به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، در یک گپ و گفت دوستانه، دوست عزیزی که سالهای زیادی در یکی از شرکتهای طراحی سایت مطرح و با سابقه کشور به نام دادهورزان، www.dadevarzan.com ، شاغل به کار است، اینطور تعریف میکرد که «هر از چندی در بازار طراحی سایت ایران موجی به راه میافتد که مردم با تماس با شرکتهای طراح وب خواستار طراحی سایت شبیه به فلان استارت آپ موفق میشوند تا شاید راهی که او رفته و موفق شده را بروند و لااقل بخش اندکی از درآمد کلان و افسانهای آن عرصه را نصیب خود سازند! مثلاً متقاضی طراحی سایت شبیه به دیجی کالا میشوند یا از ما میخواهند که برای ایشان طراحی سایت شبیه به دیوار یا شیپور انجام دهیم». کپیبرداری از ایدههای موفق استارتآپهایی که چندین سال پیش کار خود را آغاز کردهاند، در حالی که ممکن است در نگاه اول جذاب به نظر برسد، اغلب به دلایل متعدد، نتایج مطلوبی در بلندمدت به همراه نخواهد داشت.
طراحی سایت شبیه به استارت آپ موفق چندان ممکن نیست!
حقیقتی که شاید طراحان وب صادقانه به شما نگویند این است که سایتی که به شما تحویل میدهند و شما خیال میکنید دقیقاً با تمام جزئیات اگر نه در گرافیک بلکه در ایده و کارکردها شبیه به فلان وب سایت موفق طراحی شده است، دقیقاً و در پشت صحنه اینطور نیست. استارتآپهای موفق، سایت خود را برنامه نویسی اختصاصی کرده اند. آن هم با تعدادی از برنامه نویسان و سطحی از دانش فنی، که از کل پرسنل شرکت طراح وب و دانش فنی ایشان بالاتر است. تقلید ایده یا کارکردهای ظاهری سایت با استفاده از سورسهای آماده، گرچه شاید استارت خوبی باشد اما هرگز معادل سورس اصلی نخواهد شد. در همین حین که شما سایتی شبیه به فلان وب سایت موفق راه اندازی کردهاید، ممکن است تیم توسعه مستمر آن استارت آپ در حال بازنویسی یا اعمال تغییرات گسترده یا بازطراحی در وب سایت خود است. اینکه بخواهید از روز اول هم متحمل هزینه بسیار سنگین تشکیل تیم توسعه داخلی بشود اصلاً معقول نیست.
آنچه اسباب موفقیت آن استارت آپ شده است ایده خلاقانه است!
کپیبرداری صرف از یک استارتآپ موفق، فاقد ابتکار و نوآوری است. امروزه، موفقیت در بازار رقابتی به ارائه راهحلهای جدید و خلاقانه بستگی دارد که بتواند ارزش ویژهای به مشتریان ارائه دهد. بدون این نوآوری، سخت است که یک کسبوکار جدید بتواند خود را از رقبا متمایز کند و جایگاهی در بازار به دست آورد. باید توجه داشته باشید که استارت آپ مذکور به همین علت که امروز موفق و شناخته شده است و مورد مراجعات میلیونی کاربران قرار دارد، به حجم عظیمی از دادهها دسترسی انحصاری دارد که در روشن نگه داشتن و سوخت رسانی به موتور ایده پردازی نقشی موثر ایفاء میکند. به این تعبیر ولو شما ذاتاً آدم خلاق و ایدهپردازی باشید و حتی اگر تیمی از مشاورین زبده را هم داشته باشید اما به علت عدم وجود آن دادهها، مواد لازم برای ساخت یک ترکیب طلایی موفقیت را در مقایسه با آن استارت آپ نخواهید داشت.
