سرپرست بخش اکولوژی موسسه تحقیقات شیلات از برگزاری جلسه ای در وزارت امورخارجه برای رفع موانع مبارزه بیولوژیکی با شانه دارها خبر داد و گفت: در صورت توافق پنج کشور حوزه دریای خزر مبارزه بیولوژیکی با شانه دار مهاجم دریای خزر آغاز می شود.

دکتر حسین نگارستان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه هرگونه اقدام در دریای خزر باید با موافقت 5 کشور ترکمنستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، روسیه و ایران برسد، گفت: مطالعات زیادی در زمینه مبارزه با شانه دارها با همکاری محققانی از کشورهای اوکراین، روسیه و ترکیه انجام و پیشنهادهایی همچون مبازره مکانیکی، فیزیکی و شیمیایی ارائه شد که مبارزه بیولوژیکی به عنوان کم خطرترین روش، مورد موافقت قرار گرفت اما کارشناسان و محققان کشور با این روش مخالفت کردند.

به گفته وی، در مبارزه بیولوژیکی از موجود دیگری به نام شانه دارخوار (Beroe Owata) که بومی آمریکا است استفاده می شود. در این روش شانه دار خوار به اکوسیستم دریای خزر وارد می شود  و با توجه به اینکه تنها منبع غذایی این موجود شانه دار است، منجر به کاهش و از بین رفتن شانه دار خواهد شد.

سرپرست بخش اکولوژی موسسه تحقیقات شیلات تاکید کرد: هم اکنون مقرر شده است برای اجرای این پروژه با هماهنگی وزارت امور خارجه جلسه ای با حضور کشورهای حوزه برگزار شود. 

وی با بیان اینکه شانه دارها جز در برابر عوامل فیزیکی مانند گل آلوده بودن آب و سرما به چیز دیگری حساس نیستند، تاکید کرد: افزایش این موجودات در فصل بهار اتفاق می افتد و بهترین زمان مبارزه با شانه دارها تابستان است. از سوی دیگر شانه دار خوار نیز در فصل تابستان در دریای سیاه یافت می شود. در صورت نتایج مثبت جلسه وزارت امور خارجه، می توان در تابستان آینده به مبارزه بیولوژیکی اقدام کرد. 

نگارستان با اشاره به برخی دلایل اختلاف نظر کشورهای حاشیه دریای خزر اظهار داشت: از میان کشورهای حوزه دریای خزر کشورهای ایران و جمهوری آذربایجان بیشتر و ترکمنستان و روسیه تا حدی از شانه دارها متاثر شده اند اما خطری متوجه کشور قزاقستان نشده است.

وی تعداد شانه دارها را در سالهای اول بین 2 تا 3 کیلو گرم در مترمربع ذکر کرد و به مهر گفت: در حال حاضر این میزان به 200 تا 300 گرم در متر مریع رسیده است و نسبت به گذشته کاهش یافته است.

مدیر پروژه تحقیقاتی مبارزه با شانه دار گفت: البته سیر نزولی شانه دار در دریای خزر نشانه خوبی نیست و این نشاندهنده کمبود منبع غذایی آنها یعنی (مواد غذایی مورد استفاده ماهی کیلکا) است. از آنجا که شانه دارها از این منبع تغذیه می کنند، شاهد کاهش روز افزون ماهیان کیلکا در دریای خزر هستیم.  

وی با بیان اینکه شانه داری که وارد دریای خزر شده است بومی اقیانوس اطلس است که از طریق آب توازن کشتیها وارد دریای سیاه و سپس از همین طریق وارد دریای خزر شده است، ادامه داد: قبل از دریای خزر، دریای سیاه از تهاجم شانه دارها لطمات زیادی دیده بود به طوری که صیادان، دریای سیاه را به سمت دریای مدیترانه ترک کردند که البته با ورود Beroe Owata یا شانه دار خوار به این دریا مشکل شانه دار از بین رفت.