دکتر ابراهیم تقی زاده در گفت و گو با خبرنگار مهر درباره آخرین وضعیت ساماندهی دانشگاه پیام نور گفت: در ارتباط با دانشگاه پیام نور ما جلسات متعددی را با دانشگاه فرهنگیان برگزار کردهایم و هنوز نیز در حال انجام آن هستیم که در رشتههایی که مورد نیاز دانشگاه فرهنگیان است و تعداد اعضای هیأت علمی ما نیز در آن رشتهها نسبت به تعداد دانشجویان بیشتراست؛ زمینه انتقال اساتید مذکور را به دانشگاه فرهنگیان فراهم کنیم که بیشتر در رشتههای علوم پایه و رشتههای متعددی است که دانشگاه فرهنگیان دارد.
وی ادامه داد: البته این کار به معنی تجمیع دانشگاه پیام نور با دانشگاه فرهنگیان نیست این گونه نیست که دانشگاه پیام نور به دانشگاه فرهنگیان واگذار شده باشد، ما فقط اعضای هیأت علمی مورد نیاز دانشگاه فرهنگیان را که تعداد آنها نسبت به دانشجویان بیشتر است را در راستای تفاهمنامه ای که با دانشگاه مذکور منعقد کردهایم به دانشگاه فرهنگیان منتقل میکنیم.
رئیس دانشگاه پیام نور افزود: همچنین مقرر شده که دانشگاه پیام نور فضاهای مورد نیاز دانشگاه فرهنگیان را در برخی استانها که برای دانشگاه امکان پذیر است تأمین کند.
وی ادامه داد: همچنین تفاهم نامهای هم با دانشگاه فنی و حرفهای منعقد کردهایم که به موجب آن مربیان دانشگاه به رشتههای مورد نیاز دانشگاه فنی و حرفهای منتقل شوند.
برنامه دانشگاه برای حفظ ۲۵۰ مرکز و واحد دانشگاهی
رئیس دانشگاه پیام نور افزود: موضوع دیگری که وجود دارد موضوع چابکسازی است، تا دانشگاه پیام نور با اقدامات کارشناسی که انجام داده بتواند این چابک سازی را در برخی از واحدهای خود اجرا کند. چشمانداز دانشگاه پیامنور این است که در گام اول تعداد واحدها و مراکز دانشگاه پیام نور را در حدود ۲۵۰ مرکز و واحد حفظ کرده و بتواند این مراکز را با بودجه دانشگاه مدیریت کند و هدف دیگر این است که وابستگی دانشگاه به بودجه دولتی کاهش یافته و نسبت اعضای هیأت علمی به دانشجویان دانشگاه متعادل شود.
وی ادامه داد: پیشبینی ما این است که تا انتهای سال ۱۴۰۳ مرحله اول مدیریت و چابک سازی دانشگاه انجام شود.
انتقال حدود ۱۵۰ عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور
وی افزود: درحالحاضر حدود ۱۵۰ عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور به سازمان تحقیات جهاد کشاوری، تعدادی هم به دانشگاههای مادر در استانها منتقل شدهاند این اساتید عمدتاً در رشتههای علوم پایه و برخی رشتههای علوم انسانی منتقل شدهاند.
رئیس دانشگاه پیام نور افزود: برخی رشتهها مانند حقوق، روانشناسی، مشاوره، مدیریت، حسابداری و برخی از رشتههای مهندسی از رشتههای پرمخاطب دانشگاه است که تعداد اعضای هیأت علمی آن حتی نسبت به دانشجو کم است و نیازمند جذب عضو هیات علمی در این رشتهها هستیم و در این رشتهها عضو هیات علمی را منتقل نمیکنیم. دانشگاه پیام نور حدود ۳۸۰ واحد و مرکز دانشگاهی دارد که باید بهتدریج آمایش و ساماندهی شود. همه مقررات و ضوابط دانشگاه بر اعضای هیأت علمی که به دانشگاههای مورد تفاهم منتقل میشوند حاکم است و اعضای علمی با حکمی که در دانشگاه پیام نور داشتند، منتقل میشوند.
وی ادامه داد: منتهی درمورد دانشگاه فرهنگیان تفاهمنامه منعقد شده ولی هنوز در مورد انتقال اعضای هیأت علمی به مرحله اجرای نهایی نرسیده است که ما منتظر اقدام از سوی دانشگاه فرهنگیان هستیم، دانشگاه پیام نور لیست خود را ارائه داده و منتظر فراخوان دانشگاه فرهنگیان است تا نتیجه را به دانشگاه پیام نور اعلام کند.
طرح تحولی دانشگاه پیام نور تدوین میشود
رییس دانشگاه پیام نور افزود: بههرحال ما تاکید داریم که خود بدنه دانشگاه پیام نور برنامهریزی مقتضی را انجام دهد، بنابراین طرح تحولی دانشگاه توسط خود دانشگاه ارائه خواهد شد تا وزیر علوم تحقیقات و فناوری در فرایند آن قرار گیرد.
وی افزود: در این طرح تحولی، از اقدامی که دانشگاه انجام میدهد صحبت میشود و آنچه که مورد انتظار است این است که اجازه دهند این کار و پیشنهاد لازم توسط خود مجموعه پیام نور صورت گیرد که با توجه به شناخت و اشرافی که نسبت به وضعیت دانشگاه دارد بتواند ماموریت نظام آموزشی منحصربهفردی که این دانشگاه با عنوان «نظام آموزشی باز، از راه دور و ترکیبی» دارد را با اقتضائات فعلی بهروز کرده و آن را برای وزیر علوم ارسال کند تا در صورت تأیید وی در فرایند تایید مراجع بعدی قرار گیرد.
دانشگاه پیام نور مجازی نیست
وی تاکید کرد: دانشگاه پیام نور نظام آموزشی باز، از راه دور و ترکیبی است نه مجازی، آنچه گاهی مطرح میشود که دانشگاه پیام نور مجازی است درست نبوده و دانشگاه پیام نور مجازی نیست اما برخی مواقع ممکن است از ابراز مجازی در برخی دروس استفاده کند.
به گزارش مهر، دکتر رجبعلی برزویی، دبیر ستاد علم، فناوری و نوآوری شورای عالی انقلاب فرهنگی، اخیراً اعلام کرد: در خصوص دانشگاه پیام نور مقرر شد وزارت علوم، تحقیقات و فناوری طرح ساماندهی دانشگاه پیامنور را مبتنی بر اساسنامه مصوب این دانشگاه در جلسات ۹۹ و ۱۰۰ شورای عالی انقلاب فرهنگی مورخ ۰۱/۰۹/۱۳۶۷ و ۰۸/۰۹/۱۳۶۷ ظرف مدت یکماه تهیه و به ستاد علم، فناوری و نوآوری ارائه کند و در صورت نیاز به اصلاح اساسنامه تغییرات مورد نظر را جهت نهاییسازی و تصویب در شورای عالی انقلاب فرهنگی به این ستاد پیشنهاد کند.
*الهام حاج رمضان