به گزارش خبرنگار مهر مستقر در نمایشگاه رسانههای ایران، «ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری خود که امروز (دوشنبه ۳۰ بهمن ماه) در محل این نمایشگاه برگزار شد، اظهار کرد: همچنان در ایام پرشکوه پیروزی انقلاب اسلامی هستیم و فضای کشور پرشور و نشاط است. شاهد حضور باشکوه ملت ایران در یوم الله ۲۲ بهمن بودیم، ملت ایران همچنان با حضور وصف ناپذیر خود خاک ناامیدی و یاس را روی دشمنان این مرز و بوم پاشیدند.
وی ادامه داد: نمایندگیهای ایران در خارج از کشور برپا کننده جشنهای سالگرد پیروزی انقلاب و روز ملی بودند که شاهد مشارکت گسترده مقامات دولتی، پارلمانی و … در جشن پیروزی انقلاب بودیم. پیامهای متعددی را در سطوح سران، رؤسای دولتها، وزرای خارجه و … داشتیم که خطاب به رهبر انقلاب، رییسجمهور و وزیر خارجه ما بود و آنان روز ملی جمهوری اسلامی ایران را به مقامات ایران تبریک گفتند.
کنعانی گفت: دو انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری را پیش رو داریم که اطمینان داریم ملت ایران برای رقم زدن یک پیروزی دیگر برای انقلاب و کشور حضور پررنگی خواهند داشت.
شاهد پویایی چشم گیری در روابط خارجی ایران هستیم
وی افزود: دستگاه دیپلماسی کشور در شرف پایان دادن به یک سال پرتلاش دیگر است. در سایه ارشادهای حکیمانه رهبر انقلاب و نگاه دولت مبنی بر گسترش روابط با کشورهای آسیایی، شاهد پویایی چشم گیری در روابط خارجی ایران بودیم. تاکید بر توسعه روابط با همسایگان، پیشرفتهای خودش را نشان داد.
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: در سایه نگاه به توسعه روابط اقتصادی، علاوه بر کشورهای همسایه با کشورهای دور دست هم ارتباط داریم.
کنعانی گفت: در سایه توصیه رهبر انقلاب، دولت توسعه روابط اقتصاد محور را در دستور کار خود قرار داده است. امیدواریم بتوانیم انتظارها و توقعات به حق ملت ایران را محقق کنیم و شرایط اقتصادی بهتری را در روابط خارجی و معیشت مردم رقم بزنیم.
رژیم صهیونیستی بدون حمایت آمریکا توان ادامه جنگ برای یک روز را هم ندارد
وی در مورد آغاز احداث یک جاده در نوار غزه و قوت گرفتن حمله به رفح، عنوان کرد: امروز ۱۳۶ روز از جنگ ظالمانه رژیم اسراییل با حمایت آمریکا علیه ملت فلسطین میگذرد، جنگی که نشان داد متأسفانه حقوق بشر آنگونه که کشورهای مدعی با استفاده از امپراطوری رسانهای خود تبلیغ میکنند، دروغی آشکار بیش نیست. فاجعه غزه نقاب را از چهره مدعیان دروغین حقوق بشر کنار زده است. رژیم صهیونیستی اکنون به عنوان یک متهم نسل کشی نزد دیوان دادگستری بین المللی مطرح است. اقدامات آمریکا برای نجات رژیم اسراییل ادامه دارد. بارها اعلام کردیم که اگر حمایت آمریکا نباشد، حتی رژیم صهیونیستی توان ادامه جنگ برای یک روز را ندارد.
وی ادامه داد: قطعنامه جدید پیشنهادی الجزایر هم در شورای امنیت مطرح است و متأسفانه آمریکا پیشاپیش مخالفت خود را با این قطعنامه اعلام کرده است. باید دید شورای امنیت چه میزان میتواند از عهده مسؤولیت خود برای توقف جنایات در غزه بربیاید. آنچه در فلسطین میگذرد، نه تنها یک نسل کشی واضح بلکه تهدید جدی در امنیت بین المللی است، لذا مجامع بین المللی وظیفه پیشگیری دارند.
کنعانی گفت: دیپلماسی سران و دیپلماسی پویای وزارت خارجه لحظهای متوقف نشده است و برای سازمان همکاری اسلامی یک مسؤولیت جدی در این باره قایل هستیم.