ایده پشت استارتآپ داینامیک است و دائماً در حال تغییر
یکی از مهمترین دلایلی که کپیبرداری از ایدهها در زمان حاضر ناموفق است، تغییرات سریع در بازار و نیازهای کاربران است. استارتآپی که چندین سال پیش شروع به کار کرده، در زمان خاصی و با توجه به نیازهای آن دوره طراحی شده است. بازار و فناوریها در حال تحول هستند و نیازهای کاربران نیز به طور مداوم در حال تغییر هستند. بنابراین، یک ایده قدیمی ممکن است دیگر پاسخگوی نیازهای فعلی بازار نباشد. حتی اگر استارت آپ مذکور امروز هم به شدت موفق است، تیم اتاق فکری در هسته مرکزی توسعه کسب و کار آن استارت آپ، دائماً در حال رصد بازار و نیاز مشتریان و ایجاد تغییرات سریالی و پایش نتایج هستند تا در نوعی بهبود و اصلاح مستمر، بتوانند به بهترین نحو با نیاز روز مشتری تطبیق یابند. شما ممکن است ظاهر وب سایت ایشان را ببینید و تقلید کنید اما نمیدانید صبح روزی که سایت کپی برداری شما لانچ میشود استارت آپ مذکور هم از نسخه جدید وب سایت خود رونمایی میکند! آنگاه است که آه از نهاد شما بلند میشود!
محتمل است که با کپی برداری در طراحی سایت دچار مشکلات قانونی شوید
کپیبرداری از ایدهها میتواند به چالشهای حقوقی و اخلاقی منجر شود. حتی اگر کپیبرداری مستقیمی از محتوای کپیرایت شده صورت نگیرد، استفاده از ایدههای اصلی و مفاهیم کلیدی یک استارتآپ دیگر میتواند به عنوان نقض حقوق مالکیت فکری تلقی شود. این امر میتواند منجر به دعاوی حقوقی شود که هزینههای زیادی را به همراه دارد و به شهرت کسبوکار آسیب میزند. یادتان باشد که امروز آن ایده موفق شده است و جریان درآمدی قابل توجهش، آن کمپانی را توانمند به داشتن یک واحد حقوقی زبده کرده است که میتوانند به خوبی از حقوق استارت آپ دفاع کنند و با توسل به قانون مانع کپیبردارانی شوند که قصد سوار شدن روی موج را دارند. اگر هم بخواهید در عمل نه از گرافیک نه از عناوین و اصطلاحات و نه از دیتای استارت آپ موفق در طراحی سایت خود کپی نکنید آنگاه باید پاسخ دهید پس چطور سایت شما شکل خواهد گرفت؟ چطور مردم خواهند فهمید که کار سایت شما هم همان است؟
من همه سهم آن استارت آپ موفق را نمیخواهم! تنها بخش کوچکی کافی است!
بله. شاید درست حساب کتاب کرده باشید که ولو تنها ۱ درصد از بازار آن استارت آپ موفق نصیب شما شود شما بار خود را بستهاید. اما آنچه شاید به حساب نیاوردهاید این است که همین یک درصد چطور قرار است به شما برسد. گیرم به خوبی و حرفهایگری وب سایت الگو، سایتی را طراحی کردید و گیرم اطلاعات کافی به اندازهای که تنه به تنهی استارت آپ موفق بزنید در آن وارد ساختید و فرض محال گیرم که موفق شدید در رتبههای گوگل هم بعد یا همتراز سایت استارت آپ ظاهر شوید. از خود بپرسید چرا کاربران در موضوع واحد باید آن سایت موفق و شناخته شده و خوشنام و معتبر را رها کنند و روی گزینه صفحه آمده از وب سایت گمنام و ناشناس شما کلیک کنند؟! در ثانی، چرا آن استارت آپ موفق که امروز جریانی قابل توجه از پول در آن در گردش است باید بنشیند و به همین سادگی اجازه دهد رقبای تازه واردی مثل شما یک درصد از درآمدش را از آن خود کنند؟!
برو شیر درنده باش، ای دغل
در حالی که الهام گرفتن از موفقیتهای دیگران یک رویکرد عادی است، کپیبرداری مستقیم از ایدههای استارتآپهای موفق، اغلب به شکست منجر میشود. برای دستیابی به موفقیت پایدار، کسبوکارهای جدید باید بر ابتکار، نوآوری، و ارائه راهحلهایی که به طور واقعی به نیازهای فعلی بازار پاسخ میدهند، تمرکز کنند. به عبارت بهتر الگوبرداری از موفقیت ایشان اینطور باشد که شما هم تلاش کنی نیاز اصیلی در بازار را کشف کنی و راه حل موثری به دست دهی و در جهت بهینهسازی و معرفی آن راه حل بکوشی تا استارت آپ موفق خودت را داشته باشی.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.