«روحالله ایزدخواه» نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار مهر، با تاکید بر اهمیت مشارکت مردم در انتخابات، اظهار کرد: متأسفانه چندین دوره است که انباشت مشکلات و مسائل کشور به ویژه در بحث اقتصادی، دستاویزی شده تا بعضاً برخی فعالان سیاسی بگویند که ما امسال رأی نمیدهیم و انتخابات را تحریم و با صندوق رأی قهر میکنیم که این مباحث نشان میدهد چنین افرادی، فلسفه جمهوریت را متوجه نشدهاند.
وی ادامه داد: اساساً جمهوریت به این معنا است که مردم نقش خود را در هدایت و اداره کشور ایفا کنند. فلسفه نهاد جمهوریت یعنی مجلس شورای اسلامی نیز همین است که هر جا مردم احساس کنند در فعالیتهای مسؤولان انحرافی ایجاد شده یا کشور دارد از ریل اصلی خود خارج میشود، در نهاد جمهوریت یا مجلس ایفای نقش کنند؛ به این صورت که افرادی اصلح را برای حضور در مجلس ترغیب کرده و به آنان رأی دهند و در ادامه نیز از آنان مطالبهگری کنند.
کاهش مشارکت، مجلس را ضعیف میکند
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مردم در سطوح مختلف میتوانند در جامعه مشارکت داشته باشند، تصریح کرد: عجیب است که عدهای از فعالان سیاسی میگویند به دلیل مشکلات کشور از جمله مشکلات اقتصادی، ما با صندوق رأی قهر هستیم؛ در حالی که همه باید به این نکته توجه داشته باشند که اگر مشارکت مردم در انتخابات کم شود، نهاد جمهوریت ضعیف شده و نمایندگان ضعیفی وارد مجلس شورای اسلامی میشوند.
ایزدخواه افزود: اگر پیش از انتخاباتی مدام به این بحث دامن زده شود که در این دوره از انتخابات، مشارکت مردم کم خواهد بود؛ طبعاً نخبگان و افراد اصلح و شایسته که میتوانستند به مجلس راه یابند، انگیزه پیدا نمیکنند که وارد این عرصه شوند. زمانی که فضای انتخابات سرد باشد، از چند جهت آسیب میزند؛ در وهله اول نخبگان برای نامزدی انتخابات مجلس وارد نمیشوند، همچنین گروههای مختلف مرجع که میتوانند نقش مهم هدایتگری و تعمیق شناخت مردم را ایفا کنند، فعال نمیشوند، فضای دو قطبی سیاسی در کشور باقی میماند و در نهایت هم نمایندگان ضعیفتری وارد مجلس شورای اسلامی میشوند. بعد از انتخابات نیز همان مردمی که میخواهند مطالبه کنند، قطعاً از مجلس ضعیف به جواب نمیرسند. پس مشارکت پایین در انتخابات یک سلسله پیامدهای منفی را به دنبال خواهد داشت.
وی بیان کرد: اگر مشکلات زیاد است و ناکارآمدیهایی وجود دارد، اتفاقاً باید انگیزه ما را در اینکه حضور و بروز مشارکت مردم را در انتخابات دوچندان کنیم، بیشتر کند. اگر من به عنوان یک نماینده مجلس ضعیف هستم و نتوانستم مطالبات رأی دهندگان را در این دوره تأمین کنم، اتفاقاً مردم باید با انگیزه بالاتری در انتخابات شرکت کنند تا نگذارند که من یا امثال من اگر عملکرد ضعیفی در مجلس داشتیم، مجدداً وارد مجلس شویم.
مجلس یکدست ضد گفتمان مردمسالاری دینی است
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: راه حل رفع مشکلات کشور، قهرکردن با صندوقهای رأی نیست و اتفاقاً مردم باید در فرایندهای متعدد حضور داشت باشند و نقش ملت فقط پای صندوقهای رأی نیست، بلکه مردم باید در فرایندهای متعدد تشکیل خانه ملت، نقش داشته باشند. در واقع، تشکیل خانه ملت یک فرایند است و فقط به روز رأیگیری خلاصه نمیشود که مردم را هر ۴ سال یک بار پای صندوقهای رأی بیاوریم و بعد به آنان بگوییم که در حاشیه بنشینید و ۴ سال بعد دوباره بیایید و رأی دهید.
ایزدخواه با انتقاد از «دوقطبیهای کاذب سیاسی» در کشور گفت: در وهله اول باید دو قطبیسازی را کنار بگذاریم و راهش آن است که همه سلایق سیاسی، فکری و علمی در مجلس حضور داشته باشند. در واقع، باید در مجلس تضارب آرا وجود داشته باشد و مجلس یکدست برخلاف منویات امام (ره) و مقام معظم رهبری و ضد گفتمان مردمسالاری دینی است. واقعاً نمیدانم از چه زمانی، سیاسیون و دو جناح اصولگرا و اصلاح طلب باب کردند که خوب است مجلس یکدست باشد.
ایزدخواه با بیان اینکه مجلس یازدهم تا حدی یکدست بود، گفت: مجلس باید به گونهای باشد که نمایندگانی از همه آحاد جامعه داشته باشد و همه گرایشها، سلیقهها، نسخهها و رویکردها باید در مجلس شورای اسلامی نماینده داشته باشند تا در مجلس تضارب آرا رخ دهد. علت آنکه در مجلس موافق و مخالف صحبت میکنند و چندین ماه طرحها و لوایح چکشکاری میشود، آن است که مطمئن شویم یک نظام جمعی در اداره کشور حاکم است و همه آحاد با یکدیگر نقش ایفا میکنند.
انتخابات را دوقطبی نکنیم
نماینده مردم تهران در مجلس تصریح کرد: اگر فضای انتخابات را دو قطبی کنیم، محصول این دو قطبی عمدتاً یکدستشدن مجلس خواهد بود و به ضرر مجلس تمام میشود. ریشه نارضایتی عمومی مردم هم ممکن است همین باشد که ما بیش از حد فضا را در دست دو جناح راست و چپ نگه داشتیم و نخبگان از حضور در مجلس و نشستن بر کرسی مجلس بی رغبت شدند.
ایزدخواه افزود: این موضوع باعث میشود که انگیزه مردم گاهی اوقات برای حضور در انتخابات کاهش یابد و پیش از انتخابات بگویند معلوم است که مجلس این دوره دست کدام جناح است، رأی ما چه تأثیری دارد و چه تغییری ایجاد خواهد کرد.
وی تاکید کرد: از سوی دیگر شناخت مردم از نامزدهای انتخاباتی باید بر لیستبندیهای انتخاباتی اولویت داشته باشد. با وجود این، متأسفانه یک موضوعی در گفتمان انقلاب شکل گرفته مبنی بر اینکه قبل از اینکه ببینند چه نمایندهای میتواند این دوره وارد مجلس شود و ما چه نمایندگانی میخواهیم، لیستهای انتخاباتی اولویت دارد.
ایزدخواه گفت: عدهای قبل از هر چیز، به لیستهای انتخاباتی توجه دارند و از روز اول به نامزدهای انتخاباتی میگویند که شما در کدام لیست انتخاباتی هستید و اصلاً نمیپرسند که شما چه انگیزه و توانمندی خاصی برای ورود به مجلس شورای اسلامی دارید.