کنعانی افزود: سازمان همکاریهای اسلامی میتواند با استفاده از ظرفیتهای زیاد خود، اقدامات بازدارنده ایجاد کند. جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد برگزاری فوری اجلاس وزرای خارجه را مطرح کرده است و حتی اعلام آمادگی کرد میزبان این اجلاس باشد.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد تقاضای آفریقای جنوبی در دیوان بین المللی دادگستری، افزود: از اقدام مسوولانه دولت آفریقای جنوبی تشکر میکنیم. دیوان در معرض یک آزمون جدی قرار دارد. قرار صادره اولیه دیوان بین المللی دادگستری مسؤولیت جدی برای رژیم اسراییل ایجاد کرد تا کلیه اقدامات جنایت آمیز خود را متوقف کند. دیوان در این باره قرار خودش را مطرح کرد. منتظر هستیم تا ببینیم دیوان بین المللی دادگستری در آزمون خود چقدر موفق خواهد شد. از اقدام نشست سران اتحادیه آفریقا که متحدانه از ملت فلسطین حمایت کردند، حمایت میکنیم.
حضور نیروهای خارجی در عراق را کمککننده ثبات در این کشور نمیدانیم
کنعانی در مورد روابط ایران و عراق، افزود: روابط دو کشور در بهترین شرایط خود قرار دارد. افقهای پیش رو دو کشور بسیار امیدوار کننده و بشارت دهنده است. دو دولت در زمینههای اقتصادی و تجاری عزم مشترک دارند. همچنین در زمینه امنیتی در مرزهای مشترک اراده مشترکی دارند. کمیتههای مشترک برای اجرای توافقنامه امنیتی دو کشور فعال هستند. اجرای کامل مفاد این سند را در مسیر تحقق منافع دو کشور و تحکیم امنیت و ثبات برای دو کشور تلقی میکنیم. حضور نیروهای خارجی در عراق را کمک کننده ثبات در این کشور نمیدانیم و اساساً با حضور نیروهای بیگانه در منطقه مخالفیم. معتقدیم برای حضور نیروهای آمریکایی در عراق، دولت و ملت عراق باید تصمیم بگیرند.
وی در مورد موضع ایران برای آتش بس در غزه، افزود: برقراری آتش بس تبدیل به یک خواسته فراگیر شده است. مسلم است که رژیم صهیونیستی به دلیل عدم تحقق اهداف اعلام شده خودش مایل به توقف حملات نیست. نتانیاهو منافع خود را در تداوم جنگ افروزی و بی ثباتی در منطقه جستوجو میکند. آمریکا نشان داد تنها کشوری است که در کنار رژیم اسراییل از جنگ افروزی حمایت میکند. در قطعنامه مصوب شورای امنیت که بر ایجاد شرایط لازم بر ارسال کمکهای انسان دوستانه، تصریح دارد، بدون توقف جنگ میسر نیست و متأسفانه عملاً این بخش از خواسته مصوب شورای امنیت هم محقق نشده است. جمهوری اسلامی ایران بر تلاشهای دیپلماتیک خودش برای ضرورت پایان دادن فوری به جنایات در غزه تاکید دارد.
کنعانی گفت: گره زدن موضوع آتش بس به شرایط پسا جنگ غزه را نمیپذیریم. ضرورت دارد جامعه جهانی به مسؤولیت خودش در پایان دادن به جنایات عمل کند.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد شهادت خبرنگاران در جنگ غزه، افزود: لازم می دانم در نمایشگاه مطبوعات درود و سلام بفرستم بر شهدای رسانه و در برابر مسؤولیت انسانی خودشان سر تعظیم فرود بیاورم. جنایت صهیونیستها در به شهادت رساندن دهها تن از خبرنگاران رسانهای نشان میدهد که رژیم اسراییل چه میزان از ارایه واقعیتها نگران است. طبیعتاً به شهادت رساندن این تعداد از خبرنگاران توسط رژیم اسراییل قابلیت پیگیری حقوقی و بین المللی را در مجامع بین المللی دارد.
