به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، برخورداری از سلامت روان، یکی از مهمترین چیزهایی است که باعث میشود انسان، زندگی شاداب و موفقی را تجربه کنند. اما بیماریهای روانی نیز مانند بیماریهای جسمی، همواره در کمین افراد هستند و هر شخصی ممکن است به دلایل مختلف، به آنها مبتلا شود.
اگر خود یا یکی از اطرافیانتان درگیر اختلالات روانی هستید، لازم است هرچه سریعتر برای درمان آن اقدام کنید. برای اینکه شناخت بیشتری از وضعیت روحی و روانی خود بهدست آورید، در این مطلب، ۳ اختلال روانی رایج در بزرگسالان را به شما معرفی خواهیم کرد.
افسردگی
افسردگی، به حالتی گفته میشود که فرد، با احساس غم و اندوه مداوم همراه میشود، انگیزه خود را برای انجام کارهای روزمره ازدستداده و دیگر علاقهای به چیزهایی که قبلاً از آنها لذت میبرد، نشان نمیدهد. این اختلال، در خواب، خوراک، تفکر، حافظه و روابط افراد، تأثیر میگذارد.
این اختلال روانی را نباید با احساس غم و اندوه، یکی بدانیم. احساس ناراحتی شدیدی که شما بابت اتفاق بدی که برایتان رخداده، تجربه میکنید، یک واکنش طبیعی است؛ اما اگر این احساسات منفی، ادامهدار شوند و زندگی را برایتان بیارزش کنند، به افسردگی مبتلا شدهاید.
این بیماری، یکی از ۳ اختلال روانی رایج در بزرگسالان است و باید جدی گرفته شود. در صورت عدم درمان این بیماری، علائم آن روزبهروز بدتر میشوند و ممکن است فرد موقعیتهای شغلی، تحصیلی یا هر پیشرفت دیگری در زندگی خود را از دست دهد. درنهایت نیز، افکار خودکشی و خودآزاری به بیمار دست میدهد و ممکن است زندگی او در معرض تهدید جدی قرار گیرد.
علائم
اختلالات روانی نیز مانند بیماریهای جسمی، از علائم خاص خود برخوردارند. با شناسایی این علائم، میتوان بهموقع برای تشخیص بیماری و درمان آن اقدام کرد. برخی از مهمترین علائم ابتلاء به این اختلال روانی رایج، عبارتاند از:
احساس غم و اندوه مداوم
از دست دادن انگیزه و علاقه برای انجام کارهای روزمره
افزایش یا کاهش اشتها بهصورت ناگهانی و غیرعادی
بیخوابی یا افزایش ساعات خواب
از دست دادن انرژی
ناتوانی در تمرکز کردن یا تصمیمگیری
احساس بیارزش بودن
احساس گناه
میل برای خودکشی و پایان دادن به زندگی
درصورتیکه این اختلال روانی شدت پیدا کند، ممکن است علائم جسمی نیز در فرد بیمار، ظاهر شود. این علائم، با توجه بهشدت بیماری میتواند شامل مواردی همچون، کمبود ویتامین، اختلالات تیروئیدی، مشکلات قلبی، تومور مغزی و… باشند.
علتها
هر ۳ اختلال روانی رایج در بزرگسالان، به دلایل مختلفی اتفاق میافتند. شناخت این دلایل، به شما کمک میکند از ابتلاء به این بیماریها جلوگیری کنید و سلامت روح و جسم خود را محفوظ نگهدارید.
برخی از مهمترین علتهایی که منجر به این بیماری روانی میشوند، عبارتاند از:
ژنتیک و وراثت
ویژگیهای شخصیتی فرد مانند، کمبود اعتمادبهنفس
بیوشیمی و ساختار شیمیایی مغز افراد
عوامل محیطی مانند، فقر، خشونت خانگی، سوءاستفاده و...
تغییر در سطح هورمونها به دلیل سندرم pms یا بارداری
ابتلاء به بیماریهای مزمن مانند، پارکینسون، سرطان، بیخوابی و...
اعتیاد به مواد مخدر
عوارض برخی داروها مانند، کورتونها، بتابلاکرها و داروهای ضدبارداری
این موارد، رایجترین علل این اختلال روانی شایع بودند. علاوه بر این موارد، امکان بروز بیماری به دلایل دیگری همچون، از دست دادن یک عزیز، طلاق و… نیز وجود دارد.
روشهای درمان
باوجوداینکه افسردگی جز ۳ اختلال روانی رایج در بزرگسالان است، اما درمان آن، کار سختی نیست. حدود ۸۰ الی ۹۰ درصد مبتلایان به این اختلال، به اقدامات درمانی، پاسخ مثبت دادهاند. روانپزشکان برای درمان این بیماری روانی، از رواندرمانی و دارودرمانی، در کنار هم کمک میگیرند. اما اگر وضعیت فرد بحرانی باشد، ممکن است او را برای مدتی بستری کنند. مهمترین مورد در درمان این اختلال روانی، این است که علائم آن را جدی بگیرید و هرچه سریعتر، به روانپزشک مراجعه کنید.
