استان: سمنان
حوزه انتخابیه: شاهرود و میامی
شعار انتخاباتی: هوای تازه و دوره گشایش و بهرهبرداری از طرحها
پویش بزرگ انتخاباتی خبرگزاری مهر با عنوان «با مهر انتخاب کنیم؛ کارآمدی و شایسته گزینی» تلاش دارد با آماده کردن بستری مناسب برای معرفی داوطلبان نمایندگی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، گامی در جهت کمک به مردم برای انتخاب اصلح و برگزاری پرشور انتخابات بردارد.
علی اصغر خانی یکی از داوطلبان نمایندگی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی است که در زیر روزمه کوتاهی از ایشان و پاسخهایشان به سوالات مهر در دو بخش کشوری و استانی را میخوانید:
- رزومه:
- رئیس کمیسیون تحقیق مجلس، عضو کمیسیون عمران مجلس، رئیس گروه دوستی پارلمانی ج. ا. ا و پنج کشور جهان، عضو کمیسیون تلفیق در ۲ دوره متوالی، معاون و مشاور عالی شهردار تهران، شهردار منطقه ۱۱ تهران، رئیس هیأت مدیره سازمان نوسازی تهران بزرگ، قائم مقام سپاه تهران بزرگ
- سوالات کشوری:
* مهمترین آسیب کارکردی مجلس شورای اسلامی از نگاه شما چیست؟
مهمترین آسیب کارکردی مجلس شورای اسلامی عدم استفاده کامل از ظرفیت آن برای ضمانت اجرای قوانین در کشور از طریق مجلس است. در واقع بعد نظارتی مجلس بر قوای سه گانه خوب اعمال نشده و ظرفیت ارزشمندی است که مغفول مانده است. تا کل مجلس به این سمت و سو حرکت نکند کشور به اهداف والای خود دست پیدا نمیکند. چرا که نقش ارزیابی و نظارت مجلس از جهات سیاسی و اجتماعی گاهی مهمتر از وظیفه قانونگذاری است.
*مجلس برای تقویت نقش نظارتی و تقنینی خود باید دست به چه اقداماتی بزند؟
کمیسیون اصل نود، دیوان محاسبات، مرکز پژوهشهای مجلس، هیئت رئیسه و حتی هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان در کنار کمیسیونهای مجلس شورای اسلامی در این زمینه باید نقش آفرینی کنند. مجلس حتی نظارت بر صدا و سیما دارد و میتواند در فرهنگ سازی و افزایش سرمایه اجتماعی از طریق صدا و سیما اقدام اساسی انجام دهد.
*نمایندگان چرا نباید اسیر تجملگرایی شوند و برای پرهیز از این آسیب، چه اقداماتی ضرورت دارد؟
به هر میزان که عدالت در جامعه حکمفرما باشد و فاصله طبقاتی کمتر و مردم احساس کنند که نماینده یکی از خود آنها و برخاسته از جمع آنان است بی تردید به کاهش فاصله مردم و حاکمیت خواهد انجامید و امید و اعتماد را به جامعه تزریق میکند.
*همکاری و همراهی میان مجلس و سایر قوا و دستگاهها چه تأثیری میتواند بر پیشرفت کشور داشته باشد؟ به نظر شما مهمترین تجلیگاه این همراهی و همکاری چیست؟
بی تردید منافع ملی نباید قربانی تزاحم و تقابل قوای مختلف کشور گردد. تاکید بر این نکته هم مهم است که چشم پوشی بر وظایف نظارتی مجلس به همین میزان میتواند به منافع ملی آسیب برساند. مهمترین تجلی گاه هم گامی و همراهی قوای مختلف در پیشرفت کشور، فصل الخطاب بودن اسناد بالادستی نظام و قوانین کشور و تعهدات بین المللی کشور است که مسیر پیشرفت بر مینای عدالت و توسعه پایدار را هموار میکند.
*مسؤولیت پذیری در قبال مردم موضوعی است که نمایندگان باید همواره به آن توجه داشته باشند. اگر نمایندگان از این مهم غافل شوند، چه پیامدهای منفی ایجاد خواهد شد؟
نمایندگان طبق قانون اساسی، وظایفی دارند که باید آنها را بهنحو احسن و برای پیشرفت، حل معضلات کلان اقتصادی، ایجاد اشتغال و رفاه و ارتقای سطح فرهنگی و اجتماعی جامعه و نیز تحقق عدالت در کشور و مبارزه واقعی با فساد با تدوین قوانین جامع و مانع و نظارت بر انجام قوانین و استفاده از حق تحقیق و تفحص و حقوق و اختیارات قانونی که دارند، انجام دهند. نقش نمایندگان مجلس در سیاستگذاری داخلی و خارجی کشور بی نظیر است. به همین میزان میتوانند کل کشور و نه تنها منطقه و حوزه انتخابیه خود را در معرض خطر قرار داده و یا رفاه و امنیت و توسعه پایدار را برای کل کشور رقم بزنند.
