خبرگزاری مهر، گروه استانها - بهرام قربانپور: معنویت و رسیدن به تقرب الهی مراتبی دارد که با انجام برخی فرایض دینی و اعتقادی نظیر رعایت واجبات، ترک محرمات و ادای مستحبات میتوان به آن دست یافت.
«اعتکاف» یکی از فرایض دینی و اعتقادی است که در دین اسلام به آن تاکید بسیار شده است و نقل و قولهای فراوانی از ائمه اطهار و پیامبر گرامی اسلام برای اهمیت زنده نگه داشتن اعتکاف در کتب دینی و صحایف به چشم میخورد.
ایران همیشه متدین
مردم ایران از دیرباز در رعایت انجام فرایض دینی از جمله اعتکاف پیشرو بودند و اما پس از انقلاب شکوهمند اسلامی بسیاری از فرایض دینی که در پستوهای خانهها و به صورت مخفیانه انجام میشد، جامعیت پیدا کرد و از دل خانهها به دل شهر و حسینه ها و مساجد آمد. اگر بگوییم انقلاب اسلامی احیاگر فرهنگ ناب محمدی و بسیاری از فرایض دینی و اعتقادی بوده است، گزافه نگفتیم.
نیایش ۸ هزار نفری در گیلان
قبل از انقلاب به ویژه در زمان حکومت طاغوتی پهلوی پدر و پسر جامعه اسلامی در انجام فرایض دینی در تنگنا و مظلومیت قرار داشت و مزدوران پهلوی گاهاً بر اقامه عزای حسین (ع) هم بر نمیتابیدند اما با نواختن گلبانگ رسای انقلاب اسلامی در کوچه و پس کوچه ایران فرایض دینی هم از مظلومیت درآمد اگر چه در طول این چهل و اندی سال تلاشهای زیادی برای کمرنگ کردن اعتقادات مردم، سست کردن عقیدهها و تضعیف روحیه اعتقادی، ایمانی و معرفتی مردم از سوی دشمن صورت گرفته است اما ایمان راسخ و پیوند عمیق مردم با فرهنگ اسلامی که به واسطه گفتمان امامین انقلاب اسلامی در جامعه شکل گرفته تاکنون نقشههای ضد انسانی و اسلامی دشمن را بر آب کرده است.
طبق گفته «حجت الاسلام سعید مهدوی» مدیرکل تبلیغات گیلان حدود ۸ هزار گیلانی به نیت ۸ هزار شهید والامقام این استان در فریضه «اعتکاف» مشارکت داشته و حدود ۱۲۰ مسجد هم پذیرای معتکفان گیلانی است.
وارد مصلای بزرگ شهر رشت میشویم؛ سکوت عجیبی حکم فرما است جمعیت قابل توجهی دور هم نشستهاند و با توسل بر قرآن و در دستی دیگر دانههای تسبیح را برای حمد و سپاس از خداوند متعال و تضرع جستن به درگاه احدیت شماره میکنند.
زمزمههای ذکر گاهاً همراه با مویه هایی از دل جمعیت بلند میشود؛ چهرهها را که نگاه میکنید قریب به اتفاق نوجوان و جوان هستند چهرههای بشاش و نورانی، نسلی که فارغ از دنیای مادیات، هوش مصنوعی و فضای مجازی خودشان را به محفل اعتکاف رساند تا لحظاتی را بدون هیچ آلودگی سمعی و بصری با خدای خویش خلوت کنند.
فضیلتهای بی شمار یک فریضه
«سینا حسن پور» جوان رشتی که اولین سال حضورش را در محفل اعتکاف تجربه میکند، میگوید: حال و هوای اعتکاف روح بخش و شیرین است چنین حس قشنگ و حال خوب تاکنون برایم اتفاق نیافتاده بود.
وی با اشاره به پلشتیها و کج روی های زیاد در جامعه افزود: منشأ بسیاری از کج روی فاصله گرفتن از محافل اعتکاف و دیگر فرایض دینی است.
این نوجوان رشتی با بیان اینکه فضیلتهای اعتکاف بی شمار است، گفت: اعتکاف به انسان آرامش توأم با معنویت و تقویت روحیه ایمانی میدهد.
حسن پور معتقد است؛ اعتکاف فرصتی برای شست وشوی آلودگیهای گناه، مبارزه با نفس و نورانی ساختن دل و صفا بخشیدن به روح بوده و از برجستهترین مظهر بندگی در پیشگاه الهی است.
وی با تاکید بر لزوم احیای فرایض دینی به ویژه اعتکاف افزود: محافل اعتکاف سرمایههای معنوی و اعتقادی نظام اسلامی هستند و باید در بسط و گسترش آن کوشید.
این شهروند رشتی شورانگیزی محافل اعتکاف را پیش نیاز جامعه اسلامی دانست و بیان کرد: تقویت محافل دینی و اعتقادی نظیر اعتکاف جامعه را از بن بستها میرهاند.
حسن پور با اشاره به برخی رذیلتها و ناهنجاریها در جامعه اضافه کرد: برای فضیلت شدن رذیلتها باید به محافل قرآنی و دینی رجوع کرد و اینگونه محافل را رونق بخشید.
