- استان: خراسان جنوبی
- حوزه انتخابیه: بیرجند، درمیان و خوسف
پویش بزرگ انتخاباتی خبرگزاری مهر با عنوان «با مهر انتخاب کنیم؛ کارآمدی و شایسته گزینی» تلاش دارد با آماده کردن بستری مناسب برای معرفی داوطلبان نمایندگی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، گامی در جهت کمک به مردم برای انتخاب اصلح و برگزاری پرشور انتخابات بردارد.
محمدعلی قاسم زاده نداف یکی از داوطلبان نمایندگی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی است که در زیر پاسخهایشان به سوالات مهر را میخوانید:
* یکی از معضلات استان خالی شدن روستاهای مرزی از سکنه است. این موضوع تبعات امنیتی از جمله قاچاق مواد مخدر و فشار جمعیتی به شهرهای مجاور را به دنبال داشته است. برای باقی نگاه داشتن جمعیت در مناطق مرزی، چه برنامههای تشویقی میتوان تدارک دید؟
موضوع مهم که در روستاها مغفول مانده اشتغال روستاییان و توجه به ظرفیتهای روستاهاست. در طرح بوم بازار که اتفاقاً مدیر این مجموعه نیز از مشاوران بنده هستند بنا داریم با شناسایی استعدادهای روستاها در حوزه اشتغال روستاییان قدمی برداریم. البته میدانید وظیفه بنده مطالبه گری موضوع و بعضاً هدایت و راهبری و هماهنگی هست. اجرا با ما نیست. اما قطعاً از بعد نظارتی خودمان استفاده خواهیم کرد تا مسئولان را مکلف کنیم به این ظرفیتها توجه کنند.
خدایی نکرده اگر روستاها به ویژه در نقاط مرزی خالی شود تبعات سنگین امنیتی میتواند کشور را تهدید کند که در طرح امنیت کویر حتماً به آن توجه جدی خواهد شد.
از طرفی دیگر خروج از روستاها با حاشیه نشینی در شهرها همزمان است.
زمانی که من فرماندار بیرجند بودم خیلیها به حاشیهنشینی روی آورده بودند که به همراه خود ناهنجاریهای زیادی مانند مواد مخدر و موارد اخلاقی و دیگر موارد داشت. با مطالعه میدانی به این نتیجه رسیدم که برای رفع حاشیهنشینی اقدامی باید انجام دهم. راه درمان هم فراهمآوردن زمینه خانهدار شدن مردمی بود که بضاعت کمتری داشتند.
در نقاط مرزی باید با تقویت امتیازات کارت مرزنشینی، بخشودگیهای خاص و … کمک کنیم که ماندگاری مردم را بالا ببریم.
* عدم توسعه و تقویت بازارچههای مرزی یکی از مسائل استان است. چه برنامهای برای رونق این بازارچهها دارید؟
در دولتهای نهم و دهم خوشبختانه مرزهای ما رونق خوبی داشت. اما در دولت قبل ما از امتیازات مرز غافل شدیم. خب بخشی بر میگردد به مباحث منطقهای اما عمده آن نبود دیپلماسی فعال با کشور همسایه بود.
ما باید از طریق تقویت دفتر وزارت امور خارجه مراودات مان را با کشور افغانستان بالا ببریم. این کشور به کالاهای ما به شدت نیازمند است.
در این بخش باید تسهیلات و امتیازاتی هم برای تجار و صادرکنندگان و واردکنندگان وضع کنیم. نگاه مان به مرز از تهدید باید به فرصت تبدیل شود.
* کندی اجرای پروژههای راهسازی یکی دیگر از مشکلات استان است. برای حل این موضوع چه تدابیری دارید؟
پیگیری برای توسعه ناوگان حملونقل جادهای، ریلی و هوایی از دغدغهها و برنامههای جدی هست که اینها از مهمترین زیرساختهای توسعه این استان است که متأسفانه در هر سه مورد مشکل داریم.
در راه آهن به جای طرحها بلند مدت مانند ریل چابهار به سرخس میتوانیم، مسیر کوتاه یک خط از مرز به طبس وصل کنیم که هم میتواند کریدور صادرات مان باشد و هم به خط اصلی کشور وصل شویم. در جاده هم حتی در مسیر طولانی و آسیایی شمال به جنوب از خضری تا شوسف فقط ۱۹۰ کیلومتر دو بانده داریم که از سوی مردم جاده مرگ نامیده میشود.
در بحث پروازها هم با اینکه فرودگاه بیرجند از جمله ۳ فرودگاه قدیمی کشور است با وجود توسعه کمی چه از نظر بنا و چه پهنای باند وضعیت پرواز مان از شهرهای همجوار مانند گناباد و زابل هم بدتر است.
من اگر خدمتگزار مردم شوم از همین جا قول میدهم مقوله پروازها را در کوتاهترین زمان حل میکنم.