*مردمی بودن یکی از خصیصههای مهم هر نماینده باید باشد. یک نماینده چگونه میتواند این خصیصه را تحقق بخشد بدون آنکه در ورطه عوامزدگی و طرح شعارهای غیر واقعبینانه اسیر شود؟
ارتباط مستمر با مردم، عزم جدی در رفع مشکلات آنان ّ مشکلاتی که با آن دست و پنجه نرم میکنند و توجه به این امر مهم که گاهی رفع همین مشکلات ارتباط تنگاتنگی با منافع ملی از جهات گوناگون دارد؛ نگاه ویژه به منافع ملی و تأثیر آن در ارتقا شرایط زندگی مردم، فاصلهها را بین مسئولین و مردم کاهش دهد و امید و اعتماد و رضایت را به جامعه بازگرداند.
* طبق قانون اساسی یک نماینده در قبال همه مردم ایران مسؤولیت دارد. برای تحقق این اصل مهم و جلوگیری از بخشی زدگی، باید چه مواردی مد نظر قرار گیرد؟
بخشی نگری هم در این مورد آسیب زاست هم در حوزه قوانین بالا دستی و حوزه منافع ملی و توسعه پایدار. چرا عدالت در پیشرفت اولویت است؟ به همین جهت که آسیب بخشی نگری و فدا کردن حقوق مردم یک منطقه به نفع منطقهای دیگر، کل کشور به پای منافع یک منطقه خاص، ندیدن و عدم توجه به عامل اساسی و مهم پیشگیری در جلوگیری از آسیبها و بحرانها؛ کل کشور را با بحران و خسارات غیر قابل جبران روبرو خواهد ساخت. تشخیص آنکه کدام منافع منطقهای در سطح ملی میتواند در بخش پدافند غیر عامل و بحران، کشور و مردم را از آسیب در امان بدارد و با پیشرفت مبتنی بر عدالت، رضایت و اطمینان خاطر مردم را نیز جلب نماید و به همدلی مردم و مسئولین بیانجامد در این زمینه بسیار حائز اهمیت است.
- سوالات استانی:
* سمنان با سرانه بارندگی ۱۲۰ میلی متر، ششمین استان خشک ایران محسوب میشود. برنامه شما برای افزایش توان آبی استان سمنان چیست؟
صیانت از منابع آبی بر اساس اسناد بالا دستی که یکی از کاربردیترین آن ابلاغ سند ملی امنیت غذایی است که به حقوق نسلهای آینده و زمینه سازی حفظ تمدن ایرانی اسلامی نیز توجه دارد. تغییرات اقلیمی و تهدیدات آن، افزایش جمعیت و خشکسالی و ارزیابی کمی آب، زمین و غذا و محیط زیست در آن دیده شده است.
وظیفه صیانت از منابع آب و مدیریت آبخیز و آبریزها در آن ویژه مورد تاکید قرار گرفته است. (در سال ۱۴۰۲) و خدا را شاکریم که در این بخش جلوتر و پیشگامتر به ثبت ملی حوضه آبخیز کوهستان شاهوار اقدام کرده و ضرورت آن را و هم چنین طرح راهبردی حفاظت از زیرساختهای کشور در پدافند غیر عامل (تصویب آبان ۱۴۰۲) را پیشگام بودهایم.
البته مدیریت هدر رفت آب و مدیریت منابع گوناگون آب و پساب و فاضلاب در جهت حفظ توان اکولوژیک کشور باید مورد تاکید و توجه و برنامه کلان تمام نمایندگان باشد.
* برنامه شما برای رفع عقب ماندگی استان در زمینه جذب سرمایه در زمینههای معدنی و صنعتی، گردشگری و… چیست؟
اقدامات خوبی در ۴ سال اخیر در این زمینه صورت گرفته است. زامیاد و چند کارخانه دیگر، مرغ لاین و....از زمینه این اقدامات است. غفلتی در بخش گردشگری وجود دارد و آن این است که ما آثار ثبت جهانی و ثبت ملی و جاذبههای بی نظیر گردشگری ملی و جهانی را داریم. از سوی دیگر هر شغل پایدار در بخش گردشگری حدود یک ششم کمتر به تأمین آب در بخش صنعت نیاز دارد.
نباید گذاشت ناترازی آب، بیش از این به ناترازی انرژی اضافه گردد و کشور را با بحران روبرو سازد. در بخش صنعت و معدن اقداماتی صورت گرفته که بیکاری را از بین خواهد برد. اما در بخش گردشگری با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد قطعاً برنامههای قابل قبولی را به لطف حق و در صورت اعتماد مردم نجیب ارائه خواهیم داد. اتمام هرچه سریعتر پروژههای موجود بخش صنعت نیز مورد توجه خاص است.
* یکی از مسائل استان، فرسودگی بیش از ۶۰ درصد مدارس، کمبود مدارس و در نتیجه دو نوبته بودن مدارس است. برای حل این مساله چه تدبیری دارید؟
اگر عدالت بر مبنای احصای مشکلات حوزه استان سمنان و در نظر گرفتن اولویتها در شورای برنامه ریزی استان و کل سیاست گذاری استان و استفاده از ظرفیت بخش دولتی و بخش عمومی و خصوصی محقق گردد؛ بخش بزرگی از این مشکل حل خواهد شد. بابت این موضوع پیشنهادات به شورای برنامه ریزی استان آماده ارائه است. به نظر میرسد تداوم دوره نمایندگی مجلس و اعتماد مردم میتواند به رفع بسیاری از مشکلات کمک کند.