دستیابی به سلاح هستهای در دکترین نظامی ایران جایگاهی ندارد
کنعانی در واکنش به اظهارات گروسی، گفت: فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران همانگونه که بارها اعلام کرده و در ۱۹ گزارش بازرسان سازمان انرژی اتمی تصریح شده، صلح آمیز است. جمهوری اسلامی ایران فعالیت صلح آمیز هستهای خود را در همین چارچوب ادامه خواهد داد. اساساً دستیابی به سلاح هستهای در دکترین نظامی ایران جایگاهی ندارد و فتوای رهبر انقلاب در این زمینه واضح است. به گروسی توصیه میکنیم از اظهار نظر سیاسی پرهیز کند.
کنعانی در مورد کنسل شدن حج عمره، افزود: موضوع عمره مفرده شهروندان را به عنوان یک موضوع مورد توافق ایران و عربستان دنبال کردیم. در این باره توافق مشترک برای انجام عمره مفرده زایران وجود داشت و مقدمات کار فراهم شده بود. هیأت سازمان حج و زیارت، هیأت هواپیمایی ایران و هیأت بعثه سفرهایی را به عربستان داشتند. موضوع صرفاً یک موضوع فنی و اختلاف نظر فنی بین هواپیمایی ایران و طرفهای سعودی است. وزارت خارجه چندین بار ورود کرده است. امیدواریم طبق وعده وزیر خارجه عربستان، ورود کنند و مساله حل و فصل شود و این مشکل فنی سریعتر حل شود.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد رایزنی ایران برای توقف حملات به یمن، افزود: آنچه دولت آمریکا و انگلیس در مورد یمن قرار دادند، نقض حاکمیت و تمامیت ارضی یک کشور است؛ یک اقدام متجاوزانه است که نشان میدهد کشورهای مرتکب اینگونه تجاوزها هیچ اعتقادی به وجود نظم و سازوکارهای بینالمللی ندارند. آمریکا و انگلیس مدعی هستند به دنبال توسعه دامنه جنگ در منطقه نیستند، در حالی که برخلاف ادعای خود عمل میکنند، این حملات محکوم است و هیچ کمکی به صلح و امنیت نمیکند. توقف جنگ و جنایات علیه غزه حتماً به تحکیم و ثبات منطقه کمک خواهد کرد. ایران در این باره موضع خود را اعلام کرده است. در گفتوگوی امیرعبداللهیان با کامرون در حاشیه اجلاس داووس پیام ما به طرف انگلیسی منتقل شده است.
تحریم کالاهای صهیونیستی مطالبه همه آزادیخواهان جهان است
کنعانی در خصوص اعلام لیست کالاهای صهیونیستی، گفت: در شرایط دردناکی که رژیم اسراییل در حال استمرار جنایات خود است، تحریم کالاهای صهیونیستی مطالبه همه آزادیخواهان جهان است. اگر شریانهای حیاتی رژیم اسراییل قطع شود، این رژیم امکان تداوم جنایات خود را نخواهد داشت. تاکید میکنم قطعاً ورود کالاهای صهیونیستی به ایران ممنوع است و هیچ کالای صهیونیستی وارد سرزمین ایران نخواهد شد. قانون مصوب مجلس وظایف دستگاهها را در این باره روشن کرده است. وزارت خارجه در این باره به مسؤولیت خود پایبند است. آخرین فهرست به روز شده تسلیم وزارت صمت شده است و این فهرست در اختیار گمرک ایران به عنوان مرجع کنترل کالاهای وارداتی قرار گرفته است، قانون وظایفی را برای وزارت خارجه جهت ارایه فهرست مشخص نکرده است.
وی درباره استمرار ادعاها در خصوص میدان گازی آرش، گفت: ایران در حفاظت از حقوق ملی ایران و ملت اهتمام لازم را دارد. طرح مباحث حقوقی و فنی از سوی مقامات کشور کویت در خصوص میدان آرش هیچ حقی را برای بیان کننده ایجاد نخواهد کرد. ایران بهترین راهکارها را استمرار مذاکرات تیمهای حقوقی دو کشور میداند.
