاتر کشور زحمت میکشد، تصمیم گرفتیم کل گروه را بیمه کنیم. در این راستا با یکی از شرکتهای بیمه صحبت کردیم و همراه ما شد و تهیهکننده جوان ما هم با هزینه شخصی خود این اقدام را انجام داد.
وی که از دوره سی و چهارم تا سی و هفتم جشنواره تئاتر فجر نیز حضور داشته و آثار مختلفی را روی صحنه برده است، درباره روند برگزاری جشنواره تاکید کرد: روند جشنواره در چند سال اخیر خوب بوده است اما بحثی که وجود دارد بحث حمایت مالی است که همیشه در تئاتر مطرح بوده است. دستمزدها در تئاتر خیلی پایین است در حالیکه تئاتر هزینه بردار است. کمکهزینههایی هم که در جشنواره پرداخت میشوند کم است ولی وسع دبیرخانه بیشتر از اینها نیست. جشنواره تئاتر فجر از معتبرترین جشنوارههای کشور است و در دورههای اخیر سعی در رفع نواقص آن بوده است.