معاون وزير نفت در امور بين الملل در گفت وگوي اختصاصي با خبرنگار اقتصادي مهر در باره آثار تجاري شدن شركت نفت و پرداخت بهره مالكانه توسط اين شركت گفت: امروزه سيستم بهره مالكانه در دنيا ملغي و ماليات جايگزين آن شده است .
هادي نژاد حسينيان افزود: در كشورهاي ديگر به منظور افزايش كارآمدي ، شركتهاي نفتي ماليات مي پردازند به عنوان مثال در كشور نروژ دولت تا 76 درصد سود از شركت هاي نفتي دريافت مي كند.
وي افزود : من اجراي بهره مالكانه را رد نمي كنم و حتي معتقدم با تجاري شدن ، عملكرد شركت نفت بسيار افزايش مي يابد اما امروزه در دنيا غير از بهره مالكانه روشهاي ديگري نيز اجرا مي شود.
وي تصريح كرد: با تجاري شدن و پرداخت بهره مالكانه شركت نفت خود صاحب پول و تكنولوژي مي شود و دولت نيز به عنوان كارفرما بر عملكرد او نظارت خواهد داشت.
نژاد حسينيان همچنين درباره ميدان نفتي آرش گفت: ايران وكويت همچنان برسر تعيين خط مرزي كشور با هم اختلاف دارند .
وي افزود : ايران در چند سال قبل خطي را به نام آي پك به عنوان خط مرزي مشخص و شركت شل نيز خطي براي كويتي ها به عنوان خط مرزي به نام " شل " تعيين كرده بود.
وي اضافه كرد : درميان اين دو خط منطقه اي وجود دارد كه ميدان نفتي آرش نيز در آن قراردارد و مورد اختلاف دو كشور از نظر مالكيتي است.
وي گفت: اين درحالي است كه ميدانهاي نفتي سروش و نوروز نيز در اين منطقه قرار دارند و ايران مدتها است كه از اين ميدانها بهره برداري مي كند بدون اينكه كويت مخالفتي داشته باشد.
به گفته نژاد حسينيان، درحال حاضر همسان نبودن اين دو خط از نظر حقوقي مهمترين عامل اختلاف دو كشور است.
وي اظهارداشت: كويت پيشنهاد داده كه يك خط وسط در اين منطقه ترسيم كنيم واين منطقه را به دو قسمت تبديل كنيم كه با اين اقدام ميدان نفتي آرش نيز به آنها تعلق مي گيرد و ايران موافقت نكرده است .
وي افزود: ايران حداقل به اين امر معتقد است كه بايد تمام ذخاير اين ميدان به طور مساوي تقسيم شود .
وي در پايان گفت : هنوز رقم دقيقي از ميزان ذخاير اين ميدان در دست نداريم .
تاریخ انتشار: ۱ اسفند ۱۳۸۲ - ۰۹:۳۷
اختلاف ايران و كويت برسر تعيين خط مرزي دو كشور و نحوه بهره برداري از ميدان نفتي آرش همچنان ادامه دارد.