استان: یزد
حوزه انتخابیه: یزد، اشکذر و بخش ندوشن و دهستان سورک
شعار انتخاباتی: تغییر، تحول، رفاه، عدالت
پویش بزرگ انتخاباتی خبرگزاری مهر با عنوان «با مهر انتخاب کنیم؛ کارآمدی و شایسته گزینی» تلاش دارد با آماده کردن بستری مناسب برای معرفی داوطلبان نمایندگی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، گامی در جهت کمک به مردم برای انتخاب اصلح و برگزاری پرشور انتخابات بردارد.
اعظم دهقانی احمدآبادی یکی از داوطلبان نمایندگی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی است که در زیر رزومه کوتاهی از وی و پاسخهایش به سوالات مهر در دو بخش کشوری و استانی را میخوانید:
رزومه:
متولد ۱۳۵۹ معلم و مدرس دانشگاه ۱۶ سال سابقه آموزشی فعال فرهنگی و اجتماعی رتبه یک هر سه مقطع کارشناسی، ارشد و دکتری خادم حرم علی بن موسی الرضا (ع).
سوالات کشوری:
*مهمترین آسیب کارکردی مجلس شورای اسلامی از نگاه شما چیست؟
اشکالات رویکردی در امر قانونگذاری مجلس حتیالمقدور باید لایحهمحور عمل کند و از انباشت طرحهای مصوب که قوانینی بیسرانجام را میپرورانند، پرهیز نماید. فقدان شاخصها و سنجههای مناسب در جایجای آئیننامه از تصمیمگیریهای قانونگذاری تا تصمیمگیریهای نظارتی و حتی شکلگیریهای ابتدایی مجلس و اجزای آن بهچشم میخورد.کمبودهای شفافیتبخش. در بسیاری از مواد کنشگرهای فرایندها بهخوبی روشن نشدهاند. مسئولیتها بهخوبی تفکیک و دستهبندی نشدهاند و بهدلیل قاعده پخش شدن مسئولیت، نمیتوان از فرایند انتظار حصول نتیجه داشت. در تبیین ضعف وجود دارد. ناکارآمدی فرایندها از مواردی است که همگان بر آن اشتراک نظر دارند. چنین بهنظر میرسد که برخی از فرایندهای آئیننامه توانایی کافی برای تحقق هدف خود را ندارند. ازجمله این فرایندهای نظارتی، فرایند تذکر، سوال و تحقیق و تفحص است. در آئیننامه مواردی مشاهده میشود که فرایند، هدف اولیه و فلسفه وجودی خود را نقض میکند.
*مجلس برای تقویت نقش نظارتی و تقنینی خود باید دست به چه اقداماتی بزند؟
ایجاد سازوکارهایی برای استفاده از ظرفیت همه نخبگان و همچنین انتقال مستقیم و بلاواسطه دغدغهها و مطالبات مردم به کمیسیونها و صحن میتواند بستر مناسبتری برای حکمرانی خوب فراهم آورد. اصلاح آئیننامه ها نیازمند گذر از این موارد است: شکلگیری رویکردی روشمند که خواهان اصلاحات بنیادی است، تفکیک اجزا و عناصر آئیننامه فعلی، ترسیم فرایندهای آئیننامه فعلی (ترسیم فرایندها توسط پژوهشگران گزارش حاضر انجام شده است و در مرحله چاپ قرار دارد)، طراحی محورهای مطلوبیت آئیننامه، طراحی ساختار آئیننامه براساس محورهای مطلوبیت، تنظیم پیشنویس آئیننامه، شبیهسازی آئیننامه در عمل و برطرف کردن نارساییها، تقدیم آئیننامه مطلوب به مجلس برای کسب رأی دوسوم نمایندگان.
*نمایندگان چرا نباید اسیر تجمل گرایی شوند و برای پرهیز از این آسیب چه اقداماتی ضرورت دارد؟
سادهزیستی و دوری از تجملات و اشرافیگری نخستین مؤلفه یک نماینده است. فردی که در طول زندگی خویش توانسته باشد زندگی خود را به شکل ساده و دور از تجمل تنظیم کند، در سنگر مبارزه با فساد که یکی از مهمترین ارکان است، میتواند به توفیق برسد.