۲- اضطراب
مورد بعدی که جز ۳ اختلال روانی رایج در بزرگسالان شناخته میشود، اضطراب است. افراد مبتلابه این اختلال، ترس و استرس شدیدی نسبت به اتفاقات آینده دارند و این موضوع، کل زندگی آنها را تحت تأثیر قرار میدهد. این افراد، هیچوقت نمیتوانند آرامش داشته باشند و همیشه از وقوع یک اتفاق بد، واهمه دارند.
این بیماری روانی، جز شایعترین اختلالات روانی به شمار میرود و ۲۸ درصد از انسانها، با این اختلال مواجه هستند. بیشترین رده سنی مبتلایان به این اختلال روانی را، افراد ۳۰ تا ۴۴ ساله تشکیل میدهند.
علائم
ازجمله مهمترین علائمی که در افراد مبتلابه اختلال اضطرابی دیده میشود، میتوان موارد زیر را نام برد:
عصبانیت
بیقراری
احساس وحشت و ترس
ترس از خطر قریبالوقوع
لرزش دست و بدن
تنفس سریع و منقطع
عدم تمرکز
اختلال در خواب
احساس ضعف و خستگی
اگر مجموعهای از این علائم را دارید و مدت طولانی است که از این احساسات، در امان نیستید، هرچه سریعتر با یک پزشک حاذق، مشورت کنید.
علتها
اضطراب، بهعنوان یکی از ۳ اختلال روانی رایج در بزرگسالان، به دلایل زیر رخ میدهد:
این اختلال در افرادی که والدین آنها به این بیماری روانی مبتلا بودهاند، بیشتر دیده میشود.
گاهی اوقات، ساختار شیمیایی مغز و مشکل در مدارهایی که مسئول کنترل ترس و احساسات هستند، دلیل ابتلاء به این اختلال خواهند بود.
عوامل محیطی مانند، خشونت، بیتوجهی والدین، مورد سوءاستفاده قرار گرفتن در کودکی و…، میتوانند دلیل این اختلال روانی باشند.
مصرف مواد مخدر یا الکل، یکی دیگر از عواملی است که منجر به این اختلال روانی میشوند.
برخی بیماریهای خاص مانند، بیماریهای قلبی، تیروئید و مشکل ریوی نیز، زمینه برای ابتلاء به این بیماری روانی را فراهم خواهند کرد.
روشهای درمان
درمان این بیماری روانی، با توجه بهشدت آن، متفاوت خواهد بود. در اکثر مواقع، پزشکان برای درمان این بیماری، یک یا چند مورد از روشهای زیر را پیش میگیرند:
دارودرمانی
رواندرمانی
تغییر سبک زندگی فرد
تکنیکهایی مانند، مدیتیشن و یوگا
۳- وسواس
آخرین موردی که در لیست ۳ اختلال روانی رایج در بزرگسالان قرار میگیرد، وسواس نام دارد. این اختلال روانی، به فکر یا رفتارهای تکرارشونده و غیرقابلکنترل گفته میشود. بهعنوانمثال، فرد مبتلابه این اختلال، باید حتماً ۱۰ بار شیر گاز را چک کند تا از بسته بودن آن، مطمئن شود؛ در غیر این صورت، کل روز را منتظر یک اتفاق بد خواهد بود و مدام استرس دارد.
علائم
وسواس، انواع مختلفی دارد و علائم این بیماری در هر نوع از آن، متفاوت خواهد بود. اما علائم عمومی و رایجی که در اکثر مبتلایان به این اختلال دیدهشده، شامل موارد زیر هستند:
رفتارهای تکراری
کندن پوست بدن مانند، پوست لب
نگرانی افراطی بابت چاق شدن یا لاغر شدن
مقایسه خود با دیگران
حساس بودن بیشازحد نسبت به نظم وسایل
حساس بودن نسبت به دور انداختن وسایل قدیمی و بیارزش
روشهای درمان
در موارد جزئی، برای درمان وسواس، از روشهای غیرتهاجمی مانند، رواندرمانی و رفتاردرمانی استفاده میشود. اگر این موارد پاسخگو نباشد، ممکن است از دارو نیز کمک گرفته شود. درصورتیکه عمق بیماری فرد، زیاد باشد، روانپزشکان مجبور میشوند فرد را بستری کرده و روشهای پیشرفتهتری مانند، شوکدرمانی را امتحان کنند.
درمان اختلالات روانی، به کمک یک پزشک خوب
در این مطلب، سعی کردیم شما را با ۳ اختلال روانی رایج در بزرگسالان، آشنا کنیم. درصورتیکه علائم این بیماریها را در خود یا اطرافیانتان میبینید، باید از یک روانپزشک حاذق، برای درمان آن کمک بگیرید.
برای یافتن بهترین روانپزشکان شهر خود، کافی است در سامانه آنلاین دکتریاب، به جستوجو پرداخته و طبق نظر کارشناسان، بهترین متخصص را برای حل مشکل خود، انتخاب کنید.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.