وی با اشاره به نیاز ضرورت دار جامعه امروز به فرهنگ اسلامی افزود: دنبال ترویج و نهادینه کردن ضد ارزشها است و از این رو تبیین ارزشها و بها دادن به فعالین فرهنگی و مذهبی بسیار اهمیت و ضرورت دارد.
اعتکاف کلید حل مشکلات
«میثم احمدی پور» یکی از جوانان رشتی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: اعتکاف یک سبک زندگی است که در آن میتوان مهارتهای خوب زیستن را تجربه کرد.
وی با اشاره به برکات و آثار فریضه اعتکاف افزود: اعتکاف فقط یک عمل دینی و اعتقادی نیست بلکه نسخه نجات بخش انسان است اگر به درستی به آن عمل شود.
این شهروند رشتی با اشاره به چندمین سال متوالی حضورش در مراسم اعتکاف بیان کرد: هر سال تجربه و خاطره جدیدتری در محافل اعتکاف برای من ثبت میشود.
احمدی پور با بیان اینکه اعتکاف منجر به گشایش کارها میشود، گفت: بسیاری گرهها و چالشهای زندگی انسان در طول سال در شبهای قدر و اعتکاف گشوده میشود.
وی با اشاره به عدم شناخت و معرف نسبت به فضائل اعتکاف افزود: بسیاری از مردم از فضائل و مزیتهای محافل اعتکاف و دیگر فرایض دینی بی خبرند
این شهروند رشتی با اشاره به حضور پرشور جوانان و نوجوانان در محافل دینی بیان کرد: تقویت نگاه اعتقاد در بین جوانان و نوجوانان در شرایط فضای مسموم و غبارآلود جامعه بسیار اهمیت دارد و باید مورد توجه قرار گیرد.
احمدی پور مردم گیلان را مردمانی معتقد و انقلابی برشمرد و اضافه کرد: غیرت دینی گیلانیها در طول تاریخ زبانزد بوده است و از این رو در برپایی مراسم و محافل دینی و اعتقادی سنگ تمام میگذارند.
شبهای اعجاز انگیز
بعد از گپ و گفت کوتاه با معتکفان مصلای رشت خودم را به بقعه خواهر امام رضا (ع) این شهر رساندم؛ معنویت از در و دیوار این مکان مقدس میبارید اینجا جمعیت متعادل بود و از هر قشری حضور داشتند از پیرمرد ۷۷ ساله گرفته تا نوزادانی که در گهوارههای خود به خواب رفتند.
چهره گریان و بغض آلود بانویی که در آن گوشه دیوار و در خلوت خود زار زار گریه میکرد و اشک میریخت توجهم را به خودش جلب کرد با طمانینه خاص و با سلام و احوالپرسی آرامشش را بر هم زدم.
این بانوی رشتی که خودش را اکرم حسینی معرفی کرد، گفت: شبهای اعتکاف معجزه میکند و معجزات الهی را در این شبها دیدهام.
وی در حالی که با چادر مهربانی اشکهایش را میشست، افزود: مردم وقتی به گره و مشکلاتی بر میخورند یاد خدا میافتند اما چه خوب است که در همه لحظات از یاد خداوند غافل نشویم.
بانوی رشتی با بیان اینکه اعتکاف و دیگر فرایض دینی به جامعه هویت می بخشد، گفت: برای رسیدن به تمدن نوین اسلامی باید هویتها و شاخصههای دینی را زنده نگه داریم.
حسینی با تاکید بر لزوم اشاعه فرهنگ دینی و اسلامی در جامعه بیان کرد: جامعه بدون فرهنگ دینی و اسلامی مدام در معرض آسیب و پلشتیها قرار دارد و در رسیدن به تعالی و سعادت ناکام خواهد ماند.
وی با بیان اینکه نگاه اعتقادی در ابعاد مختلف جامعه اثربخش است، افزود: انقلاب اسلامی با نگاه اعتقادی امامین انقلاب و با تاسی از فرهنگ عاشورا شکل گرفت و لذا برای توسعه فرهنگ دینی و اعتقادی بر نامه ریزی منسجمی داشته باشیم.
فکری برای تراز اعتقادی بکنید
«آرمیتا نقی پور» یکی از دختران نوجوان رشتی هم که در جمع معتکفان بقعه خواهر امام رضا (ع) رشت حاضر شده است، میگوید: خلوت نشینی و خلوت گزینی با خداوند متعال شیرینی و حلاوت خاصی دارد که غیر قابل تفسیر است.
وی با اشاره به پایین آمدن تراز اعتقادی برخی افراد جامعه افزود: حضور در محافل اعتکاف و برنامههای اعتقادی میتواند تراز اعتقادی جامعه را ارتقا ببخشد.
این شهروند رشتی با اشاره به مردمی سازی محافل دینی بیان کرد: یکی از محسنات اینگونه مراسم و محافل مردم پایه بودن آن است و هرچه مشارکت مردم در اجرای محافل دینی پررنگتر باشد اثربخش تر است.
تقی پور با بیان اینکه اعتکاف یکی از اسباب معرفت افزایی است، گفت: محافل دینی و مذهبی الزامات یک جامعه اسلامی هستند و باید مورد تبیین و واکاوی قرار گیرند.
وی با تاکید بر لزوم ظرفیت شناسی محافل دینی و اعتقادی افزود: برنامه محوری در محافل دینی میتواند دستاوردهای مثبت و سازندهای به همراه داشته باشد.