*همکاری و همراهی میان مجلس و سایر قوا و دستگاهها چه تأثیری میتواند بر پیشرفت کشور داشته باشد؟ به نظر شما مهمترین تجلیگاه این همراهی و همکاری چیست؟
تعامل برای انجام بهبود وضعیت داخلی هر قوه و انجام وظایف آن. هریک از قوای سهگانه در صورتی به موفقیت کامل در ایفای وظایف خویش دست خواهند یافت که از همکاری و همیاری سایر قوا بهرهمند باشد. برخی از مسائل هر قوه، به خود آن قوه و تعامل ارکان آن قوه با یکدیگر ارتباط دارد ولی برخی از آنها، نیازمند همکاری با سایر قواست.سایر قوا نیز برای بهبود عملکرد خویش، نیازمند همکاری قوه قضائیه هستند. قوه قضائیه از سویی با شناخت روزنههای فساد و خلأها و نواقص قانونی، میتواند آسیبشناسی مفیدی را به دولت و مجلس منعکس نماید و در پی آن، پیشنهاداتی را جهت رفع مشکلات ارائه دهد و از سوی دیگر، این قوه بر اساس صلاحیتهایی که مستند به قانون اساسی در خصوص احیای حقوق عامه، نظارت بر حسن اجرای قوانین و کشف جرایم و مجازات مجرمان دارد، میتواند در اصلاح ارکان سایر قوا نیز سهیم باشد. این تعاملات، به هیچ وجه نباید با مداخله در کار سایر قوا خلط شود.
*مسؤولیت پذیری در قبال مردم موضوعی است که نمایندگان باید همواره به آن توجه داشته باشند. اگر نمایندگان از این مهم غافل شوند، چه پیامدهای منفی ایجاد خواهد شد؟
عملکرد ضعیف نمایندگان مجلس و بروز مشکلات اقتصادی شدید در معیشت مردم، باعث این میشود تا سرمایه اجتماعی مجلس افت کند و مردم امید و اعتماد خود را نسبت به مجلس برای حل معضلات معیشتی از دست بدهند.
*مردمی بودن باید یکی از خصیصههای مهم هر نماینده باشد. یک نماینده چگونه میتواند این خصیصه را تحقق بخشد بدون آنکه در ورطه عوام زدگی و طرح شعارهای غیر واقعبینانه اسیر شود؟
رفتاری که مسئولان دارند باید بیانگر این باشد که در بین مردم بوده و صدای مشکلات آنان را شنیده و به آنها توجه میکنند. نباید اینگونه باشد که مشکلات را بشنویم ولی کاری نکنیم، باید مشکلات مردم را پیگیری کنیم. از نظر بنده عمده مردمی بودن به این است که شکل زندگی مسئولان مانند عموم جامعه باشد. قطعاً رفتار مسئولِ مردمی متفاوتتر خواهد بود از مسئولی که بنشیند تا گزارش به او برسد. این گزارش پله پله میرود تا به گوش مسئول برسد، سپس مدتها طول میکشد تا تصمیم لازم اتخاذ شود. اما مسئولی که در بین مردم باشد خیلی سریع میتواند برای حل مشکل تصمیم گیری کند.
*طبق قانون اساسی یک نماینده در قبال همه مردم ایران مسؤولیت دارد. برای تحقق این اصل مطرح و جلوگیری از بخشی زدگی باید چه مواردی مدنظر قرار بگیرد؟
باید امور کل کشور و آحاد اقشار جامعه را در نظر بگیرید.
سوالات استانی:
*یکی از معضلات مهم استان یزد، خشکسالی است و برای تأمین آب شرب و صنعت یزد مشکلاتی وجود دارد. به نظر شما آیا طرحهایی نظیر انتقال آب بهشت آباد، انتقال آب خلیج فارس و انتقال آب دریای عمان میتواند به حل معضل کم آبی استان کمک کند؟ راهکار شما چیست؟
نوآوریهای متعددی برای رفع این مشکل توسعه یافته که از آن جمله، میتوان به سیستمهای آب شیرینکن برای بهرهبرداری از منابع آبی دریاها و اقیانوسها و نیز دستگاههای تصفیه آب اشاره کرد، فناوری جدید دانشمندان برای تولید آب از طریق هوا مبتنی بر فشرده کردن رطوبت موجود در هوا که راهکاری مناسب برای تأمین نیاز ساکنین مناطق خشک و درگیر خشکسالی است.
*برای توسعه زیرساختهای مواصلاتی استان یزد چه برنامههایی باید در استان پیادهسازی شود؟
اگر خصوصی سازی شود سرمایه گذاران با سودهی بیشتر پا در عرصه بگذارند. با ابتکار کمربند و جاده، توسعه زیرساخت و راههای مواصلاتی در سراسر قارهها را میتوان ارتقا داد، فرصت تقویت شبکههای تجاری به کشورها، ظرفیت اقتصادی را توسعه داد.
*برای اصلاح ساختار اقتصادی استان در راستای حرکت به سمت فعالیتهای اقتصاد کم آببر چه برنامه دارید؟
استفاده از منابعی مانند فاضلاب تصفیه شده و کاشت محصولاتی با نیاز آبی پایین و واردات محصولاتی که نیاز به آب فراوان دارد از شهرهای دیگر. ااصلاح بافتهای فرسوده شبکه آبرسانی. جداسازی آب شرب و غیر قابل شرب. استفاده از فناوری باروری ابرها، جلوگیری از کشت محصولات آب بر. تغییر الگوی کشت و ارتقای شیوههای کشاورزی. آموزش و اصلاح الگوی مصرف.