استاندارهای دوگانه رسانههای غرب درباره آزادی بیان
وی درباره ادعاهای غرب در خصوص آزادی بیان و مسدود کردن اکانتهای مجازی ایرانی، گفت: چیزی که عیان است، چه حاجت به بیان است. شما بیش از ما برخورد دوگانه را در رفتارهای کشورهای مدعی آزادی بیان دیدید. ما در بازه زمانی چهار ماه و نیم گذشته میزان حمایت حقیقی آنان در آزادی بیان را دیدیم که چگونه اجازه ندادند مردم کشورها در حمایت از ملت فلسطین در میادین حاضر شوند. اینکه اجازه حمل پرچمهای فلسطین را ندادند، اینکه افراد زیادی را به جرم طرح مباحث حمایت از ملت فلسطین محروم کردند، اینکه رسانههای معتبری که فریاد آزادی بیان آنان گوش فلک را پرکرده، چطور خبرنگار رسمی خودشان را صرفاً به جرم انتشار پیام از حق اشتغال در رسانه محروم کردند؟ آنچه اهمیت دارد این است که جهانیان اینگونه دوگانگی عمل و بیان را نزد مدعیان آزادی بیان ببیند.
به تحکیم ثبات در افغانستان کمک کنیم
کنعانی درباره نشست دوحه، گفت: ایران بر ضرورت کمک همه کشورها از جمله سازمان ملل برای بهبود شرایط افغانستان و تحقق آرزوهای ملت افغانستان و همزیستی مسالمت آمیز همه اقوام افغانستان در روند سیاسی تاکید دارد.
وی ادامه داد: ما هم در قالب دوجانبه و هم سازوکارهای منطقهای و بین المللی همواره در مسیر کمک به این روند مشارکت کردیم و از سازوکارهای چندجانبه استفاده کردیم. حضور ما در نشست دوحه هم در راستای حضور ایران برای جلب مشارکت جامعه جهانی برای ایجاد شرایط بهتر در افغانستان است. ما همواره مواضع خودمان را در این نشستها مطرح میکنیم. ما معتقدیم سازمان ملل به کشورهای همسایه و افغانستان کمک کند تا سازوکاری حقیقی شکل بگیرد و شاهد تحکیم ثبات در افغانستان باشیم.
دعوت از مقامات جنایتکار در کنفرانس امنیتی مونیخ!
سخنگوی وزارت خارجه درباره دعوت نشدن وزیر خارجه به کنفرانس امنیتی مونیخ، گفت: ما قطعاً نگران کنفرانس امنیتی مونیخ و نگران اهدافی هستیم که بنیان گذاران برای آن تعریف کردند. متأسفانه بنیان گذاران بر خلاف اهداف در مسیر غلط حرکت میکنند و سازوکار مونیخ را تبدیل به سازوکاری میکنند که دیدگاههای غیرسازنده خودشان را در آن مطرح کنند.
وی تاکید کرد: محروم کردن برخی کشورها که نقشی در امنیت منطقه دارند و نیز دعوت از مقامات جنایتکاری که سابقه جنایت آنان اکنون در مقابل دیدگان جهان است، نشان میدهد برگزار کنندگان در مسیر غلطی هستند. ما نگران این کنفرانس هستیم، اینکه کنفرانس را تبدیلی به تریبونی برای ارایه نظرات غیرمنصفانه علیه کشورهای مستقل کنند. باید در یک رویکرد مسوولانه این نشست را فرصتی قرار میدادند تا همه میآمدند و دیدگاه خودشان را بیان میکردند. کاش به جای دعوت از مقامات رژیم صهیونیستی که مرتکب نسل کشی هستند، از نمایندگان به حق ملت فلسطین دعوت میکردند تا دیدگاه خودشان را مطرح کنند.
کنعانی درباره بیانیه ضد ایرانی گروه ۷ در کنفرانس امنیتی مونیخ، گفت: ما طرح موضوعهای سیاسی یکجانبه را با اهداف و انگیزههای سیاسی تلقی میکنیم و این اظهارات را مردود اعلام میکنیم. بر خلاف ادعاها، ایران در موضوع هستهای نشان داده، طرف مسؤول است. گزارشهای آژانس نشان داده که فعالیتهای ایران کاملاً صلح آمیز است و هیچ خطری متوجه هیچ طرفی نیست. آنانی که فعالیتهای ایران را به دروغ تهدید فرض میکنند، از جمله کشورهایی هستند که دارای زرادخانه هستهای هستند که تهدیدی برای امنیت و صلح بین المللی است. اتفاقاً نشان دادند در به کارگیری این سلاحها ید طولایی دارند و هیچ ابایی ندارند.
وی ادامه داد: مدعیان خود متهمان اساسی هستند. ایران اثبات کرد که ایران طرف مسؤول برای صلح سازی در منطقه است. رویکردهای نظامی کمکی برای تحقق اهداف سیاسی نمیکند. ما بارها اعلام کردیم که هیچ پهپادی را به روسیه برای استفاده در جنگ صادر نکردیم. برخلاف ایران مدعیانی از جمله آمریکا از ادامه جنگ در اوکراین بهره میبرند. آنان که علیه ایران ادعا میکنند، اتفاقاً کسانی هستند که علیه ملت اوکراین هم اقدام کردند. ما اتهامهای وارده در بیانیه گروه هفت را به طور کلی مردود اعلام میکنیم.
امنیت و ثبات لبنان برای کل منطقه مهم است
وی در خصوص لبنان و رویکرد گروههای مقاومت، گفت: ما بارها اعلام کردیم که آنچه جریانهای مقاومت انجام میدهند، نگاه مسوولانه این گروهها در حمایت از ملت فلسطین است که بیش از چهار ماه در معرض سیاست نسل کشی قرار دارند. آنچه مایه نگرانی است، حمایت آمریکا از رژیم جنایتکار صهیونیستی است. نیروهای مقاومت تحت امر ایران نیستند و ایران نیروهای وکالتی در منطقه ندارد و آنان در چارچوب مصالح دولتها و ملتهای خود تصمیم میگیرند. امنیت و ثبات لبنان برای کل منطقه مهم است. لبنان هم در طول سالیان گذشته در معرض تجاوزهای رژیم صهیونیستی قرار داشته است. همه کشورهای منطقه این رژیم را تهدیدی برای تمامیت ارضی خود تلقی میکنند. مجدداً تاکید میکنم که اقدامات نیروهای مقاومت تحت امر ایران نیست.
کنعانی در خصوص سفر قوه قضاییه به عراق، گفت: رییس دستگاه قضا در چارچوب همکاریهای خوب دو کشور در حوزه قضایی و بر اساس دعوت به عمل آمده توسط همتای خودشان به عراق سفر کردند. مشورتهای خوبی داشتند و این بخشی از مسیر همکاریهای دوجانبه ما با برادرانمان در عراق است. ما موضوعات متعددی را برای همکاریهای قضایی میان دو کشور داریم. ما موضوع پیگیری اقدام جنایتکارانه آمریکا در ترور شهید سلیمانی را داریم. اقدامات دو کشور یکی از مسایل پیگیری ترور شهید سلیمانی و ابومهدی المهندس است و این نیازمند مشورتها است.
هیچ اقدام ضد ایرانی بیپاسخ نخواهد ماند
وی درباره ترورهای رژیم صهیونیستی، گفت: همانطور که مقامات ذی ربط اعلام کردند، هیچ اقدام ضد ایرانی بی پاسخ نمانده و نخواهند ماند. هر اقدام جنایتکارانهای که رژیم علیه ایران مرتکب شده، پاسخ داده شد و هرگونه اقدامات احتمالی هم بدون پاسخ نخواهد ماند. آنان بارها طعم تلخ سیلیهای محکم ایران را چشیدند.
وی درباره آخرین پیشرفت مذاکرات رفع تحریمها، گفت: برجام همچنان در دستورکار ایران است. همانطور که اعلام شده خنثی سازی تحریمها یکی از رویکردهای دستگاه دیپلماسی است، در عین حال رفع تحریمهای ظالمانه در چارچوب برجام و برگرداندن دیگر اعضا دنبال میشود. گفتوگوهایی در این زمینه انجام شده و رشتههای ارتباطی تبادل پیام همچنان برقرار است و این مسیر دیپلماتیک همچنان برقرار است.
سخنگوی وزارت خارجه درباره حقابه ایران از رود هیرمند، گفت: این موضوع به عنوان یک مطالبه جدی ایران و به عنوان حقوق غیرقابل انکار ایران مورد مطالبه دولت و ملت است. ما این مطالبه را در گفتوگو با مقامات دولت سرپرستی دنبال خواهیم کرد. معتقدیم افغانستان باید التزام عملی خود را در زمینه تأمین حقابه ملت ایران نشان دهد.